Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?

2022.12.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. december 22. 09:33

Mekkora önerő kell, ha lakást szeretnél vásárolni? Több tényezőtől is függ; ezeket vesszük górcső alá az alábbi cikkben.

Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?

Az önerő elengedhetetlen a lakáshitelek igénylése során, hiszen erről törvény is született: minimum a lakás vételárának 20%-át kell felmutatni, a bank pedig csak a fennmaradó 80%-ot finanszírozhatja, ám a gyakorlatban nem ritka a 30-70, sőt, a 40-60%-os finanszírozási arány sem, ez pedig kizárólag az adott banktól függ.

Mint látható, már a bankválasztáson is sok múlik, ám érdemes tudni, hogy milyen lehetőségek vannak, illetve, hogy mekkora önerővel kell valójában készülni. Az alábbi cikkben mindenre sort kerítünk, sőt, adunk egy tippet arra vonatkozóan is, hogy mit tegyél, ha egyáltalán nem rendelkezel önerővel.

Az önerő mértéke

Az önerő kifizetése mindig megelőzi a lakáshitel folyósítását, és ezt igazolni is kell; ez a biztosíték arra, hogy a hitelt valóban a megállapodás szerinti ingatlanra fordítják. Az önerő megállapítása során a bank eltérhet a szokásos 20%-tól, vagyis, ha az ingatlan forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéke indokolja, magasabb is lehet az elvárt önerő hányada.

Az önerő mértékét szintén befolyásolja a településlista, vagyis, hogy az ingatlanok milyen településeken és milyen arányban hitelezhetőek, illetve mekkora az ajánlott önerő, emellett más szabályok is befolyásolhatják azt.

Csak, hogy egy példát is állítsunk: egy 30 millió forint piaci értékű ingatlan esetében az önerő minimum 6 millió forint lesz, de a választott pénzintézettől és hiteltípustól, a településtől és magától az ingatlantól függően akár a duplája, azaz 12 millió forint is lehet. Nem mindegy tehát, hogy mit választasz, legyen szó akár a lakásról, akár a pénzintézettől, és akkor a várható költségekről még nem is ejtettünk szót.

Miből származhat az önerő?

Először is fontos, hogy a saját erő és az önerő nem feltétlenül ugyanaz: a saját erő mindig olyan készpénz, ami nem kölcsönügyletből származik, tehát megtakarítás, amivel szabadon rendelkezünk – ez a leggyakoribb önerő-forrás.

Ezeken túl az önerő viszont lehet például befektetés is, de az állami támogatás – például a CSOK –, a munkáltatói kölcsönök, a bankbetétek, a lakástakarék, vagy épp építési hitelnél a már meglévő, az építkezés helyszínén tárolt építőanyag is, sőt, akár a támogatott hitelek egyes típusait, így például a Babaváró hitelt is fel lehet használni önerőként.

A Babaváró hitel esetében meg kell jegyeznünk, hogy a folyósítást követő három hónapban csupán a 75%-a lehet önerő, azonban, ha ez letelik, akár a teljes hitelösszeget is használhatjuk erre a célra.

Miből nem származhat az önerő?

Természetesen szabályok vonatkoznak arra is, hogy mit nem lehet önerőként felhasználni, azaz hiába szereztünk pénzt, nem biztos, hogy azzal a lakásvásárlást is meg tudjuk majd oldani. Ilyen például, hogy nem lehet önerőként egy személyi kölcsönből származó pénzt önerőként felajánlani, de a bankok a szabad felhasználású jelzáloghitelből származó pénzt sem fogadják el.

Lehet lakáshitelt önerő nélkül igényelni?

Alapvetően nem, hiszen ezt törvény mondja ki, azonban létezik egy kiskapu, amely által megoldható a probléma: a pótfedezet bevonása.

Sajnos az ingatlanárak az elmúlt évtizedben a többszörösükre nőttek, a növekedés nem állt meg, és a jövedelmek nem követték ezt az emelkedést, tehát sokan kénytelenek lemondani a lakásvásárlásról, hiszen az addig összegyűjtött önerő napjainkban már nem elég. A pótfedezet jelentheti az egyetlen megoldást, ami akár egy kisebb értékű ingatlan is lehet, például a szülői ház, vagy egy megfelelő nyaraló.

Fontos viszont tudni, hogy az ilyen esetekben a bank a meglévő és az új ingatlanra is jelzálogot jegyez be, ami a szerződés esetleges felmondásakor nehéz helyzetbe hozhatja nem csak az igénylőt, de a pótfedezet felajánlóját is, hiszen a banknak joga van mindkét ingatlant lefoglalni és elárverezni.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, ne siesd el! Hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelő konstrukciót, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

2021.06.25.

Első blikkre talán nem is hinnénk, de egy 15 millió forintos lakáshitel felvétele akár negyedmillió forint egyszeri kiadással is járhat. Persze promóciós célzattal a pénzintézetek szinte mindegyike felajánl kisebb-nagyobb kedvezményt, díjelengedést, esetlegesen utólagos visszatérítést, de nem árt, ha tudjuk, hogy a fizetendő összegek között jelentős eltérésekkel találkozhatunk. Így, ha netalántán szűkösebb anyagi forrásokkal vágsz bele egy kölcsönprojektbe, érdemes figyelembe venned, hogy milyen költségekkel jár egy lakáshitel. Nézzük meg együtt!

Tovább olvasom
Lakáshitelek - Mit érdemes tudni róla?

Lakáshitelek - Mit érdemes tudni róla?

2018.03.08.

Ha lakást szeretnél vásárolni, akkor többféle lehetőséged van, amik közül választhatsz, de általánosan elmondható, hogy a vásárlók többnyire a lakáshitelek lehetőségét választják, mivel a többi hitelkonstrukcióhoz képest ezek nyújtják a legjobb feltételeket és a legalacsonyabb kamatot.

Tovább olvasom
Az adóstárs és a kezes közötti különbségek

Az adóstárs és a kezes közötti különbségek

2022.01.21.

Az adóstársat és a kezest sokan szinonimaként használják. Nem csak az elnevezés különböző azonban, a két szó mögötti tartalom is eltér egymástól. Megmutatjuk, hogy mi a különbség az adóstárs és a kezes között, és hogy mikor lehet rájuk szükségünk.

Tovább olvasom
Mekkora törlesztővel számoljunk 20 millió forint lakáshitel esetén?

Mekkora törlesztővel számoljunk 20 millió forint lakáshitel esetén?

2021.07.28.

Hogy mekkora törlesztővel számolj egy 20 milliós lakáshitelnél, az számos egyéb tényezőtől is függ, amelyeket mind figyelembe kell venni a helyes végeredményhez.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával