Hirdetés

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. december 23. 09:20

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2022-ben a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítésben részesülhetnek: egyszeri juttatásként akár a teljes, 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat is visszakaphatják, de legfeljebb 809 ezer forintot.

Ezt a kormány attól tette függővé, hogy legalább 5,5% legyen a magyar gazdasági növekedés 2021-ben, de ez mostanra már szinte biztosnak mondható, tehát elgördült az akadály a családosok adó-visszatérítése elől.

Rengeteg kérdést kapunk azoktól, akik szeretnék igénybe venni ezt a támogatást, és, mivel rengeteg a hasonlóság közöttük, összegyűjtöttük azt a hetet, amelyek a leggyakrabban bukkannak fel, és segítséget nyújthatnak az igényléshez.

1. Kizárólag a 18. életévüket be nem töltött gyermekekre jár az adó-visszatérítés?

Nem, ugyanis az adó-visszatérítésre jogosultak köre bővebb, ráadásul a jogszabály szerint azok tartoznak a jogosultak körébe, akik 2021. bármelyik napján jogosultak családi kedvezményre; még akkor is, ha nem ők veszik igénybe.

A családi kedvezmény azok számára elérhető, akik gyermek után szülőként családi pótlékra jogosultak, a várandós nők és a velük közös háztartásban élő házastársuk, a családi pótlékra saját jogán jogosultak, valamint a rokkantsági járadékban részesülők.

A családi pótlék felső korhatára a gyermek 20. életévének betöltése, de csak abban az esetben, ha még iskolába jár, illetve speciális nevelési igényű gyermeknél a 23. életév betöltése számít a határnak.

2. Mennyi lesz az adó-visszatérítés keretében visszakapható összeg?

Az ide vonatkozó kormányrendelet szerint a 2021-ben fizetendő adó adókedvezmények levonása utáni részét térítik vissza, de maximum 809 ezer forintot. Ebből levonható a következtetés, hogy mindenki legfeljebb annyi pénzt kaphat vissza, amennyit ténylegesen befizetett adó formájában.

Egy biztos tehát, aki arra számít, hogy 809 ezer forintot fog visszakapni, holott a havi jövedelme viszonylag alacsony, az csalódni fog.

3. Csak házasok kaphatják meg a visszatérítést?

Erre a kérdésre is egy egyértelmű nem a válasz. A családtámogatások egy része – így például a babaváró hitel – egyértelműen házaspárok számára készült, ám a CSOK akár egyedülálló szülők számára is elérhető, és az adó-visszatérítés is ez utóbbi csoportba tartozik.

A jogszabály alapján azok tartoznak a jogosultak körébe, akik 2021. bármelyik napján jogosultak családi kedvezményre, tehát azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, vagy élettársi kapcsolatban vannak, és így nevelnek gyermeket; hogy közös, vagy csak az egyiküké, lényegtelen, hiszen a lényeg a családi pótlékra való jogosultság.

Fontos még megemlíteni, hogy azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és emiatt 50-50%-ban kapják a családi pótlékot, valamint ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt is, mindketten teljes összegben jogosultak az adó-visszatérítésre.

4. Közös lakcímen kell élni a jogosultsághoz?

A szülőknek nem kell azonos bejelentett lakcímmel rendelkezniük a jogosultsághoz; csak a családi pótlékra való jogosultság számít az adó-visszatérítés igénylésénél. A várandós nő és házastársa esetében sem a közös lakcím számít, hanem a közös háztartás. Tehát az eltérő lakcím ebben az esetben sem minősül kizáró körülménynek.

5. Automatikusan jár a visszatérítés?

Az adó-visszatérítést sokan automatikusan megkapják majd, ám nem mindenki. Annak, aki a családi pótlékot kapja, nincs teendője, mivel a NAV rendelkezésére áll az utaláshoz szükséges minden információ.

Azoknak viszont nyilatkozatot kell beküldeniük, akik nem részesülnek családi pótlékban, de jogosultak az adó-visszatérítésre, és szeretnék is azt megkapni. Nyilatkozniuk kell a családi pótlékban nem részesülő KATA-s vállalkozóknak, a magzat után jogosult várandós nőknek, vagy a velük közös háztartásban élő házastársuknak, valamint azoknak is, akik máshová kérik az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapják.

A nyilatkozat beküldési határideje 2021. december 31., az adó-visszatérítést pedig 2022. február 15.-ig folyósítják.

6. Kötelező nyilatkozni?

Fontos, hogy azok sem veszítik el az adó-visszatérítésre való jogosultságukat, akik nem tesznek nyilatkozatot. A határidő átlépése csak azzal jár, hogy nem kapják meg az átutalást 2022. február 15.-ig, mivel a NAV nem ismeri az ehhez szükséges adatokat.

Ebben az esetben a jogosultak az adóbevallásában igényelhetik az adó-visszatérítést, amit 2022. május 20.-ig kell beérkeznie.

7. Az adó-visszatérítés és a 20%-os megtakarítási támogatás együtt is igénybe vehető?

Azok, akik a maximális, 809 ezer forintos támogatást kapják, de ezen felül még marad befizetett személyi jövedelemadójuk, megkaphatják a nyugdíjcélú megtakarításaikra a 20%-os, de legfeljebb 280 ezer forintos adó-visszatérítést is; ehhez azonban az átlagnál magasabb jövedelem szükséges.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom
Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom