Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

5+1 lényeges kérdés a faktorálásról

2022.10.11.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. július 26. 16:00

A faktorálás komoly segítséget nyújthat a vállalkozásod likviditásának fenntartásában – az alábbiakban a legfontosabb kérdéseket válaszoljuk meg.

5+1 lényeges kérdés a faktorálásról

1. Mi a faktorálás?

A faktorálás egy olyan vállalatfinanszírozási folyamat, amelynek során a vállalkozás eladja a még le nem járt vevőszámláit egy faktorcégnek. A vállalkozás a számlák ellenértékének 90-95%-át azonnal, a maradékot a számlák kiegyenlítésekor kapja meg – természetesen levonva a faktorcég jutalékát.

2. Miért előnyös a faktorálás?

A faktorálás segítségével a fizetési határidő akár 24 órára is csökkenthető, vagyis a cég akár egy napon belül a megkaphatja az őt illető összeget, és nem szükséges 30, 60, vagy akár 90 napot is várnia a kifizetésig.

A faktorálás által a bevételek előre, napra pontosan tervezhetőek lesznek, és akár csökkentheti is az ügyfelek fizetési elmaradásaiból eredő kockázatokat is, hiszen a faktorház folyamatosan monitorozza és minősíti őket.

A faktorcég átvállalja a halasztott fizetésű számlák beszedését, azaz a követelés behajtásával kapcsolatos, költséges és időrabló adminisztrációs munkát nem a vállalkozásnak kell elvégeznie.

A digitális faktorálás ráadásul az egész folyamatot áthelyezi az online térbe, ami nem csak a dokumentációt csökkenti, de a folyamatot is felgyorsítja, ráadásul bármikor és bárhol elérhetővé is teszi, de emellett még alacsonyabb a költsége is.

3. Kik élhetnek a faktorálás lehetőségével?

A fatorálást szinte minden vállalkozás igénybe veheti, hiszen nem szükséges hozzá hitelképesnek lenniük, elég, ha kifizetetlen számlákkal rendelkeznek. A faktorcég ugyanis nem az ügyfelének, hanem a számlákon szereplő cégeknek a kockázatát viseli, azaz nekik „hitelez”.

4. Ki viseli a faktorálás kockázatát?

A faktorálás alapvetően kétféle lehet: visszterhes, illetve vissztehermentes. A faktorcég elsősorban nem az ügyfele, hanem annak vevője kockázatát viseli, és az „elsősorban” itt kifejezetten lényeges szó, ami nem “kizárólag”. Bizonyos esetekben ugyanis a kötelezettség visszaszállhat a vevőre; ez a szerződéstől függ.

Visszterhes faktorálás esetében a faktorcég felé való kifizetés kötelezettsége visszaszáll az ügyfélre, ha annak vevője nem egyenlíti ki a számlát, vagyis a faktorcég nem közvetlenül a vevő kockázatát vállalja, hanem a vevő és a szállító kombinált kockázatát. Ennek előnye, hogy a kisebb kockázat miatt alacsonyabb a költsége, viszont így a vevő fizetési kockázatát tulajdonképpen az ügyfél viseli.

A vissztehermentes faktorálás ennek szinte tökéletes ellentéte, ugyanis itt a követelés teljesen átszáll a faktorházra, vagyis, ha a vevő nem fizet, akkor a veszteséget a faktorcég viseli, az ügyfél pedig nem vállal kockázatot. Ez azonban – épp a magasabb kockázat miatt – jóval drágább szolgáltatás, aminek okán jóval ritkábban használatos.

5. Milyen egyéb típusai léteznek a faktorálásnak?

Advance és maturity faktorálás

Az advance faktorálás esetében a faktorcég a követelés megvásárlásakor, azonnal fizet, maturity faktorálás esetében viszont a fizetés csak a követelés esedékességekor történik.

Nyílt és csendes faktorálás

A faktorálás rendszerint nyílt, tehát arról a vevő is értesítésül, majd a faktorcég által vezetett bankszámlaszámra kell utalnia, de létezik csendes, avagy zárt faktorálás is, amelynél a vevő nem értesül az ügyletről.

Import- és exportfaktorálás

A nemzetközi faktorálás lehet export, illetve import is; mindkettő magas kockázatú és többnyire hosszú lejáratú ügylet, így drágább is, mint a hazai cégek közötti ügyletek faktorálása. A költségeket tovább emeli, hogy a külföldi partner országában egy másik faktorcéget is be kell vonni az ügyletbe.

Fordított faktorálás

Fordított faktorálásról akkor beszélhetünk, ha a faktorcég egy vállalkozás vevői felé vállalja át annak tartozásait, így az adós vállalkozás stabil kapcsolatokat építhet ki a vevőivel, és a saját likviditási helyzetét is megerősítheti.

+1. Hová lehet fordulni faktorálás céljából?

Magyarországon a piac jelentős részén a hagyományos faktorházak – melyek közül a legnagyobb szereplők bankok – végeznek faktorálással kapcsolatos tevékenységet, azonban rajtuk kívül léteznek még kisebb, úgynevezett független faktorcégek is, de a digitális faktorálás is egyre nagyobb teret hódít magának.

A banki és független faktorházak közötti legnagyobb különbség, hogy az előbbieknél a faktoring a fő tevékenységek kiegészítő szolgáltatása, a független faktorházak viszont kifejezetten ezzel foglalkoznak, ráadásul rugalmasabbak is lehetnek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Faktoring és hitel – mi a különbség?

Faktoring és hitel – mi a különbség?

2021.06.01.

Faktoring és hitel között számos különbség felfedezhető, a közös pedig csupán az, hogy mindkettő pénzzel jár. Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz róluk!

Tovább olvasom
Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

2021.08.22.

Hogy banki hitelből, vagy faktoring segítségével finanszírozod-e a vállalkozásodat, elég nehéz kérdés, hiszen mindkettő rendelkezik olyan előnyökkel, amelyeket érdemes kihasználnod. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával