Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

2022.12.19.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 19. 10:07

Az állandó átutalás, vagy a csoportos beszedés képes megoldani, hogy anyagilag jobban járjunk? Van-e más lehetőség? Az alábbiakból minden kiderül!

Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

Az állandó átutalás és a csoportos beszedés a különféle bankszámlákhoz kapcsolódó tranzakciótípusok, amelyekkel kapcsolatban számos félreértés kering a köztudatban. Mire szolgálnak? Mik az előnyeik? Melyiket mikor érdemesebb használni? Vannak-e más lehetőségek, amelyek esetleg jobbak?

Annak érdekében, hogy eloszlassuk ezeket a kérdéseket – és félreértéseket –, összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a fentebb említett banki tranzakciókkal kapcsolatban.

Mire szolgál az állandó átutalás és a csoportos beszedés?

Állandó átutalásra és csoportos beszedésre több esetben is szükség lehet, ám nem mindegy, hogy milyen tranzakcióhoz melyiket választjuk.

Az állandó utalást olyan esetekben érdemes használni, amikor egy bizonyos összeget hosszú időn át, rendszeresen kell elutalnunk egy adott fizetési hely, vagy szolgáltató részére, és az utalás összege jellemzően nem, vagy csak ritkán módosul; ilyen fizetési helyek lehetnek a közműszolgáltatók átalánydíjas elszámolás esetén, vagy más bankok, ahol hitelt törlesztünk, de a biztosítás, valamilyen bérleti díj, a közös költség és a gyermektartás is.

Az állandó átutalás előnye, hogy elkerülhető a kifizetés elmaradása, kényelmes, hiszen nem szükséges minden alkalommal átutalni az összeget, továbbá az időzítés személyre szabható, a kifizetés ismétlődése pedig beállítható. Az állandó átutalás beállítása banktól függően személyesen, bankfióki ügyintézéssel, netbankon, vagy telefonon keresztül is történhet.

A csoportos beszedés – hasonlóan az állandó átutaláshoz – szintén a rendszeres kifizetések kényelmes kezelését teszi lehetővé, azonban egy különbséggel: ha a teljesítési díj változhat a kedvezményezettnél igénybe vett szolgáltatás aktuális költsége alapján, akkor érdemes ezt alkalmazni.

Csoportos beszedést a közüzemi szolgáltatók, vagyis a víz-, gáz-, telefon- és áramszolgáltatók díjainak kiegyenlítésére lehet használni abban az esetben, ha a havi mérőállás alapján fizetünk, továbbá minden olyan, rendszeres kifizetés, ahol az összeg folyamatosan változik, vagy változhat.

A csoportos beszedést szintén lehetséges személyesen, telefonon, illetve netbankon keresztül beállítani, de érdemes előzetesen érdeklődni, mert az egyes bankoknál lehetnek különbségek az eljárásban. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a csoportos beszedés elindításához szükség van az adott szolgáltatónál használt ügyfél azonosító megadására, valamint engedélyezni kell azt is, hogy a szükséges összeget automatikusan levonhassa a számlánkról.

További lehetőségek

Természetesen a hagyományos, sárga csekkes befizetés, illetve az eseti átutalás továbbra is a rendelkezésünkre áll, ám az előbbiről lebeszélnénk mindenkit, hiszen nem csak fáradságos, de sok esetben költségesebb is, mint az utalások egyszeri megoldása, illetve az állandó átutalás és csoportos beszedés.

Az eseti átutalás tulajdonképpen a hagyományos értelemben vett átutalás, amikor egyszeri kifizetést intézünk. Sokan így fizetik azokat a költségeket is, amelyeket meg lehetne oldani állandó átutalással, illetve csoportos beszedéssel is, holott ez leginkább akkor előnyös, amikor a kedvezményezett számára egyszeri összeget szeretnénk küldeni, azaz, ha az utalás nem rendszeres. Eseti átutalást szintén a bankfiókban, telefonon, netbankon, vagy mobilalkalmazásban lehet indítani.

Az anyagi előnyök kihasználása

Sem az állandó átutalásnak, sem a csoportos beszedésnek nincs külön díja, azaz teljesen ingyenesen beállítható mindkettő, viszont az utalásnak – vagyis a tranzakciónak – szinte minden számlacsomagnál van díja. Léteznek azonban olyan bankszámlák is, amelyekkel ezeket a költségeket nem számítja fel a bank.

Tehát, ha gyakran kell átutalást indítanunk, avagy igénybe vesszük az állandó átutalás, vagy a csoportos beszedés lehetőségét, érdemes megkeresni azt a bankszámlacsomagot, amely számunkra a leginkább kedvező. Fontos, hogy a bankváltás napjainkban már nem jelent hosszadalmas procedúrát, hiszen az úgynevezett egyszerűsített bankváltással szinte pillanatok alatt elintézhető.

Ha új bankszámlát szeretnél, amely alacsonyabb díjakkal terheli meg a költségvetésed, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések