Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Az 5+1 leggyakoribb ok, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet

2022.11.08.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. július 11. 10:02

Ha elutasítják a hitelkérelmedet, az több okra is visszavezethető – az alábbiakban a leggyakoribbakat mutatjuk be.

Az 5+1 leggyakoribb ok, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet

Elutasíthatják a hitelkérelmedet akár egy bagatell apróság miatt is, ezért érdemes tisztában lenned minden egyes követelménnyel, ami egy hitel igénylése során felmerülhet. A pénzintézetek szempontok hosszú listája alapján végzik a hitelbírálatot; hogy pontosan mik is ezek, azzal viszont nem köztudott, ráadásul számos olyan tényező is van, amiről nem is feltételeznénk, hogy hatással lehet a hitelbírálat eredményére.

A hitelkérelem elutasítását viszont sok esetben nem indokolja meg a bank, csupán az eredményt közli; ezért, illetve a későbbi, sikeres hiteligénylés érdekében összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, amelyek a hitelkérelem elutasítása mögött állhatnak.

1. Dokumentumhiány

Az igényléshez számos dokumentumot kell, de, ha valamelyik hiányzik, a bankok automatikusan elutasítják a hitelkérelmet. A szükséges dokumentumok általában a következők:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya
  • bankszámlakivonatok
  • jövedelemigazoláshoz szükséges dokumentumok
  • hitelkérelmi adatlap

Ezek minden hiteligénylésnél szükségesek, de egyéb papírokat is kérhet a bank, lényeges tehát, hogy a hitelkérelem beadása előtt ellenőrizzük a listát.

2. A jövedelem nem elég magas

Csak akkor hagyják jóvá a hiteligénylést, ha az igazolt jövedelem eléri a bank által meghatározott összeget; ez jellemzően megegyezik a minimálbérrel, de bankonként eltérő. Azonban ezt több tényező is befolyásolhatja; ilyen például a hitelcél, a jövedelem típusa, valamint az adósok száma is.

3. A munkahely nem felel meg az elvárásoknak

A jövedelem mértékén túl fontos annak stabilitása is, azaz, hogy bizonyos ideje a megadott cég legyen az igénylő munkahelye; ez jellemzően minimum 3 hónap stabil munkaviszony, ám bankonként és hiteltípusonként el is térhet, vagyis adott esetben egy pénzintézet elvárhat akár 6 havi, sőt, 1 éves, folyamatos munkaviszonyt is. Szintén lényeges, hogy az igénylő ne legyen próbaidőn, de a hiteligénylés a felmondási idő alatt sem lehetséges.

4. Túl magas törlesztőrészlet

A JTM-szabályozásról már számos esetben ejtettünk szót itt, a blog hasábjain, így most csak röviden: a hitelösszeget és a futamidőt határozza meg azáltal, hogy megad egy maximális havi törlesztőrészletet. A megállapításánál az igénylő minden meglévő tartozását és jövedelmét figyelembe veszik, így azok együttes összege számít.

Ha a hiteligénylő jövedelme nem haladja meg a nettó félmillió forintot, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzálogkölcsönt a jövedelem 25%-áig, 5 évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzálogkölcsönnél a jövedelem 35%-áig, a 10 évet meghaladó kamatperiódusú, vagy fix kamatozású jelzálogkölcsön esetén pedig a jövedelem 50%-áig terhelhető az adós.

A személyi kölcsönök és a Babaváró hitel esetében 600 ezer forintnál alacsonyabb havi, nettó jövedelemnél 50, míg az ezt meghaladónál annak 60%-át tehetik ki a hiteltörlesztők.

5. Elmaradások a hitelmúltban

Ha hitelkiváltásra kerül sor, a bank a korábbi hitel törlesztését is megvizsgálja, méghozzá hosszabb időtávon, de többnyire a 3-6 hónapos fizetési múltat ellenőrzik. Ha ez idő alatt elmaradás volt a törlesztésben, az nem feltétlenül vezet negatív hitelbírálathoz, de komolyabb elmaradás, vagy már felmondott szerződés esetén automatikusan el fogják utasítani az újabb hitelkérelmet.

+1. KHR-lista

Ezt talán nem is kell bővebben kifejteni, higy automatikusan elutasítják a hitelkérelmet abban az esetben, ha a leendő adós szerepel a KHR-listán; ez alól csak a Provident kivétel, ahol kisebb összegű hitelt folyósítanak olyan kérelmezők számára, akik már visszafizették a korábbi tartozásukat, azaz passzív státuszúak.

Hitelt szeretnél igényelni? Mindenképp ellenőrizd a kérelmedet a fenti, 5+1-es lista alapján, és, ha mindent rendben találtál, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, majd, ha megtaláltad a számodra leginkább megfelelő konstrukciót, indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

15 ok, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmedet

15 ok, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmedet

2023.09.22.

A személyi kölcsön igénylés elutasítása kellemetlen helyzetbe hozhatja az igénylőt. Egy terv megvalósítása ütközhet így akadályokba. Pedig több oka is lehet, ami miatt elutasíthatják a személyi kölcsön kérelmet. Mutatjuk, hogy mik ezek, és azt is, hogyan lehet őket elkerülni.

Tovább olvasom
3+1 tanács hitelfelvétel előtt

3+1 tanács hitelfelvétel előtt

2021.03.09.

Olvasd el tanácsainkat hitelfelvétel esetére, mert rengeteg bosszúságtól és komoly anyagi veszteségektől kímélheted meg magad!

Tovább olvasom
Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

2023.04.06.

Változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél. A Babaváró hitel rendkívüli népszerűsége töretlen. Egy apró változás is jelentősen befolyásolhatja azonban ezt a népszerűséget. Utánajártunk, hogy milyen változás jöhet a Babaváró kölcsön igénylés folyamatában. Mutatjuk, mi ez a lehetséges változás, és milyen hatása lehet a bevezetésének.

Tovább olvasom
Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

2021.10.15.

A Magyar Nemzeti Bank október 4-én elindította a Zöld Otthon programját. A program keretében a kereskedelmi bankok fix 2,5%-os kamattal kínálnak jelzáloghitelt új lakás vásárlásához. Az alacsony kamat miatt az elvárt minimális jövedelem is alacsonyabb, így széles körben elérhető lesz az a kamattámogatott konstrukció. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom