Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

2023.07.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 27. 13:34

A falusi CSOK, a kistelepülések CSOK támogatása. Ez a támogatási forma jövőre is megmarad, ráadásul a támogatás mértéke jelentősen emelkedik. Városok kizárva. Ha azonban jogosultak vagyunk rá, nagy segítség lehet az otthonunk megszerzéséhez és szebbé tételéhez.

Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

A szerencsések, akik falusi CSOK támogatást kaphatnak

Melyik településeken érhető el a falusi CSOK? A falusi CSOK a preferált kistelepüléseken vehető igénybe.

A preferált kistelepülések aktuális listája elérhető a kormányhivatal weboldalán.

Azok kaphatnak falusi CSOK támogatást, akik huszonöt év alatti gyereket nevelnek. Előre gyermeket vállalni csak úgy lehet, ha a házaspár egyik tagja még nem érte el negyven éves életkort. Meglévő gyermekeknél nincs meghatározva legmagasabb életkor. Ha gyereket vállalunk, akkor a vállalást, 4, 8 vagy 10 év alatt kell teljesíteni.

A falusi CSOK feltételei közé tartozik, hogy a CSOK támogatott ingatlanban mindkét házastársnak tulajdont kell szereznie, és az ingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élni.

Ha ingatlan vásárlást tervezünk, érdemes tájékozódni arról, hogy megfelelünk-e a CSOK feltételeinek. Érdemes lehet igénybe venni ezt a támogatási formát, vagy bármely más Otthonteremtési támogatást.

Vásárlás, bővítés, korszerűsítés

Tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén álló használt lakóingatlan vásárlásához használhatjuk fel ezt a támogatást. Bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez is igénybe vehetjük, ebben az esetben a támogatás felét fordíthatjuk vásárlásra, vagy a már meglévő lakóingatlanunk bővítésére vagy korszerűsítésére. Lényeges, hogy az ingatlan vételára csak húsz százalékkal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket.

A bővítés és a korszerűsítés is rendkívül népszerű felhasználási forma. Mielőtt belevágunk, érdemes szakértővel konzultálni arról, hogy a pontosan mit értenek bővítésen és korszerűsítésen. A korszerűsítés nem felújítás.

A falusi CSOK még igényelhető. Jövőre pedig magasabb támogatással lesz elérhető.

Használt lakás vásárlása esetén a falusi CSOK az adásvételi szerződés megkötése után még 180 napig igényelhető. Ha építésiengedély-köteles tevékenységet végeztünk az ingatlanunkon, például bővítettünk, akkor a felépítést tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása előtt tudjuk kérni a bankunktól a támogatást.

A falusi CSOK támogatást csak egyszer lehet igénybe venni. A CSOK és falusi CSOK esetében viszont igaz az, hogy ugyanarra a célra kétszer is igényelhetjük. Ilyenkor a gyerekek után igényelt támogatás összegéből a korábban felvett támogatások összegét le kell vonni. Ez akkor történhet meg, ha újabb gyerekünk születik, esetleg újabb gyermeket vállaltunk.

Ha a céljainkhoz nem elég a CSOK támogatás, akkor kamattámogatott CSOK hitel is igényelhetünk.

Két gyerek után 10 millió, a három gyerek után 15 millió forint hitelt kaphatunk. Ha nincs még gyerekünk, de vállaljuk, hogy lesz, akkor is igényelhetünk CSOK hitelt. A lakáscélú jelzáloghitelként működő CSOK hitel a futamidő végéig fix kamatozású, és a kamata csak 3 százalék. Ezzel a kedvezményes hitellel alacsonyabb törlesztőrészletet kell csak vállalni.

A falusi CSOK támogatással vásárolt ingatlan illetékmentes.

Illetékmentes a vagyonszerzésünk, ha az ingatlant CSOK támogatás vásároljuk meg. Bővítés esetén szintén nem kell illetéket fizetnünk.

A falusi CSOK támogatás van és lesz is

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint jó döntés a falusi CSOK támogatási összegének emelése. A változtatás az év végén lép életbe. A gazdasági folyamatok miatt emelkedő árak, amik az ingatlanok mellett az építőanyagokat is érintették, az emeléssel kigazdálkodhatónak tűnnek.

A kisebb települések sok szempontból vannak hátrányban a nagyobb városokkal szemben. Az infrastruktúra, az elérhető szolgáltatások szűkebb köre kevésbé teszi vonzóvá ezeket a településeket a fiatal házasok számára. Ez a támogatás azonban lehetővé teheti, hogy egy család egy az életéhez méltó ingatlanban éljen.

A falusi környezetnek persze vannak előnyei is. Kisebb zajszennyezés, zárt közösség és tiszta levegő biztosíthatja az ide születő gyermekek számára azt, hogy megfelelő helyen nőjenek fel.

Mikor érdemes egy támogatást igénybe venni? Általánosan az mondható el minden támogatási formáról, hogy akkor érdemes azt igénybe venni, ha a támogatás célja, és a család elképzelései megegyeznek. Ha olyan célhoz adják a támogatást, amit támogatás nélkül is megvalósítanánk. Csak támogatással könnyebb lesz. Sokkal könnyebb.

Összefoglalás

A falusi CSOK támogatás mértéke emelkedik, melynek célja a preferált kistelepüléseken élő, 25 év alatti gyereket nevelő családok segítése. A támogatást ingatlan vásárlásra, bővítésre vagy korszerűsítésre is lehet használni. Az igénylő házaspárnak a támogatott ingatlanban kell tulajdont szereznie és ott 10 évig kell élnie. A CSOK támogatást egyszer lehet igénybe venni, de gyermek születése vagy vállalása esetén újra igényelhető. A CSOK támogatás mellett kamattámogatott CSOK hitel is igényelhető. Az ilyen módon vásárolt ingatlanok illetékmentesek. A támogatás segít megbirkózni a gazdasági folyamatok miatt emelkedő ingatlan és építőanyag árakkal, és hozzájárul a fiatal családok vonzásához a kisebb településekre.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

2023.08.04.

A családtámogatást kiemelt fontossággal kezeli a kormány, ebben az évben is számos lehetőség érhető el. Bár az év végén változások jönnek, addig változatlan feltételekkel igényelhető még számos támogatási forma. Mutatjuk, mik ezek, és a legfontosabbakról a részleteket is eláruljuk.

Tovább olvasom
Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom
Akár három százalék alatti kamattal is kaphatunk CSOK Plusz hitelt

Akár három százalék alatti kamattal is kaphatunk CSOK Plusz hitelt

2024.01.12.

Az idei év megújult családtámogatása a CSOK Plusz. Ez a hitel formájában nyújtott támogatási forma gyermekszületés utáni jóváírással segíti méltó ingatlanhoz jutni a családokat. A kamata legmagasabb értékét meghatározták, de annak nincs akadálya, hogy egy pénzintézet ennél alacsonyabb kamatozással kínálja az ügyfeleinek. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

2024.01.05.

A CSOK támogatás igénybevétele nem zárja ki, hogy CSOK Plusz hitelt is igényeljünk. Bemutatjuk a CSOK Pluszt, és azt is megmutatjuk, milyen esetekben lehetséges a CSOK után felvenni a CSOK Plusz hitelt is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával