Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi ideig nem növelheti a bank a hitelek kamatát?

2022.07.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. július 22. 08:33

A banki hitelek kamatának növelése napjainkban slágertéma, ami nem is csoda, tekintve, hogy mi folyik a gazdaságban.

Mennyi ideig nem növelheti a bank a hitelek kamatát?

A bankok a hitelkamat emelésével a jegybank alapkamat-emelését követik, hiszen ezt írja elő számukra a törvény, és csak így őrizhetik meg a működőképességüket. Ez persze főként az újonnan felvett hiteleket érinti, a már megkötött szerződésekre csak a kamatperiódus végeztével van hatással – legalábbis elvileg.

A bankok a hitelek kamatát szinte már hetente kényszerülnek emelni, épp ezért fontos, hogy tudjuk, meddig tartja a bank a hitelajánlatot és az abban szereplő kamatot. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek egy negyedévig biztosan megtartják a szintjüket, a piaci kamatozású hitelek esetében azonban már rizikósabb a helyzet.

Az infláció és az annak mérséklése okán egyre gyakrabban megemelt jegybanki alapkamat miatt a bankok hitelkamatai is megemelkedtek, ráadásul a lakáshitelek kondícióinak módosításai szintén gyakran következnek be a kereskedelmi bankoknál is.

Ez pedig az ügyfelek számára egy igen komoly kockázatot jelenthet, hiszen az ingatlanok adás-vétele már alaphelyzetben is hónapokig tart, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy egy vásárlás elindításakor még jóval alacsonyabb kamattal lehetne lakáshitelhez jutni, mint a szerződés aláírásakor, emiatt pedig akár több tízezer forinttal is megnövekedhet a más alapból is magasnak mondható törlesztőrészlet.

További hátrány, hogy ez akár azt is jelentheti: az ügyfél a megnövekedett banki hitelkamatok miatt már nem képes teljesíteni az erre vonatkozó elvárásokat, mivel a jövedelme és a JTM-szabályozás alapján nem tudná fizetni a törlesztőrészleteket, vagy, ha igen, akkor csak alacsonyabb hitelösszeget kaphat, így pedig a lakásvásárlás is meghiúsul, sőt, akár a foglaló is elveszhet.

Meddig tartja a bank a hitelek kamatát?

Hitelkonstrukciótól és pénzintézettől is függ, hogy egy bank a hitelek kamatát meddig tartja az első ajánlatnak megfelelő szinten. Egyetlen, biztosnak mondható lehetőség van jelenleg: a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében a bankok a hitelkérelem befogadásakor kötelező érvényű ajánlatot adhatnak csak az ügyfeleiknek, azaz ehhez a későbbiekben is tartaniuk kell magukat – de legalábbis az ajánlat kiállítását követő 90 napig. Ha viszont az ügyfél ez idő alatt kézhez kap egy szerződéstervezetet is, akkor annak átadásától számított 15 napig köti a bankot az ajánlatban megjelölt kamat.

Fontos tudni, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekhez kötődő szabályozás szerint a döntést követő két hónapon belül sort kell keríteni a szerződéskötési feltételek teljesítésére és a szerződéskötésre, méghozzá az eredeti feltételek szerint, a szerződéskötést követően pedig a kölcsönösszeget további egy évig, a szerződésben szereplő kamatszinten kell az ügyfél rendelkezésére bocsátani.

Ez utóbbi kitétel azt jelenti, hogy az ügyfélnek további egy év áll a rendelkezésre a folyósítási feltételek teljesítéséhez – ide tartozik például a tulajdoni lap tisztázása is. A piaci lakáshitelek esetében ugyanakkor minden pénzintézet a saját hatáskörében dönthet arról, hogy tartja-e az ajánlatot, és, ha igen, meddig.

A lakáshitel felvételét tervező, leendő lakástulajdonosoknak tehát már a kiszemelt ingatlan kiválasztásakor mérlegelniük kell a fentiek alapján, hogy az eladó által megadott határidő belefér-e a bank türelmi idejébe, és, ha ez nem 100%-ig biztos, akkor érdemesebb átgondolni a vásárlást, vagy épp egy másik bankot, illetve finanszírozási lehetőséget keresni. Szintén lényeges, hogy minden esetben kérjünk a banktól előzetes hitelbírálatot, és mindenképp derítsük ki azt is, hogy ez az ajánlat meddig kötelezi a bankot.

Amennyiben lakásvásárláson töröd a fejed, és aggódsz a bank hitelkamatok emelkedése miatt, válaszd Te is a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket! Tekintsd meg a pénzintézetek ajánlatait oldalunkon, hasonlítsd össze őket, majd válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, és indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Felelős hitelfelvétel – mire figyeljünk, ha hitelt szeretnénk igényelni?

Felelős hitelfelvétel – mire figyeljünk, ha hitelt szeretnénk igényelni?

2019.10.28.

A hitelválság idején, illetve utána tanultuk meg, mit is jelent a felelős hitelfelvétel. Hiszen akkoriban sokan vállaltak a kelleténél jóval nagyobb terheket az ingatlanjuk megvásárlásához. Sokan azonban nem tanultak mások hibájából, illetve vannak, aki még csak mostanában kerülnek először abba a helyzetbe, hogy hitelt kell felvenniük. Ezért úgy döntöttünk, hogy ismét felhívjuk a figyelmet a felelős hitelfelvételre.

Tovább olvasom
Cofidis hitel gyorsan, online igényléssel

Cofidis hitel gyorsan, online igényléssel

2019.02.01.

Az online hiteligénylés ma már egyre több pénzintézetnél elérhető. Ami miatt komoly versenyhelyzet alakult ki a bankok között azzal kapcsolatban, hogy melyikük tudja a legkedvezőbb hitelkonstrukciót a lehető legrövidebb idő alatt folyósítani az ügyfelei számára. Az első fecskék után hamar megjelent szinte minden szolgáltató ezzel a lehetőséggel, így a Cofidis is. Ha a Cofidis hitelt gyorsan szeretnéd felvenni, akkor neked is az online igénylést kell választanod, hiszen így juthatsz a pénzhez a leggyorsabban!

Tovább olvasom
Önerőként használható a babaváró hitel?

Önerőként használható a babaváró hitel?

2020.09.18.

Ingatlant szeretnél vásárolni, de nincs hozzá elegendő tőkéd? Az önerő is problémát jelet, így a lakáshitel sem opció? Nehéz helyzetben vagy, hiszen így gyakorlatilag majdnem minden lehetőséget ki kell zárnod, ám van egy, amely még szóba jöhet. A babaváró hitel, ami önerőként használható lakáshitel felvételéhez!

Tovább olvasom