Hirdetés

Az egyszerűsített bankváltás

2022.04.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 1. 10:40

Bankot váltani egyszerűbb, mint gondolnád, és a legutóbbi szabályozásnak köszönhetően alig van vele valamennyi tennivalód!

Az egyszerűsített bankváltás

A bankváltás régebben kifejezetten bonyolult dolognak számított, hiszen sokszor merültek fel akadályok, amelyeket csak hosszadalmas utánajárással lehetett leküzdeni. Talán ennek köszönhető, hogy a magyarok nagy többsége még akkor is megmarad a megszokott bankjánál, ha amúgy elégedetlen a szolgáltatásokkal és azok díjaival.

Pedig még a néhány éve nyitott bankszámláknál is lehet jobbat találni, mi több, akár olyat is, ami ingyenes, tehát mindenkinek érdemes lenne foglalkoznia a bankváltás gondolatával. Ez még abban az esetben is igaz lenne, ha megmaradtak volna azok a körülmények, amik megnehezítették az ügymenetet, napjainkban azonban már egyszerűsített bankváltással is el lehet intézni az ügyet.

Az egyszerűsített bankváltás lényege

Az egyszerűsített bankváltás nem új dolog; már 2009-ben bevezették, és persze azóta sokat finomodott a folyamat, ám sokan még így sem hallottak róla. Manapság már minden kereskedelmi banknál elérhető ez a szolgáltatás, ami jelentősen megkönnyíti a számla megszüntetését és az új megnyitását.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy csupán egyetlen alkalommal kell bemenni egy bankfiókba – a választott, új bank egyik fiókjába –, és kezdeményezni a folyamat elindítását az egyszerűsített bankváltási kérelem leadásával. Ha ez megtörtént, az új bank felveszi a kapcsolatot a régivel, és mindent elintéznek egymás között, az ügyfélnek pedig nincs egyéb teendője – legalábbis a legtöbb esetben.

Előfordulhatnak fennakadások

Az egyszerűsített bankváltás teljesüléséhez természetesen teljesülnie kell néhány feltételnek is. Ilyen például, hogy a régi és az új bankszámlának magyarországinak és azonos pénznemben vezetettnek kell lennie. Vannak azonban olyan esetek, amik ugyan nem megoldhatatlanok, ám a folyamat lelassulását okozhatják.

Ilyen például, ha:

  • a meglévő bankszámla valakivel közösen vezetett; ebben az esetben az új banknál is közösen kell kérni a bankszámlanyitást,
  • ha a meglévő számlán negatív az egyenleg, vagy folyószámlahitel csatlakozik hozzá, ami ki van használva; ezeket rendezni kell a folyamat elindítása előtt,
  • ha végrehajtást rendeltek el a számlán; ebben az esetben nem lehet lezárni a számlát a régi banknál, így utólagos személyes intézkedésre is szükség lesz,
  • ha a számlához hitel, vagy hitelek kapcsolódnak; ekkor az átvezetés lassítja a folyamatot, de az ügyfélnek nincs teendője.

A bankváltás előnyei

A bankváltás tehát nem mindig zökkenőmentes, ám, ha odafigyelünk a fenti, akadályozó tényezőkre, és sikeresen ki is tudjuk küszöbölni azokat, akkor számos előnyt élvezhetünk, amit az új bankszámla nyújthat; ehhez azonban okosan kell választani is.

Egy új bankszámlával kifejezetten nagy összeget, akár éves szinten 40-50 ezer forintot is meg lehet spórolni, de a procedúra már néhány ezer forint esetében is megéri. Az egyszerűsített bankváltás emellett további előnyöket is tartogat, amelyekkel érdemes számolni.

Az egyszerűsített bankváltás során a régi számla lezárásra kerül, a rajta lévő összeg pedig automatikusan megjelenik íz új számlán. Ez persze természetes, ám emellett az aktív beszedési megbízásaidat és értesítik a szolgáltatókat, például a víz-, gáz-, áram- és telefonszolgáltatót, stb. is átvezetik az új számlára, tehát ezzel sem kell foglalkozni.

Külön kérésre ugyan, de az új bank akár még a munkáltatót is értesíti a változásról, tehát a jövedelem sem tűnik el a bankközi térben, de ugyanez elérhető a nyugdíjfolyósítással és más kifizetőkkel kapcsolatban is, amelyek a bankváltást megelőző 13 hónapban legalább négyszer utaltak a régi számlára.

További előny, hogy az állandó átutalási megbízásokat is lehet rögzíteni, és átvezetésre kerülnek az utalási sablonok is, amelyek a nem rendszeres utalások kapcsán kerültek a netbank adatbázisába.

Válassz okosan!

Annak érdekében, hogy megtalálhasd a pénzügyi szokásaidnak leginkább megfelelő, egyben legolcsóbb számlacsomagot, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait a bankváltás előtt!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 érv a MagNet Csillag számlacsomag mellett

5 érv a MagNet Csillag számlacsomag mellett

2023.05.03.

Amikor valaki bankszámlát szeretne nyitni, a MagNet Csillag számlacsomag jó választás lehet. Egy különleges számlacsomag egy különleges banktól. Nem mindegy, hogy milyen bakszámlát választunk magunknak. Nem mindegy, választani mégsem könnyű a sok ajánlat közül. De miért jó ez a bankszámla? Miért érdemes ezt választani? Íme, 5 érv a MagNet Csillag számlacsomag mellett.

Tovább olvasom
Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

2022.06.14.

A K&H Bank bankszámlái között biztosan megtalálod azt a típust, amelyik minden tekintetben megfelel majd a vállalkozásod igényeinek!

Tovább olvasom
A K&H Bank számlacsomagjai – mutatjuk, mik a lehetőségek!

A K&H Bank számlacsomagjai – mutatjuk, mik a lehetőségek!

2022.04.29.

A K&H Bank számlacsomagjai között mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt, hiszen igen nagy a választék!

Tovább olvasom
Fontos változások a bankolásban 2021-ben

Fontos változások a bankolásban 2021-ben

2021.03.05.

Mint minden évben, 2021-ben is megérkeztek a változások a bankolásban, és persze minden másban is; az alábbiakban viszont csak a pénzügyekről olvashatsz.

Tovább olvasom