Hirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető a falusi CSOK?

2021.09.21.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 12:02

A falusi CSOK a kormány Otthonteremtési programjának egyik eleme. Kifejezetten a kistelepüléseken élő családok otthonteremtését, és az otthonuk bővítését vagy korszerűsítését támogatja. Csak preferált kistelepüléseken vehető igénybe. Hogy vehető igénybe a falusi CSOK? Mik a feltételek? Megnéztük.

Milyen feltételekkel igényelhető a falusi CSOK?

Milyen feltételekkel igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK közel háromezer településen érhető el, és 2022. június végéig igényelhető. A falusi CSOK-kal ugyanannyi támogatáshoz juthatunk a preferált kistelepüléseken, mintha új lakást vásárolnánk. Ez a támogatás egy gyermekre hatszázezer forint, két gyermekre kettőmillió hatszázezer forint, három gyermekre pedig már tíz millió forint.

Lényeges eleme a támogatásnak, hogy csak a felét fordíthatjuk az ingatlan megvásárlására. Ha tehát csak bővíteni vagy korszerűsíteni szeretnénk, akkor csak a falusi CSOK felével számoljunk. A teljes támogatást úgy tudjuk igénybe venni, hogy megvásárolunk egy ingatlant, majd azt bővítjük és/vagy korszerűsítjük is.

Az állam a támogatást az ingatlan méretéhez is köti. Egy gyermek esetén a minimális támogatott méret negyven négyzetméter, két gyermeknél ötven, háromnál hatvan, négynél pedig hetven négyzetméter. A minimális alapterületnek a bővítést követően kell teljesülnie. A falusi CSOK-kal támogatott ingatlan legnagyobb alapterülete bármekkora lehet, azt az állam nem korlátozza.

Mire jó a falusi CSOK?

A falusi CSOK-ot használt lakás vásárlására vagy bővítésére és korszerűsítésére lehet felhasználni. De mit jelent a bővítés és a korszerűsítés? Nem felújítást. Nem elég kifesteni a konyhát. Bővítéskor a szobák számának növekednie kell, Korszerűsítéskor pedig a házat tesszük élhetőbbé. Hogyan? Például a víz-, elektromos-, csatorna-, gáz bevezetésével, és a belső hálózatának kiépítésével. Fürdőszobát is építhetünk a lakásba, ha eddig még nem volt. A központi fűtés létrehozása is korszerűsítésnek számít. A melléképületeket is felújíthatjuk, vagy építhetünk kerítést. A külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje, tető cseréje, kémény építése is belefér a támogatásba.

Hogy juthatunk falusi CSOK-hoz?

A falusi CSOK-t magyar, nagykorú, egy éves TB jogviszonnyal rendelkezők igényelhetik, akiknek nincs rosszul fizetett hitelük.

A falusi CSOK egy igazán jó támogatás, ha kistelepülésen vásárolunk ingatlant, és egyből bővítjük vagy korszerűsítjük is azt. Az állandóan változó jogszabályi környezet miatt igénylés előtt érdemes lehet szakértő segítségét kérni. Egy naprakész információkkal rendelkező szakértő segítséget nyújthat nekünk. Járjunk utána, hogy jár-e nekünk a falusi CSOK, és ha igen, vegyük igénybe.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

2023.03.03.

A CSOK-ot egyedülálló szülőként is igényelheted; az alábbiakból megtudhatod, hogy milyen esetekben, milyen típusút, mekkora összegben és hogyan!

Tovább olvasom
Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

2022.07.14.

Az ingatlanok árát a falusi CSOK is befolyásolta, így nem csoda, ha lassan a vidék is felzárkózik a nagyobb városokhoz, már ami az árakat illeti.

Tovább olvasom
Tervezz előre a tavaszi felújításra: ismerd meg a legjobb hitelopciókat!

Tervezz előre a tavaszi felújításra: ismerd meg a legjobb hitelopciókat!

2023.04.14.

A tavaszi felújításra egyszerű felkészülni. Csak ismerd meg a legjobb hitelopciókat. Egy jó hitel, és már indulhat is a tavaszi felújítás. Festés? Új fürdőszoba? Amit csak szeretnél. Mutatjuk, hogy mik a lehetőségek, ha valaki tavaszi felújítást tervez.

Tovább olvasom
Mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben?

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben?

2022.03.25.

A CSOK és a falusi CSOK a legnépszerűbb támogatások közé tartozik. A szabályok azonban változnak, és fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk, ha igénybe akarjuk venni őket. Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben.

Tovább olvasom