Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

5+1 lényeges kérdés az adósság örökléséről

2022.11.29.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 12:58

Az adósság örökölhető, és sajnos sokszor nem lehet megkerülni, ezért az alábbiakban megválaszoljuk az 5 legfontosabb, ezzel kapcsolatos kérdést.

5+1 lényeges kérdés az adósság örökléséről

Az adósságok öröklése gyakoribb, mint azt gondolhatnánk, és a legtöbb esetben a megoldást az jelenti, ha az örökösök egyszerűen csak lemondanak az örökségükről, hiszen az adósság mértéke nagyobb, mint az egyéb örökségek összértéke. Sokszor viszont ez egyszerűen nem járható út, hiszen egyes örökségeknek lehet szentimentális értéke is, de más indokok is lehetnek.

A vagyont és az adósságot egyaránt örököljük, ezt sajnos lehetetlen megkerülni, ám fontos, hogy az örökösnek csak egy, a saját vagyonából eredő kötelezettsége van: az illő eltemetés és a hagyatéki eljárás illetékének megfizetése. Ezen túl azonban vagy mindent, vagy semmit, azaz az örökös a hagyaték egészét, azaz a vagyont és az adósságot is örökölni fogja, ha pedig lemond róla, akkor az adósság az örökös további egyenesági rokonaira, tehát a gyermekeire száll.

Lássuk a leggyakoribb, az adósság öröklésével kapcsolatos kérdéseket!

1. Milyen adósságot lehet örökölni?

Gyakorlatilag mindent, amivel az elhunyt csak rendelkezett, azaz a banki kölcsönöktől – lakáshitel, jelzáloghitel, személyi kölcsön, gyorskölcsön, autóhitel, a kihasznált hitelkártya hitelkeret, valamint a kihasznált folyószámla-hitelkeret – kezdve egészen a magánkölcsönökig, ha azokról szerződés készült, de emellett az elhunyt által vállalt adóstársi és kezességvállalási felelősség is az örökösre hárul.

2. Lehet a megörökölt vagyonból törleszteni az adósságot?

Természetesen megoldható, sőt, választási lehetőség is akad: vagy tovább törlesztik a hitelt, vagy más forrásból fizetik ki a teljes tartozást. Az örökös a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hiteltartozásért. Az előbbi esetekben gyakori, hogy a bank és az örökös között új feltételekkel új megállapodás készül.

3. Ha az örökös nem tudja visszafizetni az adósságot, az elévülhet?

Az adósság öröklésével kapcsolatos ügyek az általános polgárjogi szabályozás szerint 5 év alatt évülnek el. A hitelező azonban ez idő alatt bármikor jelezheti az igényét, ez pedig kitolja az elévülés határidejét is, ráadásul nem valószínű, hogy egy bank lemond a kintlévőségéről az ügyfele halála miatt.

Napjainkban azonban már nem elég egy tértivevényes levél, el is kell indítani a fizetési meghagyást, vagy épp egy polgári peres eljárást, és kizárólag ebben az esetben egyértelmű és visszavonhatatlan az adósság érvényesítési igénye.

4. Mi történik, ha kiskorú örökli az adósságot?

Ha az örökös kiskorú, mindenképp be kell vonni a gyámhatóságot is, ez pedig meghosszabbítja a folyamatot. Ha a gyámhatóság szerint igényt kell tartani az adósságra, eseti gondnokot jelölnek ki, aki az eljárás során – a gyermek nagykorúságáig – aláírási jogkörrel rendelkezik, de természetesen az adósságról történő lemondás is opció; ekkor az adósság is az államra száll.

Ha az örökség több, mint az adósság, a kiskorú örökös nagykorúságáig a fennmaradó összeg felhasználása csak a gyámhivatal hozzájárulásával történhet meg.

5. Mi és mekkora az örökösödési illeték?

Az örökös köteles úgynevezett örökösödési illetéket fizetni minden belföldön örökölt hagyatékra, valamint bizonyos esetekben a külföldi ingóságokra is. Az öröklési illeték mértéke a legtöbb esetben 18%, lakástulajdon, vagy tulajdonrész – illetve lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog – öröklése esetén 9%, de a közeli rokonok mentességet kapnak az örökösödési illeték megfizetése alól.

+1. Mik lehetnek a megoldások?

A legjobb helyzet az, ha az örökösök a hagyatéki eljárás során mindenben meg tudnak állapodni a megörökölt vagyon és az adósság szétosztásáról. Ehhez persze együttműködési hajlandóság is kell, de tételezzük fel a legjobbakat; ekkor érdemes alaposan átszámolni a vagyont és az adósságot, sőt, akár egy szakértő bevonása is célszerű lehet.

Ha viszont az elhunyt közjegyző előtt írásbeli végrendeletet készített, az örökösök lényegesen egyszerűbb helyzetben vannak, hiszen abban minden elosztásra került; ekkor csak az adósságot kell felosztani.

Érdemes a lehető leghamarabb felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal, a bankkal, vagy akár átnézni a Polgári Törvénykönyv Hetedik Könyvét, amely az örökléssel kapcsolatos szabályozással foglalkozik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával