Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Az egyszerűsített bankváltás

2022.04.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 1. 10:40

Bankot váltani egyszerűbb, mint gondolnád, és a legutóbbi szabályozásnak köszönhetően alig van vele valamennyi tennivalód!

Az egyszerűsített bankváltás

A bankváltás régebben kifejezetten bonyolult dolognak számított, hiszen sokszor merültek fel akadályok, amelyeket csak hosszadalmas utánajárással lehetett leküzdeni. Talán ennek köszönhető, hogy a magyarok nagy többsége még akkor is megmarad a megszokott bankjánál, ha amúgy elégedetlen a szolgáltatásokkal és azok díjaival.

Pedig még a néhány éve nyitott bankszámláknál is lehet jobbat találni, mi több, akár olyat is, ami ingyenes, tehát mindenkinek érdemes lenne foglalkoznia a bankváltás gondolatával. Ez még abban az esetben is igaz lenne, ha megmaradtak volna azok a körülmények, amik megnehezítették az ügymenetet, napjainkban azonban már egyszerűsített bankváltással is el lehet intézni az ügyet.

Az egyszerűsített bankváltás lényege

Az egyszerűsített bankváltás nem új dolog; már 2009-ben bevezették, és persze azóta sokat finomodott a folyamat, ám sokan még így sem hallottak róla. Manapság már minden kereskedelmi banknál elérhető ez a szolgáltatás, ami jelentősen megkönnyíti a számla megszüntetését és az új megnyitását.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy csupán egyetlen alkalommal kell bemenni egy bankfiókba – a választott, új bank egyik fiókjába –, és kezdeményezni a folyamat elindítását az egyszerűsített bankváltási kérelem leadásával. Ha ez megtörtént, az új bank felveszi a kapcsolatot a régivel, és mindent elintéznek egymás között, az ügyfélnek pedig nincs egyéb teendője – legalábbis a legtöbb esetben.

Előfordulhatnak fennakadások

Az egyszerűsített bankváltás teljesüléséhez természetesen teljesülnie kell néhány feltételnek is. Ilyen például, hogy a régi és az új bankszámlának magyarországinak és azonos pénznemben vezetettnek kell lennie. Vannak azonban olyan esetek, amik ugyan nem megoldhatatlanok, ám a folyamat lelassulását okozhatják.

Ilyen például, ha:

  • a meglévő bankszámla valakivel közösen vezetett; ebben az esetben az új banknál is közösen kell kérni a bankszámlanyitást,
  • ha a meglévő számlán negatív az egyenleg, vagy folyószámlahitel csatlakozik hozzá, ami ki van használva; ezeket rendezni kell a folyamat elindítása előtt,
  • ha végrehajtást rendeltek el a számlán; ebben az esetben nem lehet lezárni a számlát a régi banknál, így utólagos személyes intézkedésre is szükség lesz,
  • ha a számlához hitel, vagy hitelek kapcsolódnak; ekkor az átvezetés lassítja a folyamatot, de az ügyfélnek nincs teendője.

A bankváltás előnyei

A bankváltás tehát nem mindig zökkenőmentes, ám, ha odafigyelünk a fenti, akadályozó tényezőkre, és sikeresen ki is tudjuk küszöbölni azokat, akkor számos előnyt élvezhetünk, amit az új bankszámla nyújthat; ehhez azonban okosan kell választani is.

Egy új bankszámlával kifejezetten nagy összeget, akár éves szinten 40-50 ezer forintot is meg lehet spórolni, de a procedúra már néhány ezer forint esetében is megéri. Az egyszerűsített bankváltás emellett további előnyöket is tartogat, amelyekkel érdemes számolni.

Az egyszerűsített bankváltás során a régi számla lezárásra kerül, a rajta lévő összeg pedig automatikusan megjelenik íz új számlán. Ez persze természetes, ám emellett az aktív beszedési megbízásaidat és értesítik a szolgáltatókat, például a víz-, gáz-, áram- és telefonszolgáltatót, stb. is átvezetik az új számlára, tehát ezzel sem kell foglalkozni.

Külön kérésre ugyan, de az új bank akár még a munkáltatót is értesíti a változásról, tehát a jövedelem sem tűnik el a bankközi térben, de ugyanez elérhető a nyugdíjfolyósítással és más kifizetőkkel kapcsolatban is, amelyek a bankváltást megelőző 13 hónapban legalább négyszer utaltak a régi számlára.

További előny, hogy az állandó átutalási megbízásokat is lehet rögzíteni, és átvezetésre kerülnek az utalási sablonok is, amelyek a nem rendszeres utalások kapcsán kerültek a netbank adatbázisába.

Válassz okosan!

Annak érdekében, hogy megtalálhasd a pénzügyi szokásaidnak leginkább megfelelő, egyben legolcsóbb számlacsomagot, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait a bankváltás előtt!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A K&H Bank számlacsomagjai – mutatjuk, mik a lehetőségek!

A K&H Bank számlacsomagjai – mutatjuk, mik a lehetőségek!

2022.04.29.

A K&H Bank számlacsomagjai között mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt, hiszen igen nagy a választék!

Tovább olvasom
Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
SWIFT kód, IBAN szám, BIC kód: minden részletet bemutatunk, és elmagyarázunk bankonként

SWIFT kód, IBAN szám, BIC kód: minden részletet bemutatunk, és elmagyarázunk bankonként

2023.07.13.

SWIFT kódra, BIC kódra és IBAN számlaszámra külföldi utalásoknál van szükség. Ismernünk kell ezeket az azonosítókat, és azt is tudnunk kell, ha szükség van rájuk, hol találjuk meg őket. Röviden és érthetően a nemzetközi bankszámla azonosítókról.

Tovább olvasom
Fontos változások a bankolásban 2021-ben

Fontos változások a bankolásban 2021-ben

2021.03.05.

Mint minden évben, 2021-ben is megérkeztek a változások a bankolásban, és persze minden másban is; az alábbiakban viszont csak a pénzügyekről olvashatsz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával