Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen pénzügyi támogatásokat kaphatnak a fiatalok 2024-ben?

2024.05.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. május 25. 09:28

Egy fiatalnak pénzügyi támogatásra lehet szüksége, hiszen az élete elején jár. Valamiből fedezni kell a kiadásokat. Lakás, autó, gyermekvállalás. Ezt mind ki kell fizetni. Mivel a téma kiemelkedően fontos, utánajártunk, hogy milyen pénzügyi támogatásokat kaphatnak a fiatalok 2024-ben. Mutatjuk, mit találtunk.

Milyen pénzügyi támogatásokat kaphatnak a fiatalok 2024-ben?

25 év alattiak SZJA mentessége

A 25 év alattiak SZJA mentessége 2022. január 1-től lépett érvénybe, és azóta is hatályban van.

A kedvezmény lényege, hogy a 25. életévét be nem töltött magánszemélyeknek nem kell személyi jövedelemadót (SZJA) fizetniük egy meghatározott havi jövedelemhatárig.

Jogosultság: A kedvezményre jogosult minden 25 év alatti magánszemély, aki összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkezik. Ez a jövedelem lehet munkaviszonyból származó jövedelem egyéni vállalkozók kivét vagy mezőgazdasági őstermelői jövedelem. A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre nem vehető igénybe.

Jövedelemhatár: A kedvezmény 2024-ben havi közel 600 ezer forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe. Ez azt jelenti, hogy a 25 év alatti fiatalok ekkora összegig adómentesen kereshetnek.

Adómegtakarítás: A kedvezmény mértéke a jövedelem függvényében változik. Az adómentes jövedelemhatár feletti rész után a fiataloknak SZJA-t kell fizetniük.

Igénylés: A kedvezményt nem kell külön igényelni, a munkáltató automatikusan figyelembe veszi a bérszámfejtés során. A fiataloknak csak akkor kell nyilatkozatot tenniük, ha nem kívánják igénybe venni a kedvezményt.

Lakáshitel 10 százalék önerővel

A szabályozás szerint egyes esetekben lakáshitel igénylésekor az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék önerő is elég.

Ehhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • a hiteligénylő és az adóstárs nem tölti be igényléskor a 41. életévét
  • az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdona lakóingatlanban

A Diákhitel

A diákhitel egy különleges hiteltermék. A kormány által kitalált diákhitel célja, hogy a felsőoktatásban tanulók finanszírozni tudják a tanulmányaik költségeit.

A diákhitel zéró nyereségorientált, mindenki számára, hitelbírálat nélkül elérhető. A diákhitel egyszerű és átlátható hiteltermék.

A Diákhitel1 kamata a hitel teljes árát mutatja, nincsenek rejtett költségek, nincs apróbetűs rész, a Diákhitel2 pedig kamatmentesen támogatja az egyetem elvégzését.

Nincs hitelbírálat, mindenki megkapja a diákhitelt. Nem kell fedezet és kezes sem. A diákhitel ráadásul online is igényelhető.

Egy Ügyfélkapus regisztráció után otthonról is igényelhető.

Az igényelt összeget szemeszterenként is változtathatjuk, attól függően, hogy milyen az anyagi helyzetünk, vagy mekkora összegre van szükségünk.

A tanulmányaikat folytató fiatalok jelenleg három különböző diákhitel közül választhatnak, ezek közül a harmadik a kötött felhasználású Képzési Hitel.

A Diákhitel1 kizárólag egy Diákhitel számlára érkezhet.

Nyelvvizsga díj és KRESZ vizsgadíj visszatérítés

Nyelvvizsga díj visszatérítés: A 2018. január 1-jét követően elsőként sikeresen letett nyelvvizsgák díja visszatéríthető. A támogatás összege a nyelvvizsga típusától függően 25 000 forint vagy 50 000 forint.

Jogosultak:

  • 35 év alatti magyar állampolgárok
  • 25 év alatti, nem magyar állampolgárok, akiknek a tartózkodási engedélye legalább 1 éve érvényes

Támogatható nyelvvizsgák:

  • B2 (középfokú) vagy C1 (felsőfokú) komplex nyelvvizsga
  • Emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga (B2 szintű nyelvvizsgával egyenértékű)
  • Honosított nyelvvizsga

Határidő: A nyelvvizsga letételétől számított 1 éven belül.

KRESZ vizsgadíj visszatérítés: A sikeres „B” kategóriás KRESZ vizsga után van lehetőség visszaigényelni a KRESZ tanfolyam, és a KRESZ vizsga díjából maximum 25 000 forintot.

Jogosultak:

  • Akik sikeresen letették a „B” kategóriás KRESZ vizsgát
  • Határidő: A KRESZ vizsga letételétől számított 1 éven belül.

Támogatás mindenkinek – támogatás nem mindenkinek

Sokféle támogatás van. A fentiek csak kiemelt példák. Minden fiatalnak ajánlott tájékozódni arról, hogy milyen egyéb támogatást kaphat.

Amiben mindenki egyetért: a fiatalokat támogatni kell

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint az egyetértés abban rejlik, hogy a fiatalok támogatása elengedhetetlen a társadalom jövője szempontjából.

Fiatal korukban az emberek formálódnak, és a megfelelő támogatás révén lehetőségük van kibontakozni, fejlődni.

A fiataloknak biztosított támogatás segíti őket abban, hogy képességeiket teljes mértékben kiaknázhassák.

Ezáltal nemcsak egyéni boldogságukat és sikereiket növelik, hanem hozzájárulnak a társadalom gazdasági és kulturális fejlődéséhez is.

Lényeges, hogy megfelelő oktatási és szociális lehetőségek álljanak rendelkezésre számukra, hogy felkészüljenek a jövő kihívásaira.

A fiatalokba való befektetés hosszú távon hozzájárul a fenntartható és jól működő társadalom létrehozásához.

Ezért mindenki érdeke, hogy a fiatalokat támogassuk és segítsük az útkeresésben és fejlődésben.

Összefoglalás

Fiatalok számára 2024-ben számos pénzügyi támogatás elérhető, amelyek segíthetnek a mindennapi kiadások fedezésében. Az egyik ilyen támogatás a 25 év alattiak SZJA mentessége, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok adómentesen keressenek egy meghatározott jövedelemhatárig. Emellett elérhetővé válik a lakáshitel 10 százalékos önerővel, ha az igénylők megfelelnek bizonyos feltételeknek. A diákhitel pedig továbbra is kedvező feltételekkel segíti a felsőoktatásban tanulókat. Ezen kívül a nyelvvizsga és a KRESZ vizsgadíj visszatérítés is jelentős támogatást nyújt a fiataloknak, hogy könnyebben megszerezzék a szükséges képesítéseket és jogosítványokat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hogyan működik a diákhitel?

Hogyan működik a diákhitel?

2021.09.12.

A diákhitel nem egy hagyományos banki hiteltermék. Az állam által kialakított diákhitel célja, hogy a felsőoktatásban tanulók finanszírozni tudják a tanulmányaik költségeit. A diákhitel nem nyereségorientált, bárki számára, hitelbírálat nélkül elérhető. Érdemes-e igénybe venni? Hogyan működik a diákhitel? Megnéztük, és mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Milyen lehetőségeid vannak, ha hitelből fizetnéd a továbbtanulást?

Milyen lehetőségeid vannak, ha hitelből fizetnéd a továbbtanulást?

2021.08.20.

Továbbtanulásra készülsz, de nem tudod, miből is finanszírozhatod majd? Az alábbi cikk neked szól!

Tovább olvasom
Diákhitel számla vagy hagyományos diákszámla: melyik a pénztárcabarát választás?

Diákhitel számla vagy hagyományos diákszámla: melyik a pénztárcabarát választás?

2023.10.05.

Két nagyon hasonló számlatípus. De melyiket válasszuk? Diákhitel számla vagy hagyományos diákszámla? Melyik lehet olcsóbb? Melyik a jobb választás? És főleg: mi alapján válasszunk? Szakértőink megválaszolnak minden felmerülő kérdést.

Tovább olvasom
Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

2023.01.10.

A kamatstop a Diákhitel 1-re is vonatkozik január eleje óta, így azoknak is segítséget nyújtottak, akik a legkevésbé vártak rá!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával