Hirdetés

Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

2023.01.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 25. 09:47

A kamatcsökkentési szolgáltatásra az ügyfelek igényeinek változása miatt van szükség, és minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik.

Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

A kamatcsökkentési szolgáltatással az OTP Bank képes biztosítani az ügyfelei számára az aktuális piaci helyzethez és a saját fizetési igényeikhez igazított törlesztőrészleteket – ami végig fix –, és ezzel együtt a korábban érvényesített kamatkedvezmények is megmaradnak. A kamatcsökkentési szolgáltatás a futamidő során egy alkalommal vehető igénybe, és akkor lehetséges, ha a piaci környezet változásai azt lehetővé teszik, vagyis, ha csökkennek a bankközi kamatok.

Egy jelzáloghitelnél az irányadó kamatok csökkenésére mindig van esély, bár ez jelenleg még távolinak látszik. A Magyar Nemzeti Bank 2022. szeptemberében kiadott Hitelezési Folyamatok című elemzése alapján – új lakás építése és vásárlása esetén, az idei második negyedév végén – átlagosan 22 millió forintnyi hitelösszeget vesznek fel a magyar ügyfelek, az átlagos futamidő pedig 22,2 év, a használt lakásra igényelt kölcsönök esetében pedig az átlagos hitelösszeg 14 millió forint, a futamidő 19,3 év.

Átlagosan tehát 20 évre veszünk fel lakáshitelt, ennyi idő alatt pedig minden esély megvan az infláció csökkenésére, így pedig a bankközi kamatok is normalizálódhatnak, ezek pedig komoly hatást gyakorolnak a hitelkamatokra is. A hosszú kamatperiódusú, illetve a végig fix kamatozású lakáshitelek kamatát ugyanis a pénzpiaci hozamok alakulása befolyásolja.

A bankok a hitelek forrását a pénzpiacról szerzik be, így a kamat- és hozamszintek költségként realizálódnak, tehát a referenciaértékek alakulását néhány hónapos késéssel az új hitelek kamata is követi; ezért érdemes a BIRS mutató 20 évre szóló értékét, valamint 20 éves állampapírok referenciahozamát is megvizsgálni.

Az utóbbi két évben nőtt a lakáshitelek THM-értéke és a referenciamutatók is, azonban a hitelek költségének változása alacsonyabb volt: a kamatfelár 2,50-3,50%-ról 0,50-1,50% közé csökkent. Emiatt viszont továbbra is lehet számítani a hitelek drágulására, ám várható, hogy a kamatemelés lassulhat, tartósan kedvező inflációs környezetben pedig akár a hitelköltségek is mérséklődhetnek.

Kik igényelhetik a kamatcsökkentési szolgáltatást?

A kamatcsökkentési szolgáltatás 2022. december 1-től minden végig fix kamatozású jelzáloghitelhez automatikusan jár, de a Minősített Fogyasztóbarát konstrukciókra nem lesz érvényes. A kamatcsökkentési szolgáltatás keretein belül az adós és az adóstárs együtt lesz jogosult a hitel kamatát a 20 éves BIRS 389 bázisponttal növelt mértékére csökkenteni a futamidő hátralévő részére.

A kedvezmény igényléséhez nem kell újra teljes hiteligénylési dokumentációt benyújtani – hiszen nem hitelkiváltásról van szó, aminek egyébként komoly díjai is lehetnek –, elég csupán egy egyszerű kérelmi nyomtatványt kitölteni.

A kamatcsökkentési szolgáltatás szerződésmódosítási és más díjak nélkül vehető igénybe.

Mit tehetnek más bankok ügyfelei?

Sajnos a kamatcsökkentési szolgáltatás kizárólag az OTP Bank vezette be – legalábbis eddig. Várható, hogy a bank versenytársai is lépnek ebbe az irányba, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket, ám egyelőre ez még nem történt meg, a jövő pedig kifürkészhetetlen, ezért más pénzintézetek ügyfeleinek csak egy lehetőségük maradt: a hitelkiváltás.

Persze jelenleg még nem érdemes ezzel foglalkozni, hiszen jelenleg még mindenhol magasak a hitelkamatok, ám a válságok nem tartanak tovább néhány évnél, az elemzők pedig már a 2023-as évre jósolják az infláció csökkenését, ami pedig az alapkamatra és így a hitelkamatokra is hatással lesz.

Leghamarabb a nyár folyamán észlelhetjük ennek jeleit, azaz idén már érdemes lehet elgondolkodni a hitelkiváltáson, ám nem szabad elsietni, inkább az előre felkészülést javasoljuk.

Amennyiben nem az OTP Bank ügyfele vagy, és nem veheted igénybe a kamatcsökkentési szolgáltatást, neked is csak a hitelkiváltás lesz az egyetlen esélyed az alacsonyabb hitelkamatok elérésére. Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miért érdemes személyi kölcsönt igényelni a Takarékbanktól?

Miért érdemes személyi kölcsönt igényelni a Takarékbanktól?

2022.01.06.

Ha pénzre van szükségünk, gondoljunk a Takarékbank személyi kölcsönére. Ettől a patinás pénzintézettől kedvező feltételekkel igényelhetünk személyi kölcsönt. De miért annyira jó a Takarékbank személyi kölcsöne? Utánajártunk, hogy miért érdemes személyi kölcsönt igényelni a Takarékbanktól.

Tovább olvasom
Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

Hogyan kaphatunk alacsonyabb THM-mel személyi kölcsönt?

2021.11.05.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltermék Magyarországon. Szabadon felhasználható és egyszerűen igényelhető. Személyi kölcsönhöz akár néhány óra alatt is hozzájuthatunk. Amikor kiválasztjuk a személyi kölcsönt, elsősorban a kamatot és a THM-et figyeljük. Vannak azonban egyéb kedvezmények is, amikkel érdemes számolni a kiválasztásnál. Mutatjuk, mik ezek.

Tovább olvasom
Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

2022.11.15.

A hitelátvállalás viszonylag ritka, de legalábbis ritkább, mint a szokványos hitelfelvétel; lássuk, mit érdemes tudni róla.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

Mekkora jövedelemmel kaphatunk lakáshitelt?

2022.09.13.

A lakáshitel felvételéhez szükséges jövedelem mértéke nem csak bankonként változhat, de más tényezők is hatással vannak rá.

Tovább olvasom