Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miben különbözik az egyéni és a csoportos életbiztosítás?

2023.10.17.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. október 17. 09:51

Egyéni vagy csoportos életbiztosítás? A lényeg ugyanaz: az életünk biztosítva van. Mégsem mindegy, hogy melyiket kötjük meg. Van ugyanis különbség. Az egyéni és a csoportos életbiztosításról, egyszerűen, röviden, közérthetően.

Miben különbözik az egyéni és a csoportos életbiztosítás?

De mi az az egyéni életbiztosítás?

Az egyéni életbiztosítás abban az esetben fizet, ha bekövetkezik a biztosítási esemény, vagy a szerződés lejár. Az életbiztosítás ugyanis lehet megtakarítási célú is.

Ezzel a fajtát is érdemes ismerni, azt hogy milyen adók terhelik a hozamot, és hogy mikor, és hogyan tudjuk mégis adómentesen felvenni azt.

Fontos, hogy a szerződés megkötésekor tisztában legyünk az aktuális adószabályozással, ugyanis sok százezer forint is múlhat azon, hogy mikor vesszük fel a hozamot.

A befektetési célú egyéni életbiztosítás hosszú távú döntés lehet. Úgy köteleződünk el, úgy vállalunk havi befizetést, hogy nem tudhatjuk, mit hoz számunkra a jövő.

A megfelelő egyéni életbiztosítás kiválasztása segíthet abban, hogy biztosan jól járjunk.

Köthetünk határozott időre is biztosítást, és olyat is, ami a házasságkötéskor vagy nyugdíj esetén fizet.

Válasszunk mindig körültekintően életbiztosítást.

Van kockázati és van megtakarítási célú egyéni életbiztosítás.

A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

A megtakarítással kombinált életbiztosítás egy megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Tehát ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben.

De mi az a csoportos életbiztosítás?

A csoportos életbiztosítás egy kockázati közösség. A biztosító ilyenkor nem egy személlyel, hanem a csoporttal köt szerződést.

A csoportos életbiztosításnak köszönhetően a biztosító kockázata alacsonyabb, a költségei csökkennek, így a csoport tagjainak a csoportos biztosítás nagy kedvezményt biztosíthat.

A biztosító társaság alacsonyabb díjat tud ajánlani.

A biztosító társaság a csoport tagjainak életkorát nem vizsgálja, egységes díjat ajánl fel.

A csoportos biztosítást, teljesen online, néhány perc alatt lehet meg lehet kötni.

De akkor miben különbözik az egyéni és a csoportos életbiztosítás?

Az Akölcsön szakértői szerint az egyéni és a csoportos életbiztosítás között a fő különbség az, hogy az egyéni életbiztosítás esetében a biztosított személy és a szerződő személy ugyanaz, míg a csoportos életbiztosításnál a biztosított személyek egy csoportba tartoznak, és a szerződést nem ők kötik, hanem egy harmadik fél, például egy munkaadó.

Az egyéni életbiztosítás díja magasabb, mint a csoportos életbiztosításé, mivel a biztosítók az egyes biztosítottak kockázatát külön-külön értékelik. A csoportos életbiztosításnál a kockázat megoszlik a csoport tagjai között, így a biztosítási díjak is kedvezőbbek.

Az egyéni életbiztosítások rugalmasabbak a fedezeti lehetőségek tekintetében, mint a csoportos életbiztosítások.

Az egyéni életbiztosításnál a biztosítottak választhatnak a különböző biztosítási fedezetek közül, például haláleseti, baleseti vagy betegségi fedezetet választhatnak. A csoportos életbiztosításoknál többnyire csak a haláleseti fedezet van benne a szerződésben, de lehetőség van további fedezetekre is, például baleseti vagy betegségi fedezetre.

Az egyéni életbiztosítások díjfizetése havi vagy éves. A csoportos biztosításoknál a díjfizetés módja a biztosítótól és a csoporttól függ. Lehet, hogy a díjat a biztosított személy fizeti, de lehet, hogy más fizet a biztosított személy helyett, például egy munkaadó a munkavállalói helyett.

Az egyéni és a csoportos életbiztosítások szerződési feltételei is eltérőek lehetnek. Az egyéni életbiztosítások szerződési feltételei rugalmasabbak, mint a csoportos életbiztosításoké. A csoportos életbiztosítások szerződési feltételeit a biztosító és a csoport közötti megállapodás határozza meg.

Az, hogy melyik típusú életbiztosítás a megfelelő, az egyéni igényektől és körülményektől függ. Ha fontos a rugalmasság és a személyre szabottság, akkor az egyéni életbiztosítás lehet a jobb választás. Ha a díjfizetés és a szerződési feltételek egyszerűsége a fontos, akkor a csoportos életbiztosítás lehet a megfelelőbb.

Bármelyik biztosítási formával is vagyunk biztosítva, fontos, hogy ismerjük a szerződés részleteit, és az is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mikor számíthatunk a biztosítótársaság segítségére.

Összefoglalás

Egyéni és csoportos életbiztosítás között jelentős különbségek vannak. Az egyéni életbiztosítás a biztosított személyre szabott, lehet kockázati vagy megtakarítási célú, és magasabb díjjal rendelkezik, mivel az egyéni kockázatot értékelik. Emellett nagyobb rugalmasságot kínál a fedezeti lehetőségekben, és a díjfizetés gyakran havi vagy éves. Ezzel szemben a csoportos életbiztosítás több emberre terjed ki, és a biztosító egy csoporttal, mint egy egységgel köt szerződést. Emiatt a díjak általában kedvezőbbek, azonban kevésbé rugalmasak a fedezeti lehetőségek. A csoportos biztosítás gyakran csak haláleseti fedezetet tartalmaz, de további fedezetekre is van lehetőség. Mindkét biztosítási forma esetében elengedhetetlen a szerződés részleteinek ismerete és a biztosító által nyújtott segítség feltételeinek megértése.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

2021.08.25.

Kárigény-bejelentésre lenne szükség, de – mivel először csinálod – nem tudod pontosan, hogy hogyan kellene? Olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Mikor érdemes jövedelempótló biztosítást kötni?

Mikor érdemes jövedelempótló biztosítást kötni?

2021.07.19.

A jövedelempótló biztosítás – mint a neve is mutatja – igen hasznos lehet bizonyos esetekben. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.12.09.

Nem csak a hitelek, de a pénzpiac más termékei is érdekelnek? Nálunk a helyed, hiszen oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, ráadásul mindenből a legjavát válogattuk össze Neked, hogy biztosan jó döntést hozhass meg!

Tovább olvasom
Utas- és életbiztosítás között mi a különbség?

Utas- és életbiztosítás között mi a különbség?

2020.02.24.

Evidensnek tűnhet a különbség utas- és életbiztosítás között, ám mint minden esetben, ebben is érdemes pontosan informálódni. Hiszen így elkerülhetőek a félreértések és az azokból adódó problémák. Alábbi cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat szedtük csokorba.

Tovább olvasom