Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 30. 07:44

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Légy zöld, légy tudatos, gondolkodj okosan, gondolj a jövődre, a gyermeked jövőjére, gyűjtsd a szemetet szelektíven, hasznosíts újra, ne használj nejlont, kerüld az egyszer használatos műanyagot, termeld meg magadnak! – ez számos olyan tanács, melyet nap mint nap hallunk a klímakutatóktól és szakértőktől, azonban mégsem tudjuk, hogy hogyan csináljuk ezt jól és valóban hasznosan például a lakásunk esetében. Az úgynevezett okosotthonok kialakításához nagy segítséget jelenthet a K&H Banknál elérhető piaci zöld lakáshitel. De mit is jelent ez pontosan és kinek és milyen feltételekkel nyújt segítséget? Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a már igényelhető első piaci zöld lakáshitelről.

Az extrém módon megemelkedett energiaárak mellett mindenki keresi a lehetőséget, hogy csökkentse a kiadásait, rezsi költségeit. Az áram és a gáz árának emelkedésével a háztartási gépek használatát és a fűtést is át kell gondolnunk otthonunkban, változtatnunk kell számos szokásunkon és mérlegelnünk kell a lakásunk okosabbá, zöldebbé tételén, energiafelhasználásnak csökkentésén. Ennek számos módja és lehetősége elérhető már, azonban egyik megoldás sem túl olcsó. Mit tehetünk, ha váltanánk? Igényelhetjük például a piaci zöld lakáshitelt. De mi is ez pontosan?

Vásárolnál vagy építkeznél piaci zöld lakáshitelből?

A piaci zöld lakáshitel olyan ingatlan vásárlása vagy építése esetén kínál kölcsönt, ahol a lakás eléri a BB energetikai besorolást, valamint az ingatlan éves primer energiaigénye maximum 80 kWh négyzetméterenként.

Mire igényelhető?

Ha építkezés esetén igényeljük a piaci zöld lakáshitelt, akkor a megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a folyósítás pedig szakaszosan, az építkezés ütemének megfelelően történik az ügyfelek részére. Az építkezéskor igényelt piaci zöld lakáshitelhez energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni a zöld megfelelést, melynek árát a bankok általában visszatérítik az igénylőknek.

A piaci zöld lakáshitel lakásvásárlásnál kizárólag új ingatlanra igényelhető, BB energetikai besorolású, maximum 80 kWh/m2/év primer energiaigényű lakásra, és szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a zöld megfelelést.

A piaci zöld lakáshitel megoldást nyújt lakásvásárlásra és felújításra egyaránt, vagyis kettő az egyben lehetőséget kínál, amennyiben a vásárláskor az ingatlan energetikai besorolása rosszabb BB-nél, de a felújítással legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés érhető el, így eléri a BB kategóriát. A piaci zöld lakáshitel felvételét követően 12 hónap áll rendelkezésre a vásárlásra és felújításra és szintén szükséges az energetikai tanúsítvánnyal igazolni a zöld megfelelést.

Igényelhető a piaci zöld lakáshitel felújításra abban az esetben is, ha az építmény a renoválás után eléri a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh lesz az évi primer energiaigénye négyzetméterenként, vagy ha a felújítással 30%-os primerenergia-igény javulás érhető el. Ha renoválásra igényli a zöldhitelt, akkor 24 hónap áll rendelkezésre a végrehajtáshoz, az eredményt pedig szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Korszerűsítenéd otthonod? A megoldás: piaci zöld lakáshitel!

A piaci zöld lakáshitel igényelhető továbbá korszerűsítésére is az elérhető 13 energia-hatékonysági cél megvalósítására legalább egy, de akár több elem megvalósításra is. Ez lehet például: napelem, napkollektor, geometrikus levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése, szélturbina kihelyezése, vagy a hőszigetelés javítása, homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos változatra, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, a világítástechnika energiahatékony rendszerének kiépítése, a szaniterrel rendelkező helyiségekben a vízfelhasználást csökkentő rendszer telepítése, az áramfelhasználás nyomon követését segítő okosmérő rendszerek telepítése, okos termosztátok felszerelése, vagy akár az épületautomatikai rendszer telepítése. Ezek megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre a piaci zöld lakáshitel igénylése után, majd műszaki szemle során ellenőrzik a megvalósítást.

Nem utolsó sorban pedig felújításra is igényelhető a piaci zöld lakáshitel. Ehhez azt a feltételt kell megvalósítani, hogy a tatarozás után legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés valósuljon meg, illetve a BB-nél rosszabb energetikai besorolású ingatlanok elérjék a BB kategóriát és maximum 80 kWh/m2/év-re csökkenjen a primer energiaigénye az ingatlannak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

2021.10.15.

A Magyar Nemzeti Bank október 4-én elindította a Zöld Otthon programját. A program keretében a kereskedelmi bankok fix 2,5%-os kamattal kínálnak jelzáloghitelt új lakás vásárlásához. Az alacsony kamat miatt az elvárt minimális jövedelem is alacsonyabb, így széles körben elérhető lesz az a kamattámogatott konstrukció. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

Folyószámlahitel igénylés: légy tisztában a kockázatokkal is!

2023.06.13.

A folyószámlahitel egy nagyszerű eszköz arra, hogy kisebb pénzügyi nehézségeket áthidaljunk vele. Utánajártunk, hogy mi az a folyószámlahitel, mire jó, és azt is megmutatjuk, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a folyószámlahitel segítség legyen, ne pedig rémálom. Fontos tartalom következik.

Tovább olvasom
Milyen esetekben segít a hitelfedezeti biztosítás?

Milyen esetekben segít a hitelfedezeti biztosítás?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítás kötésével számos problémát előzhetsz meg – de nem mindet! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom