Mennyibe kerül a hitelfelvétel?

Igen, sajnos a pénz sincs ingyen, de különböző induló díjkedvezmények is elérhetők az OTP-nél, illetve több visszatérítési és jóváírási kedvezmény is kérhető. Sőt, jár. Először is nyitnod kell egy folyószámlát az OTP Banknál, amennyiben eddig nem voltál az ügyfelük, ennek nincs számlavezetési díja, de ha más típusú számlacsomagot igényelsz, akkor annak lesz havi csomagdíja is, és ezzel is számolnod kell. Az OTP a biztos döntést kínálja számodra, éppen ezért nemcsak az OTP lakáshitel kalkulátor lesz segítségedre, de még a számlacsomag kalkulátor is segít neked, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldást válaszd minden téren. A bankszámla kalkulátor segítségével minden számlacsomag pontos tartalmát, feltételét megismered, így az Aktív, a Klasszikus, az OTP Junior, a Bázis, a Smart kínálatát és a speciális kedvezményeket is. Amennyiben nem voltál eddig OTP ügyfél, úgy érdemes a számlacsomag kalkulátor segítségét kérni, hogy megtaláld a neked valót, ha pedig már ügyfele voltál a pénzintézetnek, akkor azért érdemes megnézned, hogy van-e számodra kedvezőbb konstrukció, mint amit eddig használtál, és ha találsz ilyet, érdemes lehet számlacsomagot váltanod a hitelfelvétel előtt, hogy még kedvezőbb feltételekkel vehesd fel a kölcsönt.

Kicsit elkanyarodtunk a témától, tehát térjünk vissza a hitelfelvétellel kapcsolatos díjakhoz.

Az ingatlan értékbecslésének díját, vagy a közjegyzői díjat, és a hitel folyósításának díját is jóváírja, illetve visszatéríti a bank számodra.

A hitel igénylésekor lehet, hogy épp akció van az OTP-nél, és elenged, vagy visszatérít feléd több díjat is, de alapesetben a következő induló díjakkal kell számolnod, amikor felveszed az OTP lakáshitelt. A tulajdoni lapot le kell kérni a Takarnet rendszeréből ellenőrzés céljából, ez például egy ingatlanvásárlás során akár háromszor is előfordulhat, hiszen egyszer lekéri az adásvételi szerződést készítő ügyvéd a tulajdoni lapot a szerződés aláírása előtt, és ha például hitel van az ingatlanon, akkor azt a vételárból köteles visszafizetni az eladó, majd töröltetni a széljegyzékből a bankot. Ennek ellenőrzésére szintén a tulajdoni lap lekérése szükséges. Amikor pedig a teljes kifizetés megtörtént és a birtokátruházás is megvalósult, akkor az új tulajdonos bejegyzése szintén megtörténik, ezt újfent szokták ellenőrizni a tulajdoni lap lekérésével a földhivatal rendszeréből, tehát ezt a háromszor, vagy kétszeri díjat mindenképpen számolni kell a hitelfelvételnél. Ennek egyébként lekérésenként 3000 forint költsége van.

További kiadás, ha az ember hitelt vesz fel a térkép másolat lekérése, ennek összege szintén háromezer forint igénylésenként. Ez leginkább az építkezések során fontos. A hitel felvétele során a megvásárolni kívánt ingatlan értékének becslését szintén ki kell fizetni, ez általában 48.850 forint, de lehet 64.450 forint összegig terjedő kiadás is. Az ingatlan értékbecslése elengedhetetlen, hiszen ez szolgál a hitel biztosítékaként, és a havi nettó jövedelmed mellett ez határozza meg a felvehető hitel összegét, illetve a havi törlesztőrészletet is.

A hitel folyósításának is van díja, ezt akkor számolják fel amikor a számodra megítélt hitelösszeget az OTP bankszámládra elutalják. Ennek mértékét 1 %-ban határozták meg és maximalizálták kettőszázezer forint összegben.

Ahogy arról már írtunk, az egyszeri kamatcsökkentés a hitel teljes futamideje alatt egy alkalommal igényelhető és ehhez a szerződés módosítása sem szükséges, így nincs szerződés módosítási díj. Azonban az egyszeri kamatcsökkentésre számolnak fel díjat, ez legfeljebb 200 ezer forint lehet.

A fedezetkezelésnek is van díja, ez 12.600 forint minden fedezet esetében és annyiszor állapítják meg ezt a díjat, ahány fedezetet bevontok a hitelbe.

Ezek a fix díjak egy hitelfelvétel esetében, de mint mondtuk, az OTP lakáshitel felvételénél különböző akciók és kedvezmények igénylésével ezek közül többet is elengedhet a bank.

Vannak továbbá olyan költségek, melyek felmerülhetnek a hitel felvétele közben, de nem minden esetben. Ez lehet például az építési vagy bővítési céllal igényelt hitel esetén a rendelkezésre tartási díj. Ennek éves költsége 2%, de maximum az ügyleti kamat 50 százaléka. Szintén előfordulhat, hogy szükség van helyszíni szemlére, mely ötvenmillió forint teljes hitelösszeg alatt huszonhétezer forintba kerül, nagyobb hitelösszeg esetén pedig negyvenezer forint a helyszíni szemle díja alkalmanként.

Ha a hitel futamideje alatt nagyobb összeghez jutsz és úgy döntesz hogy előtörleszted a hiteledet, csak abban az esetben kell előtörlesztési díjat fizetned, ha az előtörlesztett összeg nagyobb mint a havi törlesztőrészletet háromszorosa. Ebben az esetben 1,5-2% előtörlesztési díjat von le tőled a bank.

Ritkán, de előfordul, hogy a futamidő alatt az ügyfél úgy dönt megváltoztatja a fedezetként szolgáló ingatlant. Ebben az esetben a bank egyszeri 6.600 forintos fedezett változtatási költséget számol fel minden fedezet módosítás után.

Minden olyan változtatás, amely a szerződés módosításával jár módosítási díjat von maga után, melynek költsége 15.105 forint.

Nagyon ritka manapság, hogy valaki nem az elektronikus kapcsolattartást kéri, de amennyiben a postai levelezés formáját választod az értesítésre, úgy a hiteddel kapcsolatban felmerülhetnek levelezési díjak is.

Megbízható ügyfélként nem kell aggódnod egyéb téged terhelő kiadásoktól, de ha a törlesztésed határidejét nem tartod be és többször is előfordul, hogy a havi esedékességnél késel vagy nem a teljes összeget fizeted, akkor a bank felszámolhat késedelmes törlesztéssel kapcsolatos díjakat és költségeket is.

Lakáshitel felvételnél lakásbiztosítást is kötnöd kell, melynek külön díja van, de természetesen erre is vonatkoznak akciók, kedvezmények, sőt, ha az éves fizetési ütemezést választod olcsóbb díjat számolnak fel és a csoportos beszedési fizetésnél is kapsz külön kedvezményt. A legtöbb hitel mellé hitelfedezeti biztosítást is kötnöd kell, de ezt általában a havi törlesztőrészletbe belekalkulálja neked a bank. Az OTP lakáshiteleknél a Groupama biztosító kínálja a lakásbiztosításokat, illetve vagyonbiztosításokat és a hitelfedezeti biztosítást is – ezeket Törlesztési Biztosításként találod meg a hiteldíjak között.

Ne ijedj meg! A fenti díjak nagy részét elengedi, átvállalja, vagy a kölcsön folyósítása után visszautalja neked. Ezeket csak azért írtuk le ilyen részletesen, hogy pontosan tudd mivel kell kalkulálnod egy hitel felvételénél.

További kérdés kategóriák

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni a K&H lakáshitelről?

Mit érdemes tudni a K&H lakáshitelről?

2020.12.10.

A K&H lakáshitel háromféle konstrukcióval kecsegtet, melyek mindegyike érdemes lehet a figyelmedre; az alábbiakból kiderül, hogy miért!

Tovább olvasom
Felelős hitelfelvétel – mire figyeljünk, ha hitelt szeretnénk igényelni?

Felelős hitelfelvétel – mire figyeljünk, ha hitelt szeretnénk igényelni?

2019.10.28.

A hitelválság idején, illetve utána tanultuk meg, mit is jelent a felelős hitelfelvétel. Hiszen akkoriban sokan vállaltak a kelleténél jóval nagyobb terheket az ingatlanjuk megvásárlásához. Sokan azonban nem tanultak mások hibájából, illetve vannak, aki még csak mostanában kerülnek először abba a helyzetbe, hogy hitelt kell felvenniük. Ezért úgy döntöttünk, hogy ismét felhívjuk a figyelmet a felelős hitelfelvételre.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel kaphatunk kamatmentes CSOK hitelt?

Milyen feltételekkel kaphatunk kamatmentes CSOK hitelt?

2021.11.11.

Nem mindennapi lehetőséget kaptak a CSOK hitelt igénylők. Október 4-től kamatmentesen juthatnak akár 15 millió forinthoz, amennyiben az MNB Zöld Otthon program lakáshitelét is igénybe veszik. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom