Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel passzív KHR-rel? Mutatjuk, mikor lehetséges!

2024.01.28.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. január 28. 11:47

A Babaváró hitel 2024-ben is népszerű lesz, ráadásul a támogatás összege 11 millió forintra növekedett. A hitelbírálaton ugyanakkor meg kell felelnie minden igénylőnek. És aki szerepel a KHR-ben negatív adósként, az bizony elutasításra kerül. De mi a helyzet a passzív KHR listával? Az azon szereplők kaphatnak Babaváró támogatást? Mutatjuk, mikor lesz lehetséges.

Babaváró hitel passzív KHR-rel? Mutatjuk, mikor lehetséges!

Mi az a KHR?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan rendszer, amelyet a pénzügyi intézmények használnak a hitelnyilvántartások kezelésére, és a hitelképesség értékelésére.

A rendszer célja az, hogy centralizált módon gyűjtse össze és tárolja az ügyfelek hiteladatait, hogy a pénzügyi intézmények könnyen hozzáférhessenek ezekhez az információkhoz.

A Központi Hitelinformációs Rendszer segít a pénzügyi intézményeknek értékelni a hitelfelvevők kockázatait, és döntéseket hozni a hitelképességüket illetően.

A rendszerben tárolt adatok között szerepelhetnek a hitel törlesztési előzmények, a hitelkártya-aktivitás, a hitel története és egyéb pénzügyi információk.

Ez a rendszer segíthet a pénzügyi stabilitás fenntartásában, és a pénzintézeteknek abban, hogy felelősségteljesen kezeljék a hitelnyújtást.

Ugyanakkor fontos biztosítani az ilyen rendszerek adatvédelmét és biztonságát, hogy elkerüljék az illetéktelen hozzáféréseket, és a személyes adatokkal kapcsolatos visszaéléseket.

A Központi Hitelinformációs Rendszer létrehozása és működtetése az adott jogi környezettől függ. Ez a régóta működő rendszer nem csak a bankoknak, de a jól teljesítő hiteleseknek is előnyös.

Mi az a passzív KHR?

A passzív KHR egy olyan státusz, amelyben a KHR-ben szereplő személy a korábbi tartozását már kiegyenlítette.

A passzív státuszba kerülés után az érintett személy további egy évig szerepel a KHR-ben, de ez alatt az idő alatt már nem tekinthető rossz adósnak.

A passzív KHR-be kerülhet az, aki:

  • kifizeti a korábbi tartozását
  • a bank érvényesíti a követelését, azaz behajtja a tartozást
  • megtörténik a hitelszerződés átütemezése

A passzív KHR-ben szereplő személyek számára is lehetőség van hitelfelvételre, de általában kedvezőtlenebb feltételekkel, mint a pozitív KHR státuszúak számára.

A passzív KHR-ből való törlés a következőképpen történik:

  • a passzív státuszból egy év múlva automatikusan törlésre kerülnek az adatok
  • ha a tartozást a bank már leírta, akkor az adatok 5 évig maradnak a KHR-ben, de már nem passzív, hanem „leírt tartozás” státuszban.

A passzív KHR-ből való törlés után a személy visszakerül a pozitív KHR státuszba, és ezután már nem tekinthető rossz adósnak.

Babaváró hitel igénylés passzív KHR listával – szinte lehetetlen lesz

A Babaváró hitel igénylése esetén a kormányrendelet értelmében nem kizáró ok a passzív KHR státusz.

Azonban a legtöbb bank a saját belső szabályzata alapján nem hitelez passzív KHR-es ügyfeleknek.

A passzív KHR státusz azt jelenti, hogy a KHR-ben szereplő személy a korábbi tartozását már kiegyenlítette, de még nem telt el egy év azóta. A bankok általában úgy vélik, hogy a passzív KHR-es ügyfelek nagyobb kockázatot jelentenek, mint a pozitív KHR státuszúak, ezért nem szívesen hiteleznek nekik.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint azonban vannak olyan bankok, amelyek mégis lehetőséget adnak passzív KHR-es ügyfeleknek a Babaváró hitel igénylésére.

Ezek a bankok nagyon szigorúan vizsgálják az igénylők hitelképességét, és csak akkor hiteleznek, ha az igénylők jövedelme és egyéb körülményei megfelelőek.

Így, ha passzív KHR-es ügyfélként Babaváró hitelt szeretnél igényelni, akkor fontos, hogy alaposan tájékozódj a lehetőségeidről. Érdemes több banknál is érdeklődni, és megnézni, hogy melyik banknál van esélyed a hitelfelvételre.

Szakértőink tanácsa, ami segíthet abban, hogy nagyobb esélyed legyen Babaváró hitel felvételére passzív KHR-esként:

  • Bizonyítsd be, hogy rendezted a tartozásodat. A bankok kérhetnek róla igazolást, hogy a tartozásod már kiegyenlített.
  • Mutasd meg, hogy stabil a jövedelmed. A bankoknak fontos, hogy képes legyél a törlesztőrészleteket fizetni.
  • Bizonyítsd be, hogy megfelelsz a többi igénylési feltételnek is. A bankok vizsgálják az igénylők életkorát, házassági státuszát és lakásvásárlási szándékát is.

Ha mindent megteszel a siker érdekében, akkor még passzív KHR-esként is van esélyed Babaváró hitelt igényelni.

Összefoglalás

A Babaváró hitel összege 11 millió forintra nőtt 2024-ben. A hitelbírálat során minden igénylőnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, és a negatív KHR listában (Központi Hitelinformációs Rendszer) szereplők elutasításra kerülhetnek. A KHR egy adatbázis, amely az ügyfelek hiteladatait gyűjti össze a hitelképesség értékelésére. Azok, akik már kiegyenlítették tartozásaikat, de még egy évig szerepelnek a KHR-ben, passzív KHR státuszúaknak számítanak.

A passzív KHR-es ügyfelek számára is van hitelfelvételi lehetőség, bár ezek gyakran kedvezőtlenebb feltételekkel járnak. Egy év után automatikusan törlődnek a passzív KHR adatok, vagy ha a tartozás leírásra került, akkor öt évig maradnak a rendszerben, mint „leírt tartozás”.

A Babaváró hitel igénylése esetén a passzív KHR státusz önmagában nem kizáró ok, de a legtöbb bank nem hitelez ilyen ügyfeleknek. Vannak azonban kivételek, ahol szigorú hitelbírálat után mégis lehetőség nyílhat a hitel felvételére. A passzív KHR-es ügyfeleknek ajánlott alaposan tájékozódniuk a lehetőségekről, és bizonyítaniuk kell, hogy rendezték tartozásaikat, stabil jövedelemmel rendelkeznek, és megfelelnek a hiteligénylés további feltételeinek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

2021.09.16.

A Babaváró kölcsön a kormány Otthonteremtési programjának Szent Grálja. A népszerűsége az indulása óta töretlen. Ennek a különleges kölcsönfajtának a célja, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárokat támogassák.

Tovább olvasom
Babaváró hitel külföldön dolgozóknak – lehetséges?

Babaváró hitel külföldön dolgozóknak – lehetséges?

2021.03.19.

A babaváró hitel külföldön dolgozóknak is egy elérhető lehetőség, ám némileg másként, mint azoknak, akik itthon vállalnak munkát. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Babaváró hitel igénylése: így gyorsíthatod meg a folyamatot

Babaváró hitel igénylése: így gyorsíthatod meg a folyamatot

2023.07.10.

A Babaváró hitel igénylése nem különbözik a többi hitelfajta igénylésétől. Dokumentumokat kell bemutatni, és meg kell felelni az alapfeltételeknek. Léteznek azonban olyan egyszerű, apró praktikák, amivel meggyorsítható a folyamat. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom
Változások a Babaváró hitelnél!

Változások a Babaváró hitelnél!

2019.07.30.

Figyelem! Fontos változások a babaváró hitelnél! Ha igényelni szeretnéd, akkor ezekről tudnod kell, hiszen könnyen meglehet, hogy ezek miatt már jogosult leszel rá, vagy megoldódik valamilyen probléma, ami miatt hátrányba kerültél volna.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával