Hirdetés

Milyen ingatlant finanszírozhatunk zöld hitelből?

2021.12.03.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. december 3. 11:26

A zöld hitelt a Magyar Nemzeti Bank hirdette meg, és nem mindennapi a sikere. Magas hitelösszeget kaphatunk alacsony kamatra. Aki új ingatlan vásárlása előtt áll, annak érdemes megfontolni, hogy igénybe vegye a zöld hitelt. Utánajártunk, hogy milyen ingatlanokat finanszírozhatunk zöld hitelből.

Milyen ingatlant finanszírozhatunk zöld hitelből?

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja

Az MNB zöld hitelének kamata maximum2,5 százalék lehet. És az is fix lesz a futamidő végéig. Választhatunk akár 25 éves futamidőt is. És 70 millió forintot is igényelhetünk. Ezek a sarokszámok. Ezek miatt népszerű a zöld hitel. Állami kamattámogatással eddig legfeljebb 15 millió forinthoz juthattunk. Most van egy olyan konstrukció, amivel ennek a többszörösét is felvehetjük. és ez akár az egész ingatlan finanszírozására elegendő lehet. Nem kell másik hitellel kiegészíteni akkor sem, ha nincs elég megtakarításunk. Az MNB NHP ZOP elég lehet arra, hogy megvásároljuk a kiválasztott ingatlant.

Csak új ingatlant finanszírozhatunk zöld hitelből

Az MNB zöld hitelét csak új építésű ingatlan vásárlására fordíthatjuk. De mit jelent az, hogy új építésű ingatlan? A szabály így szól: új lakás az építési munkáktól kezdve az új építésű, a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban pedig lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan, akár a hozzátartozó földrészlettel, amelynek használatba vételéhez hatósági eljárás, vagyis használatba vételi engedély szükséges, és ebbe beletartozik a tanyán vagy birtokközpontban álló lakóépületet is. A lakásban tehát előttünk még nem lakhat senki. A használatba vételi engedély utáni első tulajdonosnak kell lennünk. Ebben az esetben áll fenn az, hogy új lakást vásároltunk.

Az új ingatlan tehát lehet társasházi lakás vagy családi ház is, amit megvásárolunk vagy felépíttetünk. Csak természetes személyként, vagyis magánszemélyként vehetünk részt a programban, vállalkozások nem igényelhetik a zöld hitelt. Fontos még, hogy a zöld otthon hitelt csak energiahatékony új lakóház építésére, telek megvásárlására, vagy építés alatt álló, illetve már elkészült családi ház vagy lakás megvásárlására költhetjük el. Az építési telek megvásárlása és azon családi ház vagy lakás építése csak egy hitelszerződéssel finanszírozható. Garázs és tároló vásárlása vagy építése csak akkor hitelezhető, ha a helyrajzi szám azonos a megvásárolt új lakáséval.

Zöld hitel – mindenkinek

A zöld hitelt csak magánszemélyek igényelhetik. Fontos azonban tudni azt is, hogy szemben az állami kamattámogatott hitelek többségével, zöld hitel igénylésekor nem kell gyermeket vállalnunk, és házasnak sem kell lennünk. Ez jelentős eltérés, hiszen nem csak a hitelösszeg magasabb jelentősen az otthonteremtési program többi eleménél, hanem a felhasználók köre is jóval nagyobb. Gyakorlatilag senki sincs kizárva a zöld hitelből, hiszen az egyedülállók, a gyermeküket egyedül nevelők is megkaphatják a zöld hitelt, és azok is, akik nem élnek házasságban.

Elvárás: közel nulla energiaigényű ingatlan

A zöld lakáshitelt csak akkor igényelhetjük, ha az új ingatlanunk energetikai besorolása eléri a BB besorolást. Ez egy közel nulla energiaigényű ingatlan. Ez azt jelenti, hogy az energetikai szakértő által meghatározott energiafelhasználási értéke 81-100 KWh/m2 között van évente. A szabály azonban ennél is szigorúbb, hiszen a jogalkotó 90 KWh/m2-ben határozta meg a maximális értéket, ráadásul az ingatlan energiafelhasználást 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezni. Megújuló energiaforrásnak számít a napenergia, a szélenergia és a vízenergia is. Biogázt is használhatunk, geotermikus energiát is, és lehetőség van biomassza, fapellet, sőt, tűzifa alkalmazására is.

Az energetikai elvárásoknak való megfelelést igazolnunk kell. Erre új lakás vásárlása esetén az energetikai tanúsítvány lesz jó, vagy egy a műszaki dokumentációban szereplő előzetes energetikai számítás. Az utóbbi esetben a használatbavételi engedély kiadása után az energetikai tanúsítvány alapján újra ellenőriztetni kell a zöld lakáshitelhez előírt energetikai elvárásoknak való teljes megfelelést.

Befektetésnek nem lesz jó a zöld hitel

A szabályok értelmében a zöld hitellel ingatlant vásárlóknak életvitelszerűen az ingatlanban kell élniük az utolsó folyósítást követően legalább 10 évig. Ezt egy az állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal kell igazolnunk. A zöld hitelből megvásárolt vagy építetett ingatlannak a lakhatásunkat kell szolgálnia, hiszen mi vagyunk a tulajdonosok. A futamidő alatt nem adhatjuk el, és haszonélvezeti joggal sem terhelhetjük meg az ingatlanunkat A lakás nem adhatjuk bérbe egészen a kölcsön folyósítását követő 10 évig. Befektetésnek tehát nem lesz jó a zöld hitelből vásárolt ingatlant, hiszen a szabályok tiltják annak hasznosítását.

Biztosítást is kell kötnünk

Az MNB zöld hitele egy kamattámogatott lakáshitel, ezért a lakáshitelekhez hasonlóan zöld hitel igénylése esetén is lakásbiztosítást kell kötnünk. Az MNB így akarja megóvni a több, mint 200 milliárdos keretösszeget. Amikor a költségeinek kiszámoljuk, azzal is számolnunk kell tehát, hogy a megkötött lakásbiztosításnak is lesz havi díja, így ez is terhelni fog bennünket a futamidő végéig.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Haszonélvezeti jog, tulajdonjog, birtokjog – mi a különbség?

Haszonélvezeti jog, tulajdonjog, birtokjog – mi a különbség?

2020.08.28.

A haszonélvezeti jog és a tulajdonjog közötti különbségek számosak, és természetesen kötelezettségek is tartoznak hozzájuk. Sokan nincsenek tisztában a legfontosabb tudnivalókkal sem, ezért az alábbiakban kifejtjük a lényeges részleteket.

Tovább olvasom
Az alapkamat-emelés hatása a törlesztőrészletekre

Az alapkamat-emelés hatása a törlesztőrészletekre

2021.11.24.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata függ az alapkamat mértékétől. Ha az alapkamat emelkedik, a törlesztőrészlet is emelkedni fog. Mutatjuk, hogy miért járhatunk rosszul egy alapkamat-emeléssel, és hogy mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük.

Tovább olvasom
Így kaphatsz hitelt, ha munkahelyet váltottál

Így kaphatsz hitelt, ha munkahelyet váltottál

2022.11.25.

Ha munkahelyet váltasz, az akár komoly előrelépés is lehet a karrieredben, de a hitelfelvételt meg is nehezítheti; lássuk, hogy miért és hogyan!

Tovább olvasom
Lakáshitel előzetes költségei?

Lakáshitel előzetes költségei?

2018.04.30.

Egy lakáshitel felvétele költségekkel jár; az, hogy mennyibe kerül, nem csak a hitel összegétől függ, hanem attól is, hogy milyen kedvezményt tudsz igénybe venni. Az alapvető költségek minden banknál megegyeznek, vagyis az értékbecslés, a hitelbírálat, a folyósítás, a közjegyző, illetve a földhivatal díjaira minden esetben számítanod kell, de bank és bank között ebben is óriási különbségek lehetnek!

Tovább olvasom