fbpx
Hirdetés

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 22. 08:50

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Hogy számíthatunk-e a hitelpiacon kamatcsökkenésre, vagy épp emelkedésre, egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, de tapasztalatunk és az elmúlt időszak történései alapján kijelenthetjük: semmi jó nem várható.

A tavalyi év közepe óta gyakorlatilag folyamatosan emelkednek a hitelkamatok, és ez az egész hitelpiacra hatással van. A koronavírus-járvány persze éreztette a hatását, ám érdekes módon ez viszonylag hamar el is múlt, a hitelpiac úgymond “megszokta” a helyzetet, és csak a hitelbírálatok lettek valamivel szigorúbbak, a kamatok nem növekedtek.

A problémát a jegybanki kamatemelés jelentette, amit sokan – többek közt mi is – megjósoltunk egy ideje, és az infláció erősödésével meg is valósult. A jegybanki alapkamat emelése egyenesen vezet a hitelintézetek nyereségének csökkenéséhez, ami már így is 1% alatti volt, tehát lépni kellett, és az egyetlen megoldás a hitelek kamatainak emelése volt.

Az orosz-ukrán háború kitörése, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, valamint a gazdaság visszaesése csak tovább fokozta a helyzetet, hiszen hatással van a nyersanyagok és az élelmiszerek árára, valamint az egész világgazdaságra is, tehát nem csoda, hogy a háború kitörésének hírére a forint árfolyama mélyrepülésbe kezdett.

Itt azonban még nincs vége

Ahhoz, hogy a helyzet valamivel jobbá válhasson, a háborúnak nagyon gyorsan, minden felet megnyugtató módon le kellene zárulnia – erre egyelőre kevés az esély. A pénzpiaci hozamok tehát tovább emelkednek, amivel együtt jár a hitelpiaci kamatok emelkedése.

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet, hiszen a kamatemelés eddig csak óvatoskodva történt, de hamarosan nem lesz más választás, mint tovább növelni a kamatszinteket, amire legkésőbb a nyáron sor is kerül, méghozzá drasztikusan, akár 1% fölötti mértékben is, ami havi szinten akár 20 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést is jelenthet.

Ennek gyakorlatilag folyománya lesz, hogy az átlagos lakáshitelek 5-6%-os kamatszintre emelkednek, ami néhány éve még a személyi kölcsönökre volt jellemző – hogy ez utóbbiak meddig emelkedhetnek a továbbiakban, meg sem kíséreljük megtippelni.

Mi várható ezek után a hitelpiacon?

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a bankok költségei jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint a hitelek kamatai, aminek “köszönhetően” a nyereségük nagyjából 2%-kal kevesebb, mint két éve, és a hitelezés szempontjából lényeges pénzpiaci hozamok már meg is haladták a hitelkamatok nagyságát.

Sajnos a jelenlegi helyzet nem sokáig tartható, a változás – ami sajnos negatív hatással lesz mindenkire – a küszöbön áll, a hitelpiac pedig egyre kevesebb ember számára lesz elérhető; néhány évig erősen csökkenni fog az új lakáshitelek száma.

Mit érez meg ebből egy átlagos háztartás?

Ha minden tovább folyik abban az ütemben, ahogy eddig is, akkor a nyárra elérjük azt a szintet, amikor egy átlagos lakáshitel törlesztőrészlete nagyjából 40 ezer forinttal lesz magasabb, mint tavaly év elején. Egy ekkora összeg pedig már elég magas ahhoz, hogy sokan megérezzék – ez persze az újonnan felvett hitelekre vonatkozik.

Hitelfelvételkor azonban a jövedelem az elsődleges szempontok közé tartozik, amikor a hitelkérelem elbírálásáról van szó, magasabb havi törlesztőrészlethez pedig a JTM szabályozásnak megfelelően magasabb jövedelem is szükséges.

Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy egy 20 milliós, átlagos lakáshitel igényléséhez tavaly nagyjából 230 ezer forint nettó jövedelemre volt szükség; idén ez már legalább 300 ezer forintra fog rúgni.

Ha lakást tervezel vásárolni, minél előbb lépned kell, mert az emelkedő hitelkamatoknak, illetve a hitelpiac jelenlegi helyzetének okán minél tovább húzod, annál rosszabbul jársz! Éppen ezért hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait, válaszd ki azt a konstrukciót, ami leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitelbírálat ideje?

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

2022.10.14.

Amennyiben eldöntöttétek, hogy hitelt vesztek fel, hogy megvalósítsátok terveiteket és álmaitokat, vagy saját lakást, házat vennétek, de nem áll rendelkezésetekre az ehhez szükséges teljes összeg és a családotok sem tud benneteket támogatni, akkor szükségetek lesz a banki kölcsönre. Ennek számos fajtája létezik, igényelhettek személyi, vagy lakáshitelt az esetlegesen felvett támogatások mellé.

Tovább olvasom
Kamat- és áremelés a pénzintézeteknél

Kamat- és áremelés a pénzintézeteknél

2021.07.08.

Aki hitelfelvétel mellett dönt, annak fel kell készülnie rá, hogy egy hosszú, tíz- vagy húszéves futamidő esetén változni fog a havi törlesztőrészlet. A bankoknak lehetőségük van, hogy időnként változtassanak a feltételeken, akár egyoldalúan is. Ez történik most is, a legtöbb pénzintézet kamat- és áremelés mellett döntött júniustól.

Tovább olvasom
Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

2021.11.05.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltermék Magyarországon. Szabadon felhasználható és egyszerűen igényelhető. Személyi kölcsönhöz akár néhány óra alatt is hozzájuthatunk. Amikor kiválasztjuk a személyi kölcsönt, elsősorban a kamatot és a THM-et figyeljük. Vannak azonban egyéb kedvezmények is, amikkel érdemes számolni a kiválasztásnál. Mutatjuk, mik ezek.

Tovább olvasom