fbpx

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 30. 07:44

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Légy zöld, légy tudatos, gondolkodj okosan, gondolj a jövődre, a gyermeked jövőjére, gyűjtsd a szemetet szelektíven, hasznosíts újra, ne használj nejlont, kerüld az egyszer használatos műanyagot, termeld meg magadnak! – ez számos olyan tanács, melyet nap mint nap hallunk a klímakutatóktól és szakértőktől, azonban mégsem tudjuk, hogy hogyan csináljuk ezt jól és valóban hasznosan például a lakásunk esetében. Az úgynevezett okosotthonok kialakításához nagy segítséget jelenthet a K&H Banknál elérhető piaci zöld lakáshitel. De mit is jelent ez pontosan és kinek és milyen feltételekkel nyújt segítséget? Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a már igényelhető első piaci zöld lakáshitelről.

Az extrém módon megemelkedett energiaárak mellett mindenki keresi a lehetőséget, hogy csökkentse a kiadásait, rezsi költségeit. Az áram és a gáz árának emelkedésével a háztartási gépek használatát és a fűtést is át kell gondolnunk otthonunkban, változtatnunk kell számos szokásunkon és mérlegelnünk kell a lakásunk okosabbá, zöldebbé tételén, energiafelhasználásnak csökkentésén. Ennek számos módja és lehetősége elérhető már, azonban egyik megoldás sem túl olcsó. Mit tehetünk, ha váltanánk? Igényelhetjük például a piaci zöld lakáshitelt. De mi is ez pontosan?

Vásárolnál vagy építkeznél piaci zöld lakáshitelből?

A piaci zöld lakáshitel olyan ingatlan vásárlása vagy építése esetén kínál kölcsönt, ahol a lakás eléri a BB energetikai besorolást, valamint az ingatlan éves primer energiaigénye maximum 80 kWh négyzetméterenként.

Mire igényelhető?

Ha építkezés esetén igényeljük a piaci zöld lakáshitelt, akkor a megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a folyósítás pedig szakaszosan, az építkezés ütemének megfelelően történik az ügyfelek részére. Az építkezéskor igényelt piaci zöld lakáshitelhez energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni a zöld megfelelést, melynek árát a bankok általában visszatérítik az igénylőknek.

A piaci zöld lakáshitel lakásvásárlásnál kizárólag új ingatlanra igényelhető, BB energetikai besorolású, maximum 80 kWh/m2/év primer energiaigényű lakásra, és szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a zöld megfelelést.

A piaci zöld lakáshitel megoldást nyújt lakásvásárlásra és felújításra egyaránt, vagyis kettő az egyben lehetőséget kínál, amennyiben a vásárláskor az ingatlan energetikai besorolása rosszabb BB-nél, de a felújítással legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés érhető el, így eléri a BB kategóriát. A piaci zöld lakáshitel felvételét követően 12 hónap áll rendelkezésre a vásárlásra és felújításra és szintén szükséges az energetikai tanúsítvánnyal igazolni a zöld megfelelést.

Igényelhető a piaci zöld lakáshitel felújításra abban az esetben is, ha az építmény a renoválás után eléri a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh lesz az évi primer energiaigénye négyzetméterenként, vagy ha a felújítással 30%-os primerenergia-igény javulás érhető el. Ha renoválásra igényli a zöldhitelt, akkor 24 hónap áll rendelkezésre a végrehajtáshoz, az eredményt pedig szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Korszerűsítenéd otthonod? A megoldás: piaci zöld lakáshitel!

A piaci zöld lakáshitel igényelhető továbbá korszerűsítésére is az elérhető 13 energia-hatékonysági cél megvalósítására legalább egy, de akár több elem megvalósításra is. Ez lehet például: napelem, napkollektor, geometrikus levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése, szélturbina kihelyezése, vagy a hőszigetelés javítása, homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos változatra, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, a világítástechnika energiahatékony rendszerének kiépítése, a szaniterrel rendelkező helyiségekben a vízfelhasználást csökkentő rendszer telepítése, az áramfelhasználás nyomon követését segítő okosmérő rendszerek telepítése, okos termosztátok felszerelése, vagy akár az épületautomatikai rendszer telepítése. Ezek megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre a piaci zöld lakáshitel igénylése után, majd műszaki szemle során ellenőrzik a megvalósítást.

Nem utolsó sorban pedig felújításra is igényelhető a piaci zöld lakáshitel. Ehhez azt a feltételt kell megvalósítani, hogy a tatarozás után legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés valósuljon meg, illetve a BB-nél rosszabb energetikai besorolású ingatlanok elérjék a BB kategóriát és maximum 80 kWh/m2/év-re csökkenjen a primer energiaigénye az ingatlannak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mekkora jövedelemre van szükség a minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez?

2022.04.25.

Mekkora jövedelemre van szükséged, ha a személyi kölcsönök kínálatából épp a fogyasztóbarát minősítést elnyert típusra vetettél szemet? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe hitelfelvétel előtt?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe hitelfelvétel előtt?

2021.11.12.

Életünk több szakaszában segítheti az előrejutásunkat egy jól megválasztott hitelfelvétel. Családalapítás után vásárolhatunk ingatlant, bármikor szükségünk lehet nagyobb autóra vagy bútorokat is vehetünk. Sok cél van, és sok lehetőség is. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb hitelt? Utánajártunk, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe hitelfelvétel előtt.

Tovább olvasom
3+1 tanács hitelfelvétel előtt

3+1 tanács hitelfelvétel előtt

2021.03.09.

Olvasd el tanácsainkat hitelfelvétel esetére, mert rengeteg bosszúságtól és komoly anyagi veszteségektől kímélheted meg magad!

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom