Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásfelújítás előtt állsz? Így finanszírozhatod hitelből!

2023.10.21.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. október 21. 12:45

A lakásfelújítástól szebbé válik az otthonunk. Mit tehetünk, ha nincs erre elegendő pénzünk, mégis meg szeretnénk valósítani? Az egyik megoldás, hogy hitelt veszünk fel. Választhatjuk a személyi kölcsönt vagy a szabad felhasználású jelzáloghitelt. Röviden és közérthetően írunk arról, hogy melyiket érdemes választani és miért.

Lakásfelújítás előtt állsz? Így finanszírozhatod hitelből!

Lakásfelújítás személyi kölcsönből – az egyszerű megoldás

Ha csak egy kisebb összeg hiányzik ahhoz, hogy elérjünk a kitűzött célt, vagy átvészeljünk egy nehezebb időszakot, akkor jó érzés tudni, hogy ilyenkor is van megoldás.

Ha szeretnénk ingatlanfedezet nélküli kölcsönt felvenni lakásfelújítás előtt.

Ha gyors, kisebb összegű kölcsönre van szükségünk, igényelhetünk fix kamatozású személyi kölcsönt.

Ez lehet egy lakásfelújítás mellett egy tengerentúli nyaralás, lakodalom, egy új autó vagy bármi más. Ha fontos számunkra, hogy kedvező kondíciókkal jussunk hitelhez, és szempont, hogy a kölcsönfelvétel a törlesztőrészleten kívül ne kerüljön plusz költségbe.

A személyi kölcsön igénylésekor ugyanis általában nincs folyósítási díj, és közjegyzői díjjal sem kell számolnunk.

A személyi kölcsön kamata a kölcsön törlesztésére szolgáló fizetési számlán havonta jóváírt összeg, a kölcsönösszeg alapján kerül kiszámításra.

Emiatt érdemes lehet vállalnunk azt, hogy a teljes jövedelmünk, vagy egy általunk választott havi jóváírás rendszeresen érkezzen erre egy bankszámlára.

Lakásfelújítás szabad felhasználású jelzáloghitelből – ha több pénz kell, hosszabb időre

A szabad felhasználású hitel kifejezésről először a személyi kölcsön juthat az eszünkbe. Létezik azonban szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel is.

De miért jó a szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel? A szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel akkor lehet jobb választás, mint a személyi kölcsön, ha fontos nekünk a hitel ára (a THM), ha fontos nekünk a hosszú futamidő, és ha fontos a magas hitelösszeg.

Szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel akár több mint tíz évre kérhető, és a hitelösszeg is magasabb lehet tízmillió forintnál.

A jelzáloghitelt leggyakrabban ingatlannal kapcsolatos elképzeléseink megvalósításához igényelünk. Létezik azonban jelzáloghitel szabad felhasználásra is.

Ilyenkor nem kell hitelcélt megadni, a felvett összeget szabadon, bármire elkölthetjük. Lakásfelújításra is.

Melyiket válasszuk lakásfelújítás előtt?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a lakásfelújítás finanszírozása személyi kölcsön vagy jelzáloghitel segítségével olyan döntés, ami komoly megfontolást igényel.

Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni a döntés meghozatalakor.

A személyi kölcsön egy nem biztosított hitel, ami azt jelenti, hogy nem kell ingatlanfedezetet biztosítanunk az igényléséhez.

Ez gyorsabb és egyszerűbb jóváhagyást eredményez, mivel kevesebb dokumentáció szükséges hozzá. A kamatok magasabbak lehetnek, de a kamatok fixek is lehetnek, így nem kell aggódnunk a pénzpiaci változások miatt.

A jelzáloghitelhez a hitelezőnek ingatlanfedezetet kell biztosítania, ami csökkentheti a kockázatot, és ezáltal alacsonyabb kamatokkal érhető el.

Hosszabb futamidő is elérhető, ami lehetővé teszi, hogy a havi törlesztőrészlet alacsonyabb legyen.

Azonban a jelzáloghitel felvétele hosszabb és összetettebb eljárást igényel, beleértve a hitelminősítést és az ingatlan-értékbecslést.

Lakásfelújítás előtt mérlegelni kell a kölcsön összegét és a felújítás tervezett költségét is.

Személyi kölcsönből többnyire kisebb összeget igényelnek, míg a jelzáloghitel alkalmas lehet nagyobb felújításhoz.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jelzáloghitel esetén az ingatlan a fedezet, ami kockázatot jelenthet.

Az egyéni pénzügyi helyzet és a jövedelem is meghatározó tényező.

Személyi kölcsön esetén fontos, hogy az ügyfélnek megfelelő jövedelme legyen a törlesztőrészletek kifizetéséhez, míg a jelzáloghitelnél az ingatlan piaci értéke és a hitelfelvevő jövedelme egyaránt számít.

A THM is lényeges, mivel ez hosszú távon jelentős hatással lehet a kölcsön teljes költségére.

A személyi kölcsön kamata magasabb lehet, míg a jelzáloghitel alacsonyabb kamatokkal igényelhető.

Az is lényeges, hogy mérlegeljük a hosszú távú terveinket. A jelzáloghitel hosszabb futamideje miatt hosszú távú kötelezettséget jelent, míg a személyi kölcsön rövidebb futamidővel rendelkezik, ami gyorsabb visszafizetést eredményez.

Mindkét lehetőséget érdemes alaposan megfontolni. Az egyéni körülmények és pénzügyi célok alapján lehet eldönteni, hogy melyik típusú kölcsön a legmegfelelőbb a lakásfelújításunk finanszírozásához. De bármelyiket is választjuk, az eredmény egy élhetőbb, szebb otthon lesz.

Összefoglalás

A lakásfelújítás előtt állva sokan gondolkodnak el a finanszírozási lehetőségeken A személyi kölcsön gyors és egyszerű megoldást kínál kisebb összegű kiadásokhoz, míg a szabad felhasználású jelzáloghitel, amelynek ingatlanfedezete van, hosszabb futamidővel és magasabb hitelösszeggel segíthet. Mindkét hitelnek vannak előnyei és hátrányai, így az egyéni pénzügyi helyzet és a felújítás tervezett költsége alapján kell dönteni. Alapos mérlegelés szükséges, de a cél mindkét esetben egy szebb és kényelmesebb otthon megteremtése.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

2023.01.25.

A kamatcsökkentési szolgáltatásra az ügyfelek igényeinek változása miatt van szükség, és minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik.

Tovább olvasom
Növekedhet a fogyasztási hitelek kereslete

Növekedhet a fogyasztási hitelek kereslete

2021.09.09.

A fogyasztási hitelek kereslete az év elején csökkent, de a hátralévő időben valószínűsíthetően nőni fog; az alábbi cikkben az okokat fejtjük ki.

Tovább olvasom
Mitől függ a hitelbírálat ideje?

Mitől függ a hitelbírálat ideje?

2022.10.14.

Amennyiben eldöntöttétek, hogy hitelt vesztek fel, hogy megvalósítsátok terveiteket és álmaitokat, vagy saját lakást, házat vennétek, de nem áll rendelkezésetekre az ehhez szükséges teljes összeg és a családotok sem tud benneteket támogatni, akkor szükségetek lesz a banki kölcsönre. Ennek számos fajtája létezik, igényelhettek személyi, vagy lakáshitelt az esetlegesen felvett támogatások mellé.

Tovább olvasom
Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

2023.04.06.

Változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél. A Babaváró hitel rendkívüli népszerűsége töretlen. Egy apró változás is jelentősen befolyásolhatja azonban ezt a népszerűséget. Utánajártunk, hogy milyen változás jöhet a Babaváró kölcsön igénylés folyamatában. Mutatjuk, mi ez a lehetséges változás, és milyen hatása lehet a bevezetésének.

Tovább olvasom