Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

2022.02.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 14. 21:13

A kamattámogatás elveszítése komoly problémákat okoz a babaváró hitel esetében, ezért érdemes tisztában lenni a miértekkel.

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

Többféle okból is elveszítheted a kamattámogatást a babaváró hitelednél, és ebben az esetben nem csak azzal kell számolnod, hogy a hiteled piaci kamatozásúvá válik, de azzal is, hogy az elmaradt kamatokat visszamenőleg, egy összegben kell befizetned a banknak, a határidő erre pedig mindössze 120 nap, azaz körülbelül négy hónap.

Ez komoly terheket róhat a pénztárcádra, amivel nem biztos, hogy képes leszel megbirkózni, ezért jobb, ha még a hitel igénylésének leadása előtt megtudsz mindent a szankciókról és azokról a helyzetekről, amikor elveszítheted a kamattámogatást.

Miért érdemes felvenned a babaváró hitelt?

A babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forintos, szabad felhasználású kölcsön, amely – bizonyos feltételek teljesülése mellett – kamatmentessé válhat. Az állami támogatás a kamatmentesség biztosítása mellett a törlesztés szüneteltethetőségében és a fennálló tőketartozásból való elengedésben mutatkozik meg.

A babaváró hitel – a szerződéskötéstől számított öt éven belül – az első gyermek megszületése után végleg kamatmentessé válik, a második gyermeknél a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes, fennálló tartozást elengedi az állam, azaz vissza nem térítendő támogatássá válik.

Könnyen belátható tehát, hogy a babaváró hitelt mindenképp érdemes igényelni, ha családalapításban gondolkodsz.

A babaváró hitel feltételei

A babaváró hitelt olyan házaspárok igényelhetik, ahol a férj és a feleség egyaránt elmúlt 18 éves, és utóbbi még nem töltötte be a 41. életévét. A házastársak közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A TB jogviszony esetében a munkahelyváltás nem jelent problémát, de a két munkahely között nem szabad 30 napnál többnek eltelnie. A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött időszak beleszámít a három éves TB jogviszonyba, de a három évből legalább az utolsó 180 napban kell lennie munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelemnek is, és a felsőfokú tanulmányok vége, illetve a munkavégzés elkezdése között maximum 6 hónap telhet el.

Fontos, hogy a szerződéses szakképzés időszaka nem számítható bele a TB jogviszonyba, a közmunkaprogramban eltöltött idő pedig legfeljebb egy évvel számítható bele a babaváró kölcsön igényléséhez szükséges, három éves TB-jogviszonyba.

Külföldi munkával is lehet TB-jogviszonyt igazolni, de a kérelem benyújtása előtti 90 napban kizárólag a magyarországi jogviszony vehető figyelembe.

Az igényléshez szükséges dokumentumok: személyi azonosító igazolvány, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, vállalkozóknak NAV jövedelemigazolás, a TB jogviszony igazolása, valamint bankszámlakivonatok. A bankok egyedileg kérhetnek más dokumentumokat is, ezekről az adott pénzintézetnél lehet tájékozódni.

Mikor veszítheted el a kamattámogatást?

A babaváró hitel szabályozása öt olyan esetet említ, amikor elveszítheted a kamattámogatást; ezek a következők:

  • ha nem születik gyermek,
  • ha az igénylők elválnak,
  • ha a pár külföldre költözik,
  • ha a pár bármelyik tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme,
  • ha a támogatással érintett, kiskorú gyermek nem él tovább az igénylőkkel egy háztartásban.

Ha ezek közül csak egy is fennáll, akkor a kamattámogatás gyakorlatilag azonnali hatállyal megszűnik, és az addig igénybe vett kamatkedvezmény összegét az igénylőknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell azt fizetniük, a kölcsön piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, és az 50 ezer forintban maximalizált törlesztőrészlet is magasabb lesz.

Létezik persze kivétel is: ha a gyermek megszületését követően válik el a házaspár, a kamattámogatás ugyan megszűnik, de az elmaradt kamatokat nem kell megfizetni.

Mit jelent összegszerűen, ha elveszíted a kamattámogatást?

A babaváró hitel után – ameddig kamatmentes – csupán 0,5% kezességvállalási díjat kell fizetned, ami a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg esetén 50 ezer forint.

Ha elveszíted a kamattámogatást, akkor az addigi kamatmentességet felváltja egy majdnem 8%-os kamatozás, ami persze folyamatosan változhat, tehát adott pillanatban ennél kis mértékben kevesebb, vagy akár több is lehet.

A maximális, 10 millió forintos hitelösszeg 20 éves futamidővel, kamatmentes visszafizetéssel és a kezességvállalási díjjal együtt összesen 10.525.000 forint visszafizetését jelenti, hacsak nem alakul a hitel egy része, vagy egésze vissza nem fizetendő támogatássá. Ha azonban elveszíted a kamattámogatást, akkor ennél milliós nagyságrendű összeggel kell majd többet fizetned a banknak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom
Babaváró hitel – mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyerek?

Babaváró hitel – mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyerek?

2021.11.09.

A Babaváró hitel egy gyermeket tervező párnak nagy segítség lehet. Ez a szabadon felhasználható kölcsön állami támogatással lehet a miénk, ha gyermeket vállalunk. A feltételeket azonban teljesíteni kell, különben a támogatást vissza kell fizetni. Utánajártunk, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem születik meg a vállalt gyermek.

Tovább olvasom
Változott a TB igazolás formája a babaváró hitelnél!

Változott a TB igazolás formája a babaváró hitelnél!

2019.10.01.

Mint minden hitelkonstrukció esetében, így a babaváró hitelnél is számos dokumentumot kell benyújtani ahhoz, hogy a hitelkérelem elbírálásra kerülhessen, és elég, ha csak egy nem felel meg, máris megakad a folyamat. Sajnos van egy dokumentum, ami szinte biztosan ebbe a kategóriába esik, ha már beadtad a kérelmedet. De most változott a TB igazolással kapcsolatos szabályozás, vagyis ezek után már nem lehet vele gond.

Tovább olvasom
Hitelek családalapítás előtt állóknak

Hitelek családalapítás előtt állóknak

2021.08.23.

Ha családalapítás előtt állsz, és nincs megtakarításod, vagy csak egyszerűen szeretnéd kihasználni minden lehetőségedet, adunk néhány tippet!

Tovább olvasom