Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

2023.08.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 4. 12:14

A családtámogatást kiemelt fontossággal kezeli a kormány, ebben az évben is számos lehetőség érhető el. Bár az év végén változások jönnek, addig változatlan feltételekkel igényelhető még számos támogatási forma. Mutatjuk, mik ezek, és a legfontosabbakról a részleteket is eláruljuk.

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

  • 10 millió forint Babaváró hitel (Babaváró támogatás) – év végén módosul
  • 10 millió forint Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) – év végén megszűnik
  • 10 millió forint falusi CSOK (csak preferált kistelepüléseken) – év végén módosul
  • 15 millió forint 3 százalékos kamatozású kamattámogatott CSOK hitel
  • 5 százalékos Áfa visszatérítés újépítésű lakásra
  • 5 millió forint Áfa visszatérítés építésre
  • 5 százalékos áfa új építésű lakásra
  • illetékmentesség

Az Akölcsön szakértői szerint a négy legfontosabb: a CSOK, a falusi CSOK, a CSOK hitel és a Babaváró támogatás.

CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2023

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének támogatási összege a vállalt vagy meglévő gyerekek számától függ. A CSOK annál több, minél több gyermekünk van, vagy minél többet vállalunk. A maximális támogatás új ingatlan vásárlása esetén már három gyermeknél elérhető, használt ingatlan vásárlása vagy bővítése esetén a négy gyermek után járó támogatás a legmagasabb.

Amikor egy gyerek után kérjük a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz minden esetben. Feltétel, hogy a CSOK támogatással vásárolt ingatlan legalább negyven négyzetméter legyen, a családi ház pedig a hetven négyzetméter.

Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz. A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter.

Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket. Ilyenkor a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Lényeges, hogy csak akkor jár a támogatás, ha gyerek megszületik.

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a határidőig, a CSOK támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár.

Ez a támogatási forma az évégétől nem lesz elérhető az 5000 főnél nagyobb településeken.

Falusi CSOK 2023

A falusi CSOK-ot sok kistelepülésen élő igényelheti, és az végétől magasabb támogatással lesz igényelhető. A falusi CSOK annyi támogatást ad a preferált kistelepüléseken élőknek, mintha új lakást vásárolnának. Ez a támogatás egy gyerekre hatszázezer forint, két gyerekre kettőmillió hatszázezer forint, három gyerekre pedig már tíz millió forint.

Ennek a támogatásnak csak a fele fordítható az ingatlan megvásárlására. Ha csak bővíteni vagy korszerűsíteni szeretne valaki, akkor csak a falusi CSOK felével számolhat. A teljes támogatást úgy vehető igénybe, ha megvásárolunk egy ingatlant, majd azt bővítjük és/vagy korszerűsítjük is.

Az állam a falusi CSOK támogatást az ingatlan méretéhez köti. Egy gyermek esetén a minimális támogatott méret negyven négyzetméter, két gyermeknél ötven, háromnál hatvan, négynél pedig hetven négyzetméter. A minimális alapterületnek a bővítést követően kell teljesülnie. A falusi CSOK támogatásnál az ingatlan legnagyobb alapterülete bármekkora lehet, azt az állam nem korlátozza.

Babaváró hitel 2023

A Babaváró hitelből tízmillió forint is igényelhető, és a Babaváró hitel kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződéses feltételeket. A Babaváró hitel a gyereket vállaló családoknak nyújt támogatást.

A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekünk születik. Ha az első gyerekünk öt éven belül megszületik, akkor a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz. Ha megszületik a második gyerekünk is, akkor a hitel harminc százaléka elengedésre kerül, és a harmadik gyerekünk megszületése után már semmit nem kell visszafizetnünk.

A Babaváró hitelt akár húsz évre is igényelhetjük, és a szabályok szerint a törlesztőrészletünk nem lesz magasabb havi ötvenezer forintnál. Ezt az állam garantálja. A Babaváró támogatás, hasonlóan egy személyi kölcsönhöz, szabad felhasználású. A szabad felhasználású hitel a legnépszerűbb termék a pénzpiacon, és nem véletlenül, hiszen számos előnnyel rendelkezik.

A szabad felhasználású hitel legnagyobb előnye, hogy bármire elkölthető. Nem kell hitelcélt igazolni a felvételéhez, vagyis nem annyira kötött, mint egy lakáshitel, és az igénylési folyamat sem annyira nehéz. További előnye a Babaváró támogatásnak, hogy csak a rendszeres jövedelmet kell hozzá igazolni.

CSOK hitel 2023

Ingatlant vásárlóknak a kedvezményes CSOK hitel további segítség. A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylőknek nyújt további segítséget. Három százalékos kamatával kedvezőbb a piaci lakáshiteleknél. Csak azok igényelhetik, akik jogosultak a CSOK támogatásra. A kamata fix 3 százalék, ami nagyon kedvező egy ingatlan megvásárlásakor. A hitel kamatát az állam támogatja.

CSOK hitelre akkor vagyunk jogosultak, ha a CSOK támogatásra is jogosultak vagyunk, és a hitelképességünket is igazolni tudjuk.

Támogatások családoknak 2023-ban

Többféle támogatás és kedvezmény érhető el 2023-ban a családoknak. Az év végén életbe lépő változásokat is figyelembe véve érdemes dönteni az igénylésről.

Összefoglalás

A kormány többféle családtámogatást kínál 2023-ban. Ezek közül a legfontosabbak a Babaváró hitel, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a falusi CSOK és a CSOK hitel. A CSOK összege a gyerekek számától függően változik, maximális támogatás új ingatlan vásárlásakor három gyereknél, használt ingatlan esetén pedig négy gyereknél érhető el. A Babaváró hitel kamatmentes, ha a vállalt gyerek öt éven belül megszületik, és akár húsz évre is igényelhető. A falusi CSOK kistelepüléseken érhető el és az ingatlan méretéhez kötött. A CSOK hitel kamattámogatott, és csak azok számára érhető el, akik jogosultak a CSOK támogatásra is. Év végén változások várhatóak ezekben a támogatási formákban, így a családoknak érdemes ezeket is figyelembe véve dönteni az igénylésről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kiknek érdemes még 2023-ban igényelni a Babaváró hitelt?

Kiknek érdemes még 2023-ban igényelni a Babaváró hitelt?

2023.12.06.

A Babaváró hitel egy rendkívül kedvező, kamattámogatott kölcsön, ami akár 10 millió forintig is elérhető házaspárok számára 2023-ban. De a Babaváró hitel feltételei 2024-től jelentősen szigorításra kerülnek. A feleség életkora 41-ről 30 évre csökken, bár a felvehető hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra nő. Ezért, ha valaki családalapítást tervez, érdemes még 2023-ban igényelni a Babaváró hitelt. Utánajártunk, hogy kiknek érdemes még idén igényelni a Babaváró hitelt.

Tovább olvasom
Mit tudunk az Erste személyi kölcsönéről?

Mit tudunk az Erste személyi kölcsönéről?

2020.11.05.

Az Erste személyi kölcsöne egy szokványos hitelkonstrukció abból a szempontból, hogy tetszőleges célra használható fel, viszonylag gyorsan, kezes nélkül és kedvező feltételekkel igényelhető, a törlesztőrészlete a futamidő végéig fix, az igényléséhez pedig nem szükséges fedezetet biztosítani.

Tovább olvasom
Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

2020.08.19.

Röviden: igen! Kicsit hosszabban: az attól függ… Lássuk, min múlik, hogy vehetsz-e fel babavárót, ha már van hiteled!

Tovább olvasom
Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

2021.10.22.

Időről időre érdemes lehet felülvizsgálni az aktuálisan fennálló hiteleinket. Egy elavult konstrukció ugyanis jelentős többletköltséggel járhat számunkra. Hitelünk kiváltásához több lehetőség közül is választhatunk, ezek közül az egyik a Babaváró hitel. És ez lehet a legjobb opció. Mutatjuk, hogy mikor.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával