Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A céges egészségbiztosítás típusai: melyiket érdemes választani?

2023.09.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 15. 13:26

Céges egészségbiztosítás esetén a vállalkozás biztosítja az alkalmazottait. Ez egy vállalkozás jól felfogott érdeke, hiszen a dolgozók általános egészsége, és a betegségből való gyors felgyógyulás befolyásolhatja a cég eredményességét. Részletesen írunk a céges egészségbiztosítás típusairól, és arról, hogy melyiket érdemes választani.

A céges egészségbiztosítás típusai: melyiket érdemes választani?

Mi az a céges egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás egy olyan rendszer, ami anyagi védelmet nyújt egészségügyi probléma esetén.

Állami vagy magán egészségbiztosítók az egészségügyi költségek fedezését vállalják a biztosított számára. A biztosítottak díjat fizetnek az egészségbiztosításért. Ezek a díjak rendszeresen, havonta vagy évente fizetendő összegek.

A díjak összege függ a céges egészségbiztosítás típusától.

Az egészségbiztosítási rendszerben a biztosító több biztosítottnak gyűjti össze a befizetett díját, és ebből finanszírozza az egészségügyi szolgáltatások költségeit. Az egészséges emberek díjai hozzájárulnak a betegek ellátásának finanszírozásához. Ez minden biztosítás lényege.

Ha azonban a biztosítottnak szüksége van egészségügyi ellátásra, például orvosi vizsgálatra, gyógyszeres kezelésre vagy kórházi ápolásra, a biztosító megtéríti, vagy részben megtéríti a költségeket. Az egészségügyi szolgáltatók (orvosok, kórházak) a biztosítóval kötött szerződés alapján kapnak kifizetéseket a nyújtott szolgáltatásokért.

Az egészségbiztosítási rendszerekben előfordulhat, hogy önrészt kell fizetni az egészségügyi szolgáltatásért. Bizonyos esetekben pedig lehetnek fedezeti korlátok, amik meghatározzák, hogy mekkora összegű szolgáltatásra van jogosultsága a biztosítottaknak.

Az egészségbiztosítási rendszerek célja a biztosítottak egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosítása, valamint a költségek megosztása és kezelése.

Az egészségbiztosítás különböző típusú egészségügyi szolgáltatásokra ad fedezetet, például orvosi vizsgálatok, kórházi ápolás, műtétek, gyógyszerek, szakorvosi konzultációk.

Az ellátások körét a biztosítási csomag határozza meg.

Az egészségbiztosítók hálózatokat működtetnek, amikbe az egészségügyi szolgáltatók, orvosok, kórházak kerülnek be. A biztosítottaknak előzetesen jóvá kell hagyatniuk, hogy az adott hálózatba tartozó szolgáltatót igénybe vegyék. Ezzel csökkenthetők a költségek, és biztosítottak kedvezőbb árakat kaphatnak.

Az egészségbiztosítók szabályokat határoznak meg az egészségügyi ellátás igénylésével és nyújtásával kapcsolatban. Ez közvetlenül a biztosítottak kezelőorvosaival való együttműködés útján történik. Például a biztosító előzetesen jóváhagyhatja vagy megtagadhatja egy műtét finanszírozását, vagy korlátozhatja az adott gyógyszeres kezelés hosszát.

A biztosítás díja

A csoportosan megkötött biztosítások esetén kedvezőbb díjazással találkozhatunk, mint az egyéni biztosítási konstrukcióknál.

Ez annál észrevehetőbb, minél nagyobb létszámú a biztosításba bevont személyek száma.

Köszönhető ez annak is, hogy a csoportos biztosításba belépő tagok biztosítását nem egyénenként, hanem egyetlen biztosítási kötvényen érvényesítik, aminek köszönhetően jelentős mértékben csökkennek a biztosítások adminisztrációs terhei.

A csoportos konstrukcióból adódóan nagymértékben csökken a biztosító kockázatvállalása, és vele fordított arányban növekszik a lehetősége az ajánlatadásra. Ezért lehetséges , hogy egy flottás biztosítás esetén olyan események után is fedezetet nyújt a biztosító, amelyeket az önálló biztosítások esetében nem, vagy csak nagyon magas díjért kaphatunk meg.

A céges biztosítás díját az alábbiak határozzák meg:

  • a céges egészségbiztosítás típusa
  • a csomag típusa (milyen esemény bekövetkezése esetén mekkora összeget térít a biztosítótársaság)
  • a csoportos biztosításba belépő tagok száma (hány emberre akarjuk kiterjeszteni a biztosítást, mert minél több tag lép be, annál kedvezőbb lesz az egy főre eső költség)
  • a biztosítani kívánt csoport átlagéletkora (minél alacsonyabb az átlagéletkor, annál kisebb a biztosító kockázata, így a biztosítás díja is alacsonyabb)

Az Akölcsön szakértőinek javaslata

Az Akölcsön szakértői szerint a jogszabály változásnak köszönhetően csökkent a cafetériaként adható céges biztosítások száma, de ezek az intézkedések a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások piacát csak kis mértékben érintették.

A munkáltatók, főleg a multinacionális cégek már előbb felismerték, hogy a munkavállalóik egészségének megőrzése jelentős mértékben hozzájárul a cég sikeréhez.

A béren kívüli juttatásként adható egészségbiztosítások pedig a vállalat munkaerő megtartó képességét is növelik, legfőképpen igaz ez abban a szektorban, ahol erős verseny folyik a szakképzett dolgozókért. Ez természetesen a kisebb cégekre is igaz.

Egy csoportos egészségbiztosítás, amivel a teljes dolgozói állományt biztosítási védelem alá helyezhetünk, jelentős költségnövelő tényező is lehet egy vállalkozásnak. Éppen ezért nagyon fontos megtalálni a vállalkozásunk számára legmegfelelőbb konstrukciót, ami a biztosítási piacon elérhető.

Összefoglalás

A céges egészségbiztosítás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy alkalmazottaik számára biztosítási védelmet nyújtsanak. Az egészségbiztosítás olyan rendszer, amely a biztosítottak egészségügyi költségeit fedezi. A biztosítottak rendszeres díjat fizetnek, és cserébe a biztosító különböző egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, beleértve az orvosi vizsgálatokat, kórházi kezeléseket és gyógyszereket. Csoportos biztosítás esetén kedvezőbb díjak érhetők el, különösen nagyobb létszám esetén, mivel az adminisztrációs terhek és a kockázat csökkennek. A biztosítás díja több tényezőtől függ, például a csomag típusától, a belépő tagok számától és az átlagéletkortól. A cégek számára az alkalmazottak egészségének biztosítása nem csak az általános jólét érdekében fontos, hanem a munkavállalók megtartásában is szerepet játszik. A vállalkozások számára fontos, hogy megfelelő egészségbiztosítási csomagot válasszanak, amely illeszkedik a vállalkozásukhoz.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

2020.03.24.

Lakásbiztosítás online? Manapság már ez sem lehetetlen, és ha biztonságban szeretnéd tudni az ingatlanod és a benne található ingóságaidat, érdemes is megkötnöd. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod; alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot.

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

2023.04.28.

Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya bizonyos helyzetekben, azaz nem támaszkodhatsz pusztán erre, ha külföldre utazol.

Tovább olvasom
Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

2020.06.08.

Sokféle pénzügyi termékhez tartozik kiegészítésként valamilyen balesetbiztosítás, ezzel együtt érdemes átgondolni, hogy nincs-e esetleg szükségünk egyénre szabott ajánlatra. Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Tovább olvasom
Milyen problémák esetén segít az útlemondási biztosítás?

Milyen problémák esetén segít az útlemondási biztosítás?

2022.07.20.

Az útlemondási biztosítás az utasbiztosítás egyik leghasznosabb kiegészítője, ha van esély arra, hogy az utazás lemondásra kerül, vagy megszakad.

Tovább olvasom