Hirdetés

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

2021.11.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 26. 12:18

A tervek szerint jövőre könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok. Egy lakásvásárlásnál minimum 20 százalék önerőt várnak el a pénzintézetek, ezt csökkentené a javaslat 10 százalékra. Megnéztük, milyen előnyökkel járhat ez, és mennyivel gyorsíthatja meg a lakásvásárlást.

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

Jövőre könnyebben juthatnak lakáshitelhez a fiatalok?

A Magyar Nemzeti Bank tervezete szerint 2022-ben a fiatalok 10 százalék önerővel is vásárolhatnának ingatlant. A javaslatról még nem lehet sokat tudni, azt sem tudjuk például, hogy mit ért az MNB fiatalokon. Az eddigi gyakorlat szerint, mint az szja-mentességnél is, 25 évben határozták meg a felső életkori határt. Ha az MNB is ezt a gyakorlatot követi, akkor a 25 év alatti fiatalok vehetnék igénybe ezt az új lehetőséget.

A 20 százalékos önerő, amit jelenleg minimum feltételként írnak elő a bankok egy lakáshitelnél, a tervek szerint 10 százalékra csökkenne, ez is felvet azonban néhány kérdést. Ez ugyanis csak egy minimum elvárás, a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt előfordul, hogy ennél szigorúbb feltételekkel juthatunk csak hitelhez. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem elegendő a 20 százalékos önerő, hanem ennél többet, nem egy esetben akár 50 százalékot is ki kell fizetnünk a vételárból, ha hozzá akarunk jutni a kiszemelt ingatlanhoz. Nem ismerjük a jogalkotó tervét, hogy akarja ezt a problémát megoldani, de nem elképzelhetetlen, hogy ebben az esetben majd a bankok mozgástere csökken, de az sem kizárt, hogy nem térhetnek majd el a 10 százaléktól, ha fiataloknak hiteleznek.

Az első lakás megvásárlása – albérlet helyett saját ingatlan

Egy fiatalnak, aki el akar költözni a családi fészekből, és nincs elegendő megtakarítása egy lakás megvásárlására, az albérlet lehet a megoldás. Az MNB nyilatkozata szerint, éppen ezt helyettesítenék egy lakásvásárlással. Ez persze hatással lesz majd az albérletek piacára, hiszen a szakértők szerint évente akár húszezer lakást is megvásárolhatnak majd a tervezett konstrukcióval, így ezek a fiatalok már nem jelennek meg bérlőként az albérletpiacon.

A lakáspiacot is felbolygathatja ez a megvalósuló javaslat. A szakértők azt valószínűsítik, hogy a minigarzonok piacán jelennek majd meg ezek a vásárlók, és jellemzően 40 négyzetméter alatti ingatlanokat fognak ezzel a konstrukcióval megvásárolni. Ez áremelkedéshez vezethet ebben a szegmensben, de az MNB úgy számol, hogy még így is megéri majd lakást vásárolni hitelre.

A számítás alapja az, hogy jelenleg körülbelül két év alatt takarítanak meg annyit a fiatalok, hogy az önerő a rendelkezésükre álljon. Ez persze csak egy becslés, ami nem mindenkire vonatkozik, és a számítás alapja az, hogy az átlagfizetésüket a fiatalok teljes mértékben megtakarítják, ami nem túl életszerű. Mindenesetre a megfeleződő saját erő mértéke a megtakarítási időt is a felére csökkentheti, és ez gyorsabb belépést jelenthet az ingatlanpiacra. Ez nagy előny a folyamatosan emelkedő ingatlanárak mellett, és bár ebben a konstrukcióban az alacsonyabb önerő magasabb törlesztőrészlettel járhat, A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint, aki előbb vásárol saját lakást, az jobban jár, hiszen a várható ingatlan áremelkedés már a számára lesz kedvező.

A 25 év alattiak szja-mentessége

A 2022 január elsején életbe lépő szja-mentességre a 25 évnél fiatalabb munkavállók lesznek jogosultak. Ez a döntés segítheti a megtakarításokat, így előbb jöhet össze az önerőhöz szükséges összeg. Ráadásul a hitelhez jutást is megkönnyítheti, hiszen a JTM szabályai szerint a nettó jövedelem számít a maximális törlesztő részlet meghatározásánál. Az elemzők már most arra figyelmeztetnek ugyanis, hogy bár az elképzelés jó és támogatható, nem biztos azonban, hogy a fiatalok rendelkeznek majd az igényléshez szükséges megfelelő nagyságú nettó jövedelemmel. Ez pedig meghiúsíthatja az ingatlan megvásárlását. Az szja-mentesség és a tervezett konstrukció így jól kiegészítheti egymást.

A már most elérhető állami támogatásokról

A sajáterő 20 százalékról 10 százalékra való csökkentése csak egy terv, vannak azonban már most is olyan állami támogatások, amik elérhetők a fiataloknak, ezekkel is lehet új lakást vásárolni. Az egyik ilyen lehetőség a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja, amivel fix 2,5 százalékos kamattal vásárolhatunk olyan új lakást vagy házat magunknak, akár 70 millió forintos hitellel, aminek az energetikai besorolása eléri a BB szintet. Ez a 25 éves választható futamidejű kölcsön szintén segíthet új lakást vásárolni.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású kamatmentes lehetőség, ami bár nem egy klasszikus lakáshitel, a felmérések szerint az igénylők főként ingatlannal kapcsolatos céljaik eléréséhez igényelik. A kamatmentességnek a Babaváró hitelnél szigorú feltételei vannak, ha azonban teljesítjük ezeket, 10 millió forinthoz juthatunk 20 évre úgy, hogy nem kell kamatot fizetnünk.

A CSOK és a falusi CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás. ami mellé még kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk. Ez a támogatási forma szintén a lakáshoz jutást segítheti. A várhatóan 2022-ben elinduló 10 százalékos önerős laksáshitel igénylésekor ezekkel a támogatási formákkal is érdemes számolnunk, és ha megfelelünk a feltételeknek, akkor ezeket is felhasználhatjuk ahhoz, hogy megvásároljuk az első lakásunkat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,41%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

2021.08.06.

Ha megszületett az elhatározás, hogy új lakásba szeretnénk költözni, de nincs rá elegendő megtakarításunk, akkor a pénzintézetek nyújthatnak megoldást lakáshitel formájában. Mielőtt beleugranánk egybe, érdemes nyitott szemmel járnunk: az eltérő árak miatt sok banknál mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Tovább olvasom
Határozott munkaviszonnyal kaphatok hitelt?

Határozott munkaviszonnyal kaphatok hitelt?

2019.12.07.

Néhány évvel ezelőtt még bevett szokás volt, hogy a hitelfelvétel kritériumai között az szerepelt: „legalább három hónapos, határozatlan idejű munkaszerződés”, a határozott munkaviszonnyal rendelkezőket pedig automatikusan elutasították, ám változott a helyzet, és jó okkal.

Tovább olvasom
Lakáshitel feltételei

Lakáshitel feltételei

2019.01.13.

Nyilván mindenki, aki hitelt szeretne felvenni, tudja azt, hogy ehhez bizonyos feltételeknek meg kell felelnie, ellenkező esetben ugyanis a kérelmét el fogják utasítani. Nézzük meg most azt, hogy mik a lakáshitel feltételei!

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom