Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

2022.08.19.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 19. 11:15

Valutát, vagy bankkártyát érdemes külföldi nyaraláson használni? Szerintünk sejted a választ; a részleteit megtudhatod az alábbi cikkből!

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

Hogy valutát, vagy bankkártyát használsz-e egy külföldi nyaralás során, az az adott helyzettől függ: valószínű, hogy egy bazárban csak készpénzt fogadnak el, míg más helyeken minden bizonnyal van terminál is, így bankkártyával is fizethetsz. Érdemes azonban a lehető legtöbb alkalommal az utóbbit választanod, hiszen sokkal biztonságosabb.

Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy a valuta és bankkártya használata együttesen lesz a legmegfelelőbb, viszont azt is érdemes megtudni, hogy hogyan jársz jobban: ha itthon váltasz, vagy az úti célodon veszel fel pénzt egy automatából. Egy azonban biztos: nem éri meg forintot magaddal vinni, hogy helyben váltsd azt át!

Nem árt, ha van nálunk helyi valuta

Nem csak az elmaradottabb helyeken, vagy bazárokban és utcai árusoknál kell majd készpénzzel fizetnünk, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen technikai hiba akadályozza a bankkártyás vásárlást, ilyenkor pedig nincs más lehetőség, mint a készpénzes fizetés – vagy épp a helyi készpénzfelvétel, ezt azonban jobb, ha mellőzzük, amíg csak lehetséges.

Nagyobb összeget azonban semmiképp se tartsunk magunknál, hiszen, ha elvész, vagy ellopják, azt sosem kapjuk vissza, míg a bankkártya elvesztése esetén legalább a pénzünk megmarad, ráadásul a valuta váltása jelentős költséggel is járhat! Emellett az sem mindegy, hogy hol váltunk valutát: ha itthon, akkor valószínűleg jobban járunk, ráadásul biztonságosabb is, mintha helyben próbálnánk ezt megoldani.

Bankkártyával fizetni külföldön is érdemesebb

Bankkártyával fizetni biztonságos, és nincs ez másként külföldön sem, ám ezen túl a bankkártyás fizetés során forintért devizát veszünk a bankunknál aktuálisan érvényes devizaeladási árfolyamon, így pedig olcsóbban juthatunk hozzá, a tranzakció pedig minden esetben ingyenes, tehát a vásárlásnak nincs plusz költsége sem.

A valutaváltás során ráadásul felszámolhatnak kezelési költséget is, ám nagyobb veszteséget jelenthet az, ha a nyaralás után a megmaradt valutát vissza akarjuk váltani, ugyanis a vételi és az eladási árfolyam között jelentős különbségek vannak. A bankkártya használata esetén viszont a visszaváltásból adódó veszteség egyszerűen nem létezik, hiszen nincs mit visszaváltani.

Fontos viszont tisztában lenni az aktuális árfolyamokkal, ugyanis a bankkártya használata árfolyamkockázattal jár, ráadásul nem a vásárlás időpontja lesz a mérvadó, hanem az, amikor a tranzakció könyvelésre kerül, azaz akár napokkal később. Ez persze akár előnyt is jelenthet, ha a vásárlás és a könyvelés között éppen erősödik forint, ám tartsuk szem előtt, hogy az ellenkezője is lehetséges!

Érdemes azt is tudni, hogy előfordul az úgynevezett dupla átváltás is, aminek oka, hogy a kártyatársaságok a tranzakciókat amerikai dollárban, illetve euróban számolják el. A kártyatársaság a helyi devizát először ezek egyikére váltja, majd – ha a forint alapú bankkártyával fizettünk – a saját bankunk szintén átváltja. Ebben az esetben megoldás, hogy amikor a POS terminál felajánlja a váltás lehetőségét, akkor erre nemmel kell válaszolni, mert így a saját bankunk végzi el a forintra váltást.

A külföldi készpénzfelvételt kerüljük, ha lehet!

Sokan vesznek fel készpénzt külföldön az ATM-ekből, ami egyrészt lehet kényszerhelyzet, másrészt figyelmetlenség, avagy inkább megszokás. Amennyiben lehetséges, kerüljük ezt el, mivel sokszor igen magas költségei vannak, és az átváltási árfolyam sem mindig olyan, amit alapesetben szeretnénk kifizetni.

Ha mégis szükség van a készpénzfelvételre, érdemes a bankcsoporton belüli ATM-eket választani, mivel ezeknél kedvezőbb árakat kaphatunk. A fióki készpénzfelvételt viszont még itthon is érdemes elkerülni, hiszen ez a legdrágább!

További tudnivaló, hogy a hazánkban érvényes, havi 150 ezer forintos, ingyenes készpénzfelvételi lehetőség más országokra nem terjed ki, azaz minden esetben díjat számolnak fel érte!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

2023.10.31.

Az MBH Bank. A netbank. Az MBH netbank. Három kifejezés. Az MBH Bank egy magyarországi nagybank. A netbank egy interneten elérhető kezelő felület a bankszámlához. Az MBH netbank egy magyarországi nagybank interneten elérhető kezelő felülete a bankszámlához. Mutatjuk a részleteket. Minden az MBH netbankról egy helyen, közérthetően.

Tovább olvasom
Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

2021.07.30.

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

2020.04.14.

Egészen mostanáig 5.000 forintos vásárlás alatt nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetések esetében, és ez egyrészt megkönnyítette a vásárlást, másrészt akadt veszélye is: ha elveszítetted a bankkártyádat, és azt valaki más használta a letiltás előtt, akkor 5.000 forintig gond nélkül megoldhatta, azaz költhette a pénzedet, amit nem kaphattál vissza soha többé.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával