Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

2023.10.11.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. október 11. 12:06

Az Állampapír népszerű a befektetők között a magas hozama, az adómentessége és az ingyenesen elérhető tranzakciók miatt. Sokféle állampapír van, ezek közül csak az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Utánajártunk, hogy mennyire lehet ez jó befektetés, és mikor érdemes ezt választani. Mutatjuk, mit találtunk.

Állampapírba fektetnél? Ismerd meg a Prémium Magyar Állampapírt!

A Prémium Magyar Állampapír prémium befektetésekhez

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egy magyar állampapír és egy befektetési lehetőség, amelyet a Magyar Állam a finanszírozási igénye miatt ad ki az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ).

A PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje több éves. A kamatfizetés félévente történik, és a futamidő végén a PMÁP visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal.

A Prémium Magyar Állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok.

A PMÁP befektetési lehetőség az állampapír piac egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája Magyarországon, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és magasabb hozamot érjenek el a befektetésükkel.

Lényeges, hogy bár a Prémium Magyar Állampapír a biztonságosabb befektetések közé tartozik, minden befektetés kockázatokat is hordoz. Ezért mindig fontos ismerni a saját pénzügyi helyzetünket és céljainkat a befektetés előtt, és konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a legmegfelelőbb befektetési stratégiát.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) magasabb hozamot nyújt, de hosszabb lejáratú befektetési lehetőség. A PMÁP több éves futamidejű, kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

Ha hosszabb távra tervez valaki befektetni, és magasabb hozamot elérni, akkor a Prémium Magyar Állampapír lehet a jó választás.

Ha rövidebb távra tervez valaki befektetni, és a biztonság fontosabb, akkor a Diszkont Kincstárjegy vagy más befektetési forma lehet az előnyös.

Ez is egy állampapír, csak ez prémium

A Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír között vannak különbségek, bár a hasonlóságok is, hiszen mindkettő Állampapír.

A Magyar Állampapír fix kamatozású, míg a Prémium Magyar Állampapír inflációkövető. A Magyar Állampapír esetében a kamat a vásárláskor rögzített, és nem változik a futamidő alatt. A Prémium Magyar Állampapír esetében a kamat a vásárláskor rögzített kamatbázisra épül, és ehhez adódik hozzá az éves átlagos infláció mértéke.

A Magyar Állampapír futamideje 3, 5, 7, 10, 15 vagy 20 év. A Prémium Magyar Állampapír futamideje 3, 5, 7, 10 vagy 15 év.

A Magyar Állampapír kamata évente, a Prémium Magyar Állampapír kamata pedig félévenként fizetődik ki.

A Magyar Állampapír visszavásárlási árfolyama a futamidő végén 100 százalék. A Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási árfolyama a futamidő végén 99 százalék.

Melyik állampapír lehet jobb választás?

Az Akölcsön szakértői szerint A Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír közötti választást a befektetési cél határozza meg.

A Magyar Állampapír az alábbi esetekben lehet a jó választás:

  • fix kamatozású befektetés
  • hosszú távú befektetés
  • az infláció kockázata nem áll fenn

A Prémium Magyar Állampapír az alábbi esetekben lehet a jó választás:

  • inflációkövető befektetés
  • rövidebb távú befektetés
  • az infláció kockázata fennáll

A két állampapír közötti összehasonlításkor érdemes figyelembe venni a várható hozamot, a kockázatot, a likviditás és a költségeket.

Lényeges, hogy mielőtt bármilyen befektetésbe fektetnénk a pénzt, alaposan tájékozódjunk, és kérjünk szakmai segítséget, ha szükséges.

Az Állampapíroknak, így a Prémium Magyar Állampapírnak is számtalan előnye van más befektetési formákkal szemben. Az állami garancia, az adómentesség és az ingyenes tranzakciós lehetőségek mind jelentős érvek a vásárlás mellett.

A megvásárlása egyszerű, akár online is vásárolható. Bármekkora összegben elérhető, és a hozama messze meghaladja más könnyen és egyszerűen elérhető befektetések hozamát.

Mint minden nagyobb befektetési döntés előtt, ebben az esetben is kiemelten fontos az alapos tájékozódás. Érdemes szakértőhöz is fordulni, és el lehet olvasni szakértő weboldalak szakértő cikkeit.

Ha valaki úgy érzi, hogy felkészült, akkor nincs más hátra, mint lebonyolítani a vásárlást, és elvezni a piaci átlag feletti hozamokat.

Összefoglalás

A PMÁP egy inflációkövető kamatozású és több éves futamidejű állampapír. Ennek kamata fix, félévente fizetődik, és a futamidő végén az eredeti befektetett összeg kamattal együtt visszaváltható. Összehasonlítva a standard Magyar Állampapírral, a PMÁP néhány lényeges különbséget mutat, mint például az inflációkövető kamatozás és a félévenkénti kamatfizetés. A választást a két papír között a befektető céljai, és az inflációval szembeni érzékenység határozza meg. Mindkét eszköz állami garanciával rendelkezik, azonban mindig fontos szem előtt tartani, hogy minden befektetés kockázatot is hordoz, ezért alapos tájékozódás és szakértői tanácsadás ajánlott a döntés előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

2024.05.15.

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

Állampapír hitelből: mekkora hozamra számíthatunk?

2023.05.10.

Mekkora hozamra számíthatunk állampapír hitelből történő vásárlásakor? Megéri hitelből állampapírt venni? Megvalósul a befektetők álma, a szinte kockázat nélküli befektetés? Számoltunk. Utánajártunk. És mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Tovább olvasom
Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

Már elérhető a Bónusz Magyar Állampapír

2022.11.02.

A Bónusz Magyar Állampapír a legújabb konstrukció, amelybe fektetheted a pénzedet; lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával