fbpx
Hirdetés

5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

2021.04.23.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:28

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK a családok számára nyújtott támogatás ingatlanvásárláshoz. Egy vissza nem térítendő segélyforma 600 ezer és 10 millió forint közötti nagyságrenddel, attól függően, hogy a szóban forgó család hány gyermeket vállal, illetve, hogy használt vagy új lakóhely vételét tervezi.

5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

A vissza nem térítendő patronálás mellé kamattámogatott lakáshitel is igényelhető 15 millió forintos értékhatárral. Az Otthonteremtési Program egyik vezérproduktumáról már rengeteget írtunk, most szeretnénk 5 tippet adni, hogy mire figyeljünk a CSOK felvétel előtt.

Nézzünk pár hasznos útmutatást, ami jól jön CSOK felvétel előtt!

1. CSOK-os vásárlóként illetékmentességet élvezhetsz!

Az illeték, ugye, a lakástulajdon szerzés utáni speciális állami bevétel, ami a vételár 4 százaléka. Nyilvánvaló, hogy a többletköltség egy cseppet sem jön jól egy amúgy is borsos ingatlanvásárlás után, így jó tudni, hogy CSOK felhasználásával feloldozást kapsz az illetékfizetési kötelezettség alól. Tartsd észben, mert egy 70 négyzetméter alapterületű fővárosi objektum esetében, 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálva ez egy cseppet sem elhanyagolható, 2,52 millió forintos ráfordítás.

2. 5 százalékos az áfa, és az is visszaigényelhető!

Ez már tényleg tekintélyes értékű szuvenír, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Kizárólag újépítésű ingatlan vásárlása esetén releváns, és egyelőre 2022. év végéig hatályos, 2023. január 1. és 2026. december 31. közötti pénzügyi teljesítésű türelmi idővel, de csak abban az esetben, ha a kivitelező megkapja a végleges építési engedélyt 2022 végéig. Néhány megszorítás még él az engedmény kapcsán, ugyanis a megvásárolni kívánt létesítmény nagysága is korlátozott: lakás esetében 150 nm a felső határ, családi háznál pedig 300 négyzetméter. De, számoljunk csak utána, hogy is van ez: nézzünk egy 2020-ban 60 millióért vásárolt kuckót. Ha ugyanezt a tulajdont CSOK-os kuncsaftként 2021-ben szereztük volna meg, akkor az 5 százalékos áfával csupán 49,6 millióba került volna, vagyis csak az áfa-csökkentéssel a zsebünkben maradt volna 10,4 millió, nem rossz, ugye? És ha ehhez még hozzáadjuk, hogy az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető, akkor az további 2,36 millió, ami összesítve az előző körben számolt áfamérséklésből eredő grátisszal, összesen 12,76 milliós megtakarítás, jól hangzik?

3. A vételár maximum 10 százalékát fizesd készpénzben!

Kardinális kritérium elem a CSOK felvétele tekintetében, hogy legfeljebb a vételár 10 százaléka fizethető ki készpénzben az eladónak, ellenkező esetben sajnos nem kapod meg a támogatást. Persze egy elhibázott lépés után még módosítható az adás-vételi szerződés, de ez időben és anyagilag is pluszt eredményez.

4. Ne feledkezzünk meg az igénybe vehető CSOK-hitelről sem!

Jogosultak vagytok a CSOK-hoz tartozó kedvezményes lakáshitelre is, ha minimum két gyermeketek van. Azért jó szem előtt tartani ezt az opciót is, mert az államilag garantált, végig fix, maximum 3 százalékos kamat és a 2 gyermekkel 10 milliós, 3 lurkóval pedig 15 milliós hitelösszeg is kitűnő potenciállal kecsegtet.

5. A túlárazott ingatlan is rossz ómen lehet!

A bank által megjelölt ingatlan értéknek köszönőviszonyban kell lennie a tényleges forgalmi árral. Ha ugyanis 20 százalékos különbségnél nagyobb differencia tapasztalható, garantált a visszautasítás.

Bár számos CSOK-os kalkulátor fellelhető az online térben, amivel kontrollálhatjuk a jogosultsági kérdéseket, nem árt banki szakértő segítséget kérni CSOK felvétel előtt!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

2021.06.07.

Előfordulhat, hogy vissza kell fizetned a CSOK-ot, ám ez bizonyos esetekben elkerülhető – lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között?

Mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között?

2020.08.17.

Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne ezt egy hosszabb lélegzetvételű cikkben kifejtenünk. Ha téged is érdekel a válasz, az alábbiakban elolvashatod!

Tovább olvasom
Melyik támogatás igényelhető egy gyermekre?

Melyik támogatás igényelhető egy gyermekre?

2019.10.16.

Jelenleg, a Családvédelmi Akcióterv keretein belül többféle támogatás is elérhető. A CSOK, a CSOK hitel, a gyermekek után járó, lakáshitelre felhasználható tartozáscsökkentés, illetve a babaváró hitel/támogatás. Külön-külön is komoly előnyt biztosítanak a családoknak, de a kérdés az, hogy lehet-e együttesen is igényelni őket. Azt, hogy melyik támogatás igényelhető egy gyermekre, több tényező is befolyásolja, de létezik megoldás arra, hogy mindegyiket egyszerre vegyük igénybe!

Tovább olvasom
Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

2021.03.25.

Sajnos akadnak ingatlanok, amelyek nem felelnek meg a CSOK feltételeinek. Annak érdekében, hogy sikerrel járj, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom