Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5+1 tévhit a babakötvényről

2023.03.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 22. 14:41

Tévhitek a babakötvénnyel kapcsolatban is terjednek; ezek közül gyűjtöttünk össze 5+1-et, és az alábbiakban meg is cáfoljuk őket!

5+1 tévhit a babakötvényről

A babakötvény méltán az egyik legnépszerűbb és legismertebb gyermekcélú megtakarítási forma, de sajnos a köztudatban rengeteg tévhit terjed vele kapcsolatban. Alábbi cikkünkben végigvesszük a babakötvényről terjedő tévhiteket, és tényszerűen eloszlatjuk azokat.

1. Babakötvényt indítani bonyolult

A babakötvényhez kapcsolódó Start értékpapírszámla megnyitása kifejezetten egyszerű: a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain bármikor elintézhető, és készpénzbefizetéssel, utalással, vagy bankkártyás befizetéssel babakötvény is vásárolható. Az ügyintézés gyorsítása érdekében érdemes a személyes ügyintézés előtt elindítani a regisztrációt a Webkincstár oldalon.

A Start értékpapírszámla megnyitásához szükség lesz személyi igazolványra, lakcímkártyára, adóigazolványra, a gyermek nevére, személyes adataira és lakcímkártyájára, valamint egy nyilatkozatra a magyar állampolgárságú, magyarországi lakhellyel rendelkező szülő családi pótlékra való jogosultságáról.

2. A Start értékpapírszámla megnyitásához befizetésre van szükség

Nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy be kellene fizetni a Start értékpapírszámlára annak elindításához, és a befizetések gyakorisága sincs meghatározva. Azonban a 2006. január 1. előtt született, magyarországi lakhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú gyermekek, valamint a 2017. július 1. előtt született külföldön élő, de magyar állampolgárságú, vagy Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermekek esetében a Start értékpapírszámla megnyitását követő 30 napon belül be kell fizetniük 25 ezer forintot.

Az ezeken a dátumokon kívül eső gyermekek esetében – akik jogosultak az életkezdési támogatásra – azonban nincs szükség befizetésre.

3. A babakötvényt nem kell igényelni, hiszen automatikusan elindul

Ennek a félreértésnek van alapja, ugyanis a Magyar állam minden, 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakhellyel rendelkező gyermek számára a Magyar Államkincstár által vezetett, névre szóló, letéti számlán automatikusan letétbe helyezi a nekik járó életkezdési támogatást.

A Start értékpapírszámla azonban nem nyílik meg automatikusan, hanem azt az egyes pontban ismertetett módon meg kell nyitni, és 8 munkanapon belül átvezetésre kerül az életkezdési támogatás összege, amit a Magyar Államkincstár babakötvény vásárlására fordít.

4. Havonta egy fix összeget kell befizetni a Start értékpapírszámlára

Nincs fix „törlesztés”, azaz sem összeg, sem dátum nem korlátozza a befizetéseket; gyakorlatilag bármikor, bármekkora szünetekkel, bármekkora összeg befizethető. Egy dolog fix: a 19 éves futamidő.

Ez ugyan előnynek mondható, azonban pénzügyi fegyelemre van szükség hozzá, hiszen amikor csak lehet, be kellene fizetni a számlára, hogy valóban megtakarításként működhessen, amiből aztán a gyermek profitálhat a felnőtt élete kezdetén.

5. A babakötvény nem támogatott

A babakötvényre nem csak kamatot kapunk, de mellé állami támogatást is, bár tény, hogy ez nem kiemelkedő: a naptári évben befizetett összeg 10%-a, de maximum 12 ezer forint évente, azaz évi befizetésekre vonatkozóan, tehát nem hozamként értelmezendő. Ehhez minimum 120 ezer forintot kell befizetni minden évben, de, ha magasabb a befizetés, akkor sem kapunk többet, csupán a kamatok összege lesz magasabb.

Fontos, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy Magyarországon nevelésbe vett gyermekeket a naptári évben befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb 24 ezer forint állami támogatás illeti meg.

+1. A babakötvényben elhelyezett összeg bármikor hozzáférhető

Sokan ugyanúgy kezelik a babakötvényt is, mintha állampapírt vásároltak volna, vagy bankbetétben helyezték volna el a pénzüket, holott ez egyáltalán nincs így. A babakötvény hozzáférhetőségét szigorú előírások szabályozzák.

Az életkezdési támogatásról szóló törvény kimondja, hogy a Start értékpapírszámlán gyűjtött pénzt a gyermek – és csak ő – a 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a számla megnyitását követő harmadik évtől kérheti.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom