Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Spórolj tudatosan: ellenőrizd a bankszámla-díjkimutatásodat!

2023.02.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. február 15. 10:46

Te ellenőrzöd a bankszámla-díjkimutatásodat? Ha nem, az alábbiakból megtudhatod, miért is lenne fontos, hogy rendszeresen megtedd!

Spórolj tudatosan: ellenőrizd a bankszámla-díjkimutatásodat!

A bankszámla-díjkimutatás ellenőrzésére minden év januárjában lehet sort keríteni; a bankok kötelessége, hogy január végéig kiküldjék azt minden egyes ügyfelüknek. Ebből megtudhatod, hogy mennyibe került az elmúlt évben a bankszámlád fenntartása. Sokan csak ekkor lepődnek meg, hogy mennyi olyan szolgáltatást is igénybe vettek, amire valójában nincs is szükségük, és mindezért több tízezer forintot is kifizettek.

A bankszámla-díjkimutatás és a havi számlakivonat közti különbségek

Az első, egyben legfontosabb különbség, hogy míg a havi számlakivonat esetenként díjköteles szolgáltatás, addig az éves bankszámla-díjkimutatás minden esetben ingyenes. Fontos, hogy ez utóbbi csak banki költségeket részletezi és adja össze az előző évre vonatkozóan. Ha netbankon keresztül kapod meg, akkor PAD (Payment Account Directive) néven találhatod meg. A bankszámla-díjkimutatás átláthatóan részletezi az éves bankhasználati költségeket, és egyben láthatod azt is, hogy valójában mennyibe is kerül a bankszámla.

Ezzel szemben a havi számlakivonatban az adott hónapra az összes számlára érkező összeg és kiadás látható, mint például a készpénzfelvételek, vásárlások, csoportos beszedések, rendszeres utalások és banki költségek. Rendszeres és intenzív bankszámla-használat mellett még a gyakorlott szemnek is nehéz minden egyes banki költséget beazonosítania, összegezni pedig végképp. Ezért hasznos a bankszámla-díjkimutatás, ami jóval egyszerűbben mutatja meg ugyanezt.

Milyen tételek lehetnek a bankszámla-díjkimutatáson?

Az éves bankszámla-díjkimutatás a következő tételeket tartalmazhatja:

 • havi számlavezetési díj,
 • tranzakciós költség,
 • készpénzfelvétel díja,
 • mobilbank havi díja,
 • internetbank havi díja,
 • tartozás kamata,
 • bankkártya éves, vagy havi díja,
 • SMS díj,
 • SMS kártyaőr szolgáltatás díja,
 • SMS számlaőr szolgáltatás díja

Mit nem tartalmaz a díjkimutatás?

A következő tételek biztosan nem találhatóak meg a bankszámla-díjkimutatásban:

 • jóváírások
 • díjkorrekciók,
 • hitelkártya-szolgáltatások díja,
 • átutalások összege,
 • készpénzfelvételek összege,
 • megtakarítások,
 • befektetések,
 • biztosítások,
 • a hitelek kapcsán felmerült költségek.

Ezeket a számlatörténet alapján, vagy a banki ügyfélszolgálat segítségével lehet áttekinteni.

Mi a teendő, ha sokallod a díjakat?

Sajnos utólag már semmit, bár leellenőrizni nem árthat, ám a bankok rendszerei ilyesmiben többnyire nem tévednek. Azonban a jövőre nézve igenis sokat tehetsz azért, hogy ez a kiadásod csökkenjen, sőt, több lehetőséged is van.

Válassz olcsóbb számlacsomagot a saját bankodnál!

Egészen biztos, hogy van olyan számlacsomag, ami jobban megfelel az elképzeléseidnek, de ne feledkezz meg arról, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb bankszámla a legjobb, hanem az, ami a leginkább idomul a pénzügyi szokásaidhoz! Ehhez ráadásul nem kell mást tenned, mint jelezned a bankod felé a csomagváltási szándékodat – ezt személyesen, bankfiókban, vagy akár telefonon is megteheted, de sok esetben a netbankon belül is elintézhető.

Válassz másik bankot!

Rengeteg akcióval találkozhatsz, ha szétnézel más bankok kínálatában, ráadásul ezeket új ügyfeleknek kínálják, azaz Te biztosan jogosult leszel a kedvezményekre, amelyek sokszor igencsak csalogatóak. A nulla forintos bankszámlák mellett ingyenes bankkártyát, vagy ingyenes mobilbank-használatot is kaphatsz, és a sor még korántsem teljes.

Ha az utóbbi jobb lenne a számodra, de nem szeretnél vesződni az ügyintézéssel, nem kell aggódnod: az egyszerűsített bankváltással gyorsan és egyszerűen oldhatod meg a problémát: csupán jelezned kell az új bank felé, hogy szeretnél váltani, a többit pedig a két pénzintézet intézi el egymás között.

Az új számlacsomag kiválasztásához pedig oldalunk nyújt neked segítséget: hasonlítsd össze a bankok legjobb számlacsomagjait, majd, ha megtaláltad azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, indítsd el az egyszerűsített bankváltási folyamatot!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 tipp a biztonságos bankoláshoz

5 tipp a biztonságos bankoláshoz

2021.03.02.

A biztonságos bankolás feltételeit nem csupán a bank biztosítja; neked is tenned kell érte! Az alábbiakból megtudhatod, hogyan csináld.

Tovább olvasom
Diákhitel számla vagy hagyományos diákszámla: melyik a pénztárcabarát választás?

Diákhitel számla vagy hagyományos diákszámla: melyik a pénztárcabarát választás?

2023.10.05.

Két nagyon hasonló számlatípus. De melyiket válasszuk? Diákhitel számla vagy hagyományos diákszámla? Melyik lehet olcsóbb? Melyik a jobb választás? És főleg: mi alapján válasszunk? Szakértőink megválaszolnak minden felmerülő kérdést.

Tovább olvasom
Tudj meg mindent az Erste Bank George Számlájáról!

Tudj meg mindent az Erste Bank George Számlájáról!

2022.03.01.

Bankolj szabadon! Az Erste Banknál megteheted. Az Erste Bank George Számlája egy igazi kuriózum. Kiszámítható, alkalmazkodik hozzánk, és még egyedi kártyánk is lehet. Utánajártunk ennek a különlegességnek. Tudj meg mindent az Erste Bank George számlájáról!

Tovább olvasom
Miben tér el a forint alapú bankszámla és a devizaszámla?

Miben tér el a forint alapú bankszámla és a devizaszámla?

2023.03.07.

A forint alapú bankszámla és a devizaszámla között számos különbség van a pénznemen túl is – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Tovább olvasom