Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege 2021-ben

2021.03.08.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:43

A csecsemőgondozási díj összege az idei év közepétől, azaz július 1.-től megemelkedik, aminek köszönhetően kedvezőbb anyagi helyzetben gondozhatod gyermekedet.

Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege 2021-ben

A csecsemőgondozási díj összege jelenleg még a bruttó fizetés 70%-a, ám 2021. július 1.-től a 100%-ára növekszik, vagyis a kismama a szülés előtti fizetésének teljes összegét kapja meg a teljes szülési szabadsága alatt. Az alábbi cikkben összefoglaltunk mindent, amit tudnod kell a csecsemőgondozási díjról.

Kinek jár a csecsemőgondozási díj?

Mindkét szülő jogosult lehet a csecsemőgondozási díj összegére, tehát az anya és az apa is, ám utóbbi csak abban az esetben, ha az anya az egészségi állapota miatt igazoltan kikerül a háztartásból, például kórházi kezelés miatt, de emellett az örökbefogadó anya és a jogerős gyám is megkaphatja a csecsemőgondozási díj teljes összegét. Fontos, hogy az apa esetleges jogosultsága esetén az anya jövedelme alapján számolt összeget fogja megkapni.

Mennyi ideig kapható meg a csecsemőgondozási díj összege?

A csecsemőgondozási díj a szülési szabadság ideje alatt jár, ami jelenleg 24 hét, amelyből az anya köteles 2 hetet felhasználni, és legfeljebb 4 hétnek a szülés várható időpontja elé kell esnie. Fontos, hogy a csecsemőgondozási díj összege csak a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve, ha koraszülött, és intézményi gondozásra van szükség. Ekkor a szülést követő egy éven belül is igénybe vehető a csecsemőgondozási díj a gyermek kórházból való kiengedésétől kezdve.

Mi alapján számolják ki a csecsemőgondozási díj összegét?

A csecsemőgondozási díj összegének megállapításkor jövedelemként az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló jövedelmet veszik figyelembe, és jelenleg (azaz a cikk megírásának pillanatában) a jövedelem 70%-a adható. Július elsejétől ez a szám változik 100%-ra.

Mikor nem jár a csecsemőgondozási díj?

Arra az időtartamra nem jár a csecsemőgondozási díj összege, amikor az igénylő a szülési szabadsága alatt a teljes keresetét megkapja, illetve, ha bármilyen keresőtevékenységet folytat a jogosultság kezdőnapjától kezdve, kivéve a nevelőszülői tevékenységet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával