fbpx
Hirdetés

Mennyi ideig nem növelheti a bank a hitelek kamatát?

2022.07.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. július 22. 08:33

A banki hitelek kamatának növelése napjainkban slágertéma, ami nem is csoda, tekintve, hogy mi folyik a gazdaságban.

Mennyi ideig nem növelheti a bank a hitelek kamatát?

A bankok a hitelkamat emelésével a jegybank alapkamat-emelését követik, hiszen ezt írja elő számukra a törvény, és csak így őrizhetik meg a működőképességüket. Ez persze főként az újonnan felvett hiteleket érinti, a már megkötött szerződésekre csak a kamatperiódus végeztével van hatással – legalábbis elvileg.

A bankok a hitelek kamatát szinte már hetente kényszerülnek emelni, épp ezért fontos, hogy tudjuk, meddig tartja a bank a hitelajánlatot és az abban szereplő kamatot. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek egy negyedévig biztosan megtartják a szintjüket, a piaci kamatozású hitelek esetében azonban már rizikósabb a helyzet.

Az infláció és az annak mérséklése okán egyre gyakrabban megemelt jegybanki alapkamat miatt a bankok hitelkamatai is megemelkedtek, ráadásul a lakáshitelek kondícióinak módosításai szintén gyakran következnek be a kereskedelmi bankoknál is.

Ez pedig az ügyfelek számára egy igen komoly kockázatot jelenthet, hiszen az ingatlanok adás-vétele már alaphelyzetben is hónapokig tart, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy egy vásárlás elindításakor még jóval alacsonyabb kamattal lehetne lakáshitelhez jutni, mint a szerződés aláírásakor, emiatt pedig akár több tízezer forinttal is megnövekedhet a más alapból is magasnak mondható törlesztőrészlet.

További hátrány, hogy ez akár azt is jelentheti: az ügyfél a megnövekedett banki hitelkamatok miatt már nem képes teljesíteni az erre vonatkozó elvárásokat, mivel a jövedelme és a JTM-szabályozás alapján nem tudná fizetni a törlesztőrészleteket, vagy, ha igen, akkor csak alacsonyabb hitelösszeget kaphat, így pedig a lakásvásárlás is meghiúsul, sőt, akár a foglaló is elveszhet.

Meddig tartja a bank a hitelek kamatát?

Hitelkonstrukciótól és pénzintézettől is függ, hogy egy bank a hitelek kamatát meddig tartja az első ajánlatnak megfelelő szinten. Egyetlen, biztosnak mondható lehetőség van jelenleg: a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében a bankok a hitelkérelem befogadásakor kötelező érvényű ajánlatot adhatnak csak az ügyfeleiknek, azaz ehhez a későbbiekben is tartaniuk kell magukat – de legalábbis az ajánlat kiállítását követő 90 napig. Ha viszont az ügyfél ez idő alatt kézhez kap egy szerződéstervezetet is, akkor annak átadásától számított 15 napig köti a bankot az ajánlatban megjelölt kamat.

Fontos tudni, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekhez kötődő szabályozás szerint a döntést követő két hónapon belül sort kell keríteni a szerződéskötési feltételek teljesítésére és a szerződéskötésre, méghozzá az eredeti feltételek szerint, a szerződéskötést követően pedig a kölcsönösszeget további egy évig, a szerződésben szereplő kamatszinten kell az ügyfél rendelkezésére bocsátani.

Ez utóbbi kitétel azt jelenti, hogy az ügyfélnek további egy év áll a rendelkezésre a folyósítási feltételek teljesítéséhez – ide tartozik például a tulajdoni lap tisztázása is. A piaci lakáshitelek esetében ugyanakkor minden pénzintézet a saját hatáskörében dönthet arról, hogy tartja-e az ajánlatot, és, ha igen, meddig.

A lakáshitel felvételét tervező, leendő lakástulajdonosoknak tehát már a kiszemelt ingatlan kiválasztásakor mérlegelniük kell a fentiek alapján, hogy az eladó által megadott határidő belefér-e a bank türelmi idejébe, és, ha ez nem 100%-ig biztos, akkor érdemesebb átgondolni a vásárlást, vagy épp egy másik bankot, illetve finanszírozási lehetőséget keresni. Szintén lényeges, hogy minden esetben kérjünk a banktól előzetes hitelbírálatot, és mindenképp derítsük ki azt is, hogy ez az ajánlat meddig kötelezi a bankot.

Amennyiben lakásvásárláson töröd a fejed, és aggódsz a bank hitelkamatok emelkedése miatt, válaszd Te is a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket! Tekintsd meg a pénzintézetek ajánlatait oldalunkon, hasonlítsd össze őket, majd válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, és indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mekkora jövedelemre van szükség a minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez?

2022.04.25.

Mekkora jövedelemre van szükséged, ha a személyi kölcsönök kínálatából épp a fogyasztóbarát minősítést elnyert típusra vetettél szemet? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Otthonról is számos kölcsön igényelhető online, segítünk pár ötlettel!

Otthonról is számos kölcsön igényelhető online, segítünk pár ötlettel!

2020.09.21.

Az emelkedő fertőzésszámot nézve úgy tűnik, hamarosan ismét eljön az az időszak, amit tavasszal kellett átélnünk, vagyis minél többet leszünk otthon. Igyekszünk minél kevesebbet érintkezni másokkal. Ennek egyik folyománya, hogy az internetes vásárlás és ügyintézés ismét fellendül. Vagyis a lehető legbiztonságosabb módokon fogjuk megoldani a teendőinket.

Tovább olvasom
Fellendült a személyi kölcsönök igénylése

Fellendült a személyi kölcsönök igénylése

2021.09.02.

A személyi kölcsönök igénylése lassan visszatér a régi kerékvágásba, és bár messze még a krízis vége, látszik a fény az alagút végén.

Tovább olvasom
Melyik a legjobb lakástakarékpénztár?

Melyik a legjobb lakástakarékpénztár?

2018.04.24.

A lakástakarékpénztár jelenleg a legjövedelmezőbb megtakarítási forma, nyilvánvaló korlátai ellenére.

Tovább olvasom