Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2021.06.01.
Szerző: akolcson.hu

Faktoring és hitel között számos különbség felfedezhető, a közös pedig csupán az, hogy mindkettő pénzzel jár. Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz róluk!

Faktoring és hitel – mi a különbség?

A faktoring és a hitel közti különbségeket a vállalati hitelezés kapcsán érdemes alaposabban szemügyre venni, hiszen az előbbi kizárólag ebben a szegmensben alkalmazható, a lakosságiban nem. A különbségek lényegi része az ügylet sebességében és a pénzügyi együttműködés rugalmasságában keresendő – lássuk, mik ezek!

A faktoring lényege

A faktoring olyan finanszírozási forma, amely a vállalkozások számára biztosít azonnali pénzforrást a kiállított, de még nem lejárt számlák értékesítésével. Ezzel a cég a saját bevételéhez jut hozzá a partnerek 30, vagy akár 120 napos fizetési határidejének kivárása helyett. A faktoring tehát nem hitel, hanem egy pénzügyi szolgáltatás, ami időlegesen pénzt biztosít, ám fontos tudni, hogy nem a teljes összeget; a legtöbb, faktorálással foglalkozó pénzintézet maximum a számlák ellenértékének 90%-át hajlandó folyósítani.

A faktoring és a hitelek közti különbségek

A faktoring által akár egy munkanap alatt felállítható a keret, nem igényel fedezetet, az igénylő partnereinek pénzügyi adatait vizsgálja, flexibilis, az igényekhez szabható, ráadásul a finanszírozáson kívül további szolgáltatások is igénybe vehetőek általa, így például követeléskezelés, biztosítás, valamint a behajtás is.

Ezzel szemben a hitelek esetében az elbírálási folyamat viszonylag hosszú, emellett a legtöbb típus fedezetet is igényel, a hitel kapcsán az igénylő cég pénzügyi adatait vizsgálják, a keret fix, illetve csak nehézkesen módosítható, ráadásul semmilyen plusz szolgáltatás nem vehető igénybe mellé.

Mint látható, a faktoring összetettebb, tehát az előnyei is számosabbak, hiszen például gyorsabban és jóval magasabb összeghez juthatunk, és közben a vállalkozást nem terheli a tartozás visszafizetése. Ettől függetlenül természetesen a hiteleket sem szabad lebecsülni, hiszen rengeteg esetben lényegesen jobban járhatunk velük, ám egy vállalkozásnak minden eshetőséget mérlegelnie kell a nyereség maximalizálása érdekében.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

2021.08.22.

Hogy banki hitelből, vagy faktoring segítségével finanszírozod-e a vállalkozásodat, elég nehéz kérdés, hiszen mindkettő rendelkezik olyan előnyökkel, amelyeket érdemes kihasználnod. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom