fbpx
Hirdetés

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 30. 07:44

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Légy zöld, légy tudatos, gondolkodj okosan, gondolj a jövődre, a gyermeked jövőjére, gyűjtsd a szemetet szelektíven, hasznosíts újra, ne használj nejlont, kerüld az egyszer használatos műanyagot, termeld meg magadnak! – ez számos olyan tanács, melyet nap mint nap hallunk a klímakutatóktól és szakértőktől, azonban mégsem tudjuk, hogy hogyan csináljuk ezt jól és valóban hasznosan például a lakásunk esetében. Az úgynevezett okosotthonok kialakításához nagy segítséget jelenthet a K&H Banknál elérhető piaci zöld lakáshitel. De mit is jelent ez pontosan és kinek és milyen feltételekkel nyújt segítséget? Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a már igényelhető első piaci zöld lakáshitelről.

Az extrém módon megemelkedett energiaárak mellett mindenki keresi a lehetőséget, hogy csökkentse a kiadásait, rezsi költségeit. Az áram és a gáz árának emelkedésével a háztartási gépek használatát és a fűtést is át kell gondolnunk otthonunkban, változtatnunk kell számos szokásunkon és mérlegelnünk kell a lakásunk okosabbá, zöldebbé tételén, energiafelhasználásnak csökkentésén. Ennek számos módja és lehetősége elérhető már, azonban egyik megoldás sem túl olcsó. Mit tehetünk, ha váltanánk? Igényelhetjük például a piaci zöld lakáshitelt. De mi is ez pontosan?

Vásárolnál vagy építkeznél piaci zöld lakáshitelből?

A piaci zöld lakáshitel olyan ingatlan vásárlása vagy építése esetén kínál kölcsönt, ahol a lakás eléri a BB energetikai besorolást, valamint az ingatlan éves primer energiaigénye maximum 80 kWh négyzetméterenként.

Mire igényelhető?

Ha építkezés esetén igényeljük a piaci zöld lakáshitelt, akkor a megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a folyósítás pedig szakaszosan, az építkezés ütemének megfelelően történik az ügyfelek részére. Az építkezéskor igényelt piaci zöld lakáshitelhez energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni a zöld megfelelést, melynek árát a bankok általában visszatérítik az igénylőknek.

A piaci zöld lakáshitel lakásvásárlásnál kizárólag új ingatlanra igényelhető, BB energetikai besorolású, maximum 80 kWh/m2/év primer energiaigényű lakásra, és szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni a zöld megfelelést.

A piaci zöld lakáshitel megoldást nyújt lakásvásárlásra és felújításra egyaránt, vagyis kettő az egyben lehetőséget kínál, amennyiben a vásárláskor az ingatlan energetikai besorolása rosszabb BB-nél, de a felújítással legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés érhető el, így eléri a BB kategóriát. A piaci zöld lakáshitel felvételét követően 12 hónap áll rendelkezésre a vásárlásra és felújításra és szintén szükséges az energetikai tanúsítvánnyal igazolni a zöld megfelelést.

Igényelhető a piaci zöld lakáshitel felújításra abban az esetben is, ha az építmény a renoválás után eléri a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh lesz az évi primer energiaigénye négyzetméterenként, vagy ha a felújítással 30%-os primerenergia-igény javulás érhető el. Ha renoválásra igényli a zöldhitelt, akkor 24 hónap áll rendelkezésre a végrehajtáshoz, az eredményt pedig szintén energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Korszerűsítenéd otthonod? A megoldás: piaci zöld lakáshitel!

A piaci zöld lakáshitel igényelhető továbbá korszerűsítésére is az elérhető 13 energia-hatékonysági cél megvalósítására legalább egy, de akár több elem megvalósításra is. Ez lehet például: napelem, napkollektor, geometrikus levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése, szélturbina kihelyezése, vagy a hőszigetelés javítása, homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos változatra, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, a világítástechnika energiahatékony rendszerének kiépítése, a szaniterrel rendelkező helyiségekben a vízfelhasználást csökkentő rendszer telepítése, az áramfelhasználás nyomon követését segítő okosmérő rendszerek telepítése, okos termosztátok felszerelése, vagy akár az épületautomatikai rendszer telepítése. Ezek megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre a piaci zöld lakáshitel igénylése után, majd műszaki szemle során ellenőrzik a megvalósítást.

Nem utolsó sorban pedig felújításra is igényelhető a piaci zöld lakáshitel. Ehhez azt a feltételt kell megvalósítani, hogy a tatarozás után legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenés valósuljon meg, illetve a BB-nél rosszabb energetikai besorolású ingatlanok elérjék a BB kategóriát és maximum 80 kWh/m2/év-re csökkenjen a primer energiaigénye az ingatlannak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lehet igényelni hitelt a jövedelem igazolása nélkül?

Lehet igényelni hitelt a jövedelem igazolása nélkül?

2021.08.27.

Jövedelemigazolás nélkül szeretnél hitelt igényelni? Létezik az a kiskapu, ami által megteheted, de csupán egyetlen lehetőséged van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

2021.08.30.

A gyermekek száma a családi adókedvezmény révén befolyásolja a hitelfelvételt is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mitől függ, hogy mennyi hitelt kaphatunk?

Mitől függ, hogy mennyi hitelt kaphatunk?

2021.05.05.

Ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítanunk egy álmunkat, vagy egy olyan életszakaszba léptünk, hogy autóra, házra van szükségünk, de nincs elég megtakarításunk belevágni a vásárlásba, sokszor hitelre van szükségünk. A bankok különböző lehetőségeket kínálnak, de hogyan kalkulálhatunk, mennyi hitelt kaphatunk?

Tovább olvasom
5 érdekesség a hitelkamatokról

5 érdekesség a hitelkamatokról

2021.09.05.

A hitelkamatokról az utóbbi időben rengeteg hír érkezett, és számos érdekességet tudhattunk meg a jelenlegi helyzetről – az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Tovább olvasom