Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen ingatlant finanszírozhatunk zöld hitelből?

2021.12.03.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. december 3. 11:26

A zöld hitelt a Magyar Nemzeti Bank hirdette meg, és nem mindennapi a sikere. Magas hitelösszeget kaphatunk alacsony kamatra. Aki új ingatlan vásárlása előtt áll, annak érdemes megfontolni, hogy igénybe vegye a zöld hitelt. Utánajártunk, hogy milyen ingatlanokat finanszírozhatunk zöld hitelből.

Milyen ingatlant finanszírozhatunk zöld hitelből?

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja

Az MNB zöld hitelének kamata maximum2,5 százalék lehet. És az is fix lesz a futamidő végéig. Választhatunk akár 25 éves futamidőt is. És 70 millió forintot is igényelhetünk. Ezek a sarokszámok. Ezek miatt népszerű a zöld hitel. Állami kamattámogatással eddig legfeljebb 15 millió forinthoz juthattunk. Most van egy olyan konstrukció, amivel ennek a többszörösét is felvehetjük. és ez akár az egész ingatlan finanszírozására elegendő lehet. Nem kell másik hitellel kiegészíteni akkor sem, ha nincs elég megtakarításunk. Az MNB NHP ZOP elég lehet arra, hogy megvásároljuk a kiválasztott ingatlant.

Csak új ingatlant finanszírozhatunk zöld hitelből

Az MNB zöld hitelét csak új építésű ingatlan vásárlására fordíthatjuk. De mit jelent az, hogy új építésű ingatlan? A szabály így szól: új lakás az építési munkáktól kezdve az új építésű, a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban pedig lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan, akár a hozzátartozó földrészlettel, amelynek használatba vételéhez hatósági eljárás, vagyis használatba vételi engedély szükséges, és ebbe beletartozik a tanyán vagy birtokközpontban álló lakóépületet is. A lakásban tehát előttünk még nem lakhat senki. A használatba vételi engedély utáni első tulajdonosnak kell lennünk. Ebben az esetben áll fenn az, hogy új lakást vásároltunk.

Az új ingatlan tehát lehet társasházi lakás vagy családi ház is, amit megvásárolunk vagy felépíttetünk. Csak természetes személyként, vagyis magánszemélyként vehetünk részt a programban, vállalkozások nem igényelhetik a zöld hitelt. Fontos még, hogy a zöld otthon hitelt csak energiahatékony új lakóház építésére, telek megvásárlására, vagy építés alatt álló, illetve már elkészült családi ház vagy lakás megvásárlására költhetjük el. Az építési telek megvásárlása és azon családi ház vagy lakás építése csak egy hitelszerződéssel finanszírozható. Garázs és tároló vásárlása vagy építése csak akkor hitelezhető, ha a helyrajzi szám azonos a megvásárolt új lakáséval.

Zöld hitel – mindenkinek

A zöld hitelt csak magánszemélyek igényelhetik. Fontos azonban tudni azt is, hogy szemben az állami kamattámogatott hitelek többségével, zöld hitel igénylésekor nem kell gyermeket vállalnunk, és házasnak sem kell lennünk. Ez jelentős eltérés, hiszen nem csak a hitelösszeg magasabb jelentősen az otthonteremtési program többi eleménél, hanem a felhasználók köre is jóval nagyobb. Gyakorlatilag senki sincs kizárva a zöld hitelből, hiszen az egyedülállók, a gyermeküket egyedül nevelők is megkaphatják a zöld hitelt, és azok is, akik nem élnek házasságban.

Elvárás: közel nulla energiaigényű ingatlan

A zöld lakáshitelt csak akkor igényelhetjük, ha az új ingatlanunk energetikai besorolása eléri a BB besorolást. Ez egy közel nulla energiaigényű ingatlan. Ez azt jelenti, hogy az energetikai szakértő által meghatározott energiafelhasználási értéke 81-100 KWh/m2 között van évente. A szabály azonban ennél is szigorúbb, hiszen a jogalkotó 90 KWh/m2-ben határozta meg a maximális értéket, ráadásul az ingatlan energiafelhasználást 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezni. Megújuló energiaforrásnak számít a napenergia, a szélenergia és a vízenergia is. Biogázt is használhatunk, geotermikus energiát is, és lehetőség van biomassza, fapellet, sőt, tűzifa alkalmazására is.

Az energetikai elvárásoknak való megfelelést igazolnunk kell. Erre új lakás vásárlása esetén az energetikai tanúsítvány lesz jó, vagy egy a műszaki dokumentációban szereplő előzetes energetikai számítás. Az utóbbi esetben a használatbavételi engedély kiadása után az energetikai tanúsítvány alapján újra ellenőriztetni kell a zöld lakáshitelhez előírt energetikai elvárásoknak való teljes megfelelést.

Befektetésnek nem lesz jó a zöld hitel

A szabályok értelmében a zöld hitellel ingatlant vásárlóknak életvitelszerűen az ingatlanban kell élniük az utolsó folyósítást követően legalább 10 évig. Ezt egy az állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal kell igazolnunk. A zöld hitelből megvásárolt vagy építetett ingatlannak a lakhatásunkat kell szolgálnia, hiszen mi vagyunk a tulajdonosok. A futamidő alatt nem adhatjuk el, és haszonélvezeti joggal sem terhelhetjük meg az ingatlanunkat A lakás nem adhatjuk bérbe egészen a kölcsön folyósítását követő 10 évig. Befektetésnek tehát nem lesz jó a zöld hitelből vásárolt ingatlant, hiszen a szabályok tiltják annak hasznosítását.

Biztosítást is kell kötnünk

Az MNB zöld hitele egy kamattámogatott lakáshitel, ezért a lakáshitelekhez hasonlóan zöld hitel igénylése esetén is lakásbiztosítást kell kötnünk. Az MNB így akarja megóvni a több, mint 200 milliárdos keretösszeget. Amikor a költségeinek kiszámoljuk, azzal is számolnunk kell tehát, hogy a megkötött lakásbiztosításnak is lesz havi díja, így ez is terhelni fog bennünket a futamidő végéig.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

2022.10.14.

Amennyiben eldöntöttétek, hogy hitelt vesztek fel, hogy megvalósítsátok terveiteket és álmaitokat, vagy saját lakást, házat vennétek, de nem áll rendelkezésetekre az ehhez szükséges teljes összeg és a családotok sem tud benneteket támogatni, akkor szükségetek lesz a banki kölcsönre. Ennek számos fajtája létezik, igényelhettek személyi, vagy lakáshitelt az esetlegesen felvett támogatások mellé.

Tovább olvasom
Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

2021.10.15.

A Magyar Nemzeti Bank október 4-én elindította a Zöld Otthon programját. A program keretében a kereskedelmi bankok fix 2,5%-os kamattal kínálnak jelzáloghitelt új lakás vásárlásához. Az alacsony kamat miatt az elvárt minimális jövedelem is alacsonyabb, így széles körben elérhető lesz az a kamattámogatott konstrukció. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt meglévő gyermekre – lehetséges?

Babaváró hitelt meglévő gyermekre – lehetséges?

2019.08.24.

Többen is feltették nekünk a kérdést, hogy vajon a babaváró hitelt meglévő gyermekre lehetséges-e igényelni. Holott több esetben is írtunk már a feltételekről és az igénylés menetéről. Vegyük át épp ezért még egyszer részletesen a babaváró hitelt, hogy minden apró részlet tisztázásra kerülhessen!

Tovább olvasom
Hitellel terhelt lakás öröklése

Hitellel terhelt lakás öröklése

2020.12.21.

A hitellel terhelt lakás öröklése komoly problémákat okozhat az örökösöknek, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyen esetben mit lehet és kell tenni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával