fbpx
Hirdetés

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

2021.11.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 29. 10:52

A Babaváró hitelt az igénylők egy része befektetési célra használja fel. A befektetés egyik módja, hogy a kölcsönösszegből Állampapírt vásárolunk. Megnéztük, megéri-e állampapírba fektetni a Babaváró hitelt. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni ennél a befektetésnél.

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

Néhány szó a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy államilag támogatott hitel, amivel a kormány a családokat és a gyermekvállalást kívánja segíteni. Akár 10 millió forintot is kaphatunk, ha Babaváró hitelt igényelünk, és ez a 10 millió forint kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket. A Babaváró hitel, ahogy a nevében is benne van, gyermeket tervező családok számára érhető el. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekünk születik.

Az első gyermekünknek öt éven belül kell megszületnie, ebben az esetben a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes marad. Ha megszületik a második gyermekünk a hitel harminc százalékát elengedik, a harmadik gyermek születése után pedig már semmit nem kell majd fizetnünk. A Babaváró hitelt akár húsz évre is kérhetjük, és a szabályozás szerint a törlesztőrészletünk nem lehet magasabb havi 50 ezer forintnál. A gyerekek megszületése után a hitelt szüneteltethetjük is, így ez a konstrukció valóban nagy segítség lehet egy ifjú párnak.

A Babaváró hitel állampapírba fektetése – jó ötlet?

A Babaváró hitelt az igénylők a statisztikák szerint főleg a lakáscéljuk megvalósítására fordítják. Van azonban néhány százaléknyi igénylő, aki befekteti a megkapott összeget. Az egyik befektetési cél a MÁP, a Magyar Állampapír. De hogy lehet úgy befektetni a Babaváró hitelt, hogy az biztosan megérje?

Abban az esetben, ha gyermekünk születik, és a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, a kölcsönösszeg befektetése egyértelműen nyereséget fog hozni a szakértők szerint. Nem bonyolult a számítás, hiszen egy ingyenhitel befektetése esetén a kapott kamatokat nyereségként realizáljuk. Ha olyan anyagi helyzetben vagyunk, hogy nincs szükségünk a felvett kölcsönre, jó döntés lehet azt befektetni.

Merőben más a helyzet azonban akkor, ha nem születik gyermekünk. Azoknak, akik eleve gyermekvállalás nélkül, csak befektetési célra igénylik a Babaváró hitelt, számolniuk kell azzal, hogy bár a Babaváró hitel a folyósítást követő első öt évben biztosan kamatmentes marad, abban az eseten azonban, ha nem születik gyermekünk, akkor a kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetnünk. Ez a jelenlegi kamatok mellett valamivel több, mint kétmillió forint. Akkor éri meg tehát befektetési céllal Babaváró hitelt igényelni, ha a befektetésünk haszna ennél több lesz. A számítások szerint a Babavárót MÁP-ba fektetők ebben az esetben is közel félmillió forint haszonra tehetnek szert. A MÁP ugyanis két és félmillió forint hozamot hoz öt év alatt, vagyis, ha öt év után előtörlesztjük a tőkét, és kifizetjük a kamattámogatást is, még akkor is marad ötszázezer forintunk.

Mire figyeljünk, mielőtt befektetnénk a Babaváró hitelt?

A jegybanki alapkamatra. A befektetésünk sikere ugyanis azon múlik, hogy mekkora kamatkedvezményt kell majd visszafizetnünk, ez pedig a jegybanki alapkamaton múlik. Néhány hónapja még nem volt kérdés, hogy ez a befektetés nyereséget hoz-e nekünk. Csakhogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hat hónapban folyamatosan emelte az alapkamat szintjét, és azt tudnunk kell, hogy egy bizonyos kamatszint felett már nem fogja megérni befektetni a Babaváró kölcsönt. Rendkívül fontos, hogy számoljunk tehát, mert az, hogy fél éve még nyereséget termelt ez az ötlet, attól még egyáltalán nem biztos, hogy még mindig előnyös, hiszen a kamatok emelkedtek, és így a realizálható nyereség is folyamatosan csökken, és eljöhet az a pont, ahol már ráfizetéses lesz ez a befektetés.

Szabad felhasználású jelzáloghitelt is fektethetünk állampapírba

Az Állampapírba fektetés szabad felhasználású jelzáloghitellel is működhet. Itt is fontos lesz azonban, hogy számoljunk. A havi törlesztőrészletek mellett ugyanis egyéb költségeink is lesznek. Már magának a jelzáloghitel igénylésének is lesznek költségéi. Gondolnunk kell az értékbecslésre, a közjegyző díjára, a lakásbiztosításra és a jelzálogjog-bejegyzés költségére is. És a legfontosabb: a végtörlesztésért pénzt fog kérni a pénzintézet. Ezek mellett a költségek mellett akkor éri meg ez a befektetés, ha a MÁP többet kamatozik. Számoljuk. Fontos.

Megéri vagy nem éri meg?

Néhány hónapja még a szakértők azt nyilatkozták, hogy megéri akár a Babaváró hitelt, akár egy szabad felhasználású jelzáloghitelt Állampapírba fektetni. Csakhogy a MNB felemelte az alapkamatot, és ez jelentősen befolyásolta ennek a befektetési formának a nyereségességét. Az, hogy megéri-e ma ez a befektetés, az a hitelfelvétel pillanatában dől el. A kamat mértéke fogja meghatározni, hogy lesz nyereségünk vagy nem, és ha igen, akkor mennyi. Alaposan körbe kell járnunk ezt a témát, és gondolnunk kell minden esetlegesen felmerülő költségre. Ha pontosan kiszámoljuk a hitelünk költségeit, és ezt kivonjuk a befektetés hozamából, akkor forintra pontosan megkapjuk, hogy mennyi nyereségünk lesz a befektetésünkön.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

Mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni?

2020.05.21.

Azt, hogy mikor éri meg a babaváró kölcsönt felvenni, nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni Neked: bármikor! Ez szó szerint értendő, ugyanis a babaváró kölcsönnek gyakorlatilag nincs hátránya. Csupán abban az esetben elérhetetlen a számodra, ha egyedülálló vagy.

Tovább olvasom
5 tipp a babaváró hitel felvételéhez

5 tipp a babaváró hitel felvételéhez

2019.07.22.

A babaváró hitel mindenki fantáziáját megmozgatta, aki mostanában alapítana családot, sőt, még azok is elkezdtek tervezgetni, akik eddig nem nagyon vágtak volna bele a gyereknevelésbe. Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg téged is érint a dolog, itt van 5 tipp a babaváró hitel felvételéhez!

Tovább olvasom
Babaváró hitel 10 nap alatt? Lehetséges!

Babaváró hitel 10 nap alatt? Lehetséges!

2019.12.28.

Sajnos manapság még csak a személyi kölcsönök esetében érhető el az egy napon belüli folyósítás. A babaváró hitel pedig lényegesen bonyolultabb konstrukció, mint egy átlagos hiteltermék. Épp ezért nem érdemes abban reménykedni, hogy azonnal hozzájuthatunk. Ha a babaváró hitelt 10 nap alatt megkapjuk, akkor már mondhatjuk, hogy mindent jól csináltunk, és a bank sem gördített akadályokat az utunkba.

Tovább olvasom
A babaváró hitel 2020-ban így igényelheted

A babaváró hitel 2020-ban így igényelheted

2020.04.29.

A babaváró hitel 2020 legnépszerűbb hitelterméke lesz, ez már most látható, hiszen előnye, mint égen a csillag, hátránya viszont – a feltételek teljesítése esetén – gyakorlatilag semmi. Az igénylésének kritériumai maradtak ugyanazok, de a tavalyi indulás óta sikerült tapasztalatokat szereznünk a témában, így összeállítottunk egy listát, aminek segítségével könnyebben hozzájuthattok.

Tovább olvasom