Hirdetés

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

2023.03.17.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 17. 12:28

Emelkednek a bankszámladíjak is hamarosan, ami talán nem meglepő, tekintve a rekordmagas inflációt – lássuk, mire lehet számítani!

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

Emelkednek a bankszámladíjak a következő időszakban; az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és a MagNet Bank az infláció mértékével megegyező emelést jelentett be, ám az emelés mértéke valójában bankonként eltérő lehet.

Az alábbi cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy mit jelent ez az emelkedés a valóságban, mire számíthatnak az ügyfelek, illetve mi várható a többi pénzintézetnél.

Hogy működik a bankszámladíjak emelkedése?

A bankoknak minden szempontból tartaniuk kell magukat az érvényben lévő szabályokhoz, így természetesen a bankszámladíjakat sem változtathatják meg úgy, ahogy éppen szeretnék. Az üzletszabályzatukban foglalt okok szorítják őket korlátok közé, ez pedig a szerződések egyik eleme.

Az okok listája hosszú, de az infláció a legtöbb bank esetében szerepel rajta, ezért az elmúlt év átlagos inflációjának mértékével, 14,5%-kal emelhetik a bankszámladíjakat. Mivel idén sem várható az infláció gyors csökkenése – a Magyar Nemzeti Bank szerint az átlagos infláció 15,0-19,5% között lehet idén –, könnyen lehet, hogy jövőre a bankszámladíjak emelkedése eléri a 34%-ot is.

Mindenkinek lehet, de nem mindenki él vele

Mint fentebb is írtuk, eddig négy pénzintézet jelentette be, hogy emelné a bankszámladíjakat, azonban ez nem jelenti azt, hogy a többi banknál ne lennének ilyen irányú tervek. Ennek ellenére sok jel mutat arra, hogy a bankok ez esetben nem terhelik majd az ügyfeleikre a teljes lehetséges emelkedést, vagy, ha igen, azt csak később lépik meg, mint az említett társaik.

Fontos tudni, hogy a változtatás nem ugyanabban az időpontban történik meg mind a négy banknál: az OTP Bank márciustól, a K&H Bank és a MagNet Bank áprilistól, míg az Erste Banknál májustól indul díjemelkedéssel a hónap. Erre azért van lehetőségük, mert a jogszabály, illetve a saját üzletszabályzatuk nem ad meg határidőket.

A bankszámladíjak emelkedésének hatása

További fontos tudnivaló, hogy nem csak a bankszámladíjakat emelhetik meg, hanem az ehhez kapcsolódó költségeket is, mint például az átutalások és készpénzfelvételek díja, ám új díjtétel bevezetése nem várható, és a meglévő számítási módszer sem változhat.

Ez rengeteg banki ügyfél pénzügyi helyzetére lehet hatással, bár elsőre talán nem túlságosan nagy mértékben, vagy legalábbis nem tűnik majd fel, hiszen átlagosan havi párszáz, esetleg ezer forintnyi emelkedésről van szó. Azonban ez éves szinten már öt számjegyű összeget jelent, a banki oldalon pedig milliárdos plusz bevételt!

Érdemes megvizsgálni a bankszámlaváltás lehetőségét!

A bankszámladíjak emelkedése egy újabb lökést adhat a bankváltásnak, hiszen a fenti négy bank ügyfelei joggal gondolhatják azt, hogy máshol kedvezőbb feltételekkel intézhetik majd a banki ügyeiket – bár hozzá kell tenni, hogy sokaknak eszükbe sem jut majd.

Tudjuk, hogy a megszokás nagy úr, ám érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az egyszerűsített bankváltás lehetőségével szinte pillanatok alatt elintézhető a folyamat, ugyanis csak a választott bank felé kell jelezni az ezirányú igényt, a többit pedig a két pénzintézet intézi el egymás közt.

Ha viszont a többi pénzintézet is él a lehetőséggel, és megemelik a bankszámladíjakat, akkor az akciókat kell majd figyelni, hiszen ezekkel rengeteget lehet spórolni. Sok esetben elengedik a számlavezetés alapdíját, vagy épp meghatározott szolgáltatások körét ingyenesen, olcsóbban biztosítják bizonyos feltételek teljesítéséért cserébe.

Az akciókat többnyire egy előre meghatározott ideig biztosítják, ami lehet a számlanyitástól számított idő, vagy egy konkrét dátum is, viszont nem érinti őket a bankok díjainak változtatása, vagyis az emelkedés mellett is megmarad a kedvezmény.

Amennyiben szeretnél új bankszámlát a régi helyett, hogy elkerülhesd a bankszámladíjak emelkedését, tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb számlacsomag-ajánlatait, válaszd ki az igényeidnek és pénzügyi szokásaidnak leginkább megfelelőt, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom
Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

2022.12.19.

Az állandó átutalás, vagy a csoportos beszedés képes megoldani, hogy anyagilag jobban járjunk? Van-e más lehetőség? Az alábbiakból minden kiderül!

Tovább olvasom
Az egyszerűsített bankváltás

Az egyszerűsített bankváltás

2022.04.04.

Bankot váltani egyszerűbb, mint gondolnád, és a legutóbbi szabályozásnak köszönhetően alig van vele valamennyi tennivalód!

Tovább olvasom
5 tipp, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb bankszámlát

5 tipp, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb bankszámlát

2022.03.14.

A legkedvezőbb bankszámla megtalálása a saját, jól felfogott érdeked kell, hogy legyen, ezért érdemes időt szánnod rá, és mindent megtudnod a menetéről!

Tovább olvasom