Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

2023.01.31.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. július 11. 10:03

Hogy megkapod-e a lakáshitelt, az számtalan apróságon múlhat – az alábbiakban a banki gyakorlatban előforduló okokat gyűjtöttük egy csokorba.

Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

Ahhoz, hogy megkapd a lakáshitelt, amire szükséged van egy ingatlan megvásárlásához, számos feltételt kell teljesítened, de a legfontosabb az, hogy hitelképes vagy-e, azaz, hogy tudod-e fizetni a hitel havi törlesztőrészleteit.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, ennél lényegesen több szempontot vizsgálnak meg egy hitelbírálat során, amelyek mindegyike befolyásolhatja, hogy végül megkapod-e a lakáshitelt, vagy sem. Az alábbiakban azokkal a tényezőkkel ismerkedhetsz meg, amelyek minden egyes banknál felbukkanhatnak.

Elegendő, igazolható jövedelem

Ez a legfontosabb feltétel; teljesítened kell a bank által meghatározott, minimális összeget, ami általában az aktuális minimálbér, de bankonként eltérő lehet, ez viszont csak hitelképességedet mutatja meg, a hitelösszeg mértéke már más kérdés.

A JTM-szabályozás alapján nettó 600 ezer forint jövedelem alatt a törlesztőrészlet nem lehet magasabb annak 25%-ánál, nettó 600 ezer forint feletti jövedelem esetén 30% a korlát, az öt és tíz év közötti kamatperiódusú lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. 50 és 60%-os bérkihasználtságot csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelek esetében lehet elérni.

Fontos, hogy a bankok némelyike a nettó keresetet még egy becsült megélhetési költséggel is csökkenti, majd ez alapján számolja ki a JTM-et, de az is gyakori, hogy a törlesztőrészletet még ezek után is csak a lehetséges összeg 50-70%-áig engedélyezik. A bevállalható törlesztőrészletek összegét csökkenthetik a már meglévő kölcsönök, de egy meglévő, ki nem használt hitelkeret is szűkíti a lehetőségeket.

Nem minden jövedelemtípus fogadható el

Nem minden jövedelmet fogadnak el a bankok; a legnagyobb problémát a külföldi és a készpénzes jövedelem jelenti, de az ingatlankiadásból származó bevétel is problémákat okozhat, továbbá a gyerektartás, a GYES, a GYED, illetve a nyugdíj is lehet az elutasítás oka.

Az igénylő nem állhat próbaidő, vagy felmondási idő alatt

A hiteligénylés beadásakor az igénylő nem állhat próbaidő, illetve felmondási idő alatt a munkahelyén. Legalább 3 teljes hónapnyi, folyamatos munkaviszony szükséges egy lakáshitel igényléséhez, de egyes bankok ennél is hosszabb időt várnak el.

A határozatlan idejű munkaszerződés is problémaforrás lehet

A bankok többnyire a határozatlan idejű munkaviszonyt fogadják csak el, de a határozott idejű munkaviszony sem jelent automatikus elutasítást, ám itt a bankoknak számos kikötésük lehet. Ilyen például a legalább egy éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő, határozott idejű munkaviszony, de az egy év akár két munkahelyről is összejöhet, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet.

Nem minden ingatlant finanszíroznak a bankok

A tulajdoni lapon lakásként, vagy lakóházként nyilvántartott ingatlanokat minden bank meghitelezi, de a nyaralókat, üdülőket, hétvégi házakat és építési telkeket már nem mindig. A foglaló kifizetése előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott hitelintézet nyújt-e kölcsönt az adott ingatlanra!

Megfelelő mértékű-e az önerő?

A minimális önerő összege a gyakorlatban a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének 20%-a, de ez csak az elmélet; a pénzintézetek sok esetben ennél jóval óvatosabbak.

A hiteligénylő kora

Elvileg 18 éves kortól lehet hitelt igényelni, ám a 21, illetve 23 éves korhatár is gyakori; ilyenkor egy fiatalabb igénylőnek mindenképp idősebb adóstársra van szüksége. Az idősek esetében sem egyértelmű a dolog; az egyes bankok 65 és 85 év között határozzák meg azt a kort, amit az adós a futamidő alatt nem tölthet be.

A hiteligénylő nem szerepelhet a negatív KHR-listán

Egyértelmű indok az elutasításra nem csak a lakáshitelek, de tulajdonképpen minden hitelkonstrukció esetében, ha a hiteligénylő nem fizető adósként szerepel a KHR-adatbázisban. Az aktív státuszúak – akik még nem rendezték az elmaradásukat – egyetlen banktól sem kaphatnak hitelt.

Lakáshitelt szeretnél igényelni? Ha megfelelsz a fentebb felsorolt feltételeknek, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Az előzetes hitelbírálat folyamata

Az előzetes hitelbírálat folyamata

2021.03.29.

Az előzetes hitelbírálat folyamata gyorsan lezajlik, ráadásul sokat segít a döntésben, ezért mindig érdemes igénybe venni a lehetőséget!

Tovább olvasom
Mitől függ a hitelbírálat ideje?

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

2022.10.14.

Amennyiben eldöntöttétek, hogy hitelt vesztek fel, hogy megvalósítsátok terveiteket és álmaitokat, vagy saját lakást, házat vennétek, de nem áll rendelkezésetekre az ehhez szükséges teljes összeg és a családotok sem tud benneteket támogatni, akkor szükségetek lesz a banki kölcsönre. Ennek számos fajtája létezik, igényelhettek személyi, vagy lakáshitelt az esetlegesen felvett támogatások mellé.

Tovább olvasom