fbpx
Hirdetés

Az egyszerűsített bankváltás

2022.04.04.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. április 4. 12:37

Bankot váltani egyszerűbb, mint gondolnád, és a legutóbbi szabályozásnak köszönhetően alig van vele valamennyi tennivalód!

Az egyszerűsített bankváltás

A bankváltás régebben kifejezetten bonyolult dolognak számított, hiszen sokszor merültek fel akadályok, amelyeket csak hosszadalmas utánajárással lehetett leküzdeni. Talán ennek köszönhető, hogy a magyarok nagy többsége még akkor is megmarad a megszokott bankjánál, ha amúgy elégedetlen a szolgáltatásokkal és azok díjaival.

Pedig még a néhány éve nyitott bankszámláknál is lehet jobbat találni, mi több, akár olyat is, ami ingyenes, tehát mindenkinek érdemes lenne foglalkoznia a bankváltás gondolatával. Ez még abban az esetben is igaz lenne, ha megmaradtak volna azok a körülmények, amik megnehezítették az ügymenetet, napjainkban azonban már egyszerűsített bankváltással is el lehet intézni az ügyet.

Az egyszerűsített bankváltás lényege

Az egyszerűsített bankváltás nem új dolog; már 2009-ben bevezették, és persze azóta sokat finomodott a folyamat, ám sokan még így sem hallottak róla. Manapság már minden kereskedelmi banknál elérhető ez a szolgáltatás, ami jelentősen megkönnyíti a számla megszüntetését és az új megnyitását.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy csupán egyetlen alkalommal kell bemenni egy bankfiókba – a választott, új bank egyik fiókjába –, és kezdeményezni a folyamat elindítását az egyszerűsített bankváltási kérelem leadásával. Ha ez megtörtént, az új bank felveszi a kapcsolatot a régivel, és mindent elintéznek egymás között, az ügyfélnek pedig nincs egyéb teendője – legalábbis a legtöbb esetben.

Előfordulhatnak fennakadások

Az egyszerűsített bankváltás teljesüléséhez természetesen teljesülnie kell néhány feltételnek is. Ilyen például, hogy a régi és az új bankszámlának magyarországinak és azonos pénznemben vezetettnek kell lennie. Vannak azonban olyan esetek, amik ugyan nem megoldhatatlanok, ám a folyamat lelassulását okozhatják.

Ilyen például, ha:

  • a meglévő bankszámla valakivel közösen vezetett; ebben az esetben az új banknál is közösen kell kérni a bankszámlanyitást,
  • ha a meglévő számlán negatív az egyenleg, vagy folyószámlahitel csatlakozik hozzá, ami ki van használva; ezeket rendezni kell a folyamat elindítása előtt,
  • ha végrehajtást rendeltek el a számlán; ebben az esetben nem lehet lezárni a számlát a régi banknál, így utólagos személyes intézkedésre is szükség lesz,
  • ha a számlához hitel, vagy hitelek kapcsolódnak; ekkor az átvezetés lassítja a folyamatot, de az ügyfélnek nincs teendője.

A bankváltás előnyei

A bankváltás tehát nem mindig zökkenőmentes, ám, ha odafigyelünk a fenti, akadályozó tényezőkre, és sikeresen ki is tudjuk küszöbölni azokat, akkor számos előnyt élvezhetünk, amit az új bankszámla nyújthat; ehhez azonban okosan kell választani is.

Egy új bankszámlával kifejezetten nagy összeget, akár éves szinten 40-50 ezer forintot is meg lehet spórolni, de a procedúra már néhány ezer forint esetében is megéri. Az egyszerűsített bankváltás emellett további előnyöket is tartogat, amelyekkel érdemes számolni.

Az egyszerűsített bankváltás során a régi számla lezárásra kerül, a rajta lévő összeg pedig automatikusan megjelenik íz új számlán. Ez persze természetes, ám emellett az aktív beszedési megbízásaidat és értesítik a szolgáltatókat, például a víz-, gáz-, áram- és telefonszolgáltatót, stb. is átvezetik az új számlára, tehát ezzel sem kell foglalkozni.

Külön kérésre ugyan, de az új bank akár még a munkáltatót is értesíti a változásról, tehát a jövedelem sem tűnik el a bankközi térben, de ugyanez elérhető a nyugdíjfolyósítással és más kifizetőkkel kapcsolatban is, amelyek a bankváltást megelőző 13 hónapban legalább négyszer utaltak a régi számlára.

További előny, hogy az állandó átutalási megbízásokat is lehet rögzíteni, és átvezetésre kerülnek az utalási sablonok is, amelyek a nem rendszeres utalások kapcsán kerültek a netbank adatbázisába.

Válassz okosan!

Annak érdekében, hogy megtalálhasd a pénzügyi szokásaidnak leginkább megfelelő, egyben legolcsóbb számlacsomagot, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait a bankváltás előtt!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom
5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

2022.09.23.

Diákmunkát vállalsz és szeretnéd jól átlátni a fizetésedet? A buszbérletet is meg kell venned, hogy elérj az iskolába, de az ügyfélszolgálat messze van, így könnyebb lenne online megvenni a jegyet? Szükséged lenne egy új iskolatáskára, de a közelben sehol nem találtál egyedit, ezért a netről rendelnél valamit? Látod az összefüggést? Mindegyikhez szükséges egy bankszámla. Ha pedig a fenti élethelyzetek bármelyike stimmel rád, diákszámlára lesz szükséged. Ha nem vagy még profi a banki ügyekben, akkor segítünk és elmondjuk, mire figyelj oda diákszámla nyitásakor.

Tovább olvasom
Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

2022.06.14.

A K&H Bank bankszámlái között biztosan megtalálod azt a típust, amelyik minden tekintetben megfelel majd a vállalkozásod igényeinek!

Tovább olvasom
Fontos változások a bankolásban 2021-ben

Fontos változások a bankolásban 2021-ben

2021.03.05.

Mint minden évben, 2021-ben is megérkeztek a változások a bankolásban, és persze minden másban is; az alábbiakban viszont csak a pénzügyekről olvashatsz.

Tovább olvasom