Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

2022.10.14.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. október 14. 09:57

Amennyiben eldöntöttétek, hogy hitelt vesztek fel, hogy megvalósítsátok terveiteket és álmaitokat, vagy saját lakást, házat vennétek, de nem áll rendelkezésetekre az ehhez szükséges teljes összeg és a családotok sem tud benneteket támogatni, akkor szükségetek lesz a banki kölcsönre. Ennek számos fajtája létezik, igényelhettek személyi, vagy lakáshitelt az esetlegesen felvett támogatások mellé.

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

A bankok az első lépések között végzik el a hitelbírálatot, amelynek ideje számos tényezőtől függhet. A hitelbírálat egészen pontosan azt a döntési folyamatot jelenti, amikor a pénzintézet megvizsgálja, hogy alkalmasak vagyunk-e a hitel igénylésére, hitelképesek vagyunk-e. A hitelbírálat ideje alatt lezajlik az adósminősítés és a fedezetértékelés is. Ez egy szigorú szabályokhoz kötött folyamat, így a hitelbírálat ideje először is attól függ, hogy milyen típusú kölcsönt igényeltünk és milyen hosszú időre szeretnénk felvenni azt. Minél alacsonyabb összeget kérelmezünk a banknál, annál rövidebb a hitelbírálat ideje. Kis összegnél automatizmus is dönthet a hitelképesség megállapításáról, így a hitelbírálat ideje meglehetősen rövid, míg nagyobb összeg esetén a döntést a pénzintézeti központ hozza meg, ezzel pedig nő a hitelbírálat ideje.

Mi történik a hitelbírálat ideje alatt?

A hitelbírálat gyakorlatilag elkerülhetetlen, ha pénzt igénylünk kölcsön egy pénzintézettől, legyen szó jelzálog alapú hitelről, vagy személyi kölcsönről, de még az áruhitel esetén is zajlik bizonyos hitelbírálat. Ha jelzáloggal terhelnénk egy ingatlant, akkor a hitelbírálat ideje hosszabb, mivel ez ezesetben nagyon részletes vizsgálatra van szükség, beleértve az adósminősítést, a hitelképesség megállapítását, a hitel konstrukcióinak meghatározását és a hitelfedezet teljeskörű felmérését. Fogyasztási hitel igénylése esetén a hitelbírálat ideje jóval rövidebb, mivel több ellenőrzési pont kimarad, nincs szükség jelzálog ellenőrzésére például, mert maga a vásárolni kívánt tárgy jelenti a fedezetet (például autó). Szintén a fogyasztási hitelek csoportjába tartoznak a személyi kölcsönök, a hitelkártyák, vagy magára a folyószámlára felvett kölcsönök. Ezesetben a fedezetet a munkabéred vagy a jövedelmed jelenti. Ebben az esetben a hitelbírálat ideje alatt elsősorban a fizetésedet és a kiadásaidat ellenőrzi a bank.

A hitelkérelmet is elemzi a bank, emellett vizsgálják az ügyfelek adatait, jövedelmét, hitelképességét, munkahelyét, munkabérét, munkaszerződését, rendszeres kiadásait, a banki számlakivonatait, tehát magát az ügyfelet. Ellenőrzik természetesen a Központi Hitelinformációs Rendszerben is az előzményeidet, vagyis az adatbázisban a korábbi hiteleid (ha voltak), tehát az adóstörténetet is vizsgálják. Ha voltak nehézségeid a fizetési határidők betartásával, akkor negatív, ha a szerződés feltételeit betartó ügyfél vagy, akkor pozitív a besorolásod a KHR rendszerében.

Mit vigyünk magunkkal a hitelbírálathoz?

A hitelbírálathoz különböző dokumentumok és igazolások szükségesek, attól függően, hogy magánszemélyként, vagy vállalkozóként igényeljük a kölcsönt, hogy fogyasztási, vagy jelzáloghitelt választunk. Ezek persze befolyásolják a hitelbírálat idejét is.

Jelzáloghitel esetén önrész szükséges, tehát az ezt igazoló okmányokat is vigyük magunkkal, tovább a lakás adásvételi szerződése, vagy ha építés alatt álló ingatlanról beszélünk, akkor annak a tervei, engedélyei és az egyik legfontosabb a társasházi alapító okirat is szükséges. A kérelem részét képezi az értékbecslés, az alaprajz és a tulajdoni lap is. Ezek nélkül a hitelbírálat meghiúsul.

Ha magánszemélyként igényelnénk hitelt, akkor a személyes iratok mellett a munkáltatótól kikért jövedelemigazolás is szükséges. A bankszámlánk kivonatait is be kell nyújtanunk, de ha a számlavezető bankuknál igényeljük a hitelt, ezt a folyamatot elvégzi a pénzintézet.

Ha vállalkozóként igényeljük a hitelt, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is igazolását is kéri a bank arról, hogy a cégünknek nincs tartozása.

A hitelbírálat ideje változhat, de díja nincs. Jelzáloghitel esetén azonban vannak bizonyos kötelező kiadások, melyek szükségesek a hitel felvételéhez a tulajdoni lap bekérése, a földhivatali ügyintézés és az értékbecslés is a hitelt felvevőt terheli, de több pénzintézet akcióban elengedheti, vagy átvállalhatja ezeket a kiadásokat.

Milyen tényezőktől függ a hitelbírálat ideje?

A hitelfelvétellel járó ügyintézés egyre gyorsabb és hatékonyabb, egyre kevésbé terheli az ügyfelet, és egyre több részletet elintézhetünk online is. Ettől függetlenül a hitelbírálat ideje változó, befolyásolja a kölcsön összege, az, hogy a számlavezető bankunknál vesszük-e fel a hitelt, vagy mási pénzintézetet választunk, illetve, hogy hova érkezik rendszeresen a munkabérünk. A hitelbírálat ideje attól is függ, hogy milyen gyorsan gyűjtjük össze a szükséges dokumentumokat, ezzel tudunk a legtöbb időt megspórolni. Továbbá a hitelbírálat ideje jelentősen megnőhet, ha adóstárs, vagy kezes bevonása is szükséges a hitel felvételéhez.

Amennyiben mindent elintéztünk és minden iratot benyújtottunk a kérelemhez, úgy a hitelbírálat ideje gyorsan lezajlik. Fogyasztóbarát személyi kölcsönök igénylése esetén a hitelbírálat ideje maximum három munkanap, ha online ügyintézést választottunk, akkor legfeljebb két napig tart a hitelbírálat ideje.

A lakáshiteligénylés esetén a hitelbírálat legkésőbb 15 nap alatt végbemegy, míg a folyósítás két munkanap alatt lezajlik.

Mit tehetünk, hogy a hitelbírált ideje minél rövidebb legyen

Az előkészítő szakaszban a kalkulátorok segítségével érdemes a futamidőt és a kamatot alaposan átgondolni, és ne az adott akciók alapján válasszuk ki a pénzintézetet. Ez a folyamat már képezheti a hitelbírálat idejét, és akkor is gyorsíthatunk ezen, ha minden dokumentumot időben és maradéktalanul benyújtottunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Az előzetes hitelbírálat folyamata

Az előzetes hitelbírálat folyamata

2021.03.29.

Az előzetes hitelbírálat folyamata gyorsan lezajlik, ráadásul sokat segít a döntésben, ezért mindig érdemes igénybe venni a lehetőséget!

Tovább olvasom
Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

2023.01.31.

Hogy megkapod-e a lakáshitelt, az számtalan apróságon múlhat – az alábbiakban a banki gyakorlatban előforduló okokat gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom