Hirdetés

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 22. 08:50

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Hogy számíthatunk-e a hitelpiacon kamatcsökkenésre, vagy épp emelkedésre, egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, de tapasztalatunk és az elmúlt időszak történései alapján kijelenthetjük: semmi jó nem várható.

A tavalyi év közepe óta gyakorlatilag folyamatosan emelkednek a hitelkamatok, és ez az egész hitelpiacra hatással van. A koronavírus-járvány persze éreztette a hatását, ám érdekes módon ez viszonylag hamar el is múlt, a hitelpiac úgymond „megszokta” a helyzetet, és csak a hitelbírálatok lettek valamivel szigorúbbak, a kamatok nem növekedtek.

A problémát a jegybanki kamatemelés jelentette, amit sokan – többek közt mi is – megjósoltunk egy ideje, és az infláció erősödésével meg is valósult. A jegybanki alapkamat emelése egyenesen vezet a hitelintézetek nyereségének csökkenéséhez, ami már így is 1% alatti volt, tehát lépni kellett, és az egyetlen megoldás a hitelek kamatainak emelése volt.

Az orosz-ukrán háború kitörése, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, valamint a gazdaság visszaesése csak tovább fokozta a helyzetet, hiszen hatással van a nyersanyagok és az élelmiszerek árára, valamint az egész világgazdaságra is, tehát nem csoda, hogy a háború kitörésének hírére a forint árfolyama mélyrepülésbe kezdett.

Itt azonban még nincs vége

Ahhoz, hogy a helyzet valamivel jobbá válhasson, a háborúnak nagyon gyorsan, minden felet megnyugtató módon le kellene zárulnia – erre egyelőre kevés az esély. A pénzpiaci hozamok tehát tovább emelkednek, amivel együtt jár a hitelpiaci kamatok emelkedése.

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet, hiszen a kamatemelés eddig csak óvatoskodva történt, de hamarosan nem lesz más választás, mint tovább növelni a kamatszinteket, amire legkésőbb a nyáron sor is kerül, méghozzá drasztikusan, akár 1% fölötti mértékben is, ami havi szinten akár 20 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést is jelenthet.

Ennek gyakorlatilag folyománya lesz, hogy az átlagos lakáshitelek 5-6%-os kamatszintre emelkednek, ami néhány éve még a személyi kölcsönökre volt jellemző – hogy ez utóbbiak meddig emelkedhetnek a továbbiakban, meg sem kíséreljük megtippelni.

Mi várható ezek után a hitelpiacon?

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a bankok költségei jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint a hitelek kamatai, aminek „köszönhetően” a nyereségük nagyjából 2%-kal kevesebb, mint két éve, és a hitelezés szempontjából lényeges pénzpiaci hozamok már meg is haladták a hitelkamatok nagyságát.

Sajnos a jelenlegi helyzet nem sokáig tartható, a változás – ami sajnos negatív hatással lesz mindenkire – a küszöbön áll, a hitelpiac pedig egyre kevesebb ember számára lesz elérhető; néhány évig erősen csökkenni fog az új lakáshitelek száma.

Mit érez meg ebből egy átlagos háztartás?

Ha minden tovább folyik abban az ütemben, ahogy eddig is, akkor a nyárra elérjük azt a szintet, amikor egy átlagos lakáshitel törlesztőrészlete nagyjából 40 ezer forinttal lesz magasabb, mint tavaly év elején. Egy ekkora összeg pedig már elég magas ahhoz, hogy sokan megérezzék – ez persze az újonnan felvett hitelekre vonatkozik.

Hitelfelvételkor azonban a jövedelem az elsődleges szempontok közé tartozik, amikor a hitelkérelem elbírálásáról van szó, magasabb havi törlesztőrészlethez pedig a JTM szabályozásnak megfelelően magasabb jövedelem is szükséges.

Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy egy 20 milliós, átlagos lakáshitel igényléséhez tavaly nagyjából 230 ezer forint nettó jövedelemre volt szükség; idén ez már legalább 300 ezer forintra fog rúgni.

Ha lakást tervezel vásárolni, minél előbb lépned kell, mert az emelkedő hitelkamatoknak, illetve a hitelpiac jelenlegi helyzetének okán minél tovább húzod, annál rosszabbul jársz! Éppen ezért hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait, válaszd ki azt a konstrukciót, ami leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Külföldi jövedelemmel is vehetünk fel hitelt?

Külföldi jövedelemmel is vehetünk fel hitelt?

2021.06.03.

Külföldi jövedelemmel megoldható a hitelfelvétel, de érdemes ismerni a folyamat külföldön dolgozókra vonatkozó szabályait – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Tovább olvasom
Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

2022.09.30.

Nem vagyunk egyformák, így az igényeink, vágyaink és céljaink sem ugyanolyanok, ezért nem meglepő, hogy a hitelfelvételkor sem feltételen ugyanaz jelenti számunkra a megoldást, ami a szomszédunknak, vagy a kollégánknak segített. Jó tudni, hogy kinek érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, milyen élethelyzetben nyújt megoldást és milyen feltételekkel vehető igénybe?

Tovább olvasom
3+1 tanács hitelfelvétel előtt

3+1 tanács hitelfelvétel előtt

2021.03.09.

Olvasd el tanácsainkat hitelfelvétel esetére, mert rengeteg bosszúságtól és komoly anyagi veszteségektől kímélheted meg magad!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel minimálbérrel – lehetséges?

Hitelfelvétel minimálbérrel – lehetséges?

2021.03.10.

Hosszú keresgélés után végre sikerült elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Igaz, hogy az első bejelentett munkahely és fizetés sem verdesi az egeket, de a minimálbér összege már elég az alapkiadások fedezésére. Az előrelépés pedig a nem túl távoli jövőben biztosan sikerül. Most is vannak nagyobb tervek? Ahhoz pénzügyi segítség kell. De lehetséges-e a hitelfelvétel minimálbérrel?

Tovább olvasom