Hirdetés

Babaváró hitel – mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyerek?

2021.11.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 9. 11:26

A Babaváró hitel egy gyermeket tervező párnak nagy segítség lehet. Ez a szabadon felhasználható kölcsön állami támogatással lehet a miénk, ha gyermeket vállalunk. A feltételeket azonban teljesíteni kell, különben a támogatást vissza kell fizetni. Utánajártunk, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem születik meg a vállalt gyermek.

Babaváró hitel – mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyerek?

Mitől Babaváró a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy klasszikus személyi kölcsön is lehetne. Ez a személyi kölcsönök minden előnyös tulajdonságával rendelkező hitel azért rendkívül népszerű, mert szabad felhasználású. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy az igényelt összeget bármire elkölthetjük. Költhetjük utazásra, autóra, lakásra, sőt, akár be is fektethetjük. A felvett összeggel nem kell elszámolnunk, nem kell előzetes tervet benyújtanunk arról, hogy mire fogjuk költeni a pénzt, és a költést számlákkal sem kell igazolnunk. A Babaváró hitel abban is hasonlít a személyi kölcsönökhöz, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre az igényléshez.

Van azonban eltérés a Babaváró hitel és a személyi kölcsönök között. A Babaváró hitel igénylésének az a feltétele, hogy vállaljuk, gyermekünk fog születni. Meglévő gyermekre nem igényelhetünk Babaváró hitelt, csak vállalt gyermekre. A kormány célja a Babaváró hitel megalkotásakor az volt, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet. Sok éve csökken már a lakosság Magyarországon, ezt a folyamatot szeretné lassítani, vagy megfordítani a jogalkotó. A Babaváró hitel népszerűsége azt mutatja, hogy sikerült egy olyan vonzó terméket kitalálni, amit szívesen veszünk igénybe.

A Babaváró hitel kamatmentes. Egy kamatmentes kölcsön előnyét mindenki érti. Ugyanannyit fizetünk vissza, mint amennyit felvettünk. Ez egy rendkívül kedvező lehetőség. A hitelek közül csak az áruhitelnél találkozhattunk eddig 0 THM-es ajánlatokkal. Csakhogy amíg egy áruhitel átlagos hitelösszege százezer forint körül van, Babaváró hitelből 10 millió forintot is igényelhetünk. 10 millió forint kamatmentesen. Ki ne akarna ilyen hitelt?

Mi történik, ha nem születik meg a gyerek?

A Babaváró hitelhez gyermeket kell vállalnunk. Az első gyermeknek a szerződéskötést követő öt évben kell megszületnie ahhoz, hogy a Babaváró hitel kamatmentes maradjon a futamidő végéig, ami akár 20 év is lehet. Amikor a második gyermekünk megszületik, elengedik a tartozás harminc százalékát. Több millió forintot kapunk tehát az államtól második gyermekünk születése után. A harmadik gyermek megszületése után a kölcsön megszűnik. A Babaváró kölcsönből egy vissza nem térítendő támogatás lesz.

Mennyit kell visszafizetni?

A támogatás megszűnése komoly anyagi teherrel jár. A támogatást egy összegben, 120 napon belül kell visszafizetni. Egy tízmilliós támogatással számolva húsz éves futamidőre az első öt évben kapott támogatás jelenleg megközelíti a kétmillió forintot. A támogatás mértéke függ a jegybanki alapkamattól, amit az elmúlt öt hónapban ötször emelt meg a Magyar Nemzeti Bank. Ha ez a tendencia folytatódik, gyorsan kétmillió fölé emelkedik a visszafizetendő összeg. És ne feledjük, ha nem születik meg az első öt évben az első vállalt gyermek, azzal megszegtük a szerződést, és a kapott támogatást egy összegben várja vissza tőlünk a hitelintézet.

És nem ez lesz az egyetlen teher. Növekedni fog a havi törlesztő részletünk is, méghozzá jelentősen. A kamattámogatás megszűnésekor ugyanis a Babaváró hitel piaci személyi kölcsönné alakul át, és az ennek megfelelő törlesztő részletet kell majd a következő tizenöt évben fizetnünk. Ez pedig a törvényben maximalizált ötvenezer forintról jóval hetvenezer forint fölé emeli a havi törlesztő részletet.

Megéri Babaváró hitelt igényelni?

Nem veszélytelen tehát Babaváró hitelt igényelni. Ahogy látható, a szerződés be nem tartása megterhelő lesz anyagilag, az azonnal visszafizetendő támogatás, és a megemelkedő törlesztő részlet miatt. A Babaváró hitelt igénylők nyilván nem gondolnak arra, hogy ez bekövetkezhet. Az igénylésnél mégis érdemes gondolni erre a lehetőségre is. Lehet olyan ok, ami miatt nem születik meg a gyermekünk. És ha a gyermekünk nem születik meg, fizetnünk kell.

Bár van kockázata a Babaváró hitel igénylésének, a másik oldalról se feledkezzünk meg. Tízmillió forint szabadon felhasználható kamatmentes kölcsönt kaphatunk. Fiatal házaspárként, gyereket tervezve ez egy olyan összeg, ami komoly segítséget nyújt a családunknak. Mielőtt döntünk, alaposan fontoljuk meg az előnyöket, és vegyük figyelembe a kockázatokat is. Ha úgy látjuk, hogy ez egy olyan lehetőség, amit nem akarunk kihagyni, akkor igényeljük meg a Babaváró hitelt. Hiszen ahogy írtuk, ilyen lehetőség nincs még egy ma Magyarországon.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

Babaváró hitelről 5 kérdés és válasz

2019.06.14.

A babaváró hitelről az utóbbi idők egyik legnagyobb szenzációja, ha a hitelpiacot nézzük, így nem csoda, hogy sokan kerestek meg minket a vele kapcsolatos kérdésekkel, amik többnyire az igényléssel kapcsolatosak. Úgy gondoltuk, hogy ideje megkönnyítenünk a dolgotokat, ezért kiválogattuk az öt leggyakoribb kérdést, és kicsit bővebben kifejtjük.

Tovább olvasom
A Babaváró hitel buktatói

A Babaváró hitel buktatói

2021.09.22.

A Babaváró hitel egy államilag támogatott kölcsönfajta. A hagyományos személyi kölcsönöktől az különbözteti meg, hogy rendkívül kedvező feltételekkel jutathatunk hozzá az akár tíz millió forinthoz. A kedvezményeknek azonban ára van. Már a hozzájutásnál is teljesítenünk kell bizonyos feltételeket, sőt, a kedvezményeket a futamidő alatt is elveszíthetjük. Hogyan tarthatjuk meg a futamidő végéig a kölcsön kamatmentes jellegét? Mit nem tehetünk meg közben? Megvizsgáltuk a Babaváró hitel buktatóit.

Tovább olvasom
Hitelek családalapítás előtt állóknak

Hitelek családalapítás előtt állóknak

2021.08.23.

Ha családalapítás előtt állsz, és nincs megtakarításod, vagy csak egyszerűen szeretnéd kihasználni minden lehetőségedet, adunk néhány tippet!

Tovább olvasom
Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

Van hitelem, akkor is vehetek fel babaváró hitelt?

2020.08.19.

Röviden: igen! Kicsit hosszabban: az attól függ… Lássuk, min múlik, hogy vehetsz-e fel babavárót, ha már van hiteled!

Tovább olvasom