Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 16. 11:57

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint és euró alapú befektetések közül egyaránt választhatsz, ha szeretnéd fialtatni a pénzedet, ám dönteni a kettő között egyáltalán nem egyszerű, hiszen nem egyértelmű, hogy melyikkel jársz jobban. A legjobb persze az, ha mindkettővel rendelkezhetsz, ám, ha a nagyobb haszonra hajtasz, mindenképp döntened kell – ebben segítünk az alábbi cikkel.

Egyre többen választják az euró alapú befektetéseket, ami nem is csoda, hiszen az utóbbi időben az árfolyam sosem látott magasságokba szökött, és már csak ezzel is komoly hozamot lehetett elérni. A magyar gazdasági helyzet korántsem olyan rózsás, mint azt sokan szeretik leírni, ráadásul a szomszédunkban dúló háború sem kedvez jelenleg a forint alapú befektetéseknek.

Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy a rövid távú gondolkodás nem mindig célravezető, így a befektetések terén sem az, ezért érdemes kizárni a pánikot, és távolabbról is megvizsgálni a forint és euró alapú befektetéseket.

Döntési szempontok

Az elsődleges szempont természetesen a hozam mind az euró, mind a forint alapú befektetések esetében, ám figyelembe kell venni rengeteg körülményt, ami erre hatással lehet. Ilyen például az infláció, ami a befektetések teljesítményét jelentősen rontja, és hazánkban jelenleg elég magas.

A reálhozamot vizsgálni éppen ezért sokkal célravezetőbb, és a kiszámítása is egyszerű: az inflációval kell korrigálni az elért nominális hozamot, vagyis az elérhető hozam és az infláció különbsége adja a tényleges hasznot. Minél nagyobb tehát az infláció és a befektetés hozama közti különbség az utóbbi javára, annál inkább érdemes belé helyezni a bizalmat.

A befektetés-típus, amit érdemes választani

Hazánkban az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, ami középtávon kifejezetten jó hozamokat ígér, és amit forint és euró alapon is meg lehet vásárolni. Sajnos a magyarországi infláció kiemelkedően magas, így sokan választják inkább az euró alapú befektetést, legyen szó állampapírról, vagy teljesen más konstrukcióról.

Milyen hozamot ígérnek a forint és euró alapú állampapírok?

A Prémium Magyar Állampapírt 2022-ben indították útjára, és gyorsan ért el komoly népszerűséget, ami a korábbiaknál magasabb kamatnak, illetve az inflációkövető kamatozásnak köszönhető. Ennek lényege, hogy az előző évi hivatalos inflációhoz hozzáadnak 1,5 százalékpontos kamatprémiumot, ami jelenleg azt jelenti, hogy a tavalyi 5,1%-os, KSH által mért inflációt megtoldják 1,5%-kal, így idén a Prémium Magyar Állampapír első évi kamata 6,6% – a Magyar Állampapír Plusz évesített hozama ehhez képest mindössze 4,95% az öt éves futamidő során.

A Prémium Euró Magyar Állampapír esetében hasonló a kamat kiszámításának módja, a különbség a mérték és az inflációs körzet: ennél az eurózóna átlagos inflációjához adják hozzá a 0,5% kamatprémiumot, azaz a tavalyi eurós infláció 2,6%-ával idén 3,1% kamatot fizet az államkincstár az euróban elhelyezett befektetésekre.

Ha csak a kamatok által elérhető hozamot vesszük alapul, sokkal inkább megéri a forint alapú befektetést választani, ha viszont azt is hozzátesszük, hogy az euró alapú befektetésnél a devizaárfolyamon elért nyereség lehetősége is fennáll, már egész más lesz a helyzet. Átlagosan évi 4%-ot veszített a forint az értékéből az euróval szemben, ami nyereségként realizálódik, így az euró alapú befektetés még jövedelmezőbbnek is mondható.

A mi véleményük az, hogy sokkal inkább megéri a forint és euró alapú befektetések közül az utóbbi mellett dönteni, hiszen jelenlegi tudásunk szerint nagyobb hozamra lehet számítani a Prémium Euró Magyar Állampapírral.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

Tovább olvasom
Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

Tovább csökken a Prémium Magyar Állampapír kamata

2024.02.05.

2024. februárban jön az új Prémium Magyar Állampapír. De a feltételek annyival kedvezőtlenebbek, hogy már a reálhozam is veszélybe kerül. Mi történik, ha csökken egy állampapír kamata? Miért problémás, ha nem lehet reálhozamot realizálni egy befektetésen? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

2022.11.02.

A Bónusz Magyar Állampapír a legújabb konstrukció, amelybe fektetheted a pénzedet; lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával