Legfontosabb tudnivalók a jelzáloghitel elengedéséről

A jelzáloghitel-elengedés segítségével komoly előnyhöz juthatsz, ám buktatói is vannak – lássuk, mit kell tudni róla!

2021. január 1. óta csökkenthető egyes jelzáloghitelek tőketartozása a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel, de akár a február 1.-től igényelhető, támogatott lakásfelújítási hitel összege is törleszthető a segítségével. A második gyermek érkezésekor 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal támogatja az állam a gyermekeket nevelő családokat. Sajnos azonban sokan a feltételek ismerete nélkül vágnak bele a jelzáloghitel-elengedés igénylésébe, és a legtöbbjüket el is utasítják. Éppen ezért szedtük össze a leggyakoribb tudnivalókat, hogy Neked már ne legyen ilyen jellegű problémád!

Kizárólag meglévő hitelre igényelhető

A jelzáloghitel-elengedés csak abban az esetben igényelhető, ha a gyermek megszületésekor már folyósították a hitelt, vagyis nem elég, ha a gyermek születésekor már leadtad a hiteligénylést, sőt, akkor sem, ha a hitelbírálat pozitív.

A gyermekek számára vonatkozó kitételek

Ha egy gyermeked már megszületett, amikor megkaptad a lakáshitelt, akkor nyugodtan igényelheted a jelzáloghitel-elengedést, de csak a második gyermeked 12 hetes magzati kora után; ekkor 1 millió forintot kapsz. Ha két gyermeked van, és ekkor veszed fel a hitelt, szintén nincs gond, hiszen így 4 millió forintot faraghatsz le a hiteled tőketartozásából, viszont így a második gyermek után járó 1 millió forintot már nem kapod meg.

Több, különböző hitel tőketartozását is csökkentheted

Van lehetőséged több, ám kizárólag lakáscélú jelzáloghiteledet is csökkenteni, és a sorrendet is Te határozhatod meg. Ennek előnye a minden hitelnél jelentkező költségcsökkenés, tehát mi is ezt javasoljuk, amennyiben több hiteled is van.

Kiváltott hitelek esetében egy feltétellel alkalmazható

Ha kiváltottad a régi lakáshiteledet, akkor is igényelheted a jelzáloghitel-elengedést, amennyiben a régi hitel megfelelt a feltételeknek. Az azonban elutasítást von maga után, ha a kiváltás során plusz szabadon felhasználható hitelösszeget is kértél!

Az adóstárs is gond lehet

Ha szeretnéd igényelni a jelzáloghitel-elengedést, akkor a csökkenteni kívánt hitel szerződésében az igénylőn, vagy igénylőkön kívül más adós, vagy adóstárs nem szerepelhet. Mivel ez többnyire a kevés jövedelem miatt történik, abban az esetben megkerülhető a probléma, ha elegendő jövedelmet tudsz igazolni az adóstárs nélkül is, és ő kikerül a hitelszerződésből.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön