Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Foglaló vagy előleg: mi a különbség?

2023.08.18.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 18. 10:42

Foglaló vagy előleg? Sokan ezt a két kifejezést úgy használják, mintha ugyanaz lenne a jelentése. Nem mindegy azonban, hogy egy szerződés megkötésekor mi kerül a szerződésbe. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mi a különbség a foglaló és az előleg között, és hogy miért fontos ez.

Foglaló vagy előleg: mi a különbség?

Foglaló vagy előleg: melyiket válaszd és miért?

Amikor egy üzleti tranzakció során szerződés megkötésére kerül a sor, sokszor felmerül a kérdés, hogy foglalót vagy előleget érdemes-e választani. A kettő között lényeges különbségek vannak, így mindenképpen érdemes átgondolni, melyik lehet számunkra a megfelelőbb opció.

Elsőként érdemes tisztázni a fogalmakat: a foglalót a megvásárolni kívánt termék vagy szolgáltatás ellenértékének részeként fizetjük meg, és annak biztosítására szolgál, hogy a felek komolyan gondolják a szerződést. Amennyiben az eladó nem tudja teljesíteni a kötelezettségét, kétszeres foglalót kell visszafizetnie. Viszont, ha a vevő lép vissza, elveszíti a befizetett foglalót. Az előleg ezzel szemben a teljes vételár egy része, amit a szerződés megkötésekor fizetünk meg. Az előleg célja az elköteleződés jelzése, valamint a vételár előzetes fedezete. Ha bármelyik fél visszalép a szerződéstől, az előleget vissza kell fizetni a másik félnek.

A foglaló és előleg közötti választás több szempontból is fontos. A foglaló esetében mindkét félnek nagyobb a kockázata a szerződés felbontása esetén, így ez ösztönözheti a feleket a megállapodás betartására. Az előleg azonban kevésbé szigorú, hiszen visszatérítésre kerül, ha a szerződés felbomlik. Az előleg választása esetén a szerződő feleknek nagyobb bizalmat kell mutatniuk egymás iránt.

A foglaló kiválasztása inkább olyan helyzetekben ajánlott, ahol a felek komoly kötelezettségvállalást terveznek, és szeretnék garantálni a tranzakció sikerességét. Az előleg ideális lehet abban az esetben, ha a felek közötti bizalom nagyobb, és rugalmasabb megoldásra van szükség.

A foglaló és az előleg közötti különbség hogyan befolyásolja a szerződéseket?

Amikor szerződéskötésre kerül sor, gyakran találkozunk a foglaló és az előleg fogalmával. Bár mindkettőnek fontos szerepe van a tranzakciókban, nem szabad összekeverni őket, ugyanis eltérő jogi következményekkel bírnak. Lássuk, miben rejlik a különbség!

A foglaló a szerződésben vállalt teljesítés biztosítékaként szolgál. Ha a szerződést az egyik fél megszegi, a foglalót elveszítheti vagy köteles visszaszolgáltatni. Például, ha az eladó nem teljesíti a szerződést, vissza kell fizetnie a foglalót, míg a vevő elveszíti azt. A foglaló összegét mindkét fél egyetértésével határozzák meg, és a szerződés teljesítésekor beszámításra kerül az összesített árba.

Az előleg viszont a szerződésben vállalt összeg egy részét képezi, amelyet a felek előre kifizetnek. Az előleg célja, hogy a szerződést létrehozó fél biztosítékot kapjon arra, hogy a másik fél elkötelezett a szerződés teljesítése iránt. Az előleg nem minősül büntetésnek, ha valamelyik fél megszegi a szerződést, azonban az előleg visszafizetése tárgyalás kérdése lehet.

Tehát, míg a foglaló a szerződés biztosítékaként szolgál, és jogi következményei vannak, addig az előleg inkább a teljesítés megkezdését segíti elő. A foglaló és az előleg közötti különbség megértése segíthet abban, hogy hatékony és sikeres szerződéseket kössünk. A foglaló és az előleg közötti alapvető különbség a jogi következményekben rejlik: míg a foglaló elveszhet, vagy vissza kell szolgáltatni, addig az előleg a teljesítés része. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk ezzel a különbséggel, amikor szerződéseket kötünk.

Foglaló vagy előleg: mire figyeljünk a döntés során?

Amikor szerződést kötünk, és egy adásvételi vagy szolgáltatási folyamatba kezdünk, gyakran előfordul, hogy foglaló vagy előleg fizetése válik szükségessé. Bár ezek a fogalmak sokak számára összekeverednek, érdemes tisztában lenni a különbségekkel, hogy megfelelő döntést hozhassunk. A foglaló alapvetően egy biztosíték, melyet a felek a szerződés megkötésekor fizetnek egymásnak. Ha a szerződést az egyik fél megszegi, a foglalót elveszítheti, ugyanakkor, ha a másik fél a szerződést megszegi, akkor a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni. A foglalónak tehát van egy kompenzációs és visszatartó jellege is. Fontos, hogy a foglaló összege ne legyen túl magas, hogy a felek ne kerüljenek anyagi nehézségekbe. Az előleg viszont csak egy részletfizetés, amelynek célja, hogy biztosítsa a szerződés teljesítését. Az előleg összege általában a teljesítendő szolgáltatás vagy áru értékének egy bizonyos százaléka, és a végösszegből vonják le. Az előleg nem jár kompenzációs vagy visszatartó következményekkel, mint a foglaló. Az előleg kifizetésekor a feleknek figyelniük kell arra, hogy a szerződésben rögzítsék az előleg összegét és a fizetés módját és idejét.

A foglaló és az előleg közötti különbségek ismerete és megértése segíthet abban, hogy elkerüljük a felesleges vitákat és az anyagi veszteséget. Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, érdemes szakemberrel konzultálni, hogy megfelelően értelmezzük a szerződésben szereplő feltételeket, és megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb megoldást. A foglaló és előleg helyes alkalmazásával zökkenő mentesebbé tehetjük az adásvételi vagy szolgáltatási folyamatot, és garantálhatjuk a felek közötti bizalom fenntartását.

Összefoglalás

A foglaló és az előleg két különböző jogi fogalom, melyeket gyakran kevernek össze, pedig jelentős eltérések vannak közöttük. A foglaló egyfajta biztosíték a felek számára, amelyet a szerződés megkötésekor fizetnek, és komoly következményekkel jár a szerződés megszegése esetén: ha az eladó nem teljesít, kétszeres foglalót kell visszafizetnie, míg ha a vevő lép vissza, elveszíti a foglalót. Az előleg a teljes vételár egy része, előzetes fedezetként szolgál, és visszatérítendő, ha a szerződés felbomlik. A foglalót abban az esetben ajánlott választani, amikor a felek komoly kötelezettségvállalást kívánnak biztosítani, míg az előleg rugalmasabb megoldást kínál, ahol nagyobb a bizalom a felek között. A két kifejezés közötti különbség megértése elengedhetetlen a sikeres szerződéskötéshez, és ha bizonytalanság merül fel, érdemes szakemberrel konzultálni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával