fbpx
Hirdetés

Lépj időben, köss életbiztosítást!

2022.12.12.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. december 12. 09:26

Köss életbiztosítást minél előbb, hogy elkerülhesd azt a helyzetet, amikor már minden biztosító csak a fejét csóválja!

Lépj időben, köss életbiztosítást!

Életbiztosítást kötni csak akkor lehetséges, ha minden feltételt teljesítesz; a biztosítók abban az esetben már elutasítják a szerződéskötési kérelmedet, ha valamilyen egészségügyi probléma diagnosztizálása után keresed fel őket. Van azonban lehetőség még ilyenkor is; az alábbiakban erről lesz szó.

Miért köss biztosítást minél hamarabb?

Biztosítást nem utólag kötünk – ez olyan aranyszabály, amit mindenki megtanul legkésőbb akkor, amikor káresemény történik, és magának kell azt megfinanszíroznia. Ha összetörik az autód, már hiába mész a biztosítótársaságokhoz CASCO-t kötni, nem fognak foglalkozni az ügyeddel, a javíttatás pedig a Te költséged lesz.

Ugyanez a helyzet az életbiztosításokkal is: ha nincs biztosításod, az egészségeddel, illetve az életeddel kapcsolatos káresemények bekövetkeztekor “egyedül maradsz”. A biztosítók ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél kisebb kockázatot kelljen vállalniuk, ennek érdekében pedig a szerződés megkötése előtt még egészségügyi állapotfelmérést is végeztetnek veled.

Miért szükséges az egészségügyi állapotfelmérés?

Az életbiztosítás megkötését megelőző egészségügyi állapotfelmérés az adott biztosító belső szabályozásától, az általad választott biztosítási összegtől, illetve a kockázatvállalási hajlandóságától függ. Lehet, hogy a biztosító orvosi vizsgálatot ír elő, de az is, hogy csak egészségi kérdőívet kell kitöltened, vagy még azt sem.

A biztosítók általában 5 évre visszamenőleg kérik az egészségi állapotod igazolását, illetve azt, hogy milyen kórházi ellátásban részesültél, de emellett arra is válaszolnod kell, hogy milyen gyógyszereket szedsz, valamint a testsúlyodra és a testmagasságodra vonatkozó kérdéseket is kaphatsz.

Érdemes tudnod, hogy már telefonon keresztül is van lehetőséged a felmérés lebonyolítására, ez pedig képes kiváltani a kisebb orvosi vizsgálatokat is. A telefonos felmérés során – az előre megbeszélt időpontban – a biztosító egészségügyi végzettségű megbízottja az egészségi állapotoddal kapcsolatban tesz fel kérdéseket; nagyjából 20-30 perces telefonhívásra kell számítani.

Az állapotfelmérés során pontos válaszokat kell adnod, mert a biztosító megtagadhatja a pénz kifizetését arra hivatkozva, hogy valamit elhallgattál előle!

A kockázatfelmérés akár el is maradhat

Léteznek olyan életbiztosítások is, amelyek megkötéséhez nem szükséges egészségügyi állapotfelmérés a szerződéskötés gyorsabb és egyszerűbb lebonyolítása érdekében. Ilyen életbiztosítás megkötésekor mindenképpen olvasd el a szerződés feltételeit, ugyanis lehetnek benne buktatók – ezeket a Mentesülések és a Kizárások című fejezetekben találhatod meg!

Az életbiztosítások kockázatai

Annak érdekében, hogy a biztosító minél alacsonyabb kockázati rátával kössön veled szerződést, tudnia kell, hogy mik az esélyeid bizonyos betegségekre, illetve mekkora a várható életkorod. Ha a kockázati szinted átlagos, akkor jelenleg egészséges vagy, és az életkorodnak megfelelő mértékű lesz a biztosítási díjad.

Érdemes tudni, hogy lehetsz bármilyen egészséges jelenleg, ha dohányzol, a biztosító egy külön kategóriába könyvel el téged, és mindenképp emeli a biztosítási díjadat. Ennek ellenére ezt nem érdemes elhallgatni, hiszen, ha kiderül, szintén megtagadják a biztosítási összeg kifizetését.

Ha viszont az egészségi állapotod rosszabb az átlagosnál, akkor a biztosító akár el is utasíthatja a szerződéskötést, avagy magasabb díjat állapíthat meg, amit vagy elfogadsz, vagy nem – ez már a Te döntésed. Viszont gondold át: ez valójában azt jelenti, hogy veszélyben vagy, hamarabb bekövetkezhet az életedet veszélyeztető betegség, mint a másoknál, vagyis felfoghatod ezt egyfajta figyelmeztetésként is, és tehetsz az egészségedért, illetve az életbiztosítás védelmére így még nagyobb szükséged van!

Ilyen esetben minél hamarabb köss életbiztosítást, hogy a családod biztonságban legyen, emellett pedig kérj egészségbiztosítási kiegészítőket is, hogy magadról gondoskodj!

Amennyiben úgy döntesz, hogy ideje életbiztosítást kötnöd, hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

2020.06.08.

Sokféle pénzügyi termékhez tartozik kiegészítésként valamilyen balesetbiztosítás, ezzel együtt érdemes átgondolni, hogy nincs-e esetleg szükségünk egyénre szabott ajánlatra. Miért érdemes balesetbiztosítást kötni?

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

2020.03.24.

Lakásbiztosítás online? Manapság már ez sem lehetetlen, és ha biztonságban szeretnéd tudni az ingatlanod és a benne található ingóságaidat, érdemes is megkötnöd. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod; alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot.

Tovább olvasom
Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

2021.12.08.

Az otthonunkat érdemes biztosítanunk. A családok többségének a legnagyobb értéke az az ingatlan, amelyikben él. Ezt az értéket mindenáron meg kell óvni. Egy lakásbiztosítással nyugodtan aludhatunk. A lakásbiztosítások azonban nem egyformák. Megnéztük, hogy miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás.

Tovább olvasom
Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

2021.08.25.

Kárigény-bejelentésre lenne szükség, de – mivel először csinálod – nem tudod pontosan, hogy hogyan kellene? Olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom