Hirdetés

Bankfúzió: Mit kell tudniuk a Budapest Bank ügyfeleinek?

2022.03.16.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 11:23

Nem túl gyakori Magyarországon a bankfúzió, de egy éven belül kettő biztosan lesz. Mindkettő a Magyar Bankholdinghoz köthető, és az elsőben a Budapest Bank és az MKB Bank fog egyesülni. Utánajártunk, hogy ügyfélként hogyan érinthet ez bennünket. Mutatjuk, hogy mit kell tudniuk erről a Budapest Bank ügyfeleinek. Kérdések és válaszok.

Bankfúzió: Mit kell tudniuk a Budapest Bank ügyfeleinek?

Mikor lesz a bankfúzió?

2022.03.31-én egyesül a Budapest Bank Zrt. és a MKB Bank Nyrt. A bankfúzió után az összeolvadt bank MKB Bank néven folytatja tovább a működését. A bankfúzióval nagyjából egy múlva létrejön a Magyar Bankholding, aminek a harmadik tagja a Takarék Csoport lesz. A három bank egyesülése után egy nagyméretű, befolyásos szereplő jön létre, ami meghatározó szereplője lesz a magyar pénzügyi piacnak.

A három bank egyesülésének első lépése lesz a Budapest Bank és az MKB összeolvadása. Az egyesüléssel a Budapest Bank megszűnik, az ügyfelei a MKB Bank ügyfeleivé válnak. 2023 első negyedévében a Takarék Csoport csatlakozásával alakul ki végleges formájában a Magyar Bankholding.

Mi lesz az internetbankkal és a mobilbankkal?

Az elektronikus banki szolgáltatásokat a bankfúzió után is használhatjuk. A mobilbankunk és az internetbankunk működni fog, tudunk utalni, meg tudjuk nézni az egyenlegünket.

Az elektronikus csatornákon megszűnnek a Budapest Bank arculati elemei, azt a MKB Bank arculata váltja fel. A számlakivonatunkon is MKB Bank szerepel majd. A jelszavaink azonban nem változnak, ahogy a bankszámlaszámunk sem. Ez ügyfélként leegyszerűsíti számunkra a fúziót. Az arculatváltással együtt új nevet is kapnak majd az elektronikus csatornák. Az elnevezésekből minden esetben eltűnik a Budapest név. Azonnal megtörténik az arculatváltás az applikációnkban, abban az esetben, ha az applikációnk automatikusan frissül. Ha nincs beállítva automatikus frissítés, akkor 2022.04.01 után letölthetővé válik az új mobilbankunk.

Miért lesz bankszünnap?

2022.04.04-én, hétfőn, a bankfúzió utáni első banki munkanapon bankszünnap lesz az MKB Bankban. A MKB tájékoztatása szerint a bankszünnapra zökkenőmentes és gyors átállás miatt van szükség. A bankszünnap nem érinti a Takarék Csoportot, az MKB bankfiókjai viszont ezen a napon zárva tartanak, és egyes banki szolgáltatások csak korlátozottan vagy egyáltalán nem lesznek elérhetőek.

Már 2022.04.02-től nem lesznek elérhetőek bizonyos elektronikus banki szolgáltatások, és értékpapír-műveleteket sem tudunk majd végrehajtani. Arról, hogy pontosan mikortól, és milyen szolgáltatásokat nem tudunk majd elérni, a bank honlapján tudunk tájékozódni. A bank szakemberei azt ajánlják, hogy ne tervezzünk ezekre a napokra tranzakciókat.

Mi lesz a lekötött betétekkel? Mi lesz a Budapest Banktól felvett hitelekkel?

Az értékpapírszámlánkat továbbra is ugyanúgy kezelhetjük, mint eddig. Az értékpapírszámlánk száma nem fog megváltozni. Néhány napig ugyanakkor nem indíthatunk majd műveleteket ezekről a számlákról. Az értékpapírszámlánkon lévő befektetésünket a BEVA biztosítja, és ha mindkét banknál, tehát a Budapest Banknál és az MKB Banknál is van befektetésünk, akkor az egyesülés napjától ezek már egy befektetésnek számítanak majd.

A lekötött betétekben lévő pénzünkre azonban már az OBA szabályai vonatkoznak, és itt kettős betét esetén három hónapos átmeneti idővel számolhatunk, vagyis abban az esetben, ha mindkét banknál van lekötött betétünk, akkor az három hónapig még külön banknál elhelyezettnek számít, így a teljes biztosítási összeg vonatkozik mindkét számlánkra. A Budapest Banknál lekötött betétünket a MKB Bank kezeli majd a bankfúzió után.

Amennyiben hitelünk van a Budapest Banknál, akár piaci, akár államilag támogatott, azt semmilyen módon nem befolyásolja a bankfúzió. A hitelek törlesztése a megszokott formában folyatódik.

Mi lesz az ATM-ekkel? Mi lesz a bankkártyákkal?

Pozitív változást hoz mindkét bank ügyfelei számára a bankfúzió. A Budapest Bankos ATM-ek, és a MKB Bankos ATM-ek mellett a Takarékbank pénzjegykiadó automatáit is azonos feltételekkel használhatják majd. Azonos díjazással vehetünk fel pénzt, azonban arra figyelnünk kell majd, hogy bizonyos szolgáltatások csak adott ATM-eknél lesznek elérhetőek. Ilyenek például a PIN kód változtatás, a készpénzbefizetés és az egyenleglekérdezés. Arról, hogy ezekre melyik automatánál van lehetőség, arról a bank honlapján tájékozódhatunk.

A Budapest Bankos bankkártyán és a hitelkártyánk is a megszokott módon működik a bankfúzió után. A Budapest Bankos kártyák lógója azonban kivezetésre kerül, és egy kártyacsere után már MKB lógós kártyát kapunk majd. Fontos változás, hogy bizonyos a kártyához kapcsolt kényelmi szolgáltatások egy része nem lesz elérhető, 2022.04.01-től, például a fizetési kérelem szolgáltatás is megszűnik.

Mi lesz a Budapest Bankos fiókokkal?

A Budapest Bank fiókhálózata a bankfúzió után egyesül a MKB fiókhálózatával. Ezzel a MKB Bank már országosan 143 fiókban tudja kiszolgálni az ügyfeleit. A Budapest Bankos fiókok arculati elemeit rövid időn belül MKB Bankosra cserélik.
A Budapest Bank azt kéri az ügyfeleitől, hogy az ügyintézéshez egyelőre a honos fiókjukat használják.

Mi változik a bankfúzió után?

Ahogy látjuk, lényeges változásokra nem kell számítanunk. A legfontosabb, hogy a bankszámlaszámunk sem fog megváltozni.

Azt azonban tudnunk kell, hogy ahhoz, hogy Budapest Bankos ügyfélből MKB Bankos ügyfelek legyünk, el kell fogadnunk a 2022.04.01-én életbe lépő üzletszabályzatot. Ha elfogadjuk ezt, akkor nincs semmi teendőnk, hiszen ahogy a Budapest Bank a hírlevelében megírta nekünk, az elfogadáshoz elegendő, ha nem jelezzük, hogy az új üzletszabályzatot nem fogadjuk el.

Ha azonban értesítjük a bankunkat erről, hogy az életbe lépő üzletszabályzatot nem áll módunkban elfogadni, a bankszámlánk azonnali hatállyal, ingyenesen megszűnik.

Hol lehet érdeklődni, ha kérdésünk van?

Ha bármiféle kérdésünk van a bankfúzióval kapcsolatban, akkor azt feltehetjük 2022.03.31-ig a Budapest Banknak, vagy 2022.04.01-től az MKB Banknak a honlapjukon található elérhetőségek egyikén.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Budapest Bank lakáshitelének – feltételek és követelmények

Budapest Bank lakáshitelének – feltételek és követelmények

2019.06.25.

Egy ingatlanvásárlási hitel felvétele talán a legbonyolultabb procedúra a hitelezés világában, hiszen számos dokumentumot kell beszerezni, és még több feltételnek és követelménynek kell megfelelni. Ha Te már átestél ezen, akkor tudod, mit jelent ez, ha viszont még nem, akkor érdemes lehet elolvasnod az alábbi cikkünket: megmutatjuk neked a követelményrendszert a Budapest Bank lakáshitelének feltételeit.

Tovább olvasom
Budapest Bank személyi kölcsön, mit kell tudni?

Budapest Bank személyi kölcsön, mit kell tudni?

2018.10.08.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg hitelt szeretnél felvenni, és a személyi kölcsönök között nézelődsz. Nem csoda, hiszen ez az egyik legnépszerűbb hiteltípus, hiszen könnyen és gyorsan hozzáférhető, és hatalmas a választék belőle. Nálunk is számos bank ajánlatát találhatod meg, de most bővítjük a keretet a Budapest Bank személyi kölcsön termékeivel. Lássuk, mit kell tudni róluk!

Tovább olvasom
Budapest Bank kölcsön, nálunk is megtalálható!

Budapest Bank kölcsön, nálunk is megtalálható!

2018.11.22.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb választékot tudjunk mutatni a hozzánk látogatóknak kölcsönökből, igyekszünk bővíteni azon bankok listáját, ahol olyan hiteltermékeket lehet igényelni, amik számot tarthatnak az emberek érdeklődésére. A Budapest Bank kölcsön több konstrukciója elérhető oldalunkon, amivel megnöveljük az összehasonlítható hiteleink sorát, de röviden össze is foglaljuk, hogy mit lehet tudni róluk.

Tovább olvasom
Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

Banki hitelt válogatottan, oldalunk segítségével

2019.02.26.

A hitelfelvétel manapság már egyre egyszerűbb, hiszen minden pénzintézetnek van weboldala, ahol részletesen olvashatunk minden hitelkonstrukcióról. Ha valaki a legjobb banki hitelt szeretné megtalálni, akkor már arra sincs szükség, hogy egyenként végignézze az összes honlapot. Hiszen oldalunk segítségével pár kattintás alatt eljuthat a számára megfelelő kölcsönig.

Tovább olvasom