Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

2023.08.25.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 25. 10:11

Az életbiztosítás megkötésének dátuma fontos lehet. De mi az az életbiztosítás? Milyen fajtái vannak? És persze hány évesen érdemes életbiztosítást kötni? Spojler: fiatalon. Az Akölcsön szakértői válaszolnak a kérdésekre. Röviden az életbiztosításról, és arról, hogy hány évesen érdemes életbiztosítást kötni.

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

Mi az az életbiztosítás?

Az életbiztosítást szinte mindenki ismeri. Életbiztosítást bármikor köthetünk, de természetesen ebben az esetben sem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen attól függően, hogy mi a célunk, különböző típusok közül választhatunk. Az életbiztosítás többféle helyzetben nyújt megoldást: balesetnél, műtétnél, tartós betegségnél vagy halálesetnél segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodáshoz is kiváló eszköz, de befektetésként is használhatjuk. Az életbiztosítás előnyei fontosak. Használjuk fel őket. De mire jó az életbiztosítás? Az ember életében sajnos előfordulhat baleset, súlyosabb betegség, műtét, valamilyen tartós egészségkárosodás. Az életbiztosítás ezen esetekben, illetve halálesetnél is jól jöhet, hiszen anyagi segítséget jelenthet a nehéz helyzetben. Ezek mellett az életbiztosítás befektetés célokat is szolgálhat.

Kockázati és megtakarítási célú életbiztosítás

Életbiztosítás kétféle van. Van kockázati életbiztosítás és van megtakarítási életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a szerződésben meghatározott esemény (általában baleset, vagy betegség miatt bekövetkezett haláleset, de lehet más egészségkárosodás is) bekövetkezik. A biztosítók általában felső korhatárt szabnak meg a szerződés megkötésére, adott időszakra lehet kötni, a biztosítás díját havonta kell fizetni, és ha nem történik káresemény a szerződés ideje alatt, akkor nincs kifizetés.

Az életbiztosítás lehet megtakarítási célú is. A megtakarítással kombinált életbiztosítás egy megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több azonban, hogy a biztosító káresemény esetén is helyt áll. Tehát ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben. A megtakarítási vagy befektetési egységhez kötött életbiztosítás egy bonyolultabb típus. Ebben az esetben kapunk egy értékpapírszámlát, a biztosító pedig befekteti az általunk befizetett összeget. Ez működhet úgy, hogy egyszeri alkalommal fizetünk egy nagyobb összeget, vagy úgy, hogy havi díjakat fizetünk rendszeresen. Érdemes figyelembe venni, ha megszüntetjük a szerződést, a befektetésünknek csak egy részét kaphatjuk vissza. Minél korábban tesszük ezt, annál rosszabbul járunk. Emellett a járulékos költségekkel kapcsolatban is fontos tájékozódni, mielőtt szerződünk. Az életbiztosítás lejárta után kapjuk meg a befektetett összeget a hozamokkal együtt megtakarítási életbiztosítás esetén. Az életbiztosítás előnyei fontosak. Használjuk fel őket.

Az életbiztosítás lehet nyugdíjcélú is, amelyet az állam is támogat, 20 százalékos, évente legfeljebb 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe rá. A nyugdíjcélú életbiztosításnak több módozata van. Az életbiztosítás adókedvezmény fontos. Az életbiztosítás adókedvezmény nagyon fontos. Az életbiztosítás adókedvezmény nagyon fontos adat. Az életbiztosítás adókedvezmény ugyanis a mi hozamunkat növeli. Az életbiztosítás előnyei fontosak. Használjuk fel őket.

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

Az életbiztosítás kötésének optimális életkora számos tényezőtől függ, beleértve a személyes körülményeket, a pénzügyi helyzetet és a jövőbeli terveket. Az Akölcsön szakértőinek véleménye szerint minél fiatalabb korban kötünk életbiztosítást, annál kedvezőbb lehet a díj, és hosszabb ideig élvezhetjük a biztosítás előnyeit. Az életbiztosítás számos célt szolgálhat, például a hozzátartozók anyagi védelmét haláleset esetén, adótervezést, örökségtervezést vagy üzleti célokra történő felhasználást. A leggyakoribb ok a család védelme, hogy a szeretteink anyagilag fedezettek legyenek, ha váratlanul meghalnánk. Fiatalabb korban a díjak általában alacsonyabbak, mivel a halálozási kockázat kevésbé valószínű. Emellett hosszabb ideig fizethetjük a biztosítási díjat, és nagyobb összegű fedezetet érhetünk el az életbiztosítással. Ezenkívül a fiatalabb korban kötött életbiztosítás hosszabb távon is védelmet nyújthat a váratlan eseményekre.

Az optimális életkor azonban mindenki számára eltérő lehet. Fontos figyelembe venni a személyes és pénzügyi körülményeket, például a családi állapotot, az anyagi helyzetet, az egészségi állapotot és a jövőbeli terveinket. Ajánlott találkozni egy biztosítási szakértővel, aki segíthet megérteni a lehetőségeket, és a személyes körülményekhez legjobban illeszkedő életbiztosítási megoldást kiválasztani.

Összefoglalás

Az életbiztosítás fontos pénzügyi eszköz, mely számos helyzetben nyújthat segítséget, legyen szó balesetről, betegségről vagy halálesetről. Az életbiztosítás két fő típusa a kockázati és a megtakarítási célú, melyek különböző feltételekkel és előnyökkel rendelkeznek. Ezenfelül létezik nyugdíjcélú életbiztosítás is, mely adókedvezménnyel ösztönözheti a befizetéseket. Az életbiztosítás kötésének optimális ideje függ a személyes körülményektől és pénzügyi helyzettől, de általában fiatal korban kötve a díjak alacsonyabbak. Érdemes szakértővel konzultálni a megfelelő életbiztosítási csomag kiválasztásához.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Utas- és életbiztosítás között mi a különbség?

Utas- és életbiztosítás között mi a különbség?

2020.02.24.

Evidensnek tűnhet a különbség utas- és életbiztosítás között, ám mint minden esetben, ebben is érdemes pontosan informálódni. Hiszen így elkerülhetőek a félreértések és az azokból adódó problémák. Alábbi cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat szedtük csokorba.

Tovább olvasom
Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

2023.09.05.

A nyugdíjbiztosítás felmondása azzal járhat, hogy nem kapjuk vissza a teljes befizetett összeget sem, nemhogy a hozamokat. De mi a teendő, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud fizetni? És mi van akkor, ha tud fizetni, csak kevesebbet? Vannak olyan megoldások, amikkel elkerülhető a veszteség. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom
Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.12.09.

Nem csak a hitelek, de a pénzpiac más termékei is érdekelnek? Nálunk a helyed, hiszen oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, ráadásul mindenből a legjavát válogattuk össze Neked, hogy biztosan jó döntést hozhass meg!

Tovább olvasom
Hitelem biztosítása – hogyan tudom biztosítani, hogy ne örökölje más a tartozást?

Hitelem biztosítása – hogyan tudom biztosítani, hogy ne örökölje más a tartozást?

2020.03.06.

A hitelfelvétel nem csak komoly döntés, hanem komoly felelősség is. Hiszen nem csak a saját életedre van hatással, hanem a környezetedére is. Előfordulhat olyan eset is, amikor már csak a hozzátartozóidra nehezedik mázsás súllyal a hiteltartozásod; ilyen az, amikor nem csak a javaidat, de a tartozásodat is öröklik. A hitelem biztosítása tehát nem csak engem véd, hanem az örökösöket is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával