Hirdetés

Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?

2022.12.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. december 22. 09:33

Mekkora önerő kell, ha lakást szeretnél vásárolni? Több tényezőtől is függ; ezeket vesszük górcső alá az alábbi cikkben.

Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?

Az önerő elengedhetetlen a lakáshitelek igénylése során, hiszen erről törvény is született: minimum a lakás vételárának 20%-át kell felmutatni, a bank pedig csak a fennmaradó 80%-ot finanszírozhatja, ám a gyakorlatban nem ritka a 30-70, sőt, a 40-60%-os finanszírozási arány sem, ez pedig kizárólag az adott banktól függ.

Mint látható, már a bankválasztáson is sok múlik, ám érdemes tudni, hogy milyen lehetőségek vannak, illetve, hogy mekkora önerővel kell valójában készülni. Az alábbi cikkben mindenre sort kerítünk, sőt, adunk egy tippet arra vonatkozóan is, hogy mit tegyél, ha egyáltalán nem rendelkezel önerővel.

Az önerő mértéke

Az önerő kifizetése mindig megelőzi a lakáshitel folyósítását, és ezt igazolni is kell; ez a biztosíték arra, hogy a hitelt valóban a megállapodás szerinti ingatlanra fordítják. Az önerő megállapítása során a bank eltérhet a szokásos 20%-tól, vagyis, ha az ingatlan forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéke indokolja, magasabb is lehet az elvárt önerő hányada.

Az önerő mértékét szintén befolyásolja a településlista, vagyis, hogy az ingatlanok milyen településeken és milyen arányban hitelezhetőek, illetve mekkora az ajánlott önerő, emellett más szabályok is befolyásolhatják azt.

Csak, hogy egy példát is állítsunk: egy 30 millió forint piaci értékű ingatlan esetében az önerő minimum 6 millió forint lesz, de a választott pénzintézettől és hiteltípustól, a településtől és magától az ingatlantól függően akár a duplája, azaz 12 millió forint is lehet. Nem mindegy tehát, hogy mit választasz, legyen szó akár a lakásról, akár a pénzintézettől, és akkor a várható költségekről még nem is ejtettünk szót.

Miből származhat az önerő?

Először is fontos, hogy a saját erő és az önerő nem feltétlenül ugyanaz: a saját erő mindig olyan készpénz, ami nem kölcsönügyletből származik, tehát megtakarítás, amivel szabadon rendelkezünk – ez a leggyakoribb önerő-forrás.

Ezeken túl az önerő viszont lehet például befektetés is, de az állami támogatás – például a CSOK –, a munkáltatói kölcsönök, a bankbetétek, a lakástakarék, vagy épp építési hitelnél a már meglévő, az építkezés helyszínén tárolt építőanyag is, sőt, akár a támogatott hitelek egyes típusait, így például a Babaváró hitelt is fel lehet használni önerőként.

A Babaváró hitel esetében meg kell jegyeznünk, hogy a folyósítást követő három hónapban csupán a 75%-a lehet önerő, azonban, ha ez letelik, akár a teljes hitelösszeget is használhatjuk erre a célra.

Miből nem származhat az önerő?

Természetesen szabályok vonatkoznak arra is, hogy mit nem lehet önerőként felhasználni, azaz hiába szereztünk pénzt, nem biztos, hogy azzal a lakásvásárlást is meg tudjuk majd oldani. Ilyen például, hogy nem lehet önerőként egy személyi kölcsönből származó pénzt önerőként felajánlani, de a bankok a szabad felhasználású jelzáloghitelből származó pénzt sem fogadják el.

Lehet lakáshitelt önerő nélkül igényelni?

Alapvetően nem, hiszen ezt törvény mondja ki, azonban létezik egy kiskapu, amely által megoldható a probléma: a pótfedezet bevonása.

Sajnos az ingatlanárak az elmúlt évtizedben a többszörösükre nőttek, a növekedés nem állt meg, és a jövedelmek nem követték ezt az emelkedést, tehát sokan kénytelenek lemondani a lakásvásárlásról, hiszen az addig összegyűjtött önerő napjainkban már nem elég. A pótfedezet jelentheti az egyetlen megoldást, ami akár egy kisebb értékű ingatlan is lehet, például a szülői ház, vagy egy megfelelő nyaraló.

Fontos viszont tudni, hogy az ilyen esetekben a bank a meglévő és az új ingatlanra is jelzálogot jegyez be, ami a szerződés esetleges felmondásakor nehéz helyzetbe hozhatja nem csak az igénylőt, de a pótfedezet felajánlóját is, hiszen a banknak joga van mindkét ingatlant lefoglalni és elárverezni.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, ne siesd el! Hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelő konstrukciót, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen hitelt érdemes most igényelni: babaváró hitelt, lakáshitelt, vagy olcsó személyi kölcsönt?

Milyen hitelt érdemes most igényelni: babaváró hitelt, lakáshitelt, vagy olcsó személyi kölcsönt?

2020.05.15.

Szögezzük le még a legelején: csak abban az esetben érdemes ezt a cikket elolvasnod, ha maximum 10.000.000 forintra van szükséged. Hiszen csak lakáshitellel mehetsz ezen összeg fölé, tehát, hogy milyen hitelt veszel fel, azt az összeg dönti el elsősorban. Ha viszont 10 millió elég, akkor itt be is fejezhetnénk a témát, hiszen a babaváró hitelnél jelenleg nincs jobb, ha minden feltételt teljesítesz.

Tovább olvasom
Lakáshitelt önerő nélkül?

Lakáshitelt önerő nélkül?

2019.01.17.

Lakáshitelt önerő nélkül? Manapság ez sajnos már nem lehetséges, köszönhetően a JTM szabályozásnak. Ha nem rendelkezel megtakarítással, akkor komoly akadályokba ütközhetsz egy lakáshitel felvételekor, de természetesen nem megoldhatatlan ez a helyzet sem.

Tovább olvasom
A lakáshitel felvételét mennyire befolyásolja az értékbecslés?

A lakáshitel felvételét mennyire befolyásolja az értékbecslés?

2020.09.24.

Mikor a lakáshitel felvételét intézed, akkor számos procedúrán kell átesned, tehát nem egy olyan, egyszerűen végrehajtható, online is elintézhető hiteligénylési folyamatról van szó, mint amilyen például egy személyi kölcsöné. Ezek egyike az értékbecslés, amely kiemelt jelentőséggel bír a hitel elbírálásának folyamatában.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát Lakáshitel – ez mit is jelent?

Fogyasztóbarát Lakáshitel – ez mit is jelent?

2019.05.27.

Az elmúlt években gyakran hallhattunk a „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” minősítésről, viszont azt, hogy mit is jelent, már csak kevesen tudták volna elmondani. Mi most összefoglaljuk Neked, hogy ez mit is takar, így könnyen eldöntheted, hogy erre van-e szükséged!

Tovább olvasom