fbpx
Hirdetés

Az 5+1 leggyakoribb ok, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet

2022.11.08.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 8. 12:03

Ha elutasítják a hitelkérelmedet, az több okra is visszavezethető – az alábbiakban a leggyakoribbakat mutatjuk be.

Az 5+1 leggyakoribb ok, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet

Elutasíthatják a hitelkérelmedet akár egy bagatell apróság miatt is, ezért érdemes tisztában lenned minden egyes követelménnyel, ami egy hitel igénylése során felmerülhet. A pénzintézetek szempontok hosszú listája alapján végzik a hitelbírálatot; hogy pontosan mik is ezek, azzal viszont nem köztudott, ráadásul számos olyan tényező is van, amiről nem is feltételeznénk, hogy hatással lehet a hitelbírálat eredményére.

A hitelkérelem elutasítását viszont sok esetben nem indokolja meg a bank, csupán az eredményt közli; ezért, illetve a későbbi, sikeres hiteligénylés érdekében összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, amelyek a hitelkérelem elutasítása mögött állhatnak.

1. Dokumentumhiány

Az igényléshez számos dokumentumot kell, de, ha valamelyik hiányzik, a bankok automatikusan elutasítják a hitelkérelmet. A szükséges dokumentumok általában a következők:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya
  • bankszámlakivonatok
  • jövedelemigazoláshoz szükséges dokumentumok
  • hitelkérelmi adatlap

Ezek minden hiteligénylésnél szükségesek, de egyéb papírokat is kérhet a bank, lényeges tehát, hogy a hitelkérelem beadása előtt ellenőrizzük a listát.

2. A jövedelem nem elég magas

Csak akkor hagyják jóvá a hiteligénylést, ha az igazolt jövedelem eléri a bank által meghatározott összeget; ez jellemzően megegyezik a minimálbérrel, de bankonként eltérő. Azonban ezt több tényező is befolyásolhatja; ilyen például a hitelcél, a jövedelem típusa, valamint az adósok száma is.

3. A munkahely nem felel meg az elvárásoknak

A jövedelem mértékén túl fontos annak stabilitása is, azaz, hogy bizonyos ideje a megadott cég legyen az igénylő munkahelye; ez jellemzően minimum 3 hónap stabil munkaviszony, ám bankonként és hiteltípusonként el is térhet, vagyis adott esetben egy pénzintézet elvárhat akár 6 havi, sőt, 1 éves, folyamatos munkaviszonyt is. Szintén lényeges, hogy az igénylő ne legyen próbaidőn, de a hiteligénylés a felmondási idő alatt sem lehetséges.

4. Túl magas törlesztőrészlet

A JTM-szabályozásról már számos esetben ejtettünk szót itt, a blog hasábjain, így most csak röviden: a hitelösszeget és a futamidőt határozza meg azáltal, hogy megad egy maximális havi törlesztőrészletet. A megállapításánál az igénylő minden meglévő tartozását és jövedelmét figyelembe veszik, így azok együttes összege számít.

Ha a hiteligénylő jövedelme nem haladja meg a nettó félmillió forintot, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzálogkölcsönt a jövedelem 25%-áig, 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzálogkölcsönnél a jövedelem 35%-áig, a 10 évet meghaladó kamatperiódusú, vagy fix kamatozású jelzálogkölcsön esetén pedig a jövedelem 50%-áig terhelhető az adós.

A személyi kölcsönök és a Babaváró hitel esetében félmillió forintnál alacsonyabb havi, nettó jövedelemnél 50, míg az ezt meghaladónál annak 60%-át tehetik ki a hiteltörlesztők.

5. Elmaradások a hitelmúltban

Ha hitelkiváltásra kerül sor, a bank a korábbi hitel törlesztését is megvizsgálja, méghozzá hosszabb időtávon, de többnyire a 3-6 hónapos fizetési múltat ellenőrzik. Ha ez idő alatt elmaradás volt a törlesztésben, az nem feltétlenül vezet negatív hitelbírálathoz, de komolyabb elmaradás, vagy már felmondott szerződés esetén automatikusan el fogják utasítani az újabb hitelkérelmet.

+1. KHR-lista

Ezt talán nem is kell bővebben kifejteni, higy automatikusan elutasítják a hitelkérelmet abban az esetben, ha a leendő adós szerepel a KHR-listán; ez alól csak a Provident kivétel, ahol kisebb összegű hitelt folyósítanak olyan kérelmezők számára, akik már visszafizették a korábbi tartozásukat, azaz passzív státuszúak.

Hitelt szeretnél igényelni? Mindenképp ellenőrizd a kérelmedet a fenti, 5+1-es lista alapján, és, ha mindent rendben találtál, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, majd, ha megtaláltad a számodra leginkább megfelelő konstrukciót, indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

2021.10.29.

Alkalmazotti jogviszony esetén a jövedelmünket igazolnunk kell hitelfelvételkor. Ehhez munkáltatói igazolásra lesz szükség. Mi van, ha nem tudunk, vagy nem akarunk munkáltatói igazolást bemutatni? Körüljártuk a témát, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül.

Tovább olvasom
Mire kell figyelned adóstársként?

Mire kell figyelned adóstársként?

2021.05.06.

Adóstársra nem minden hiteligénylés esetében van szükség, de amikor igen, akkor azzal nem csupán előnyök járnak – mutatjuk, mire kell figyelned!

Tovább olvasom
Miért érdemes személyi kölcsönt igényelni a Takarékbanktól?

Miért érdemes személyi kölcsönt igényelni a Takarékbanktól?

2022.01.06.

Ha pénzre van szükségünk, gondoljunk a Takarékbank személyi kölcsönére. Ettől a patinás pénzintézettől kedvező feltételekkel igényelhetünk személyi kölcsönt. De miért annyira jó a Takarékbank személyi kölcsöne? Utánajártunk, hogy miért érdemes személyi kölcsönt igényelni a Takarékbanktól.

Tovább olvasom
Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

2021.11.05.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltermék Magyarországon. Szabadon felhasználható és egyszerűen igényelhető. Személyi kölcsönhöz akár néhány óra alatt is hozzájuthatunk. Amikor kiválasztjuk a személyi kölcsönt, elsősorban a kamatot és a THM-et figyeljük. Vannak azonban egyéb kedvezmények is, amikkel érdemes számolni a kiválasztásnál. Mutatjuk, mik ezek.

Tovább olvasom