Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. december 23. 09:20

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2022-ben a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítésben részesülhetnek: egyszeri juttatásként akár a teljes, 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat is visszakaphatják, de legfeljebb 809 ezer forintot.

Ezt a kormány attól tette függővé, hogy legalább 5,5% legyen a magyar gazdasági növekedés 2021-ben, de ez mostanra már szinte biztosnak mondható, tehát elgördült az akadály a családosok adó-visszatérítése elől.

Rengeteg kérdést kapunk azoktól, akik szeretnék igénybe venni ezt a támogatást, és, mivel rengeteg a hasonlóság közöttük, összegyűjtöttük azt a hetet, amelyek a leggyakrabban bukkannak fel, és segítséget nyújthatnak az igényléshez.

1. Kizárólag a 18. életévüket be nem töltött gyermekekre jár az adó-visszatérítés?

Nem, ugyanis az adó-visszatérítésre jogosultak köre bővebb, ráadásul a jogszabály szerint azok tartoznak a jogosultak körébe, akik 2021. bármelyik napján jogosultak családi kedvezményre; még akkor is, ha nem ők veszik igénybe.

A családi kedvezmény azok számára elérhető, akik gyermek után szülőként családi pótlékra jogosultak, a várandós nők és a velük közös háztartásban élő házastársuk, a családi pótlékra saját jogán jogosultak, valamint a rokkantsági járadékban részesülők.

A családi pótlék felső korhatára a gyermek 20. életévének betöltése, de csak abban az esetben, ha még iskolába jár, illetve speciális nevelési igényű gyermeknél a 23. életév betöltése számít a határnak.

2. Mennyi lesz az adó-visszatérítés keretében visszakapható összeg?

Az ide vonatkozó kormányrendelet szerint a 2021-ben fizetendő adó adókedvezmények levonása utáni részét térítik vissza, de maximum 809 ezer forintot. Ebből levonható a következtetés, hogy mindenki legfeljebb annyi pénzt kaphat vissza, amennyit ténylegesen befizetett adó formájában.

Egy biztos tehát, aki arra számít, hogy 809 ezer forintot fog visszakapni, holott a havi jövedelme viszonylag alacsony, az csalódni fog.

3. Csak házasok kaphatják meg a visszatérítést?

Erre a kérdésre is egy egyértelmű nem a válasz. A családtámogatások egy része – így például a babaváró hitel – egyértelműen házaspárok számára készült, ám a CSOK akár egyedülálló szülők számára is elérhető, és az adó-visszatérítés is ez utóbbi csoportba tartozik.

A jogszabály alapján azok tartoznak a jogosultak körébe, akik 2021. bármelyik napján jogosultak családi kedvezményre, tehát azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, vagy élettársi kapcsolatban vannak, és így nevelnek gyermeket; hogy közös, vagy csak az egyiküké, lényegtelen, hiszen a lényeg a családi pótlékra való jogosultság.

Fontos még megemlíteni, hogy azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és emiatt 50-50%-ban kapják a családi pótlékot, valamint ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt is, mindketten teljes összegben jogosultak az adó-visszatérítésre.

4. Közös lakcímen kell élni a jogosultsághoz?

A szülőknek nem kell azonos bejelentett lakcímmel rendelkezniük a jogosultsághoz; csak a családi pótlékra való jogosultság számít az adó-visszatérítés igénylésénél. A várandós nő és házastársa esetében sem a közös lakcím számít, hanem a közös háztartás. Tehát az eltérő lakcím ebben az esetben sem minősül kizáró körülménynek.

5. Automatikusan jár a visszatérítés?

Az adó-visszatérítést sokan automatikusan megkapják majd, ám nem mindenki. Annak, aki a családi pótlékot kapja, nincs teendője, mivel a NAV rendelkezésére áll az utaláshoz szükséges minden információ.

Azoknak viszont nyilatkozatot kell beküldeniük, akik nem részesülnek családi pótlékban, de jogosultak az adó-visszatérítésre, és szeretnék is azt megkapni. Nyilatkozniuk kell a családi pótlékban nem részesülő KATA-s vállalkozóknak, a magzat után jogosult várandós nőknek, vagy a velük közös háztartásban élő házastársuknak, valamint azoknak is, akik máshová kérik az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapják.

A nyilatkozat beküldési határideje 2021. december 31., az adó-visszatérítést pedig 2022. február 15.-ig folyósítják.

6. Kötelező nyilatkozni?

Fontos, hogy azok sem veszítik el az adó-visszatérítésre való jogosultságukat, akik nem tesznek nyilatkozatot. A határidő átlépése csak azzal jár, hogy nem kapják meg az átutalást 2022. február 15.-ig, mivel a NAV nem ismeri az ehhez szükséges adatokat.

Ebben az esetben a jogosultak az adóbevallásában igényelhetik az adó-visszatérítést, amit 2022. május 20.-ig kell beérkeznie.

7. Az adó-visszatérítés és a 20%-os megtakarítási támogatás együtt is igénybe vehető?

Azok, akik a maximális, 809 ezer forintos támogatást kapják, de ezen felül még marad befizetett személyi jövedelemadójuk, megkaphatják a nyugdíjcélú megtakarításaikra a 20%-os, de legfeljebb 280 ezer forintos adó-visszatérítést is; ehhez azonban az átlagnál magasabb jövedelem szükséges.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom
Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

2024.01.16.

Az ÁFA visszatérítési támogatás egy a számtalan támogatás közül, amit a családok igénybe vehetnek 2024-ben. Fontos ismerni ezeket a támogatásokat, mert támogatással könnyebb. Sokkal könnyebb. Mi utánajártunk, hogy miért jó nekünk ez a támogatási forma. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

2023.08.31.

Az örökléssel még nincs vége a hivatalos procedúráknak, ha az örökölt ingatlan értékesítésre kerül. Gyakran előfordul, hogy az örökös vagy az örökösök eladják az örökölt ingatlant. Ilyenkor pedig fontos tisztában lenni az adózás szabályaival. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom