Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Fordulat a lakáspiacon: csökkentek a lakásárak az elmúlt évben

2023.11.02.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. november 2. 13:50

Rég nem láttunk ilyet: csökkennek a lakásárak. A legtöbben nem is emlékszünk ilyen esetre. Mert eddig csak növekedés volt. De mi történt most? Miért csökkennek az árak? Mi állhat a háttérben? Rövid szakmai elemzés a lakásárak alakulásáról szakértőinktől.

Fordulat a lakáspiacon: csökkentek a lakásárak az elmúlt évben

Csökkenés, csökkenés, csökkenés – mindenhol csökkentek a lakásárak

Az ingatlanok árai mindenhol csökkennek az országban az MNB adatai alapján.

A lakásárcsökkenés és az infláció együttes hatását vizsgáló elemzések szerint nem volt olyan régió az országban, ahol ez ne lett volna megfigyelhető. Budapest tartotta magát a legtovább, és ez nem meglepő, a fővárosban évek óta áremelkedést tapasztalhattak az ingatlant keresők. Eddig.

2023 második negyedévében az országos lakásárak még emelkedtek az előző negyedévhez képest. Az éves összevetés azonban közel egy százalékos csökkenést mutat. Ez az első ilyen visszaesés ebben az évtizedben.

Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor reál értéken az árak jelentősen csökkentek egy év alatt.

Vidéken más a helyzet, de mindenhol csak csökkenés van

Az Akölcsön szakértői szerint mindig voltak eltérések a vidéki kistelepülések, a megyei jogú városok és a főváros között.

Nem csak a vételár magasabb Budapesten, mint az ország többi területén, de az árak is kevésbé mérséklődtek. Ugyanez elmondható a nagyobb városokról is. A megyei jogú városokban kevésbé estek az árak, a legnagyobb csökkenés a legkisebb településeken tapasztalható.

A szakértők egyértelműen a támogatások igénybevételének visszaesésével magyarázzák a jelenséget, miközben megjegyzik, hogy az elmúlt évek jelentős emelkedése után is a magyar ingatlanpiac kifejezetten olcsónak számít a szomszédos országokhoz képest. És ezek az árak most csökkennek.

Ingatlanpiaci trendek – mitől változnak a lakásárak?

A lakásárak változása az ingatlanpiac különböző tényezőin múlik, például a kereslet-kínálaton, a gazdasági és pénzügyi helyzeten, az építőanyagok és az ingatlanok árának változásán, és a demográfiai változásokon.

Az ingatlanpiac az ország gazdasági helyzetétől függ.

Például, ha az ország gazdasága és a lakosság jövedelme nő, akkor az ingatlanpiac is növekedhet, mert több ember lesz képes ingatlant vásárolni. A kereslet és kínálat is nagy hatással van az ingatlanárakra.

Ha a kereslet magasabb, mint a kínálat, akkor az árak emelkedhetnek, de ha a kínálat magasabb, mint a kereslet, akkor az árak csökkenhetnek.

A földrajzi helyzet és az építőanyagok ára is befolyásolhatja az ingatlanárakat. Ha például egy városban korlátozott a terület, ahol lehet építeni, akkor az ingatlanárak magasabbak lehetnek, mert a kereslet magasabb, mint a kínálat.

Az építőanyagok ára is jelentős hatással lehet az ingatlanárakra, mivel az építkezés költségei közvetlenül befolyásolják az eladási árakat.

Az ingatlanárak változása folyamatos és összetett folyamat, amely sok tényezőtől függ. Az ingatlanpiac általános tendenciáit azonban követhetjük az ország gazdasági helyzetének és az ingatlanpiac helyzetének figyelemmel kísérésével.

Az ingatlanárak változását befolyásoló tényezők közé tartoznak a demográfiai változások is. Ha például egy városban vagy régióban növekszik a lakosság száma, az ingatlanárak is emelkedhetnek, mert több ember keres lakást, míg ha a lakosság száma csökken, akkor az árak csökkenni fognak.

Az ingatlanpiac általában az egyik legnagyobb befektetési terület, ezért a befektetők viselkedése is nagy hatással lehet az ingatlanárakra.

Ha például sok befektető vesz ingatlant, az árak emelkedhetnek, mert a kereslet megnő, míg ha a befektetők nem érdeklődnek az ingatlanpiac iránt, az árak csökkenni fognak.

Az ingatlanpiac helyi sajátosságai is nagy hatással lehetnek az árakra. Például a turizmus vagy a kulturális események befolyásolhatják az ingatlanárakat egy adott régióban.

Ingatlan árcsökkenés számokban

Az idei második negyedévben országosan az árak közel egy százalékkal emelkedtek, ami jóval alacsonyabb a korábbi negyedévi közel három százalékos növekedéshez képest.

Az előző évhez képest pedig a nominális növekedési ütem, ami az előző negyedévben még közel hét százalék volt, hosszú évek után először negatív tartományba, mínusz egy százalékra csökkent.

Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor reálértéken, éves szinten ötödével mérséklődtek a lakásárak.

Lényeges tudni, hogy tavaly a második negyedévben még rekord magas áremelkedés volt tapasztalható, ez változott most meg drasztikusan.

Összefoglalás

A lakáspiacon jelentős változás következett be az elmúlt évben, ugyanis csökkentek a lakásárak. Az MNB adatai alapján az ország minden részén megfigyelhető volt ez a tendencia, még a fővárosban is, ahol korábban évek óta áremelkedés volt jellemző. A vidéki kistelepüléseken volt a legnagyobb a csökkenés, míg a nagyobb városokban kevésbé mérséklődtek az árak.

A szakértők a támogatások igénybevételének visszaesésével magyarázzák a jelenséget. Az ingatlanárak változása összetett folyamat, amelyet több tényező is befolyásol, mint például a kereslet-kínálat, a gazdasági helyzet, az építőanyagok ára és a demográfiai változások. Az ingatlanpiac helyi sajátosságai, mint például a turizmus vagy a kulturális események is hatással lehetnek az árakra. Az idei második negyedévben az árak közel egy százalékkal emelkedtek, de az előző évhez képest mínusz egy százalékos csökkenést mutatnak, ami az infláció figyelembevételével reálértéken ötödével mérséklődött.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

2023.03.17.

Emelkednek a bankszámladíjak is hamarosan, ami talán nem meglepő, tekintve a rekordmagas inflációt – lássuk, mire lehet számítani!

Tovább olvasom
Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Érdemes-e várni jelenleg a személyi kölcsön igénylésével?

Érdemes-e várni jelenleg a személyi kölcsön igénylésével?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt igényelni bármikor lehet, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben és a magas infláció mellett ez nem feltétlenül jó ötlet.

Tovább olvasom
Áremelkedés és infláció – a járvány következményei

Áremelkedés és infláció – a járvány következményei

2021.07.09.

Te is egyre többet csekkolod az élelmiszerboltokban kapott blokkokat? Úgy érzed, hogy egyre több pénzt hagysz az üzletekben? Bizony, sajnos nem csalnak a megérzéseid. Világszerte egyre durvábban emelkednek az élelmiszer árak. 2014 óta most vásárolunk a legdrágábban. Vajon hova vezethet az áremelkedés és infláció terén tapasztalható brutális elszállás? Nézzünk a számok mögé!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával