Fiatalok SZJA-mentessége – hogyan befolyásolhatja a hitelfelvételt?

A fiatalok SZJA-mentessége 2022. január 1.-től lesz elérhető azok számára, akik 25 év alattiak – az alábbiakban e kedvezmény hitelfelvételre gyakorolt hatásait vizsgáltuk meg.

A fiatalok SZJA-mentessége a gyakorlatban annyit tesz, hogy azok számára, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, nem lesz kötelező a 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése, csupán a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékokat kell befizetniük az adóhatóság felé. Ennél több részlet egyelőre nem ismert, de folyamatosan adagolják az információkat, tehát hamarosan mindent megtudhatunk a fiatalok SZJA-mentességéről, ám a bankok részéről már most is lehet tudni néhány fontos dolgot, amelyek alapján elmondható, hogy a hitelfelvétel során is előny lesz, ha valaki 25 évnél fiatalabb.

A fiatalok SZJA-mentessége sokat számíthat a hiteligénylésnél is

Mivel a fiatalok SZJA-mentessége magasabb jövedelmet jelent, ez a hiteligénylés során komoly előnyhöz juttathatja őket. A JTM szabályozás szerint minél magasabb a jövedelem, annál magasabb lehet a törlesztőrészlet, ami magasabb hitelösszeget, vagy rövidebb futamidőt eredményez, ami által pedig a hitel költségei is csökkennek, és persze így az elérhető kamatkedvezmények száma és mértéke is kedvezőbb lesz.

Nem csak előnyökkel jár

Fontos észben tartani, hogy a fiatalok SZJA-mentessége csak a 25. életév betöltéséig jár, azaz ez után a jövedelem csökkenni fog. A korábban vállalt törlesztőrészletet tehát alacsonyabb jövedelemből kell majd fizetni, ami fizetési nehézségekhez, sőt, tömeges hitelszerződés-felmondásokhoz is vezethet, mivel így a kamatkedvezmények is elveszhetnek – hiszen azokat a bankok nem a teljes futamidőre adják, hanem folyamatosan vizsgálják a jövedelmi helyzetet is –, ami a törlesztőrészletek jelentős emelkedését jelentené.

A lehetséges jövő

Éppen ez utóbbi, problémás részlet miatt azt gondoljuk, hogy a pénzintézetek óvatosabban fognak eljárni egy 25 évnél fiatalabb hiteligénylő esetében, és már a hitelbírálat alatt is figyelembe veszik a fiatalok SZJA-mentességét – illetve épp ellenkezőleg, figyelmen kívül hagyják majd, és az SZJA összegének levonása után maradó összeget tekintik teljes jövedelemnek. Ezt persze csak mi gondoljuk így, ám nem alaptalanul, hiszen a pénzintézetek minden esetben az alacsonyabb kockázatra törekszenek.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Privát Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön