fbpx
Hirdetés

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 18. 08:37

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

A hitelezés nyugdíjasok számára magas kockázatot jelent, ám plusz feltételek teljesítésével megoldható. A nyugdíj biztos jövedelemnek számít ugyan, ám minden banknál meghatároznak egy maximális életkort, ami felett így, azaz nehezített feltételekkel hiteleznek, ráadásul ez az életkor a hitel lejárati idejéhez kapcsolódik.

A feltételek nem sokban különböznek az általános hitelbírálati szabályoktól: a hitelek nyugdíjasként igényelve is az elsődleges jövedelem alapján kerülnek elbírálásra, és emellett kell még néhány feltételt teljesíteni, ami szintén megoldható.

A jövedelmi feltételek

A nyugdíj elsődleges jövedelem, tehát elfogadható hitelkérelemnél, a mértéke viszont más olyan kérdés, ami nem hagyható figyelmen kívül. Ennek oka, hogy a JTM-szabályozás során bevezetett Jövedelemarányos Törlesztési Mutató határozza meg, hogy a jövedelem – vagyis ebben az esetben a nyugdíj – mekkora része lehet a hitel törlesztőrészlete.

500 ezer forint alatt 50%, felette 60% lehet a törlesztés mértéke a jövedelemhez képest, legalábbis a szabályok szerint, a bankok azonban az esetek többségében ennél alacsonyabb értékekkel dolgoznak. A hitelösszeg meghatározásakor tehát ezt mindenképp figyelembe kell venni, ha meg is akarjuk kapni a hitelt nyugdíjasként.

A felső korhatár kérdése

A törvények szerint nincs felső korhatár a hitelek igénylésekor, és az életkor miatti automatikus elutasítás éppen emiatt nem is lehetséges. Azt azonban már a bankok szabályozzák, hogy milyen feltételekkel nyújtanak hitelt a nyugdíjasok számára.

A fentebb is említett, maximális életkor tehát nem arra vonatkozik, hogy egyáltalán nem nyújtanak a bankok hitelt nyugdíjasoknak, csupán arra, hogy az általuk megszabott határ felett olyan adóstársat kell bevonni az ügyletbe, aki megfelel az életkori kikötésnek.

A felső korhatár a hitel futamidejének végére vonatkozik, erre mindenképp figyelni kell; személyi kölcsönnél ez általában 65 és 72 év közé esik, lakáshitelnél pedig 70 és 75 év közé.

Hogyan igényeljünk hitelt nyugdíjasként?

A hiteligénylés menete nyugdíjasok számára sem tér el jelentősen az általánostól, de azért akad néhány különbség, ami leginkább a dokumentumokat érinti. Hitelt nyugdíjasként csak abban az esetben lehet igényelni, ha rendelkezünk nyugdíjszelvénnyel, nyugdíjas igazolvánnyal, illetve nyugdíjhatározattal; van, ahol ezek közül egy is elegendő, és van, ahol több igazolást is kérnek.

A hitelképesség vizsgálata a jövedelmen felül a következő feltételek ellenőrzéséből áll:

  • bejelentett, magyarországi, állandó lakhely megléte,
  • azonosító okmányok, vagyis személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány megléte,
  • bankszámla megléte,
  • KHR listán való szereplés (ez kizáró ok, mint minden hiteligénylésnél).

A nyugdíjasok nem csak hitelt, de CSOK-ot is igényelhetnek

A tavalyi évtől kezdődően lehetőség nyílt arra is, hogy nyugdíjasként a CSOK-ot, illetve a hozzá kapcsolódó, kedvezményes hitelt is igényelhessék azok, akik a nyugdíj mellett dolgoznak, és vérszerinti, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek.

Ehhez persze a hitel felvételi követelményein felül a CSOK feltételeinek is meg kell felelniük, így többek között annak is, hogy egy lakcímen élnek a gyermekkel, és legalább 180 napja társadalombiztosítási jogviszonnyal is rendelkeznek.

Amennyiben hitelt nyugdíjasként szeretnél igényelni, a legelső dolgod az legyen, hogy alaposan felméred a hitelpiacot annak érdekében, hogy megtalálhasd a lehető legjobb hitelkonstrukciót. Ez csak első hallásra hangzik embert próbáló feladatnak, hiszen valójában igen könnyen és gyorsan megoldható.

Oldalunkon összegyűjtöttük a pénzintézetek legjobb hitelajánlatait, és táblázatszerűen sorba rendeztük őket a legfontosabb paramétereik szerint. A Te dolgod csupán annyi, hogy összehasonlítod őket, majd a saját szempontjaid alapján kiválasztod azt a konstrukciót, ami a leginkább megfelel az elképzeléseidnek.

Ha megtaláltad, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen költségeket nem tartalmaz a THM?

Milyen költségeket nem tartalmaz a THM?

2021.10.27.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) tökéletes eszköz a hitelek összehasonlítására. Minél kisebb a THM, annál kevesebbet kell visszafizetnünk. Vannak azonban olyan költségek, amiket nem tartalmaz, nekünk azonban azokat is ki kell fizetnünk. Megnéztük, milyen költségeket nem tartalmaz a THM.

Tovább olvasom
A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

2021.08.30.

A gyermekek száma a családi adókedvezmény révén befolyásolja a hitelfelvételt is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Külföldi jövedelemmel is kaphatunk lakáshitelt?

Külföldi jövedelemmel is kaphatunk lakáshitelt?

2021.11.17.

Sok honfitársunk dolgozik külföldön. Azok, aki nem letelepedési szándékkal mentek külföldre, dönthetnek úgy, hogy Magyarországom vásárolnak ingatlant jelzáloghitelre. De mennyire egyszerű ez? Lehet egyáltalán külföldi jövedelemmel lakáshitelhez jutni? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Mire kell figyelned adóstársként?

Mire kell figyelned adóstársként?

2021.05.06.

Adóstársra nem minden hiteligénylés esetében van szükség, de amikor igen, akkor azzal nem csupán előnyök járnak – mutatjuk, mire kell figyelned!

Tovább olvasom