fbpx
Hirdetés

Mennyi ideig nem növelheti a bank a hitelek kamatát?

2022.07.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. július 22. 08:33

A banki hitelek kamatának növelése napjainkban slágertéma, ami nem is csoda, tekintve, hogy mi folyik a gazdaságban.

Mennyi ideig nem növelheti a bank a hitelek kamatát?

A bankok a hitelkamat emelésével a jegybank alapkamat-emelését követik, hiszen ezt írja elő számukra a törvény, és csak így őrizhetik meg a működőképességüket. Ez persze főként az újonnan felvett hiteleket érinti, a már megkötött szerződésekre csak a kamatperiódus végeztével van hatással – legalábbis elvileg.

A bankok a hitelek kamatát szinte már hetente kényszerülnek emelni, épp ezért fontos, hogy tudjuk, meddig tartja a bank a hitelajánlatot és az abban szereplő kamatot. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek egy negyedévig biztosan megtartják a szintjüket, a piaci kamatozású hitelek esetében azonban már rizikósabb a helyzet.

Az infláció és az annak mérséklése okán egyre gyakrabban megemelt jegybanki alapkamat miatt a bankok hitelkamatai is megemelkedtek, ráadásul a lakáshitelek kondícióinak módosításai szintén gyakran következnek be a kereskedelmi bankoknál is.

Ez pedig az ügyfelek számára egy igen komoly kockázatot jelenthet, hiszen az ingatlanok adás-vétele már alaphelyzetben is hónapokig tart, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy egy vásárlás elindításakor még jóval alacsonyabb kamattal lehetne lakáshitelhez jutni, mint a szerződés aláírásakor, emiatt pedig akár több tízezer forinttal is megnövekedhet a más alapból is magasnak mondható törlesztőrészlet.

További hátrány, hogy ez akár azt is jelentheti: az ügyfél a megnövekedett banki hitelkamatok miatt már nem képes teljesíteni az erre vonatkozó elvárásokat, mivel a jövedelme és a JTM-szabályozás alapján nem tudná fizetni a törlesztőrészleteket, vagy, ha igen, akkor csak alacsonyabb hitelösszeget kaphat, így pedig a lakásvásárlás is meghiúsul, sőt, akár a foglaló is elveszhet.

Meddig tartja a bank a hitelek kamatát?

Hitelkonstrukciótól és pénzintézettől is függ, hogy egy bank a hitelek kamatát meddig tartja az első ajánlatnak megfelelő szinten. Egyetlen, biztosnak mondható lehetőség van jelenleg: a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében a bankok a hitelkérelem befogadásakor kötelező érvényű ajánlatot adhatnak csak az ügyfeleiknek, azaz ehhez a későbbiekben is tartaniuk kell magukat – de legalábbis az ajánlat kiállítását követő 90 napig. Ha viszont az ügyfél ez idő alatt kézhez kap egy szerződéstervezetet is, akkor annak átadásától számított 15 napig köti a bankot az ajánlatban megjelölt kamat.

Fontos tudni, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekhez kötődő szabályozás szerint a döntést követő két hónapon belül sort kell keríteni a szerződéskötési feltételek teljesítésére és a szerződéskötésre, méghozzá az eredeti feltételek szerint, a szerződéskötést követően pedig a kölcsönösszeget további egy évig, a szerződésben szereplő kamatszinten kell az ügyfél rendelkezésére bocsátani.

Ez utóbbi kitétel azt jelenti, hogy az ügyfélnek további egy év áll a rendelkezésre a folyósítási feltételek teljesítéséhez – ide tartozik például a tulajdoni lap tisztázása is. A piaci lakáshitelek esetében ugyanakkor minden pénzintézet a saját hatáskörében dönthet arról, hogy tartja-e az ajánlatot, és, ha igen, meddig.

A lakáshitel felvételét tervező, leendő lakástulajdonosoknak tehát már a kiszemelt ingatlan kiválasztásakor mérlegelniük kell a fentiek alapján, hogy az eladó által megadott határidő belefér-e a bank türelmi idejébe, és, ha ez nem 100%-ig biztos, akkor érdemesebb átgondolni a vásárlást, vagy épp egy másik bankot, illetve finanszírozási lehetőséget keresni. Szintén lényeges, hogy minden esetben kérjünk a banktól előzetes hitelbírálatot, és mindenképp derítsük ki azt is, hogy ez az ajánlat meddig kötelezi a bankot.

Amennyiben lakásvásárláson töröd a fejed, és aggódsz a bank hitelkamatok emelkedése miatt, válaszd Te is a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket! Tekintsd meg a pénzintézetek ajánlatait oldalunkon, hasonlítsd össze őket, majd válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, és indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.12.09.

Nem csak a hitelek, de a pénzpiac más termékei is érdekelnek? Nálunk a helyed, hiszen oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, ráadásul mindenből a legjavát válogattuk össze Neked, hogy biztosan jó döntést hozhass meg!

Tovább olvasom
Tudj meg mindent az Erste Bank George Számlájáról!

Tudj meg mindent az Erste Bank George Számlájáról!

2022.03.01.

Bankolj szabadon! Az Erste Banknál megteheted. Az Erste Bank George Számlája egy igazi kuriózum. Kiszámítható, alkalmazkodik hozzánk, és még egyedi kártyánk is lehet. Utánajártunk ennek a különlegességnek. Tudj meg mindent az Erste Bank George számlájáról!

Tovább olvasom
Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom
Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

Zöld hitel: akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket

2022.03.28.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld hitele ma a legkedvezőbb konstrukció azok számára, akik új lakást szeretnének vásárolni Magyarországon. Alaposan el kell azonban olvasnunk a szerződésünket, mert akár milliókat is bukhatunk, ha nem teljesítjük a feltételeket.

Tovább olvasom