Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 22. 08:50

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Hogy számíthatunk-e a hitelpiacon kamatcsökkenésre, vagy épp emelkedésre, egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, de tapasztalatunk és az elmúlt időszak történései alapján kijelenthetjük: semmi jó nem várható.

A tavalyi év közepe óta gyakorlatilag folyamatosan emelkednek a hitelkamatok, és ez az egész hitelpiacra hatással van. A koronavírus-járvány persze éreztette a hatását, ám érdekes módon ez viszonylag hamar el is múlt, a hitelpiac úgymond „megszokta” a helyzetet, és csak a hitelbírálatok lettek valamivel szigorúbbak, a kamatok nem növekedtek.

A problémát a jegybanki kamatemelés jelentette, amit sokan – többek közt mi is – megjósoltunk egy ideje, és az infláció erősödésével meg is valósult. A jegybanki alapkamat emelése egyenesen vezet a hitelintézetek nyereségének csökkenéséhez, ami már így is 1% alatti volt, tehát lépni kellett, és az egyetlen megoldás a hitelek kamatainak emelése volt.

Az orosz-ukrán háború kitörése, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, valamint a gazdaság visszaesése csak tovább fokozta a helyzetet, hiszen hatással van a nyersanyagok és az élelmiszerek árára, valamint az egész világgazdaságra is, tehát nem csoda, hogy a háború kitörésének hírére a forint árfolyama mélyrepülésbe kezdett.

Itt azonban még nincs vége

Ahhoz, hogy a helyzet valamivel jobbá válhasson, a háborúnak nagyon gyorsan, minden felet megnyugtató módon le kellene zárulnia – erre egyelőre kevés az esély. A pénzpiaci hozamok tehát tovább emelkednek, amivel együtt jár a hitelpiaci kamatok emelkedése.

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet, hiszen a kamatemelés eddig csak óvatoskodva történt, de hamarosan nem lesz más választás, mint tovább növelni a kamatszinteket, amire legkésőbb a nyáron sor is kerül, méghozzá drasztikusan, akár 1% fölötti mértékben is, ami havi szinten akár 20 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést is jelenthet.

Ennek gyakorlatilag folyománya lesz, hogy az átlagos lakáshitelek 5-6%-os kamatszintre emelkednek, ami néhány éve még a személyi kölcsönökre volt jellemző – hogy ez utóbbiak meddig emelkedhetnek a továbbiakban, meg sem kíséreljük megtippelni.

Mi várható ezek után a hitelpiacon?

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a bankok költségei jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint a hitelek kamatai, aminek „köszönhetően” a nyereségük nagyjából 2%-kal kevesebb, mint két éve, és a hitelezés szempontjából lényeges pénzpiaci hozamok már meg is haladták a hitelkamatok nagyságát.

Sajnos a jelenlegi helyzet nem sokáig tartható, a változás – ami sajnos negatív hatással lesz mindenkire – a küszöbön áll, a hitelpiac pedig egyre kevesebb ember számára lesz elérhető; néhány évig erősen csökkenni fog az új lakáshitelek száma.

Mit érez meg ebből egy átlagos háztartás?

Ha minden tovább folyik abban az ütemben, ahogy eddig is, akkor a nyárra elérjük azt a szintet, amikor egy átlagos lakáshitel törlesztőrészlete nagyjából 40 ezer forinttal lesz magasabb, mint tavaly év elején. Egy ekkora összeg pedig már elég magas ahhoz, hogy sokan megérezzék – ez persze az újonnan felvett hitelekre vonatkozik.

Hitelfelvételkor azonban a jövedelem az elsődleges szempontok közé tartozik, amikor a hitelkérelem elbírálásáról van szó, magasabb havi törlesztőrészlethez pedig a JTM szabályozásnak megfelelően magasabb jövedelem is szükséges.

Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy egy 20 milliós, átlagos lakáshitel igényléséhez tavaly nagyjából 230 ezer forint nettó jövedelemre volt szükség; idén ez már legalább 300 ezer forintra fog rúgni.

Ha lakást tervezel vásárolni, minél előbb lépned kell, mert az emelkedő hitelkamatoknak, illetve a hitelpiac jelenlegi helyzetének okán minél tovább húzod, annál rosszabbul jársz! Éppen ezért hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait, válaszd ki azt a konstrukciót, ami leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyi a havi törlesztője most 20 millió forint lakáshitelnek?

Mennyi a havi törlesztője most 20 millió forint lakáshitelnek?

2023.06.09.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a havi törlesztőrészlet nagysága lehet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésénél. Mutatjuk, hogy miért érdemes használni a lakáshitel kalkulátort, és természetesen azt is, hogy mennyi a havi törlesztője most egy 20 millió forintos lakáshitelnek.

Tovább olvasom
Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

2022.11.15.

A hitelátvállalás viszonylag ritka, de legalábbis ritkább, mint a szokványos hitelfelvétel; lássuk, mit érdemes tudni róla.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

2022.09.13.

A lakáshitel felvételéhez szükséges jövedelem mértéke nem csak bankonként változhat, de más tényezők is hatással vannak rá.

Tovább olvasom
Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

2023.06.13.

A folyószámlahitel egy nagyszerű eszköz arra, hogy kisebb pénzügyi nehézségeket áthidaljunk vele. Utánajártunk, hogy mi az a folyószámlahitel, mire jó, és azt is megmutatjuk, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a folyószámlahitel segítség legyen, ne pedig rémálom. Fontos tartalom következik.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával