Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

SWIFT kód, IBAN szám, BIC kód: minden részletet bemutatunk, és elmagyarázunk bankonként

2023.07.13.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 09:47

SWIFT kódra, BIC kódra és IBAN számlaszámra külföldi utalásoknál van szükség. Ismernünk kell ezeket az azonosítókat, és azt is tudnunk kell, ha szükség van rájuk, hol találjuk meg őket. Röviden és érthetően a nemzetközi bankszámla azonosítókról.

SWIFT kód, IBAN szám, BIC kód: minden részletet bemutatunk, és elmagyarázunk bankonként

Magyarország – bankszámlaszám magyarázó

Magyarországon a bankszámlaszámokat a következő módon azonosítják:

Bankazonosító (bankkód): az első négy számjegy a bankot azonosítja, amely a számlát kezel. Például az OTP Bank bankkódja 117.

Fiókazonosító: az ötödik és hatodik számjegy a bankszámla fiókját azonosítja. Ez a két számjegy a bank fiókjait azonosítja, és megkülönbözteti az egyes fiókokat egymástól.

Számlatulajdonos azonosítója: a bankszámlaszám következő nyolc számjegye a számlatulajdonos azonosítóját tartalmazza. Ez általában egyedi, és néha az adott számlatulajdonoshoz köthető.

Ellenőrző szám: az utolsó számjegy az ellenőrző szám, amelyet a bankszámlaszám hitelességének ellenőrzésére használnak. Ez az ellenőrző számot a többi számjegy alapján számolják ki, így ellenőrzi a számlaszám helyességét.

Egy bankszámlaszám általában 24 számjegyből áll, és a fent említett részekből épül fel. Az egyedi bankszámlaszámok lehetővé teszik a bankok és pénzintézetek számára, hogy azonosítsák és nyomon kövessék a számlákat a tranzakciók során.

Az egyes bankok azonban eltérő bankszámla-struktúrával rendelkezhetnek, így az egyes bankok számlaszámainak formátuma eltérhet egymástól.

A bankszámlaszámot bizalmasan kell kezelni, mivel ez lehetővé teszi a pénzügyi tranzakciókhoz való hozzáférést.

A bankszámlaszám rendkívül fontos, mert lehetővé teszi a pénzügyi tranzakciókat, valamint azonosítja és nyomon követi a bankszámlákat. A bankszámlaszámla lehetővé teszi, hogy pénzt küldjünk és fogadjunk elektronikus úton. A bankszámlaszám azonosítja a számlatulajdonost és a számlát, ezáltal biztosítva a tranzakciók megbízhatóságát és pontosságát.

A bankszámlaszám egyedi azonosító minden bankszámlához. Ez segít megkülönböztetni az egyes számlákat egymástól, különösen akkor, amikor több számlát kezelünk. A bankszámlaszám segítségével könnyen azonosíthatók, és nyomon követhetők a pénzügyi tranzakciók. A számlakivonatokon és más banki dokumentumokon gyakran feltüntetik a bankszámlaszámot, hogy azonosítható legyen a tranzakciókhoz és a számlatörténethez.

A bankszámlaszám használatakor lehetőség nyílik az online bankolásra, ami lehetővé teszi a számlaegyenleg ellenőrzését, tranzakciók végrehajtását, és más pénzügyi tevékenységeket az interneten keresztül. Az online használat egyszerű, és elfogadott. Az online bankolást telefonos applikációk segítik.

SWIFT kód – nemzetközi utalásokhoz

Bizonyos esetekben szükség van egy bankszámla azonosító adatra, a SWIFT kódra.

A SWIFT kód a bankok azonosítására alkalmas adat nemzetközi utalásoknál. A SWIFT szám két részből áll: SWIFT kódból és az IBAN számból.

A SWIFT kód összetevői: a bank neve (4 betű), az ország kódja (2 betű), a város kódja (2 betű), és a fiók kódja (3 számjegy). Amikor egy bank központját adja meg a kód, akkor az utolsó három helyre X kerül.

A BIC kód

A SWIFT kód és a BIC kód két különböző elnevezés ugyanarra a kódra. Ha BIC kódot kérnek, vagy ha Swift kódot kérnek, nem lesz különbség a megadott adatban.

A BIC kódról mindössze annyit kell tudni, hogy a SWIFT kód másik elnevezése.

IBAN szám – nemzetközi utalásokhoz

Akkor kell használni az IBAN számot, amikor külföldre utalunk, vagy külföldről fogadunk pénzt.

Az IBAN (International Bank Account Number) szám célja az egységes banki azonosítók megteremtése Európában.

IBAN számlaszámot minden bankszámlát nyitó automatikusan kap.

Az IBAN szám minden országban más. Magyarországon 28 karakterből tevődik össze. Az első két karakter mindig a HU, ezután következik egy két számjegyű ellenőrző kód. A következő karalterek a magyar számlaszám karakterei.

A nemzetközi azonosításhoz szükséges kódok – a bankszámlakivonaton és a netbankban

Az IBAN számlaszám látható a számlakivonaton, és egyes esetekben a netbankban is.

Az IBAN számlaszámot folyamatosan, szóköz és kötőjel nélkül kell leírni, vagy egyes esetekben négyes tagolásban.

Ha nem találjuk meg a nemzetközi azonosításhoz szükséges kódot, használhatunk IBAN szám generátort. Az IBAN szám generátor elérhető az interneten.

Az Akölcsön szakértői szerint nincs szükség a nemzetközi azonosító kódok megjegyzésére, hiszen szükség esetén megtalálhatjuk a bankszámlakivonaton.

Összefoglaló

A magyar bankszámlaszámok négy fő részből állnak: a bankazonosító, a fiókazonosító, a számlatulajdonos azonosítója és az ellenőrző szám. A SWIFT kódot és az IBAN számot nemzetközi tranzakcióknál használják a bankok és a számlák azonosítására. A SWIFT kód másik elnevezése a BIC kód. Az IBAN számot minden bankszámlatulajdonos automatikusan megkapja. Az egyes kódokat a bankszámlakivonaton, a netbankban vagy az IBAN szám generátor segítségével találhatjuk meg.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Spórolj tudatosan: ellenőrizd a bankszámla-díjkimutatásodat!

Spórolj tudatosan: ellenőrizd a bankszámla-díjkimutatásodat!

2023.02.15.

Te ellenőrzöd a bankszámla-díjkimutatásodat? Ha nem, az alábbiakból megtudhatod, miért is lenne fontos, hogy rendszeresen megtedd!

Tovább olvasom
Az utalásokkal kapcsolatban: mindig időben megérkezik az utalás?

Az utalásokkal kapcsolatban: mindig időben megérkezik az utalás?

2023.08.01.

Ez a huszonegyedik század. Az utalásokat már digitálisan indíthatjuk. Az Azonnali Fizetési Rendszer pedig néhány másodperc alatt megjeleníti azt a célszámlán. De mi az az Azonnali Fizetési Rendszer? Éjjel-nappal működik? Karácsonykor is? Vannak korlátai? Az Akölcsön pénzügyi szakértőitől közérthetően az Azonnali Fizetési Rendszerről.

Tovább olvasom
A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

A digitális bankolás új dimenziója: fedezd fel az MBH netbankot!

2023.10.31.

Az MBH Bank. A netbank. Az MBH netbank. Három kifejezés. Az MBH Bank egy magyarországi nagybank. A netbank egy interneten elérhető kezelő felület a bankszámlához. Az MBH netbank egy magyarországi nagybank interneten elérhető kezelő felülete a bankszámlához. Mutatjuk a részleteket. Minden az MBH netbankról egy helyen, közérthetően.

Tovább olvasom
Bankszámlanyitás gyerekeknek? Igen!

Bankszámlanyitás gyerekeknek? Igen!

2020.11.20.

Sokan már viccelődnek azzal, hogy mennyire nem az életre készítik fel a gyerekeket az iskolákban, mégis folyamatosan leterheltek. A pénzügyekhez például nem hogy a gyerekek, de a felnőttek nagy része sem ért annyira, amennyire szüksége lenne rá, és akkor a pénzügyi tudatosságról nem is beszéltünk, amit nem elegendő tanulni, arra nevelni kellene mindenkit. A bankszámlanyitás gyerekeknek ehhez lehet az első lépés, de persze a szülőknek lesz még dolguk ezen felül is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával