Mennyibe kerül a hitelfelvétel?

Igen, sajnos a pénz sincs ingyen, de különböző induló díjkedvezmények is elérhetők az OTP-nél, illetve több visszatérítési és jóváírási kedvezmény is kérhető. Sőt, jár. Először is nyitnod kell egy folyószámlát az OTP Banknál, amennyiben eddig nem voltál az ügyfelük, ennek nincs számlavezetési díja, de ha más típusú számlacsomagot igényelsz, akkor annak lesz havi csomagdíja is, és ezzel is számolnod kell. Az OTP a biztos döntést kínálja számodra, éppen ezért nemcsak az OTP lakáshitel kalkulátor lesz segítségedre, de még a számlacsomag kalkulátor is segít neked, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldást válaszd minden téren. A bankszámla kalkulátor segítségével minden számlacsomag pontos tartalmát, feltételét megismered, így az Aktív, a Klasszikus, az OTP Junior, a Bázis, a Smart kínálatát és a speciális kedvezményeket is. Amennyiben nem voltál eddig OTP ügyfél, úgy érdemes a számlacsomag kalkulátor segítségét kérni, hogy megtaláld a neked valót, ha pedig már ügyfele voltál a pénzintézetnek, akkor azért érdemes megnézned, hogy van-e számodra kedvezőbb konstrukció, mint amit eddig használtál, és ha találsz ilyet, érdemes lehet számlacsomagot váltanod a hitelfelvétel előtt, hogy még kedvezőbb feltételekkel vehesd fel a kölcsönt.

Kicsit elkanyarodtunk a témától, tehát térjünk vissza a hitelfelvétellel kapcsolatos díjakhoz.

Az ingatlan értékbecslésének díját, vagy a közjegyzői díjat, és a hitel folyósításának díját is jóváírja, illetve visszatéríti a bank számodra.

A hitel igénylésekor lehet, hogy épp akció van az OTP-nél, és elenged, vagy visszatérít feléd több díjat is, de alapesetben a következő induló díjakkal kell számolnod, amikor felveszed az OTP lakáshitelt. A tulajdoni lapot le kell kérni a Takarnet rendszeréből ellenőrzés céljából, ez például egy ingatlanvásárlás során akár háromszor is előfordulhat, hiszen egyszer lekéri az adásvételi szerződést készítő ügyvéd a tulajdoni lapot a szerződés aláírása előtt, és ha például hitel van az ingatlanon, akkor azt a vételárból köteles visszafizetni az eladó, majd töröltetni a széljegyzékből a bankot. Ennek ellenőrzésére szintén a tulajdoni lap lekérése szükséges. Amikor pedig a teljes kifizetés megtörtént és a birtokátruházás is megvalósult, akkor az új tulajdonos bejegyzése szintén megtörténik, ezt újfent szokták ellenőrizni a tulajdoni lap lekérésével a földhivatal rendszeréből, tehát ezt a háromszor, vagy kétszeri díjat mindenképpen számolni kell a hitelfelvételnél. Ennek egyébként lekérésenként 3000 forint költsége van.

További kiadás, ha az ember hitelt vesz fel a térkép másolat lekérése, ennek összege szintén háromezer forint igénylésenként. Ez leginkább az építkezések során fontos. A hitel felvétele során a megvásárolni kívánt ingatlan értékének becslését szintén ki kell fizetni, ez általában 48.850 forint, de lehet 64.450 forint összegig terjedő kiadás is. Az ingatlan értékbecslése elengedhetetlen, hiszen ez szolgál a hitel biztosítékaként, és a havi nettó jövedelmed mellett ez határozza meg a felvehető hitel összegét, illetve a havi törlesztőrészletet is.

A hitel folyósításának is van díja, ezt akkor számolják fel amikor a számodra megítélt hitelösszeget az OTP bankszámládra elutalják. Ennek mértékét 1 %-ban határozták meg és maximalizálták kettőszázezer forint összegben.

Ahogy arról már írtunk, az egyszeri kamatcsökkentés a hitel teljes futamideje alatt egy alkalommal igényelhető és ehhez a szerződés módosítása sem szükséges, így nincs szerződés módosítási díj. Azonban az egyszeri kamatcsökkentésre számolnak fel díjat, ez legfeljebb 200 ezer forint lehet.

A fedezetkezelésnek is van díja, ez 12.600 forint minden fedezet esetében és annyiszor állapítják meg ezt a díjat, ahány fedezetet bevontok a hitelbe.

Ezek a fix díjak egy hitelfelvétel esetében, de mint mondtuk, az OTP lakáshitel felvételénél különböző akciók és kedvezmények igénylésével ezek közül többet is elengedhet a bank.

Vannak továbbá olyan költségek, melyek felmerülhetnek a hitel felvétele közben, de nem minden esetben. Ez lehet például az építési vagy bővítési céllal igényelt hitel esetén a rendelkezésre tartási díj. Ennek éves költsége 2%, de maximum az ügyleti kamat 50 százaléka. Szintén előfordulhat, hogy szükség van helyszíni szemlére, mely ötvenmillió forint teljes hitelösszeg alatt huszonhétezer forintba kerül, nagyobb hitelösszeg esetén pedig negyvenezer forint a helyszíni szemle díja alkalmanként.

Ha a hitel futamideje alatt nagyobb összeghez jutsz és úgy döntesz hogy előtörleszted a hiteledet, csak abban az esetben kell előtörlesztési díjat fizetned, ha az előtörlesztett összeg nagyobb mint a havi törlesztőrészletet háromszorosa. Ebben az esetben 1,5% előtörlesztési díjat von le tőled a bank.

Ritkán, de előfordul, hogy a futamidő alatt az ügyfél úgy dönt megváltoztatja a fedezetként szolgáló ingatlant. Ebben az esetben a bank egyszeri 6.600 forintos fedezett változtatási költséget számol fel minden fedezet módosítás után.

Minden olyan változtatás, amely a szerződés módosításával jár módosítási díjat von maga után, melynek költsége 15.105 forint.

Nagyon ritka manapság, hogy valaki nem az elektronikus kapcsolattartást kéri, de amennyiben a postai levelezés formáját választod az értesítésre, úgy a hiteddel kapcsolatban felmerülhetnek levelezési díjak is.

Megbízható ügyfélként nem kell aggódnod egyéb téged terhelő kiadásoktól, de ha a törlesztésed határidejét nem tartod be és többször is előfordul, hogy a havi esedékességnél késel vagy nem a teljes összeget fizeted, akkor a bank felszámolhat késedelmes törlesztéssel kapcsolatos díjakat és költségeket is.

Lakáshitel felvételnél lakásbiztosítást is kötnöd kell, melynek külön díja van, de természetesen erre is vonatkoznak akciók, kedvezmények, sőt, ha az éves fizetési ütemezést választod olcsóbb díjat számolnak fel és a csoportos beszedési fizetésnél is kapsz külön kedvezményt. A legtöbb hitel mellé hitelfedezeti biztosítást is kötnöd kell, de ezt általában a havi törlesztőrészletbe belekalkulálja neked a bank. Az OTP lakáshiteleknél a Groupama biztosító kínálja a lakásbiztosításokat, illetve vagyonbiztosításokat és a hitelfedezeti biztosítást is – ezeket Törlesztési Biztosításként találod meg a hiteldíjak között.

Ne ijedj meg! A fenti díjak nagy részét elengedi, átvállalja, vagy a kölcsön folyósítása után visszautalja neked. Ezeket csak azért írtuk le ilyen részletesen, hogy pontosan tudd mivel kell kalkulálnod egy hitel felvételénél.

További kérdés kategóriák

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minikölcsön online, mit kell tudni róla - Új finanszírozó Magyarországon!

Minikölcsön online, mit kell tudni róla - Új finanszírozó Magyarországon!

2018.02.13.

Sokszor előfordul, hogy hirtelen szükségünk lenne egy kisebb-nagyobb összegre, áthidaló jelleggel, a következő fizetésig. Ilyen esetekre találták ki a MiniKölcsön online szolgáltatását, hiszen gyorsan és egyszerűen hozzá lehet jutni, a futamideje pedig rövid!

Tovább olvasom
Kaphatunk lakáshitelt, ha családtagtól vásárolunk lakást?

Kaphatunk lakáshitelt, ha családtagtól vásárolunk lakást?

2022.07.05.

Ha családtagtól vásárolsz lakást, annak elméletben semmi akadálya, hitelezési szempontból azonban lehetnek buktatók – ezekről olvashatsz alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
300.000 Ft gyorsan, egyszerűen, a MiniKölcsönnel!

300.000 Ft gyorsan, egyszerűen, a MiniKölcsönnel!

2019.05.14.

Egy kisebb összeget, 300.000 Ft-ot szeretnél igényelni? Nem akarsz belebonyolódni az ügyintézésbe, ráadásul minél hamarabb szeretnél hozzájutni? Akkor a MiniKölcsön neked való!

Tovább olvasom
Babaváró hitelt csak egyszer lehet igényelni!

Babaváró hitelt csak egyszer lehet igényelni!

2019.08.05.

A babaváró hitel körüli felhajtás tökéletesen érthető, hiszen gyakorlatilag ingyen pénznek számít. Azt azonban jó, ha tudod, hogy a babaváró hitelt csak egyszer lehet igényelni, vagyis a teljes keret, amit lehívhatsz, 10.000.000 forint. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával