Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miben tér el a forint alapú bankszámla és a devizaszámla?

2023.03.07.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. március 7. 14:35

A forint alapú bankszámla és a devizaszámla között számos különbség van a pénznemen túl is – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Miben tér el a forint alapú bankszámla és a devizaszámla?

A forint alapú bankszámla és a devizaszámla közötti, leglényegesebb különbség, hogy míg az emberek döntő többségének elegendő egy forint alapú bankszámla, vannak olyan esetek, amikor egy devizaszámlára is szükség van.

Ezen túl azonban számos apróságban is eltérnek egymástól, amelyekkel érdemes megismerkedned; különösen, ha devizában is szeretnél fizetni, vagy épp abban szeretnéd tartani a jövedelmedet.

A forint alapú bankszámla és a devizaszámla közötti fő különbségek

Abban az esetben, ha a munkabéredet átutalással fizetik, és nincs jelentős bevételed külföldről, de a bankszámládhoz szeretnél egy bankkártyát is, amivel kényelmesen, gyorsan és biztonságosan fizethetsz, az ország határain belül mindenhol szeretnél hozzáférni a pénzedhez, illetve a számládról szoktál átutalásokat indítani, a közüzemi számláidat csoportos beszedéssel egyenlíted ki, vagy a forint alapú megtakarításaidat szeretnéd biztonságban tudni, akkor elég egy forint alapú bankszámlát nyitnod, másra nincs szükséged.

Ha viszont rendszeres bevételed érkezik külföldről, és nem szeretnéd, hogy a devizában beérkező összeget azonnal átváltsák forintra, sokat utazol külföldre, a megtakarításaid egy részét devizában szeretnéd tartani, vagy a munkád miatt egy időre külföldre kell költöznöd, akkor jobban jársz, ha egy devizaszámlát is fenntartasz.

A forint alapú bankszámlákon és a devizaszámlákon előforduló leggyakoribb tranzakciók:

  • a belföldi és külföldi átutalás,
  • a ki- és befizetés, valamint
  • a bankkártyás fizetés.

Ezek a tranzakciók tehát mindkét bankszámlatípusnál előfordulnak, ám míg a forint alapú bankszámlákon kizárólag forintban történik minden tranzakció, addig a devizaszámlák esetében a választott devizában. Fontos, hogy egy devizaszámla csupán egyféle deviza kezelésére alkalmas; ha többféle pénznemben is szeretnél fizetni, illetve átutalásokat fogadni, akkor minden devizanemhez külön bankszámlát kell nyitnod.

Milyen külföldi devizákban nyithatsz számlát?

Ha devizaszámlára van szükséged, akkor azt többféle devizában is megnyithatod; a leggyakoribbak az euró (EUR), az amerikai dollár (USD), a svájci frank (CHF), valamint az angol font (GBP), de természetesen más devizákban is léteznek bankszámlák, ám fontos tudni, hogy nem minden banknál. Ha a felsorolt devizák közül szeretnél választani, akkor viszont gyakorlatilag bármelyik Magyarországon működő kereskedelmi bankot választhatod.

A devizaszámla lehetséges díjai

Számlavezetési díjjal mindenképp kalkulálj; ez mindenhol van, bár előfordulhatnak olyan akciók, amelyek keretében ezt egy ideig nem kell fizetned. Emellett a devizaszámlához kapcsolt bankkártyának is van éves díja, illetve a forint alapú bankszámláknál már megszokott szolgáltatásokat a devizaszámla esetében is használhatod, és természetesen ezekért is díjat számol fel a bank.

Ilyenek lehetnek például a mobilbank használatának díja, az e-bank díja, vagy épp az SMS-értesítések díja, ez utóbbit azonban érdemesebb PUSH-értesítésekre cserélni, ha lehet, hiszen kifejezetten magas költséget jelenthetnek.

Hogy válassz számlacsomagot?

A megfelelő számlacsomag kiválasztása során lényeges az életkorod, a havi, rendszeres jövedelmed, illetve az esetleges megtakarításaid összege. Mind a forint alapú bankszámlához, mind a devizaszámlához bankkártyát is kérhetsz, amivel a belföldi és külföldi üzletekben tudsz fizetni, illetve ATM-ből és bankfiókban egyaránt tudsz készpénzt felvenni.

Fontos viszont utánanézned, hogy melyik banknál nyitod a forint alapú bankszámládat és a devizaszámládat egyaránt – és nem feltétlenül kell ezeket egyazon pénzintézetnél vezetned –, hiszen a díjak és költségek bankonként eltérőek lehetnek, és egy jól megválasztott számlacsomaggal éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

Akár forint alapú bankszámlát, akár devizaszámlát szeretnél nyitni, hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb számlacsomag-ajánlatait, válaszd ki közülük az igényeidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Tudj meg mindent az Erste Bank George Számlájáról!

Tudj meg mindent az Erste Bank George Számlájáról!

2022.03.01.

Bankolj szabadon! Az Erste Banknál megteheted. Az Erste Bank George Számlája egy igazi kuriózum. Kiszámítható, alkalmazkodik hozzánk, és még egyedi kártyánk is lehet. Utánajártunk ennek a különlegességnek. Tudj meg mindent az Erste Bank George számlájáról!

Tovább olvasom
5 tipp a biztonságos bankoláshoz

5 tipp a biztonságos bankoláshoz

2021.03.02.

A biztonságos bankolás feltételeit nem csupán a bank biztosítja; neked is tenned kell érte! Az alábbiakból megtudhatod, hogyan csináld.

Tovább olvasom
SWIFT kód, IBAN szám, BIC kód: minden részletet bemutatunk, és elmagyarázunk bankonként

SWIFT kód, IBAN szám, BIC kód: minden részletet bemutatunk, és elmagyarázunk bankonként

2023.07.13.

SWIFT kódra, BIC kódra és IBAN számlaszámra külföldi utalásoknál van szükség. Ismernünk kell ezeket az azonosítókat, és azt is tudnunk kell, ha szükség van rájuk, hol találjuk meg őket. Röviden és érthetően a nemzetközi bankszámla azonosítókról.

Tovább olvasom
5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

2022.09.23.

Diákmunkát vállalsz és szeretnéd jól átlátni a fizetésedet? A buszbérletet is meg kell venned, hogy elérj az iskolába, de az ügyfélszolgálat messze van, így könnyebb lenne online megvenni a jegyet? Szükséged lenne egy új iskolatáskára, de a közelben sehol nem találtál egyedit, ezért a netről rendelnél valamit? Látod az összefüggést? Mindegyikhez szükséges egy bankszámla. Ha pedig a fenti élethelyzetek bármelyike stimmel rád, diákszámlára lesz szükséged. Ha nem vagy még profi a banki ügyekben, akkor segítünk és elmondjuk, mire figyelj oda diákszámla nyitásakor.

Tovább olvasom