fbpx
Hirdetés

Így kaphatsz hitelt, ha munkahelyet váltottál

2022.11.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. november 25. 12:04

Ha munkahelyet váltasz, az akár komoly előrelépés is lehet a karrieredben, de a hitelfelvételt meg is nehezítheti; lássuk, hogy miért és hogyan!

Így kaphatsz hitelt, ha munkahelyet váltottál

A munkahelyváltás gyakori, és többnyire csak előnyökkel jár, ám akadnak azért hátrányai is. Ilyen például, ha hitelt szeretnél igényelni, a bankoknak ugyanis elvárásaik vannak a munkavállalókkal szemben, amelyeket, ha nem teljesítesz, a hitelkérelmed elutasításra fog kerülni.

Az elvárások közé azonban nem csak a jövedelem mértéke és igazolhatósága tartozik, de az adott munkahelyen eltöltött idő hossza is – jellemzően minimum 3-6 hónap –, ezt pedig nem fogod tudni teljesíteni, ha épp most váltottál munkahelyet.

Mi lehet a megoldás akkor, ha ebben a helyzetben vagy, de sürgősen hitelhez szeretnél jutni? Az alábbi cikkben ennek jártunk utána.

Mire figyelj munkahelyváltáskor?

Mint azt fentebb is megjegyeztük, a legtöbb bank – hiteltípustól függően – legalább 3-6 hónapos munkaviszonyt vár el tőled, mint igénylőtől a jelenlegi munkahelyeden. Fontos, hogy ez teljes hónapokat jelent, vagyis, ha például január folyamán kezdtél el az adott cégnél dolgozni, akkor májustól próbálkozhatsz a hitelfelvétellel, azaz a február-március-április hónapoknak teljesen kitöltötteknek kell lenniük, és május 1. az első nap, amikor befogadják a hitelkérelmedet.

Természetesen akadnak olyan pénzintézetek is, amelyek ennél szigorúbb feltételeket támasztanak az igénylőkkel szemben, így előfordulhat, hogy már egy személyi kölcsön felvételéhez is hathavi, folyamatos munkaviszonyra lesz szükséged, ha pedig van megszakítás, akkor ez előző helyen legalább 1 évet kellett eltöltened.

Lényeges, hogy nem csak a munkáltatónál eltöltött időt veszik figyelembe, hanem azt is, hogy a munkáltató úgymond véglegesítsen a pozíciódban, vagyis már ne legyél próbaidőn, de emellett arra is oda kell figyelned, hogy a felmondási idő alatt, azaz a munkahelyváltás előtt közvetlenül sem tudsz hitelt igényelni.

További problémákat okozhat, ha nem határozatlan, hanem határozott idejű munkaszerződésed van, a határozatlan idejűt ugyanis könnyebben elfogadják a bankok. A határozott idejű munkaszerződések esetén a pénzintézetek különféle kikötésekkel állhatnak elő, amelyeket nem biztos, hogy tudsz teljesíteni. Meghatározhatják például, hogy legalább mennyi ideje kell az adott helyen dolgoznod, minimálisan mennyi idő legyen még hátra a szerződésből, de kérhetik, hogy az adott szerződés legalább egyszer már legyen meghosszabbítva, illetve a munkáltató nyilatkozzon arról, hogy szeretné folytatni a jövőben is a foglalkoztatásodat.

Mi a helyzet, ha új vállalkozást indítasz?

Hasonlóan nehéz helyzetbe kerülsz, mintha csupán munkahelyet váltottál volna, ám mondjuk inkább úgy: gyakorlatilag lehetetlen lesz hitelt igényelned, méghozzá sokáig, hacsak nem vállalkozói hitelről van szó, bár azok esetében is előfordulhatnak olyan követelmények, amelyeket nem fogsz tudni teljesíteni.

A bankok nagy része ugyanis egy teljes, lezárt pénzügyi évet vár el a vállalkozóktól a hitelfelvétel során, de akadnak olyan pénzintézetek is, ahol csak 12 hónapnyi működést várnak el – ez is legalább egy évet jelent, amíg nem juthatsz hozzá semmilyen lakossági hitelkonstrukcióhoz.

Mi kell a hitelfelvételhez?

Ha nem munkahelyváltás után, hanem a bankok által elvárt időpontban folyamodsz hitelért, akkor sincs vége a megpróbáltatásaidnak, hiszen ezeken túl is vannak feltételek, amelyek teljesítése nélkül elutasításban lesz részed.

Ilyen például a minimálisan elvárt jövedelem, ami bankonként eltérő, de a legtöbb esetben az aktuális, nettó minimálbér összege. A hitelkonstrukció függvénye, hogy milyen elvárásokkal találkozhatsz még, és persze a személyi feltételeknek is meg kell felelned.

Mekkora lehet a hitelösszeg?

Ez több tényezőtől is függ, hiszen hiába a minimálisan elvárt jövedelem, ha a törvényi korlátokat meghaladó hitelösszeget szeretnél felvenni. Fontos, hogy a JTM-szabályozás alapján a havi törlesztőrészleted nem haladhatja meg a jövedelmed egy bizonyos hányadát, tehát, ha elutasítanak, az lehet azért is, mert túl magas összeget szerettél volna felvenni.

Fedezetlen személyi kölcsönök esetében, ha az igazolt havi nettó jövedelmed 500 ezer forint alatti, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelmed 50%-ánál, az azt meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál.

Jelzáloghitel esetében – 500 ezer forint jövedelem alatt – a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, azt meghaladó jövedelem esetén pedig 30% a korlát, a fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os korlát csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

Ha hitelt szeretnél igényelni, válassz ajánlataink közül, majd indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 millió forint személyi kölcsön felvételéhez mekkora jövedelem szükséges?

5 millió forint személyi kölcsön felvételéhez mekkora jövedelem szükséges?

2019.12.13.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, vagy egy nagyon hasonlót, ami csak az összegben különbözik. De minden esetben csak azt tudjuk válaszolni, hogy rengeteg tényezőtől függ, és ezek összességét hitelbírálatnak hívják. Bankonként eltér ráadásul, hogy milyen kritériumokat támasztanak. Emellett a JTM szabályozás, és annak pénzintézetenkénti figyelembe vétele is beleszólhat abba, hogy mekkora jövedelmet kell igazolni. 5 millió forint személyi kölcsön igénylésekor, de ezeken felül is vannak dolgok, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

Ingatlanvásárlás családtagtól – vehetek fel lakáshitelt?

2021.01.07.

Az ingatlanvásárlás családtagtól a legegyszerűbb – mármint vásárlás szempontjából, a hitelezéssel kapcsolatban azonban akadnak buktatók. Lássuk, hogy miért!

Tovább olvasom
Lakáshitel feltételei 2019-ben

Lakáshitel feltételei 2019-ben

2019.12.22.

A hitelkonstrukciókhoz szabott feltételek folyamatosan változnak, és ez alól a lakáshitelek sem kivételek. Ha ez nem lenne elég, a hitelek kritériumai bankonként eltérhetnek. Így okozva totális káoszt, de mi segítünk rendet teremteni, és összefoglaljuk Neked, hogy mik a lakáshitel feltételei 2019-ben!

Tovább olvasom
Pár kattintással akár 10 millió forint hitelt is felvehetsz!

Pár kattintással akár 10 millió forint hitelt is felvehetsz!

2020.03.16.

Igen, jól olvastad, 10.000.000 forintot mindössze pár kattintással igényelhetsz, és ha megfelelsz a feltételeknek, akkor igen rövid időn belül meg is kaphatod! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom