Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel passzív KHR-rel? Mutatjuk, mikor lehetséges!

2024.01.28.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. január 28. 11:47

A Babaváró hitel 2024-ben is népszerű lesz, ráadásul a támogatás összege 11 millió forintra növekedett. A hitelbírálaton ugyanakkor meg kell felelnie minden igénylőnek. És aki szerepel a KHR-ben negatív adósként, az bizony elutasításra kerül. De mi a helyzet a passzív KHR listával? Az azon szereplők kaphatnak Babaváró támogatást? Mutatjuk, mikor lesz lehetséges.

Babaváró hitel passzív KHR-rel? Mutatjuk, mikor lehetséges!

Mi az a KHR?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan rendszer, amelyet a pénzügyi intézmények használnak a hitelnyilvántartások kezelésére, és a hitelképesség értékelésére.

A rendszer célja az, hogy centralizált módon gyűjtse össze és tárolja az ügyfelek hiteladatait, hogy a pénzügyi intézmények könnyen hozzáférhessenek ezekhez az információkhoz.

A Központi Hitelinformációs Rendszer segít a pénzügyi intézményeknek értékelni a hitelfelvevők kockázatait, és döntéseket hozni a hitelképességüket illetően.

A rendszerben tárolt adatok között szerepelhetnek a hitel törlesztési előzmények, a hitelkártya-aktivitás, a hitel története és egyéb pénzügyi információk.

Ez a rendszer segíthet a pénzügyi stabilitás fenntartásában, és a pénzintézeteknek abban, hogy felelősségteljesen kezeljék a hitelnyújtást.

Ugyanakkor fontos biztosítani az ilyen rendszerek adatvédelmét és biztonságát, hogy elkerüljék az illetéktelen hozzáféréseket, és a személyes adatokkal kapcsolatos visszaéléseket.

A Központi Hitelinformációs Rendszer létrehozása és működtetése az adott jogi környezettől függ. Ez a régóta működő rendszer nem csak a bankoknak, de a jól teljesítő hiteleseknek is előnyös.

Mi az a passzív KHR?

A passzív KHR egy olyan státusz, amelyben a KHR-ben szereplő személy a korábbi tartozását már kiegyenlítette.

A passzív státuszba kerülés után az érintett személy további egy évig szerepel a KHR-ben, de ez alatt az idő alatt már nem tekinthető rossz adósnak.

A passzív KHR-be kerülhet az, aki:

  • kifizeti a korábbi tartozását
  • a bank érvényesíti a követelését, azaz behajtja a tartozást
  • megtörténik a hitelszerződés átütemezése

A passzív KHR-ben szereplő személyek számára is lehetőség van hitelfelvételre, de általában kedvezőtlenebb feltételekkel, mint a pozitív KHR státuszúak számára.

A passzív KHR-ből való törlés a következőképpen történik:

  • a passzív státuszból egy év múlva automatikusan törlésre kerülnek az adatok
  • ha a tartozást a bank már leírta, akkor az adatok 5 évig maradnak a KHR-ben, de már nem passzív, hanem „leírt tartozás” státuszban.

A passzív KHR-ből való törlés után a személy visszakerül a pozitív KHR státuszba, és ezután már nem tekinthető rossz adósnak.

Babaváró hitel igénylés passzív KHR listával – szinte lehetetlen lesz

A Babaváró hitel igénylése esetén a kormányrendelet értelmében nem kizáró ok a passzív KHR státusz.

Azonban a legtöbb bank a saját belső szabályzata alapján nem hitelez passzív KHR-es ügyfeleknek.

A passzív KHR státusz azt jelenti, hogy a KHR-ben szereplő személy a korábbi tartozását már kiegyenlítette, de még nem telt el egy év azóta. A bankok általában úgy vélik, hogy a passzív KHR-es ügyfelek nagyobb kockázatot jelentenek, mint a pozitív KHR státuszúak, ezért nem szívesen hiteleznek nekik.

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint azonban vannak olyan bankok, amelyek mégis lehetőséget adnak passzív KHR-es ügyfeleknek a Babaváró hitel igénylésére.

Ezek a bankok nagyon szigorúan vizsgálják az igénylők hitelképességét, és csak akkor hiteleznek, ha az igénylők jövedelme és egyéb körülményei megfelelőek.

Így, ha passzív KHR-es ügyfélként Babaváró hitelt szeretnél igényelni, akkor fontos, hogy alaposan tájékozódj a lehetőségeidről. Érdemes több banknál is érdeklődni, és megnézni, hogy melyik banknál van esélyed a hitelfelvételre.

Szakértőink tanácsa, ami segíthet abban, hogy nagyobb esélyed legyen Babaváró hitel felvételére passzív KHR-esként:

  • Bizonyítsd be, hogy rendezted a tartozásodat. A bankok kérhetnek róla igazolást, hogy a tartozásod már kiegyenlített.
  • Mutasd meg, hogy stabil a jövedelmed. A bankoknak fontos, hogy képes legyél a törlesztőrészleteket fizetni.
  • Bizonyítsd be, hogy megfelelsz a többi igénylési feltételnek is. A bankok vizsgálják az igénylők életkorát, házassági státuszát és lakásvásárlási szándékát is.

Ha mindent megteszel a siker érdekében, akkor még passzív KHR-esként is van esélyed Babaváró hitelt igényelni.

Összefoglalás

A Babaváró hitel összege 11 millió forintra nőtt 2024-ben. A hitelbírálat során minden igénylőnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, és a negatív KHR listában (Központi Hitelinformációs Rendszer) szereplők elutasításra kerülhetnek. A KHR egy adatbázis, amely az ügyfelek hiteladatait gyűjti össze a hitelképesség értékelésére. Azok, akik már kiegyenlítették tartozásaikat, de még egy évig szerepelnek a KHR-ben, passzív KHR státuszúaknak számítanak.

A passzív KHR-es ügyfelek számára is van hitelfelvételi lehetőség, bár ezek gyakran kedvezőtlenebb feltételekkel járnak. Egy év után automatikusan törlődnek a passzív KHR adatok, vagy ha a tartozás leírásra került, akkor öt évig maradnak a rendszerben, mint „leírt tartozás”.

A Babaváró hitel igénylése esetén a passzív KHR státusz önmagában nem kizáró ok, de a legtöbb bank nem hitelez ilyen ügyfeleknek. Vannak azonban kivételek, ahol szigorú hitelbírálat után mégis lehetőség nyílhat a hitel felvételére. A passzív KHR-es ügyfeleknek ajánlott alaposan tájékozódniuk a lehetőségekről, és bizonyítaniuk kell, hogy rendezték tartozásaikat, stabil jövedelemmel rendelkeznek, és megfelelnek a hiteligénylés további feltételeinek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

2023.04.06.

Változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél. A Babaváró hitel rendkívüli népszerűsége töretlen. Egy apró változás is jelentősen befolyásolhatja azonban ezt a népszerűséget. Utánajártunk, hogy milyen változás jöhet a Babaváró kölcsön igénylés folyamatában. Mutatjuk, mi ez a lehetséges változás, és milyen hatása lehet a bevezetésének.

Tovább olvasom
Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

2021.10.22.

Időről időre érdemes lehet felülvizsgálni az aktuálisan fennálló hiteleinket. Egy elavult konstrukció ugyanis jelentős többletköltséggel járhat számunkra. Hitelünk kiváltásához több lehetőség közül is választhatunk, ezek közül az egyik a Babaváró hitel. És ez lehet a legjobb opció. Mutatjuk, hogy mikor.

Tovább olvasom
Minden, amit a Babaváró hitel előtörlesztéséről tudnunk kell!

Minden, amit a Babaváró hitel előtörlesztéséről tudnunk kell!

2022.01.27.

A Babaváró hitel segítheti egy család elindulását az életben. Ez egy szabadon felhasználható kölcsön, ami állami támogatással lehet a miénk, ha gyereket vállalunk. De mi történik akkor, ha előtörlesztésen gondolkodunk? Mutatjuk. Minden, amit a Babaváró hitel előtörlesztéséről tudnunk kell.

Tovább olvasom
Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

2023.08.04.

A családtámogatást kiemelt fontossággal kezeli a kormány, ebben az évben is számos lehetőség érhető el. Bár az év végén változások jönnek, addig változatlan feltételekkel igényelhető még számos támogatási forma. Mutatjuk, mik ezek, és a legfontosabbakról a részleteket is eláruljuk.

Tovább olvasom