Hirdetés

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

2021.11.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 29. 10:52

A Babaváró hitelt az igénylők egy része befektetési célra használja fel. A befektetés egyik módja, hogy a kölcsönösszegből Állampapírt vásárolunk. Megnéztük, megéri-e állampapírba fektetni a Babaváró hitelt. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni ennél a befektetésnél.

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

Néhány szó a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy államilag támogatott hitel, amivel a kormány a családokat és a gyermekvállalást kívánja segíteni. Akár 10 millió forintot is kaphatunk, ha Babaváró hitelt igényelünk, és ez a 10 millió forint kamatmentes lesz a futamidő végéig, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket. A Babaváró hitel, ahogy a nevében is benne van, gyermeket tervező családok számára érhető el. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekünk születik.

Az első gyermekünknek öt éven belül kell megszületnie, ebben az esetben a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes marad. Ha megszületik a második gyermekünk a hitel harminc százalékát elengedik, a harmadik gyermek születése után pedig már semmit nem kell majd fizetnünk. A Babaváró hitelt akár húsz évre is kérhetjük, és a szabályozás szerint a törlesztőrészletünk nem lehet magasabb havi 50 ezer forintnál. A gyerekek megszületése után a hitelt szüneteltethetjük is, így ez a konstrukció valóban nagy segítség lehet egy ifjú párnak.

A Babaváró hitel állampapírba fektetése – jó ötlet?

A Babaváró hitelt az igénylők a statisztikák szerint főleg a lakáscéljuk megvalósítására fordítják. Van azonban néhány százaléknyi igénylő, aki befekteti a megkapott összeget. Az egyik befektetési cél a MÁP, a Magyar Állampapír. De hogy lehet úgy befektetni a Babaváró hitelt, hogy az biztosan megérje?

Abban az esetben, ha gyermekünk születik, és a Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, a kölcsönösszeg befektetése egyértelműen nyereséget fog hozni a szakértők szerint. Nem bonyolult a számítás, hiszen egy ingyenhitel befektetése esetén a kapott kamatokat nyereségként realizáljuk. Ha olyan anyagi helyzetben vagyunk, hogy nincs szükségünk a felvett kölcsönre, jó döntés lehet azt befektetni.

Merőben más a helyzet azonban akkor, ha nem születik gyermekünk. Azoknak, akik eleve gyermekvállalás nélkül, csak befektetési célra igénylik a Babaváró hitelt, számolniuk kell azzal, hogy bár a Babaváró hitel a folyósítást követő első öt évben biztosan kamatmentes marad, abban az eseten azonban, ha nem születik gyermekünk, akkor a kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetnünk. Ez a jelenlegi kamatok mellett valamivel több, mint kétmillió forint. Akkor éri meg tehát befektetési céllal Babaváró hitelt igényelni, ha a befektetésünk haszna ennél több lesz. A számítások szerint a Babavárót MÁP-ba fektetők ebben az esetben is közel félmillió forint haszonra tehetnek szert. A MÁP ugyanis két és félmillió forint hozamot hoz öt év alatt, vagyis, ha öt év után előtörlesztjük a tőkét, és kifizetjük a kamattámogatást is, még akkor is marad ötszázezer forintunk.

Mire figyeljünk, mielőtt befektetnénk a Babaváró hitelt?

A jegybanki alapkamatra. A befektetésünk sikere ugyanis azon múlik, hogy mekkora kamatkedvezményt kell majd visszafizetnünk, ez pedig a jegybanki alapkamaton múlik. Néhány hónapja még nem volt kérdés, hogy ez a befektetés nyereséget hoz-e nekünk. Csakhogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hat hónapban folyamatosan emelte az alapkamat szintjét, és azt tudnunk kell, hogy egy bizonyos kamatszint felett már nem fogja megérni befektetni a Babaváró kölcsönt. Rendkívül fontos, hogy számoljunk tehát, mert az, hogy fél éve még nyereséget termelt ez az ötlet, attól még egyáltalán nem biztos, hogy még mindig előnyös, hiszen a kamatok emelkedtek, és így a realizálható nyereség is folyamatosan csökken, és eljöhet az a pont, ahol már ráfizetéses lesz ez a befektetés.

Szabad felhasználású jelzáloghitelt is fektethetünk állampapírba

Az Állampapírba fektetés szabad felhasználású jelzáloghitellel is működhet. Itt is fontos lesz azonban, hogy számoljunk. A havi törlesztőrészletek mellett ugyanis egyéb költségeink is lesznek. Már magának a jelzáloghitel igénylésének is lesznek költségéi. Gondolnunk kell az értékbecslésre, a közjegyző díjára, a lakásbiztosításra és a jelzálogjog-bejegyzés költségére is. És a legfontosabb: a végtörlesztésért pénzt fog kérni a pénzintézet. Ezek mellett a költségek mellett akkor éri meg ez a befektetés, ha a MÁP többet kamatozik. Számoljuk. Fontos.

Megéri vagy nem éri meg?

Néhány hónapja még a szakértők azt nyilatkozták, hogy megéri akár a Babaváró hitelt, akár egy szabad felhasználású jelzáloghitelt Állampapírba fektetni. Csakhogy a MNB felemelte az alapkamatot, és ez jelentősen befolyásolta ennek a befektetési formának a nyereségességét. Az, hogy megéri-e ma ez a befektetés, az a hitelfelvétel pillanatában dől el. A kamat mértéke fogja meghatározni, hogy lesz nyereségünk vagy nem, és ha igen, akkor mennyi. Alaposan körbe kell járnunk ezt a témát, és gondolnunk kell minden esetlegesen felmerülő költségre. Ha pontosan kiszámoljuk a hitelünk költségeit, és ezt kivonjuk a befektetés hozamából, akkor forintra pontosan megkapjuk, hogy mennyi nyereségünk lesz a befektetésünkön.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,7% - 16,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

26,1%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Önerőként használható a babaváró hitel?

Önerőként használható a babaváró hitel?

2020.09.18.

Ingatlant szeretnél vásárolni, de nincs hozzá elegendő tőkéd? Az önerő is problémát jelet, így a lakáshitel sem opció? Nehéz helyzetben vagy, hiszen így gyakorlatilag majdnem minden lehetőséget ki kell zárnod, ám van egy, amely még szóba jöhet. A babaváró hitel, ami önerőként használható lakáshitel felvételéhez!

Tovább olvasom
A teljes várandósság alatt igényelhető a babaváró hitel?

A teljes várandósság alatt igényelhető a babaváró hitel?

2019.10.24.

A babaváró hitel lényege, hogy segítse az újdonsült szülőket a baba, vagy babák felnevelésében, vagyis mondhatjuk, hogy a lényege a baba. Amennyiben még nincs gyermeketek, de tervben van a családalapítás, akkor a babaváró hitelt Nektek találták ki. Viszont – mint minden hitel esetében – teljesítenetek kell néhány feltételt. Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy vajon a teljes várandósság alatt igényelhető-e a babaváró hitel. Szerencsére a szabályozás részletesen rendelkezik ezzel kapcsolatosan is. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Változások a Babaváró hitelnél!

Változások a Babaváró hitelnél!

2019.07.30.

Figyelem! Fontos változások a babaváró hitelnél! Ha igényelni szeretnéd, akkor ezekről tudnod kell, hiszen könnyen meglehet, hogy ezek miatt már jogosult leszel rá, vagy megoldódik valamilyen probléma, ami miatt hátrányba kerültél volna.

Tovább olvasom
Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

2021.09.16.

A Babaváró kölcsön a kormány Otthonteremtési programjának Szent Grálja. A népszerűsége az indulása óta töretlen. Ennek a különleges kölcsönfajtának a célja, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárokat támogassák.

Tovább olvasom