fbpx

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

2022.02.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 14. 21:13

A kamattámogatás elveszítése komoly problémákat okoz a babaváró hitel esetében, ezért érdemes tisztában lenni a miértekkel.

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

Többféle okból is elveszítheted a kamattámogatást a babaváró hitelednél, és ebben az esetben nem csak azzal kell számolnod, hogy a hiteled piaci kamatozásúvá válik, de azzal is, hogy az elmaradt kamatokat visszamenőleg, egy összegben kell befizetned a banknak, a határidő erre pedig mindössze 120 nap, azaz körülbelül négy hónap.

Ez komoly terheket róhat a pénztárcádra, amivel nem biztos, hogy képes leszel megbirkózni, ezért jobb, ha még a hitel igénylésének leadása előtt megtudsz mindent a szankciókról és azokról a helyzetekről, amikor elveszítheted a kamattámogatást.

Miért érdemes felvenned a babaváró hitelt?

A babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forintos, szabad felhasználású kölcsön, amely – bizonyos feltételek teljesülése mellett – kamatmentessé válhat. Az állami támogatás a kamatmentesség biztosítása mellett a törlesztés szüneteltethetőségében és a fennálló tőketartozásból való elengedésben mutatkozik meg.

A babaváró hitel – a szerződéskötéstől számított öt éven belül – az első gyermek megszületése után végleg kamatmentessé válik, a második gyermeknél a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes, fennálló tartozást elengedi az állam, azaz vissza nem térítendő támogatássá válik.

Könnyen belátható tehát, hogy a babaváró hitelt mindenképp érdemes igényelni, ha családalapításban gondolkodsz.

A babaváró hitel feltételei

A babaváró hitelt olyan házaspárok igényelhetik, ahol a férj és a feleség egyaránt elmúlt 18 éves, és utóbbi még nem töltötte be a 41. életévét. A házastársak közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A TB jogviszony esetében a munkahelyváltás nem jelent problémát, de a két munkahely között nem szabad 30 napnál többnek eltelnie. A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött időszak beleszámít a három éves TB jogviszonyba, de a három évből legalább az utolsó 180 napban kell lennie munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelemnek is, és a felsőfokú tanulmányok vége, illetve a munkavégzés elkezdése között maximum 6 hónap telhet el.

Fontos, hogy a szerződéses szakképzés időszaka nem számítható bele a TB jogviszonyba, a közmunkaprogramban eltöltött idő pedig legfeljebb egy évvel számítható bele a babaváró kölcsön igényléséhez szükséges, három éves TB-jogviszonyba.

Külföldi munkával is lehet TB-jogviszonyt igazolni, de a kérelem benyújtása előtti 90 napban kizárólag a magyarországi jogviszony vehető figyelembe.

Az igényléshez szükséges dokumentumok: személyi azonosító igazolvány, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, vállalkozóknak NAV jövedelemigazolás, a TB jogviszony igazolása, valamint bankszámlakivonatok. A bankok egyedileg kérhetnek más dokumentumokat is, ezekről az adott pénzintézetnél lehet tájékozódni.

Mikor veszítheted el a kamattámogatást?

A babaváró hitel szabályozása öt olyan esetet említ, amikor elveszítheted a kamattámogatást; ezek a következők:

  • ha nem születik gyermek,
  • ha az igénylők elválnak,
  • ha a pár külföldre költözik,
  • ha a pár bármelyik tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme,
  • ha a támogatással érintett, kiskorú gyermek nem él tovább az igénylőkkel egy háztartásban.

Ha ezek közül csak egy is fennáll, akkor a kamattámogatás gyakorlatilag azonnali hatállyal megszűnik, és az addig igénybe vett kamatkedvezmény összegét az igénylőknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell azt fizetniük, a kölcsön piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, és az 50 ezer forintban maximalizált törlesztőrészlet is magasabb lesz.

Létezik persze kivétel is: ha a gyermek megszületését követően válik el a házaspár, a kamattámogatás ugyan megszűnik, de az elmaradt kamatokat nem kell megfizetni.

Mit jelent összegszerűen, ha elveszíted a kamattámogatást?

A babaváró hitel után – ameddig kamatmentes – csupán 0,5% kezességvállalási díjat kell fizetned, ami a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg esetén 50 ezer forint.

Ha elveszíted a kamattámogatást, akkor az addigi kamatmentességet felváltja egy majdnem 8%-os kamatozás, ami persze folyamatosan változhat, tehát adott pillanatban ennél kis mértékben kevesebb, vagy akár több is lehet.

A maximális, 10 millió forintos hitelösszeg 20 éves futamidővel, kamatmentes visszafizetéssel és a kezességvállalási díjjal együtt összesen 10.525.000 forint visszafizetését jelenti, hacsak nem alakul a hitel egy része, vagy egésze vissza nem fizetendő támogatássá. Ha azonban elveszíted a kamattámogatást, akkor ennél milliós nagyságrendű összeggel kell majd többet fizetned a banknak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit tudunk az Erste személyi kölcsönéről?

Mit tudunk az Erste személyi kölcsönéről?

2020.11.05.

Az Erste személyi kölcsöne egy szokványos hitelkonstrukció abból a szempontból, hogy tetszőleges célra használható fel, viszonylag gyorsan, kezes nélkül és kedvező feltételekkel igényelhető, a törlesztőrészlete a futamidő végéig fix, az igényléséhez pedig nem szükséges fedezetet biztosítani.

Tovább olvasom
Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

Csökken a büntetőkamat mértéke a babaváró hitelnél

2022.05.17.

Csökkenő büntetőkamatokról nem is álmodtunk, ám a babaváró hitel esetében most épp ez történik!

Tovább olvasom
Bankok feltételei a babaváró hiteligényléshez

Bankok feltételei a babaváró hiteligényléshez

2019.08.22.

Ha babaváró hitelt szeretnél felvenni, akkor jó ha tudod, hogy kétféle feltételrendszernek kell megfelelned.

Tovább olvasom
Babaváró hitel felvétele vállalkozóként

Babaváró hitel felvétele vállalkozóként

2022.01.07.

A Babaváró hitel rendkívüli népszerűségnek örvend Magyarországon. Ez a nagy összegű, szabadon felhasználható, kamatmentes hitel lehetőséget nyújt sok család számára, hogy gyermeket vállaljanak. A Babaváró hitel nem csak az alkalmazottaknak lehet előnyös, a vállalkozóknak ugyanúgy jól jöhet ez a támogatás. Megnéztük, milyen módon lehet Babaváró hitelhez jutni vállalkozóként.

Tovább olvasom