A jelzáloghitel olyan hitelkonstrukció, amit a bank valamilyen fedezet mellett kínál; többféle formában elérhető a piacon, de a lényegét tekintve mindegyik ugyanaz.

Lehetnek szabad felhasználásúak, vagy valamilyen célra folyósítottak, és ezek teszik lehetővé a legnagyobb kölcsönösszeg felvételét, mivel csak a fedezet értéke szab határt a felvenni kívánt összegnek. A jelzáloghiteleknek általában hosszú a futamideje, akár 20-30 év is lehet; ez teszi lehetővé az alacsony kamatozást.

A klasszikus jelzáloghitel az ingatlanfedezetű hitel, ami röviden annyit tesz, hogy a bank az ingatlan piaci értékének bizonyos százalékát folyósítja, és ha ez nem térül meg a szerződésben leírtak szerint, akkor a bank árverésre bocsátja az ingatlant, így szerezve vissza a kihelyezett összeget. Az ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzáloghitel lehet lakáscélú, építési, adósságrendező, vagy szabad felhasználású hitel. Az első háromnál meg kell határozni a hitelcélt, és csakis arra használható fel, a szabad felhasználású jelzáloghitelnél viszont ilyen kikötés nincs, cserébe a kamata valamivel magasabb, a felvehető hitelösszeg pedig kevesebb, mint a többinél.

A jelzáloghitelek másik típusa az ingóság fedezete mellett nyújtott kölcsön. Erről a legtöbbeknek a svájci bankok trezorjaiban heverő, nagy értékű festmények és ékszerek jutnak eszébe, pedig ez ebben a formában nem jellemző; az autóhitelek viszont pont erről szólnak. A fedezet a gépjármű, a hitel futamideje alatt gyakorlatilag a bank tulajdonát képezi, és csak a hitel lejártakor kerül át a tulajdonjoga az adóshoz.

Fontos még megjegyeznünk, hogy a lakáscélú jelzáloghiteleknek is két formája van: új, illetve használt lakás vásárlására folyósított kölcsönökről is beszélhetünk. Az új ingatlanra adott hitelek általában kedvezőbbek, míg a használt lakás vásárlására nyújtott kölcsönöknél többnyire magasabb kamattal kell számolni.

Ha jelzáloghitel felvételén gondolkodsz, mindenképp vesd össze az elérhető ajánlatokat oldalunk segítségével, hogy a számodra legmegfelelőbbet választhasd ki! Kérdésed lenne? Vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken, szívesen válaszolunk!