Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

15 ok, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmedet

2023.09.22.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 22. 10:56

A személyi kölcsön igénylés elutasítása kellemetlen helyzetbe hozhatja az igénylőt. Egy terv megvalósítása ütközhet így akadályokba. Pedig több oka is lehet, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmet. Mutatjuk, hogy mik ezek, és azt is, hogyan lehet őket elkerülni.

15 ok, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmedet

Hogyan befolyásolja a jövedelmed a személyi kölcsön elbírálását?

A személyi kölcsön elbírálása során a pénzintézetek számos tényezőt vesznek figyelembe, amelyek közül az egyik legfontosabb a jövedelem. Az alábbiakban bemutatjuk a öt leggyakoribb okot, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmedet, és hogy hogyan befolyásolja ezt a folyamatot a jövedelmed.

 • Alacsony jövedelem: Ha a havi jövedelmed nem éri el a pénzintézet által meghatározott minimális összeget, akkor valószínűbb, hogy elutasítják a kölcsönkérelmedet. Az alacsony jövedelem miatt a hitelintézet úgy ítélheti meg, hogy nem leszel képes visszafizetni a kölcsönt, így kockázatosnak tartják a hitelfelvételt.
 • Nem stabil jövedelem: Ha munkahelyed vagy jövedelmed instabil, például alkalmi munkát végzel vagy gyakran váltasz állást, akkor ez is negatívan befolyásolhatja a személyi kölcsön elbírálását. A pénzintézetek előnyben részesítik azokat, akiknek stabil jövedelemforrása és hosszú távú munkaviszonya van.
 • Késedelmes hiteltörlesztés a múltban: Ha korábban már volt személyi kölcsönöd, és késve törlesztettél, ez jelentős mértékben ronthatja a hitelképességi mutatódat. A pénzintézetek ezt a tényezőt is figyelembe veszik a személyi kölcsön elbírálása során, és a múltbeli hitelproblémák miatt elutasíthatják a kérelmedet.
 • Magas jövedelemarányos törlesztőrészlet: Ha a jövedelemarányos törlesztőrészleted – vagyis az összes havi törlesztőrészlet és a jövedelmed aránya – túl magas, akkor a hitelintézet úgy ítélheti meg, hogy túlterhelt vagy, és emiatt nem leszel képes visszafizetni a kölcsönt.
 • Túlzott eladósodottság: Ha már jelentős mértékű adósságod van, például több hitelkártyát is használsz, és folyamatosan növekszik a tartozásod, ez is negatív hatással lehet a személyi kölcsön elbírálására. A pénzintézetek elővigyázatosak azokkal, akik már több hitelt is felvettek, és nehézségeik vannak annak kezelésében.

A jövedelemnek jelentős szerepe van a személyi kölcsön elbírálásában, és ez egyes esetekben akár elutasításhoz is vezethet. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a tényezőkkel, és amennyire lehet, igyekezzünk javítani a hitelképességünket és stabilizálni jövedelemforrásainkat, hogy a kívánt személyi kölcsönhöz jussunk.

A hitelképesség szerepe a személyi kölcsön elutasításában

A személyi kölcsön elbírálása során a pénzintézetek a hitelképesség alapján döntenek egy kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. Az alábbi öt ok miatt utasíthatják el a személyi kölcsön kérelmedet:

 • Alacsony jövedelem: A személyi kölcsön elutasítása gyakran az alacsony jövedelemmel van összefüggésben. Amennyiben a pénzintézet úgy ítéli meg, hogy a jövedelmed nem elegendő a havi törlesztőrészlet kifizetéséhez, úgy a kérelmedet elutasíthatják.
 • Rossz hitel előélet: A hitelintézetek általában hitelbírálati rendszert alkalmaznak, amely figyelembe veszi az ügyfél korábbi hitelviselkedését. Ha korábban nem teljesítettél egy kölcsönt vagy jelzáloghitelt, az negatívan befolyásolhatja a kérelem elbírálását.
 • Túlzott eladósodottság: A személyi kölcsön elutasítása akkor is megtörténhet, ha több hiteltörlesztés is terheli már a jövedelmedet. A pénzintézetek a terhelési arányt (jövedelemhez viszonyított hiteltörlesztések összege) is figyelembe veszik a döntésnél, és ha ez túl magas, az a kölcsön igénylése során hátrányt jelenthet.
 • Nem megfelelő munkaviszony: A munkaerő-piaci helyzet és az állásbiztonság is befolyásolja a hitelképességet. Ha nincs stabil munkahelyed, vagy gyakran váltasz állást, a pénzintézetek kevésbé hajlandóak személyi kölcsönt nyújtani számodra.
 • Hiányos vagy hibás dokumentáció: A személyi kölcsön kérelméhez szükséges dokumentumok hiánya vagy hibái is okot adhatnak az elutasításra. Ügyelj arra, hogy minden szükséges dokumentumot pontosan és hiánytalanul mellékelsz a kérelemhez.

A személyi kölcsön elutasítása több tényezőre vezethető vissza, amelyek közül sok a hitelképességgel áll összefüggésben. Ha a fent említett okok egyike miatt kérelmed elutasításra kerül, érdemes átgondolni a helyzetet, és javítani a hitelképességedet, mielőtt újabb kölcsönt igényelsz.

A korábbi hitel előzményeid és a személyi kölcsön kérelem sorsa

A személyi kölcsön elbírálása során a pénzintézetek alaposan megvizsgálják a kérelmezők hitelképességét és hitel előzményeit. Az adósoknak nincs garantált joguk a személyi kölcsönre, így előfordulhat, hogy elutasítják a kérelmüket. Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt okot, ami miatt a személyi kölcsön kérelmedet elutasíthatják.

 • Rossz hitel előzmények: Ha korábban nem vagy alig fizettél vissza egy hitelt, vagy több alkalommal is késedelmesen teljesítetted a havi törlesztőrészleteket, a pénzintézetek ezt kockázatosnak találhatják. A rossz hitel előzmények csökkentik az esélyedet a személyi kölcsön elbírálásánál, mivel a bankok úgy ítélhetik meg, hogy nem vagy megbízható adós.
 • Alacsony jövedelem: A bankok a személyi kölcsön elbírálásakor figyelembe veszik a kérelmező jövedelmét is. Ha az alacsony, akkor azt feltételezik, hogy nehezebben tudod majd visszafizetni a kölcsönt. Ezért fontos, hogy stabil és elegendő jövedelemmel rendelkezz ahhoz, hogy a bankok jóváhagyják a kérelmedet.
 • Magas adósságteher: Ha már több hitelt is felvettél, és emiatt magas a havi törlesztőrészletek összege, a pénzintézetek úgy gondolhatják, hogy nem tudsz még egy személyi kölcsönt is visszafizetni. A magas adósságteher miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmedet, mert úgy ítélik meg, hogy túl nagy a kockázat.
 • Nem megfelelő fedezet: Egyes kölcsönöket fedezet mellett nyújtanak a bankok, például ingatlan vagy jármű terhére. Ha a fedezetül szolgáló eszköz értéke nem elegendő vagy nem felel meg a bank által előírt követelményeknek, akkor a kölcsön kérelmedet elutasíthatják.
 • Hiányos dokumentáció: A személyi kölcsön elbírálásához szükséges iratok hiányában vagy hibásan kitöltve a bankok nem tudják megfelelően értékelni a kérelmedet. Fontos, hogy minden szükséges dokumentumot pontosan és teljesen kitölts, hogy ne okozzon problémát a személyi kölcsön elbírálása során.

Összefoglalás

A személyi kölcsön kérelem elutasításának több oka lehet. A leggyakoribb okok között szerepel az alacsony vagy instabil jövedelem, késedelmes hiteltörlesztések a múltban, túlzott eladósodottság és nem megfelelő munkaviszony. Ezenkívül rossz hitel előzmények, nem megfelelő fedezet és hiányos vagy hibás dokumentáció is akadályozhatja a kölcsön felvételét. Fontos, hogy az igénylők tisztában legyenek ezekkel a tényezőkkel és javítsák hitelképességüket, mielőtt kölcsönt igényelnek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

Milyen feltételekkel vehetünk fel személyi kölcsönt 2023-ban?

2023.03.29.

Személyi kölcsönt 2023-ban milyen feltételekkel lehet igényelni? Az alábbi cikkből megtudhatod a választ!

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez?

2022.04.25.

Mekkora jövedelemre van szükséged, ha a személyi kölcsönök kínálatából épp a fogyasztóbarát minősítést elnyert típusra vetettél szemet? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Hány éves korig kaphatunk hitelt?

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

2023.06.02.

Idősebb korban is felmerülhet a hitelfelvétel gondolata. És bár a nyugdíjasok a bankok kedvenc ügyfelei a stabil jövedelmük miatt, az életkoruk hátrány is lehet. Utánajártunk, hogy hány éves korig kaphatunk hitelt.

Tovább olvasom
Minden fontos tudnivaló a kamatplafonról egy helyen

Minden fontos tudnivaló a kamatplafonról egy helyen

2023.11.07.

A kamatplafon egy védelmi rendszer, ami a lakáshiteleseket védi. Az Akölcsön szakértőinek tapasztalata szerint két fogalom keveredik: a kamatstop és a kamatplafon. Pedig két különböző dologról van szó. Míg a kamatstopot kötelezően írta elő a kormány, addig a kamatplafont önkéntes alapon vezették be a bankok. Utánajártunk, hogy mi a különbség, és hogy miért lesz jó az önkéntesen vállalt kamatplafon a lakáshitelt igénylőknek. 

Tovább olvasom