Hirdetés

Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

2023.05.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. május 10. 17:43

Mekkora hozamra számíthatunk állampapír hitelből történő vásárlásakor? Megéri hitelből állampapírt venni? Megvalósul a befektetők álma, a szinte kockázat nélküli befektetés? Számoltunk. Utánajártunk. És mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

Állampapír hitelből – megéri?

Ma Magyarországon az alacsony kockázatú befektetések kamata sok esetben meghaladja a szabad felhasználású jelzáloghitel éves kamatát. Emiatt a hitelösszeget megérheti befektetni. A hitelkamatok csökkenésével pedig a profit még tovább nő, mert változatlan bevételek mellett csökkennek a költségek. A hitelek kamatcsökkenésével tovább emelkedik a befektetésen elérhető nyereség. Állampapírt hitelből? Igen. Jó ötlet lehet állampapírba befektetni. 

Hogy lesz nyereséges ez? Felveszünk egy végig fix kamatozású szabad felhasználású hitelt, amit havonta fizetünk, a kapott hitelösszegből pedig inflációkövető állampapírt vásárlunk. Ennyi. 

De lássuk a részleteket: csak addig lehet nyereséges befektetésünk, amíg a hitel kamata alacsonyabb a megtakarítás hozamánál. De mi van, ha ez megváltozik? Ha a befektetésünk hozama az elvárt szint alá csökken, akkor az állampapírt gyorsan eladjuk, és a kapott összegből előtörlesztjük a hitelünket. 

Amire még figyelnünk kell

A kamat csak az egyik költség lesz. Gondolnunk kell a többi kiadásunkra is. Állampapír vásárlás esetén számolnunk kell a visszaváltási költséggel is, ennek mértéke 1 százalék, vagyis 99 százalékos árfolyamon veszi vissza tőlünk az Államkincstár az állampapírt. A hitelfelvételnek is vannak induló költségei, és az előtörlesztésnek is lehet díja. Gondoljunk arra is, hogy a visszaváltási költség megemelkedhet. Ez igazi probléma lehet, bár a lakossági állampapírok visszaváltási költségének megemelése bizalmi válságot okozhatna, és ez szembe menne a kormány évtizedes törekvésével, azzal, hogy az államot a hazai lakosság finanszírozza. Felvetődhet az államcsőd veszélye is, erre azonban még most sincs reális esély, főleg úgy, hogy egy ország a saját fizetőeszközével nem tud csődbe menni. Ha a jövedelmünk jelentősen csökken, akkor problémát okozhat a hitel törlesztése. Ilyenkor érdemes idő előtt lezárni a befektetést az állampapír eladásával, és a hitel előtörlesztésével. Lehetőség van a befektetés fokozatos felszabadítására is, ezzel pedig a befektetett pénzből finanszírozható a hitel törlesztése.

Az állampapír

Az állampapír, vagyis a hivatalos nevén Magyar Állampapír (MÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is magyar állampapír, és egy befektetési lehetőség is, amit a Magyar Állam a finanszírozási igényei miatt bocsát ki. A MÁP és a PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje általában 5 éves. A kamatfizetés évente történik, és a futamidő végén az állampapír visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal. Az állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok. A MÁP és a PMÁP az állampapír piac egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája Magyarországon, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és magasabb hozamot érjenek el a befektetéseikkel. Az állampapír magas hozamot nyújt, és hosszú lejáratú befektetési lehetőség. Általában 5 éves futamidejű, a kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

A szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású hitel kifejezésről először a személyi kölcsön juthat az eszünkbe. Létezik azonban szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel is. De miért jó a szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel? A szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel akkor lehet jobb választás, mint a személyi kölcsön, ha fontos nekünk a THM, ha fontos nekünk a hosszú futamidő, és ha fontos a magas hitelösszeg. Szabad felhasználású hitel ingatlanfedezettel ugyanis akár több mint tíz évre kérhető, és a hitelösszeg is magasabb lehet tízmillió forintnál. A jelzáloghitelt leggyakrabban ingatlannal kapcsolatos elképzeléseink megvalósításához igényelünk. Létezik azonban jelzáloghitel szabad felhasználásra is. Ilyenkor nem kell hitelcélt megadni, a felvett összeget szabadon, bármire elkölthetjük. Akár állampapír vásárlására is.

A hitel költségével is számolni kell

Ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt állampapír vásárlásához vesszük fel, fontos, hogy számoljunk azzal, hogy a hitelfelvételnek lesznek költségei is. Ezek a költségek ugyanis csökkentik a hozamot, amit az ügyleten realizálhatunk. 

Állampapír hitelből? Megéri?

Ahogy látható, olyan a gazdasági környezet, hogy nyereségesen lehet állampapírt hitelből vásárolni. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ez alapos előzetes tájékozódást igényel, és azt se, hogy minden befektetésnek van kockázata. Fektessünk be bölcsön. 

Összefoglalva

A cikk bemutatja, hogy Magyarországon az alacsony kockázatú állampapír befektetések kamata gyakran meghaladja a szabad felhasználású jelzáloghitel éves kamatát. Ezért érdemes lehet hitelből állampapírt vásárolni, mivel a hitelkamatok csökkenése tovább növeli a befektetési profitot. A cikk részletesen ismerteti a folyamatot, amely során fix kamatozású szabad felhasználású hitelt veszünk fel, majd inflációkövető állampapírt vásárolunk a kapott hitelösszegből.

Fontos figyelembe venni a költségeket, például a hitelfelvétel induló költségeit, az előtörlesztés díját és az állampapír visszaváltási költségét. A cikk szerint, ha a befektetés hozama az elvárt szint alá csökken, érdemes az állampapírt eladni és a kapott összegből előtörleszteni a hitelünket.

A cikk kitér az állampapír jellemzőire, a szabad felhasználású jelzáloghitel előnyeire, és a hitel költségeire is. Összességében, megfelelő előzetes tájékozódás mellett, nyereséges lehet állampapírt hitelből vásárolni, de mindig érdemes bölcsen befektetni és kalkulálni a kockázatokkal.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

2022.11.02.

A Bónusz Magyar Állampapír a legújabb konstrukció, amelybe fektetheted a pénzedet; lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom